Програма

РАДИО К2 Програма за неделя, 20 май 2018 г.

 

Водeщ: Гергана Лазарова


Директно от мястото на събитието:  Вероника Янкова


Тонрежисьори: Асен Младенов

 

 

Радиото се излъчва на 93,9 FM в столицата

и онлайн на адрес www.radiok2.bg

телефонът за въпроси и мнения на слушателите е 0035929461718

 

„Радио К2" продължава ефективно да се бори за управление в името на народа и България, за идеали, законност, справедливо правосъдие, работеща икономика, силен малък и среден бизнес, наистина свободни медии, просветено гражданско общество, образована и здрава нация, конкурентна среда, политическа опозиция с полезни за обществото действия и е категорично против престъпността, корупцията, злоупотребата с власт, задкулисието в политиката и съдебната система, обществените манипулации, полицейщината, насилието.

 

Новини на всеки 30 минути от 7.00 до 19.00


 7.00 - Предстоящи събития 

   

7.20 - Програма за деня   

   

7.40 - Преглед на печата

 

 

 

Радио К2 - директно от мястото на събитието 

11.00 - Регистрираните розопроизводители ще получат държавна помощ "де минимис".

Министър Порожанов се срещна с протестиращите стопани в Карловско.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна в Карлово с розопроизводителите и кметовете на населените места в региона. Поводът са протестите на земеделски стопани заради ниски изкупни цени на розовия цвят.
"Държавата няма как да изкупи розовия цвят, нито пък да влияе на цените. И без протест на пътищата щях да дойда", каза министър Порожанов. Той обеща розопроизводителите, които са регистрирани и са претърпели загуби ще получат държавна помощ "де минимис".
Ще се работи и за приемане на Закон за розата, който да регламентира процеса от посадъчния материал до преработката в дестилериите.
„Ясно трябва да разграничим коректните дестилерии от тези, които работят с вносна суровина. Необходимо е в бърз порядък да се приеме този закон", каза министърът на земеделието. В момента има нелоялни производители, които ползват вносни продукти от Иран, Турция и Тунис, смесват ги с българското розово масло и по този начин компрометират качеството и марката му на световните пазари. Това заедно с увеличените розови насаждения с по 10% годишно води и до намалението на изкупните цени тази година. 
Министър Порожанов обяви, че днес в 11 ч в министерството на земеделието ще проведе среща и с дестилериите, които преработват розовия цвят. На нея са поканени и асоциациите на розопроизводителите и кметове на населените места в региона директно от мястото на събитието  - (министерството на земеделието) - Вероника Янкова

 

17.00 - „Беновска пита" - авторско предаване на Илиана Беновска по „Канал 3" и "Радио К2"


Беновска отново ще пита на 20 май 2018-та ,неделя в 5 следобед: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България? 


Политиката,  глупако!

Отговарят  


17.00 -17.05 Коментар на Илиана Беновска 

За принципите и компромисите на върха


17.05- 17.35   Вежди Рашидов, ГЕРБ За събитията и личностите в политиката 


17.40 - 17.55 Йордан Цонев -ДПС За социалното в политиката 


18.00- 18.25 Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика За живота или смъртта на малките 


18.30-18.55 Габриела Козарева е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия


Повторението гледайте по Канал 3 и слушайте по Радио К2 в неделя вечер  от 22.30 часа. Пишете на benovskapita@gmail.com

 

 

Обръщение на „Радио К2" и „Беновска пита

Скъпи приятели, екипът на „Радио К2" и „Беновска пита" Ви посвещаваме стихотворението на Пабло Неруда "Умира бавно този..."

Умира бавно този...който не пътува,
който не чете
и не слуша музика,
който не открива
очарование в себе си.


Умира бавно този...който разрушава
себелюбието си,
който отказва помощта,
който не търси разнообразие.


Умира бавно този...който се превръща
в роб на навика,
минавайки всеки ден
по същите пътеки,
който не рискува
да се облече в различен цвят
и не разговаря с непознати.


Умира бавно този...който бяга от страстта
и водовъртежа на чувствата,
които връщат блясъка в очите
и спасяват тъжните сърца.


Умира бавно този...който не променя живота си,
когато е недоволен от работата
или любовта си,
който не рискува сигурността
за неизвестното,
за да преследва една мечта,
който не се решава поне веднъж в живота си
да избяга от мъдрите съвети.


Не умирай бавно... Живей днес! Рискувай днес! Действай днес!


Не се оставяй да умираш бавно! Не забравяй да бъдеш щастлив!


Аз съм Беновска. И питам. Защото задачата на журналиста е да търси истинските отговори на трудните въпроси.

 

Беновска пита Доналд Туск, председател на Евпропейския съвет: Какво ще се случи с процеса на присъединяване на Западните Балкани към ЕС при следващите парламент и европейска комисия?

Радио К2 пита Валентин Радев, министър на вътрешните работи и главен комисар Младен Маринов:Френският президент Макрон подкрепи България за Шенген и похвали охраната на границата. Вярвате ли, че усилията Ви ще доведат до приемането ни в Шенген?  Има ли финансов и кадрови ресурс МВР да обезпечи сигурността по морето?  

Изявление на премиера Бойко Борисов от „ Виенски Икономически Форум" за : срещите в София на лидерите  на Западните Балкани и ЕС, Давоския форум, мира и единството в Европа и предстоящото посещение на китайският премиер у нас през юли.

Радио К2 пита Теменужка Петкова, министър на енергетиката: АЕЦ "Белене" ще раздели ли обществото на фили и фоби, предвид заявките на политически сили за протести срещу решението на правителството? Има ли подготвени кадри, които да работят във втора атомна електроцентрала в България? 

Радио К2 пита Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество: Ще продължите ли комуникацията и диалога със страните от Западните Балкани и след нашето европредседателство? Какво постигнахте досега в борбата си срещу фалшивите новини?

Изявление на премиера Бойко Борисов след срещата на върха ЕС- Западни Балкани в София.  "Ползите за България от срещата на върха в София са много повече, отколкото негативите, които изстрадахме през тези два дни. Благодаря на всички лидери, които до един дойдоха в София. Това е уважение не към мен, не към правителството, а към българския народ. За всички стана ясно, че с проблемите, които имаме, с големите геополитически страни, единственото спасение е да сме единни. Вече сме осъзнали, че силата на ЕС е в това", заяви Бойко Борисова 

Беновска пита Еманюел Макрон, президент на Франция:  На кои партньори разчитате в сегашния ЕП и ЕК и на кои ще разчитате в бъдещите ЕП и ЕК,  за да осъществите Вашите политики и къде е тук България във Вашите планове? Каква е оценката Ви по шестобалната система, защото знаете, че това е една от много важните мисии за нашия министър-председател Бойко Борисов да стане обединител на Балканитеи мост между ЕС и Турция?

Радио К2 пита Корнелия Нинова, председател на БСП: Тъй като заявихте, че българските превозвачи не са били подкрепяни дълго време от правителството, знаете ли какво е тяхното мнение за това и срещнахте ли се с тях?

Радио К2 пита Ивелина Василева, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по околна среда и водите: От БСП заявиха също, че транспортирането на отпадъците към ТЕЦ София, където ще се изгради новата инсталация за изгаряне на модифицирано гориво ще бъде много скъпо?

Изявление на министър-председателя Бойко Борисов и германския канцлер Ангела Меркел преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани за: ядреното споразумение с Иран, бъдещето на Западните Балкани и преговорите по пакет „Мобилност".

Изявление на министър-председателя Бойко Борисов и председателя на ЕП Антонио Таяни за значението на срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Изявление на министър-председателя Бойко Борисов и министър-председателя на Великобритания Тереза Мей за приемствеността в работата по осигуряване на европейска перспектива за Западните Балкани по време на председателството на Великобритания.

Радио К2 и други медии питат Емилия Русинова, ръководител на Софийска градска прокуратура и Ивайло Спиридов, директор на ГДБОП: От колко време обвиненият общински служител се занимава с корупционни схеми? За какъв вид общински поръчки е взимала подкупи? От колко време е служител на общината?

Беновска пита Станишев: Ще срещнете ли ттрудности отново да ви изберат за лидер на ПЕС, защото вашата приемничка КН се потруди добре срещу Истанбулската конвенция? Отговарят заместник-генералните секретари на ПЕС Джакомо Филибек и Йонек Полет.

Беновска пита Станишев: ПЕС Дойдохте в София да пречите или помагате на ББ на срещата на върха ЕС-Западните Балкани?

Изявление на премиера Бойко Борисов от конференция „Диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа". "Не  можем да кажем, че Съветът се провежда в много изгодна за Западните Балкани ситуация. Брекзит зацикля, не се развива така, както на всички ни се иска. Надяваме се най-накрая да се реши спорът за името на Македония. Това си е ваша работа, ние само се надяваме, да не си помислите, че ви даваме акъл. Бавничко, с диалог, методично, капка по капка най-накрая се съгласиха и днес всички ще присъстват на Съвета", заяви Борисов. 

Изявления на министър-председателя Бойко Борисов на пресконференция по време на Срещата на върха на ЕНП. " Рисковете на Европа от приобщаването на Западните Балкани са нула. Надявам се президентите Вучич и Тачи да си подадат ръка и да покажат, че Балканите могат да бъдат не по-малко цивилизовани от двете Кореи. Европейската комисия върна част от текстовете по линия на транспортните фирми - някои от тях ни удовлетворяват, други - не", заяви Бойко Борисов.

Радио К2 пита Милен Врабевски, председател на фондация „ Българска памет": За Светия Синод на Българската православна църква, за Македонската църква. Вие споменахте, че Българската православна църква е държава в държавата. Не е ли много силна тази „държава", за да Ви чуят? Вие споменахте, че църквата
контактува единствено с БСП. Кажете повече.

Изявление на министър-председателя Бойко Борисов преди заседание на МС за разпределението на средствата в здравеопазването.

Изявление на министър-председателя Бойко Борисов след среща с министър-председателя на Испания Мариано Рахой за: срещата на върха ЕС-Западни Балкани, промените в пакет „Мобилност" и кризата в ивицата Газа. 

Изявление на министър-председателя на Испания Мариано Рахой след среща с министър-председателя на България Бойко Борисов за: сътрудничеството между България и Испания и европейската перспектива на Западните Балкани.

Беновска пита Тома Биков: БСП се заканиха да поискат повикване на министър-председателя Борисов в Народното събрание, за да даде отчет за дейностите, които е извършил МС по пакет „Мобилност". Смятате ли да предизвикате по-пряк диалог с Корнелия Нинова, защото се получава така, че тя чрез свои говорители ви пуска примамката, след което вие след около час й отговаряте и ние ставаме проводниците, а няма пряк диалог? Подсказвам тема - 2 години Нинова начело на БСП, беше обещала всеки месец да дава отчет на избирателите си!

Изявление на министър-председателя Бойко Борисов и еврокомисаря по транспорт Виолета Булц за притесненията на българските превозвачи от промените в пакет „Мобилност".

Беновска пита еврокомисарят по транспорта Виолета Булц, след среща с премиера Борисов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и представители на транспортния бранш у нас: Кой ще инвестира в тези терминали, които ще осигурят опазването на товарите, на превозвачите - отделната държава ли или ЕС  или застрахователите? Ще има ли някаква програма, която да бъде насочена към реформи в техните превозвачески фирми и дейности, за да могат те да се адаптират към изискванията, защото инвестициите очевидно  биха били големи?

Стани ръководител на полети!

Стани ръководител на полети!