Програма

РАДИО К2 Програма за четвъртък, 18 юли 2024 г.


Водещ: Пламен Велев


Тонрежисьор: Асен МладеновРадиото се излъчва на 93,9 FM в столицата

и онлайн на адрес www.radiok2.bg

телефонът за въпроси и мнения на слушателите е 0035929461718Хора! Българи!


Може би, идва нов 10 ноември? Може би, се ражда „вятърът на промяната"? Вие ще решите. Но, преди да действате , чуйте тези  думите , преживейте тази музиката и разсъждавайте сами - не за пари или дребни облаги - какво и защо го правите!


Майкъл Корлеоне, Godfather - Кръстникът: Цял живот се стремя, работя да се издигна високо, където всичко е почтено и законно. Но! Колкото по-нагоре прониквам, толкова повече непочтеността и незаконността растат.Ако 

Радиърд Киплинг


Ако владееш се, когато всички
треперят, а наричат теб страхлив;
Ако на своето сърце едничко
се довериш, но бъдеш предпазлив;
Ако изчакваш, без да се отчайваш;
наклеветен - не сееш клевети;


или намразен - злоба не спотайваш;
но... ни премъдър, ни пресвят си ти;
Ако мечтаеш, без да си мечтател;
ако си умен, без да си умник;
Ако посрещаш краха - зъл предател
еднакво със триумфа - стар циник;
Ако злодеи клетвата ти свята
превърнат в клопка - и го понесеш,
или пък видиш сринати нещата,
градени с кръв - и почнеш нов градеж;


Ако на куп пред себе си заложиш
спечеленото, смело хвърлиш зар,
изгубиш, и започнеш пак, и можеш
да премълчиш за неуспеха стар;
Ако заставиш мозък, нерви, длани
и изхабени - да ти служат пак,
и крачиш, само с Волята останал,
която им повтаря: „Влезте в крак!
Ако в тълпата Лорда в теб опазиш,
в двореца - своя прост човешки смях;
Ако зачиташ всеки, но не лазиш;
ако от враг и свой не те е страх;
Ако запълниш хищната Минута
с шейсет секунди спринт, поне веднъж;
Светът е твой! Молбата ми е чута!
И главно, сине мой - ще бъдеш мъж!


 

Обръщение на „Радио К2" : Българи! Може би, идва нов 10 ноември? Може би, се ражда „вятърът на промяната"? Вие ще решите. Но, преди да действате , чуйте тези  думите , преживейте тази музиката и разсъждавайте сами - не за пари или дребни облаги - какво и защо го правите!


Скъпи приятели „Радио К2" Ви желае да бъдем по-мъдри и всеки от нас да се старае да прави живота на хората по-красив и смислен!


ОБРЪЩЕНИЕ НА „РАДИО К2"

Мили хора, животът е такъв, какъвто си го направим, нали не сте забравили колко е важно всеки от нас да не губи вяра в себе си и всеки ден, поне по веднаж да помогнем на някого? И после, пък, друг ще помогне на нас. Правете добро и знайте, че независимо от трудностите, животът на всички ни ще става по-светъл и пълен с надежда, ако подаваме ръка за подкрепа. Радио К2 ви подарява един стих на Недялко Йорданов:


Когато ме загубиш, ще ме намериш, всъщност.

Ще ме загубиш рано, ще ме откриеш късно.

Човекът е невеж, защото не разбира,

Че кратко се живее, а дълго се умира.

Новини на всеки 30 минути

 

Директно от мястото на събитието

Президентът Румен Радев ще представлява България в Четвъртата среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПО), която ще се състои във Великобритания. Домакин на събитието е министър-председателят Киър Стармър, който ще посрещне държавни и правителствени ръководители от Европа в двореца „Бленъм" близо до Оксфорд.

По време на форума българският президент ще участва в тематична кръгла маса, посветена на енергетиката и свързаността, на която заедно с 12 други държавни лидери ще дискутират енергийната сигурност в Европа. В рамките на ЕПО се предвижда Румен Радев да проведе двустранни срещи.

Европейската политическа общност е платформа, чиято цел е да насърчи политическия диалог и сътрудничеството между лидерите на европейските държави за търсене на решения на въпроси от общ интерес, както и за укрепване на сигурността, стабилността и просперитета на Европа. - директно от мястото на събитието (Великобритания)

 

Директно от мястото на събитието

9.00 - Заседание на Народното  събрание.

1.      Изслушване на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Йордан Вълчев, на основание чл. 111 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, относно напредъка на строителството на Автомагистрала „Хемус" и напредъка в процедурите по стартиране строителството на Автомагистрала „Черно море" (Вносители: Коста Стоянов и група народни представители, 11.7.2024 г.) - точка първа за четвъртък, 18 юли 2024 г.

2.      Изслушване на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров, на основание чл. 111 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, относно процесуалните действия, които ще бъдат предприети по компетентност във връзка с административна преписка, посочена в Решение № 6444/15.06.2023 г. по адм. д. № 2564/2023 г. на Върховния административен съд, свързано с обект: Курортен комплекс „Алепу - Бриз вилидж", както и правните и фактически действия, планирани да бъдат извършени за недопускане застрояването на Курортен комплекс „Алепу-Бриз вилидж" и за отмяна на Разрешение за ползване № СТ-05-118/13.02.2020 г., издадено от началника на Дирекция за национален строителен контрол и разминаване на заявената позиция от министъра на околната среда и водите и поддържаната пред Съда обратна теза от представители на РИОСВ-Бургас, относно необходимостта от задължителна Оценка на въздействието върху околната среда за „Подпорния хотел" на Алепу, както осъщественият контрол от страна на Министерството на околната среда и водите в тази връзка (Вносители: Божидар Божанов и Калина Константинова, 16.7.2024 г.) - точка втора за четвъртък, 18 юли 2024 г.

3.      Изслушване на служебния министър на образованието и науката Галин Цоков, на основание чл. 111 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, относно подготовката, провеждането и резултатите от Държавните зрелостни изпити на Националното външно оценяване през учебната 2023/2024 г. (Вносители: Даниел Проданов и група народни представители, 5.7.2024 г.) - точка трета за четвъртък, 18 юли 2024 г.

4.      Изслушване на служебния министър-председател на Република България и служебен министър на външните работи Димитър Главчев и на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, на основание чл. 111 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, относно Споразумението, обсъждано от министрите на отбраната на Република България, Румъния и Гърция, наричано „военен Шенген" за преминаване през територията на страната на натовска военна техника и въоръжение в посока към Румъния. Има ли поети ангажименти на срещата на върха на НАТО във Вашингтон от български представители? (Вносители: Цончо Ганев и група народни представители, 16.7.2024 г.) - точка първа за петък, 19 юли 2024 г.

 - директно от мястото на събитието (Народното събрание)

 

Директно от мястото на събитието 

9.30 - Кметът на София Васил Терзиев ще присъства на брифинг по повод началото на строителните дейности на  разширението на ул. „Опълченска". В събитието ще вземат участие зам.-кметовете Иван Василев и  Илиян Павлов. - директно от мястото на събитието (на кръстовището на ул. „Опълченска" и бул. „Сливница")

 

Директно от мястото на събитието

10.00 - Европейският парламент ще гласува кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

Ако бъде избрана от членовете на ЕП в четвъртък, Урсула фон дер Лайен ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите пет години.

В 9.00 ч. в четвъртък (централноевропейско време) тя ще се обърне към евродепутатите и ще очертае своята визия и планове като председател на Комисията, последвано от дебат.

Тайното гласуване ще се проведе в 13.00 (централноевропейско време), след разискванията. - директно от мястото на събитието (ЕП)

 

Директно от мястото на събитието 

14.00 - Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще награди военнослужещи от служба „Военна полиция".

За проявен висок професионализъм при изпълнение на служебните си задължения ще бъдат отличени шестима представители на Регионална служба „Военна полиция" - Варна, които изпълняваха мероприятия по охрана и съпровождане на автотранспорт на военна техника от Българската армия за участие в учението „Ramstein  Legacy 2024".

На същата церемония министър Запрянов ще награди и четирима военнослужещи на Регионална служба „Военна полиция" - Пловдив за проявения от тях професионализъм при военнополицейското осигуряване на Международното изложение на отбранителни продукти „Хемус - 2024".  - директно от мястото на събитието (Министерство на отбраната)

 

Директно от мястото на събитието

14.30 - Заседание на  Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика, дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров - Еврото

1. Изслушване на представители на фондация „Антикорупционен фонд" относно нововъзникнали и новооткрити факти и обстоятелства за дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров - Еврото. - директно от мястото на събитието (пл. „Княз Александър I" №1, зала 3)

 

 

Беновска: Почетният Доган, Съ-ДелянЕ, ДОГАН никога не си отива! Говорете Piano - по Корлеоне, Godfather - Кръстникът! Чупите България!

 

Малки неща за щастие

МАЙКЪЛ КОРЛЕОНЕ

 

Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, ППДБ! Консерва„Българско в собствен сос" ли сме за Вас избирателите ви?

Беновска: Борисов/Пеевски! Слави е пич! А Костадинов и Марков - дишат ви във вратовете! И? Пак ли Кирчо ви е фаворит?

Беновска: Урсул-ЪТ, Борисов, Пеевски, Кирчо, Полковник! „Величие" кой излъчва в България и Европа?!

Костадин Костадинов: „Възраждане" нито ще се продава, нито ще предлага за власт! Нито на „Величие"!

Беновска: На Борисов, Пеевски, Радев, Петков -  вярвате ли? А на Доган и Костадинов -  вярваме ли?


 

Желая ти!

Виктор Юго 

Първо ти желая да обичаш

и обичайки, също да бъдеш обичан.

И ако не е така - бързо да забравиш

и след като забравиш - да не таиш ненавист.

Желая ти да имаш приятели,

включително лоши и непоследователни,

но да има поне един, на когото да се довериш,

без да се съмняваш.

И понеже в живота е така -

желая ти да имаш и неприятели -

нито много - нито малко - точно по средата,

за да можеш понякога да поставяш под съмнение

собствената си увереност.

И нека между тях да има поне един,

който да е справедлив,

за да не се чувстваш достатъчно сигурен.

Желая ти да си полезен, дори незаменим.

И в лоши моменти, когато не остава нищо друго,

тази твоя полезност да е достатъчна,

за да се задържиш прав.

Желая ти също така да бъдеш толерантен

не с тези, които рядко грешат - това е лесно,

а с онези, които грешат много и непоправимо,

и използвайки тази толерантност,

да бъдеш пример за другите.

Желая ти да не съзряваш бързо

и когато вече си съзрял,

да не искаш да се подмладяваш,

и бидейки вече стар

да не се посвещаваш на безнадеждността.

Защото всяка възраст има своята радост

и своята болка,

и трябва да ги оставим да струят между нас.

Желая ти мимоходом да изпитваш тъга.

Не през цялата година, не дори един ден.

Тогава ще откриеш,

че ежедневната усмивка е красива,

че обичайната усмивка е блудкава,

а постоянната усмивка е развращаваща.

Желая ти да откриеш максимално бързо,

въпреки и над всичко,

че те заобикалят близки, понякога потиснати,

които общуват с несправедливостта

и с хора нещастни.

Желая ти да милваш куче, да храниш птиче

и да слушаш песента на кадънката,

да извисяваш своето утринно пеене,

понеже по този начин ще усетиш щастието

повече от всякога.

Желая ти също да посееш семе -

възможно най-мъничкото

и да му правиш компания, докато расте,

за да откриеш колко живота са нужни,

за да се превърне в дърво.

Желая ти също така да имаш пари,

защото трябва да си практичен

и поне веднъж в годината

да сложиш парите пред себе си и да кажеш:

„Това е мое.",

за да стане ясно

кой на кого е господар.

Желая ти никое от твоите увлечения да не угасва

и ако с някое от тях се случи това,

да можеш да плачеш, без да съжаляваш

и страдаш, без да се чувстваш виновен.

Накрая, ако си мъж - да имаш добра жена

и ако си жена - да имаш добър мъж -

утре и на следващия ден,

и когато сте вглъбени и усмихнати,

да говорите отново и отново за любов.

Ако тези неща ти се случат -

няма друго какво да ти пожелая.


Беновска: Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса. Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо!

Започни да правиш това, което желаеш, още сега. Животът няма да трае цяла вечност. Имаш само този момент, белщукащ като звезда в ръката ти, и след това разтапящ се като снежинка. - Сър Френсис Бейкън

Ако са ти останали само две монети, похарчи едната за хляб, за да ти даде живот, а другата похарчи за цвете, за да придадеш смисъл на този живот. - Древна китайска поговорка

Любовта е всичко, което имаме - единственият начин да си помогнем един на друг. - Еврипид

Човек никога не е нито тъй щастлив, нито тъй нещастен, както си въобразява.- Франсоа дьо Ларошфуко

Съди за всеки свой ден не по това колко си пожънал, а по това, което си посял.

Достатъчен е един слънчев лъч, за да разсее много сенки. - Св.Франциск от Асизи

Не си задавай въпроса от какво се нуждае светът. Запитай се какво те кара да се чувстваш жив, излез и го направи. Защото светът се нуждае от хора, които живеят истински. - Харълд Уитман

Действието без знание е фатално. Знанието без действие е безполезно. - Мери Биърд

Любовта е като свиренето на пиано. Първо трябва да се научиш да свириш, следвайки правилата, а след това трябва да забравиш правилата и да свириш със сърцето си.

Сееш мисъл - жънеш действие; сееш действие - жънеш навик; сееш навик - жънеш характер; сееш характер - жънеш съдба. - Уилям Текери

Простотата на живота не означава, че трябва да бъде прекаран в бедност и мизерия. Достатъчно е да имаш това, от което се нуждаеш, и да не искаш това, от което не се нуждаеш. - Чаран Синг

Трите най-съществени елемента на щастието са: нещо, което да правиш; някой, когото да обичаш; нещо, в което да вярваш. - Александър Чалмърс

Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх. - Франклин Рузвелт

За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо. - Лао Дзъ

Шансът винаги е в полза на подготвения ум. - Луис Пастьор

Ако раят не е в тебе самият, ти никога не ще влезеш в него. - Силезиус

Моли се така, сякаш всичко зависи от Бог, но работи така, сякаш всичко зависи от теб. - Едгар Кейси

Никога няма да пресечете океана, ако не съберете смелост да изгубите брега от погледа си. - Христофор Колумб

Умните хора решават проблеми, гениалните ги предвиждат. - Айнщайн

Песимистът вижда трудности във всяка възможност, жизнеспособният вижда възможности във всяка трудност. - Уинстън Чърчил

Има два важни момента в живота на човек - единият е, когато се е появил на тоя свят, другият - когато е разбрал защо. - Марк Твен

Една от най-вредните и най-опасни мисли е „Всички правят така". - Лев Толстой

Времето ви е ограничено. Не го пропилявайте, за да живеете нечий чужд живот. - Стив Джобс

Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса. Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо. - Айнщайн

Когато човек силно желае нещо, цялата Вселена му съдейства. - Паулу Коелю

Тежко е да се провалиш, но по-лошо е никога да не се опиташ да успееш. - Теодор Рузвелт

Ако животът ти поднесе лимон, направи си лимонада. - Дейл Карнеги

Който не напредва всеки ден, всеки ден изостава. - Конфуций

Дайте на тези, които обичате, криле, за да летят, корени, за да се върнат, и причини, за да останат. - Далай Лама

Щастлива Коледа и Честита Новата 2022 -ра година, уважаеми зрители на youtube.com/Беновска пита-Радио К2 , facebook.com/iliana.benovska 

и слушатели на Радио К2 на 93.9MHz.

Аз съм Беновска. И питам!


Обръщение на „Радио К2" и „Беновска пита

Скъпи приятели, екипът на „Радио К2" и „Беновска пита" Ви посвещаваме стихотворението на Пабло Неруда "Умира бавно този..."


Умира бавно този...който не пътува,
който не чете
и не слуша музика,
който не открива
очарование в себе си.


Умира бавно този...който разрушава
себелюбието си,
който отказва помощта,
който не търси разнообразие.


Умира бавно този...който се превръща
в роб на навика,
минавайки всеки ден
по същите пътеки,
който не рискува
да се облече в различен цвят
и не разговаря с непознати.


Умира бавно този...който бяга от страстта
и водовъртежа на чувствата,
които връщат блясъка в очите
и спасяват тъжните сърца.


Умира бавно този...който не променя живота си,
когато е недоволен от работата
или любовта си,
който не рискува сигурността
за неизвестното,
за да преследва една мечта,
който не се решава поне веднъж в живота си
да избяга от мъдрите съвети.


Не умирай бавно... Живей днес! Рискувай днес! Действай днес!


Не се оставяй да умираш бавно! Не забравяй да бъдеш щастлив!


Аз съм Беновска. И питам. Защото задачата на журналиста е да търси истинските отговори на трудните въпроси.


Беновска пита", поетът Александър Петров  и композиторът Константин Марков, „Тангра", създадохме  песента „Денят" за да сме по-силни от  коронавируса.The day


Събуждам се от тишина.


Днес времето е спряло.


Това е може би деня -


да почнем отначало...И да изхвърлим в този миг                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  ненужните си дрехи...


С илюзиите от преди -


да се сбогува всеки...Това е може би деня -

да почнем  отначало...

Да се събудим в този миг...                      

Във времето заспало...Да тръгнем после през света -


със себе си  -  на чисто...


Да пресушим една сълза...                        


Да подарим усмивка...


И да открием пак това -


което ни събира...    


Надеждата и любовта -


със тях сме живи...                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Това е може би деня -


да почнем отначало...


Да се събудим в този миг...                      


Във времето заспалоДа бъдем звук във тишина....


Камбани в катедрала...


И клечката кибрит в ноща...                


Дано... Не закъсняла.                         Александър Петров

Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, Главчев! Чий „Христос“ ще възкръсне на 9.6.24? Вашият или на България?

Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, Главчев! Чий „Христос“ ще възкръсне на 9.6.24? Вашият или на България?

Беновска: Кирчовци, Кокорчовци, Лени, Деляновци, Бойковци, Радевци, Корнелии, Урсули! Фалшив живот! До кога?

Беновска: Кирчовци, Кокорчовци, Лени, Деляновци, Бойковци, Радевци, Корнелии, Урсули! Фалшив живот! До кога?