Програма

РАДИО К2 Програма за четвъртък, 18 април 2024 г.


Водещ: Пламен Велев


Тонрежисьор: Асен МладеновРадиото се излъчва на 93,9 FM в столицата

и онлайн на адрес www.radiok2.bg

телефонът за въпроси и мнения на слушателите е 0035929461718Хора! Българи!


Може би, идва нов 10 ноември? Може би, се ражда „вятърът на промяната"? Вие ще решите. Но, преди да действате , чуйте тези  думите , преживейте тази музиката и разсъждавайте сами - не за пари или дребни облаги - какво и защо го правите!


Майкъл Корлеоне, Godfather - Кръстникът: Цял живот се стремя, работя да се издигна високо, където всичко е почтено и законно. Но! Колкото по-нагоре прониквам, толкова повече непочтеността и незаконността растат.Ако 

Радиърд Киплинг


Ако владееш се, когато всички
треперят, а наричат теб страхлив;
Ако на своето сърце едничко
се довериш, но бъдеш предпазлив;
Ако изчакваш, без да се отчайваш;
наклеветен - не сееш клевети;


или намразен - злоба не спотайваш;
но... ни премъдър, ни пресвят си ти;
Ако мечтаеш, без да си мечтател;
ако си умен, без да си умник;
Ако посрещаш краха - зъл предател
еднакво със триумфа - стар циник;
Ако злодеи клетвата ти свята
превърнат в клопка - и го понесеш,
или пък видиш сринати нещата,
градени с кръв - и почнеш нов градеж;


Ако на куп пред себе си заложиш
спечеленото, смело хвърлиш зар,
изгубиш, и започнеш пак, и можеш
да премълчиш за неуспеха стар;
Ако заставиш мозък, нерви, длани
и изхабени - да ти служат пак,
и крачиш, само с Волята останал,
която им повтаря: „Влезте в крак!
Ако в тълпата Лорда в теб опазиш,
в двореца - своя прост човешки смях;
Ако зачиташ всеки, но не лазиш;
ако от враг и свой не те е страх;
Ако запълниш хищната Минута
с шейсет секунди спринт, поне веднъж;
Светът е твой! Молбата ми е чута!
И главно, сине мой - ще бъдеш мъж!


 

Обръщение на „Радио К2" : Българи! Може би, идва нов 10 ноември? Може би, се ражда „вятърът на промяната"? Вие ще решите. Но, преди да действате , чуйте тези  думите , преживейте тази музиката и разсъждавайте сами - не за пари или дребни облаги - какво и защо го правите!


Скъпи приятели „Радио К2" Ви желае да бъдем по-мъдри и всеки от нас да се старае да прави живота на хората по-красив и смислен!


ОБРЪЩЕНИЕ НА „РАДИО К2"

Мили хора, животът е такъв, какъвто си го направим, нали не сте забравили колко е важно всеки от нас да не губи вяра в себе си и всеки ден, поне по веднаж да помогнем на някого? И после, пък, друг ще помогне на нас. Правете добро и знайте, че независимо от трудностите, животът на всички ни ще става по-светъл и пълен с надежда, ако подаваме ръка за подкрепа. Радио К2 ви подарява един стих на Недялко Йорданов:


Когато ме загубиш, ще ме намериш, всъщност.

Ще ме загубиш рано, ще ме откриеш късно.

Човекът е невеж, защото не разбира,

Че кратко се живее, а дълго се умира.

Новини на всеки 30 минути

 

Директно от мястото на събитието 

Президентите на България и Италия ще посетят учебен полигон „Ново село", където ще бъдат посрещнати с почетен караул от състава на Многонационалната бойна група. Румен Радев и Серджо Матарела ще се запознаят с мисията и дейността на формированието, на което през октомври 2022 година Италия пое ролята на рамкова държава. При посещението ще бъде изложен статичен показ на въоръжение и техника и двамата президенти ще проведат срещи с българския и италианския контингент. - директно от мястото на събитието (учебен полигон „Ново село")

 

Директно от мястото на събитието 

Министър-председателят Димитър Главчев ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 17 и 18 април в Брюксел.

Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят новия пакт за европейската конкурентоспособност, отношенията ЕС-Турция, ситуацията в Украйна и в Близкия Изток.

В сряда в белгийската столица премиерът Димитър Главчев ще присъства на прием за членовете на Европейския съвет от Негово величество краля на белгийците Филип I. - директно от мястото на събитието (Брюксел)

 

Директно от мястото на събитието 

9.00 - Заседание на Народното събрание.

 1. Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България през 2023 г. (Вносител: Министерски съвет, 21.3.2024 г.).
 2. Проект на решение за приемане на Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. (Вносител: Министерски съвет, 30.11.2023 г.).
 3. Второ гласуване на Законопроект за насърчаване на научните изследвания и иновациите (Вносител: Министерски съвет, 9.1.2024 г. Приет на първо гласуване на 7.3.2024 г.).
 4. Проекти на решения за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (Вносители: Теменужка Петкова и Рая Назарян, 6.3.2024 г.; Радомир Чолаков, 4.4.2024 г.; Анна Александрова, Хамид Хамид, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Ертен Анисова, 15.4.2024 г.) - точка първа за четвъртък, 18 април 2024 г.
 5. Първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето (Вносители: Деница Сачева, Костадин Ангелов, Стела Николова, Росица Пандова, Севим Али, Хатидже Георгиева, Смиляна Нитова, Валентина Димова, Цветан Предов и Станислав Богдански, 10.4.2024 г.) - точка втора за четвъртък, 18 април 2024 г.
 6. Проект на решение за приемане на Национална здравна стратегия 2030 (Вносител: Министерски съвет, 29.9.2023 г.) - точка трета за четвъртък, 18 април 2024 г.
 7. Второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс (Вносител: Министерски съвет, 12.9.2023 г. Приет на първо гласуване на 31.1.2024 г.).
 8. Второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (Вносител: Министерски съвет, 20.12.2023 г. Приет на първо гласуване на 28.3.2024 г.).
 9. Проект на решение за изпълнение на политиката за декарбонизация чрез енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната (Вносители: Николай Нанков, Деница Николова и Делян Добрев, 19.2.2024 г.).
 10. Първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (Вносители: Христо Гаджев и група народни представители, 12.4.2024 г.) - точка първа за петък, 19 април 2024 г.
 11. Първо гласуване на Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за енергетиката (Вносители: Корнелия Нинова и група народни представители, 21.3.2024 г.; Даниела Божинова, Васил Тодев и Венко Сабрутев, 5.4.2024 г.) - точка втора за петък, 19 април 2024 г.
 12. - директно от мястото на събитието (Народното събрание)

 

Директно от мястото на събитието

14.15 - Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон ще бъде на работно посещение в България.

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам, съществуващото и планираното засилено сътрудничество в областта на управлението на границите и миграцията, както и полицейското сътрудничество, което Европейската комисия ще продължи да подкрепя.

В София комисар Йохансон ще участва в тристранна среща с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою.

От 14:15 часа в Министерството на вътрешните работи тримата ще дадат изявления за медиите.

По време на визитата си Илва Йохансон ще посети летище София, за да се запознае с новата организация във връзка с присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Комисията ще продължи да предоставя цялата необходима подкрепа на председателството на Съвета, за да се гарантира, че през 2024 г. може да бъде взето решение за премахване на контрола по вътрешните сухопътни граници. Това е отразено и в наскоро приетия доклад за състоянието на Шенген за 2024 г., в който се разглеждат постиженията, предизвикателствата и развитието в Шенгенското пространство през изминалата година. - директно от мястото на събитието (Министерството на вътрешните работи)

 

Директно от мястото на събитието

14.30 - Заседание на Временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Дневен ред:

1. Изслушване на директора на Агенция „Митници" Георги Димов и част от ръководството на агенцията. 2. Разни. - директно от мястото на събитието (пл. „Княз Александър I" №1, зала 134)

 

Костадин Костадинов: „Възраждане", на живот и смърт, няма да позволи пращане на българи на война!

Борисов&Доган! Ще спасите ли България от пудели с евро, „красавци" в сауна, ЦРУ-променкаджиите?

Беновска: Борисов&Пеевски άλφα мъжкари ли сте?! Искате? А Можете ли да управлявате България?

Димитър Главчев: Предложих балансиран кабинет сам!

 Томислав Дончев: Политическото самочувствие ПП/ДБ не коментирам!

Христо Иванов: Политическо самочувствие ПП/ДБ има, искаме политически неутрален кабинет!

Костадин Костадинов: Възраждане печели изборите при висока избирателна активност!

Тошко Йорданов: Слави ще се появи по изборите! Честни избори не е имало!

Димитър Главчев: Премиер ще бъда, ако дългът ме призове! 

Димитър Главчев: ГЕРБ-аджии, бивши, защо да няма? Сам ще пиша министрите!

Беновска: Борисов & Пеевски, като СЕКС-КУКЛИ ви бяха Кирил Петков & Христо Иванов & Кокорчо & Гном & Денков!

Беновска:VIVA! Доган,Пеевски,Борисов!Разказахте им играта! HARVARD LOW!JUST KIDDING! Кокорчо, HI!

Беновска: Патриарх Неофит - Симеон отлетя...Борисов, Петков, Радев - за България или за „джоб-прс" сте?

Беновска: Борисов-Хитър Петър и Петков-Настрадин Ходжа-с капан комат с мирис на пържола за България?

Беновска накара премиерите Денков и Габриел да се закълнат в България!

Васил Божков: Център се създаде спонтанно, срещу Бойко и Шиши!

Беновска: Евалла, Доган, Пеевски, Борисов! За България ли сте? Скъсахте ли Меморандума на ПП/ДБ

Беновска: От Вас - Борисов, Пеевски, Петков, Радев! Бог да пази България!

Пеевски: Не знам в "епохата на сглобката" ли сме и колко ще е, МДПС са готови да управляват България!

Беновска: Бойко, Делян, Кирчо-Властта е сладка, с мед намазахте!?Ама от САЩ ли, че в БГ мед няма!

Беновска: Бойко, Делян, Кирчо, Радев, Гном - в Политиката? Как сте в Личния живот, че да ни управлявате?

Беновска: Борисов,  Пеевски, Петков-щастливи ли сте? Българите-най-нещастните в света! Боли ли ви Фара?

Васил Велев: Бойкот на Шенген! И в Априлското въстание не са се включили всички, но са се възползвали!

Беновска: Братя Бачорски! Вместо Асен, Киро, Бойко, Доган, Пеевски? Към Велика България! Или Бежанско иго?

Г-н Доган! Къде водите България с Делян,Джевдет,Бойко,Киро? ЦРУ купува свободата на словото!

Беновска: Това не е за всеки...Да поговорим за любовта...

Беновска: Г-н Доган! За силата да държиш Ножа в Ножницата? Пеевски - stop на „мълчанието на агнетата?

Беновска: Г-н,"драги,Доган! И „това ли ще мине"?! Пеевски е добро момче... А Бойко -отлита в пенсия?!

Беновска/ Терзиев/Петков:  Дюкянът на кмета отворен ли е в СОС за хората от днес?


Радио К2! 14 години! 04.12. 2008. 04.44 часа!

 

Желая ти!

Виктор Юго 

Първо ти желая да обичаш

и обичайки, също да бъдеш обичан.

И ако не е така - бързо да забравиш

и след като забравиш - да не таиш ненавист.

Желая ти да имаш приятели,

включително лоши и непоследователни,

но да има поне един, на когото да се довериш,

без да се съмняваш.

И понеже в живота е така -

желая ти да имаш и неприятели -

нито много - нито малко - точно по средата,

за да можеш понякога да поставяш под съмнение

собствената си увереност.

И нека между тях да има поне един,

който да е справедлив,

за да не се чувстваш достатъчно сигурен.

Желая ти да си полезен, дори незаменим.

И в лоши моменти, когато не остава нищо друго,

тази твоя полезност да е достатъчна,

за да се задържиш прав.

Желая ти също така да бъдеш толерантен

не с тези, които рядко грешат - това е лесно,

а с онези, които грешат много и непоправимо,

и използвайки тази толерантност,

да бъдеш пример за другите.

Желая ти да не съзряваш бързо

и когато вече си съзрял,

да не искаш да се подмладяваш,

и бидейки вече стар

да не се посвещаваш на безнадеждността.

Защото всяка възраст има своята радост

и своята болка,

и трябва да ги оставим да струят между нас.

Желая ти мимоходом да изпитваш тъга.

Не през цялата година, не дори един ден.

Тогава ще откриеш,

че ежедневната усмивка е красива,

че обичайната усмивка е блудкава,

а постоянната усмивка е развращаваща.

Желая ти да откриеш максимално бързо,

въпреки и над всичко,

че те заобикалят близки, понякога потиснати,

които общуват с несправедливостта

и с хора нещастни.

Желая ти да милваш куче, да храниш птиче

и да слушаш песента на кадънката,

да извисяваш своето утринно пеене,

понеже по този начин ще усетиш щастието

повече от всякога.

Желая ти също да посееш семе -

възможно най-мъничкото

и да му правиш компания, докато расте,

за да откриеш колко живота са нужни,

за да се превърне в дърво.

Желая ти също така да имаш пари,

защото трябва да си практичен

и поне веднъж в годината

да сложиш парите пред себе си и да кажеш:

„Това е мое.",

за да стане ясно

кой на кого е господар.

Желая ти никое от твоите увлечения да не угасва

и ако с някое от тях се случи това,

да можеш да плачеш, без да съжаляваш

и страдаш, без да се чувстваш виновен.

Накрая, ако си мъж - да имаш добра жена

и ако си жена - да имаш добър мъж -

утре и на следващия ден,

и когато сте вглъбени и усмихнати,

да говорите отново и отново за любов.

Ако тези неща ти се случат -

няма друго какво да ти пожелая.


Беновска: Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса. Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо!

Започни да правиш това, което желаеш, още сега. Животът няма да трае цяла вечност. Имаш само този момент, белщукащ като звезда в ръката ти, и след това разтапящ се като снежинка. - Сър Френсис Бейкън

Ако са ти останали само две монети, похарчи едната за хляб, за да ти даде живот, а другата похарчи за цвете, за да придадеш смисъл на този живот. - Древна китайска поговорка

Любовта е всичко, което имаме - единственият начин да си помогнем един на друг. - Еврипид

Човек никога не е нито тъй щастлив, нито тъй нещастен, както си въобразява.- Франсоа дьо Ларошфуко

Съди за всеки свой ден не по това колко си пожънал, а по това, което си посял.

Достатъчен е един слънчев лъч, за да разсее много сенки. - Св.Франциск от Асизи

Не си задавай въпроса от какво се нуждае светът. Запитай се какво те кара да се чувстваш жив, излез и го направи. Защото светът се нуждае от хора, които живеят истински. - Харълд Уитман

Действието без знание е фатално. Знанието без действие е безполезно. - Мери Биърд

Любовта е като свиренето на пиано. Първо трябва да се научиш да свириш, следвайки правилата, а след това трябва да забравиш правилата и да свириш със сърцето си.

Сееш мисъл - жънеш действие; сееш действие - жънеш навик; сееш навик - жънеш характер; сееш характер - жънеш съдба. - Уилям Текери

Простотата на живота не означава, че трябва да бъде прекаран в бедност и мизерия. Достатъчно е да имаш това, от което се нуждаеш, и да не искаш това, от което не се нуждаеш. - Чаран Синг

Трите най-съществени елемента на щастието са: нещо, което да правиш; някой, когото да обичаш; нещо, в което да вярваш. - Александър Чалмърс

Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх. - Франклин Рузвелт

За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо. - Лао Дзъ

Шансът винаги е в полза на подготвения ум. - Луис Пастьор

Ако раят не е в тебе самият, ти никога не ще влезеш в него. - Силезиус

Моли се така, сякаш всичко зависи от Бог, но работи така, сякаш всичко зависи от теб. - Едгар Кейси

Никога няма да пресечете океана, ако не съберете смелост да изгубите брега от погледа си. - Христофор Колумб

Умните хора решават проблеми, гениалните ги предвиждат. - Айнщайн

Песимистът вижда трудности във всяка възможност, жизнеспособният вижда възможности във всяка трудност. - Уинстън Чърчил

Има два важни момента в живота на човек - единият е, когато се е появил на тоя свят, другият - когато е разбрал защо. - Марк Твен

Една от най-вредните и най-опасни мисли е „Всички правят така". - Лев Толстой

Времето ви е ограничено. Не го пропилявайте, за да живеете нечий чужд живот. - Стив Джобс

Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса. Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо. - Айнщайн

Когато човек силно желае нещо, цялата Вселена му съдейства. - Паулу Коелю

Тежко е да се провалиш, но по-лошо е никога да не се опиташ да успееш. - Теодор Рузвелт

Ако животът ти поднесе лимон, направи си лимонада. - Дейл Карнеги

Който не напредва всеки ден, всеки ден изостава. - Конфуций

Дайте на тези, които обичате, криле, за да летят, корени, за да се върнат, и причини, за да останат. - Далай Лама

Щастлива Коледа и Честита Новата 2022 -ра година, уважаеми зрители на youtube.com/Беновска пита-Радио К2 , facebook.com/iliana.benovska 

и слушатели на Радио К2 на 93.9MHz.

Аз съм Беновска. И питам!


Обръщение на „Радио К2" и „Беновска пита

Скъпи приятели, екипът на „Радио К2" и „Беновска пита" Ви посвещаваме стихотворението на Пабло Неруда "Умира бавно този..."


Умира бавно този...който не пътува,
който не чете
и не слуша музика,
който не открива
очарование в себе си.


Умира бавно този...който разрушава
себелюбието си,
който отказва помощта,
който не търси разнообразие.


Умира бавно този...който се превръща
в роб на навика,
минавайки всеки ден
по същите пътеки,
който не рискува
да се облече в различен цвят
и не разговаря с непознати.


Умира бавно този...който бяга от страстта
и водовъртежа на чувствата,
които връщат блясъка в очите
и спасяват тъжните сърца.


Умира бавно този...който не променя живота си,
когато е недоволен от работата
или любовта си,
който не рискува сигурността
за неизвестното,
за да преследва една мечта,
който не се решава поне веднъж в живота си
да избяга от мъдрите съвети.


Не умирай бавно... Живей днес! Рискувай днес! Действай днес!


Не се оставяй да умираш бавно! Не забравяй да бъдеш щастлив!


Аз съм Беновска. И питам. Защото задачата на журналиста е да търси истинските отговори на трудните въпроси.


Беновска пита", поетът Александър Петров  и композиторът Константин Марков, „Тангра", създадохме  песента „Денят" за да сме по-силни от  коронавируса.The day


Събуждам се от тишина.


Днес времето е спряло.


Това е може би деня -


да почнем отначало...И да изхвърлим в този миг                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  ненужните си дрехи...


С илюзиите от преди -


да се сбогува всеки...Това е може би деня -

да почнем  отначало...

Да се събудим в този миг...                      

Във времето заспало...Да тръгнем после през света -


със себе си  -  на чисто...


Да пресушим една сълза...                        


Да подарим усмивка...


И да открием пак това -


което ни събира...    


Надеждата и любовта -


със тях сме живи...                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Това е може би деня -


да почнем отначало...


Да се събудим в този миг...                      


Във времето заспалоДа бъдем звук във тишина....


Камбани в катедрала...


И клечката кибрит в ноща...                


Дано... Не закъсняла.                         Александър Петров

Беновска: Борисов, Пеевски, Петков, Денков: България „плъзгате“ към територия без име ли?

Беновска: Борисов, Пеевски, Петков, Денков: България „плъзгате“ към територия без име ли?

Беновска: Пеевски, Борисов, Василев, Петков: Като нестинари ли танцувате в НС/МС по горЯщи въглища/ПВУ?

Беновска: Пеевски, Борисов, Василев, Петков: Като нестинари ли танцувате в НС/МС по горЯщи въглища/ПВУ?