Програма

РАДИО К2 Програма за неделя, 25 юни 2017 г.

 

Водeщ: Пламен Велев

 

Директно от мястото на събитието: Грета Григорова

 

Тонрежисьор: Асен Младенов

 

Радиото се излъчва на 93,9 FM в столицата

и онлайн на адрес www.radiok2.bg

телефонът за въпроси и мнения на слушателите е 0035929461718

 

„Радио К2" продължава ефективно да се бори за управление в името на народа и България, за идеали, законност, справедливо правосъдие, работеща икономика, силен малък и среден бизнес, наистина свободни медии, просветено гражданско общество, образована и здрава нация, конкурентна среда, политическа опозиция с полезни за обществото действия и е категорично против престъпността, корупцията, злоупотребата с власт, задкулисието в политиката и съдебната система, обществените манипулации, полицейщината, насилието.


 

Новини на всеки 30 минути от 13.30

 

 

Радио К2 - директно от мястото на събитието  

14.00 - Пресконференция на тема: ВЪЗНАГРАЖДEНИЯТА В МВР И КРИЗАТА В СИСТЕМАТА? КАКВИ ЩЕ СА БЪДЕЩИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА СФСМВР?

 

Организатор:


Синдикална федерация на служителите в МВР


УЧАСТНИЦИ:

Валентин Попов - Председател на УС на СФСМВР

Илия Кузманов - Заместник-председател на УС на СФСМВР

Илия Хрисимов - Заместник-председател на УС на СФСМВР

 

ОСНОВНИТЕ АКЦЕНТИ НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА СА:  

1. Липсващият социален диалог.

2. Ефектът от нерешаването на проблемите с възнагражденията на служителите в МВР.

3. Действията, които СФСМР ще предприеме от 26 юни 2017 г. 

 

СИНДИКАЛНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В МВР (СФСМВР) е най-голямата синдикална организация в МВР. Основана е през февруари 2009 година, непосредствено след спонтанните полицейски протести от края на 2008 година. В момента в СФСМВР членуват над 8 000  служители на МВР - както  полицаи, пожарникари и спасители, така и държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР.

Основна цел на СФСМВР е отстояването и защитата на основните социално-икономически интереси и права на членовете си в сферата на трудовите и служебни отношения, социалното и здравно осигуряване, безопасните условия на труд, подпомагането, осигуряването на високо жизнено равнище и професионална реализация на служителите в МВР.  

СФСМВР се обявява решително срещу корупцията, дефицита на социален диалог и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната. - директно от мястото на събитието    (ЗАЛА „МЕЦАНИН"   ул. „Ангел Кънчев" 2, вход от пл."Гарибалди") - Грета Григорова

 

 

 

17.00 - „Беновска пита" - авторско предаване на Илиана Беновска по „Канал 3" и "Радио К2"Беновска отново ще пита в неделя в 5 следобед: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България?

 

Бойко Борисов ли е лицето на единението България - Балкани - Турция - Европа?

Отговаря:

 

17:00- 17:50 Екатерина Захариева


Заместник-министър председател по правосъдната реформа и министър на външните работи


България ще спре ли да е масов гроб по пътищата си?

Отговаря:

 

17:50 -18:20  Ивайло Московски

 

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

 

Мария Габриел може ли да е  европейския обединител на българските партии?

Отговарят евродепутатите:

 

18:25- 18:55 Емил Радев - ГЕРБ-ЕНП, Искра Михайлова- ДПС-АЛДЕ

 

 

 

Повторението гледайте по Канал 3 и слушайте по К2 в неделя вечер  от 22.30. Пишете на benovskapita@gmail.com

 

 

Беновска към слушателите на „Радио К2": Приятели. През 1989 година коледната и новогодишната мечта , че ще променим света си и то бързо , и на хубаво  ни носеше  на крилете си. 27 години по-късно ни предстои да посрещнем Коледа и Нова година 2017 - поредната година на Промяната. Годината на поредния избор. Дано през 2017-та най-сетне получим верен отговор на любимия въпрос на „Радио К2" и „Беновска пита: " Кой и на какво основание иска и може да управлява България?"

Екипът на „Радио К2" ви пожелава да сте здрави. А, за да осъществим мечтите си - да сме умни и градивни ... С пожелание за повече хармония през 2017-та ще ви припомним малко от 150-годишната философия на Луис Карол и неговата малка Алиса. Чуйте, преживейте, помислете:

- Колко дълго е завинаги?

- Понякога само една секунда.

Утре никога не е днес.

Ако всичко на света е безсмислено, какво ни пречи да си измислим някакъв смисъл?

Преди да отидеш някъде, трябва да си вземеш хубава пръчка, за да разгонваш слоновете.

Ако твърде дълго държиш в ръце нажежена до червено маша, в крайна сметка ще се опариш. Ако по-силно удариш пръста си с нож, обикновено потича кръв. Ако изпиеш на един дъх шишенцето с надпис „отрова", рано или късно ще ти стане лошо.

Една от най-сериозните загуби в битката е да си загубиш главата.

За какво да устройваме шествия, ако всички ще падат по очи? Нали тогава никой нищо няма да види...

Черният пипер сигурно прави всички люти. Оцетът ги прави кисели, горчицата ги огорчава, лукът ги прави лукави, виното носи чувство на вина, а сладкишите ги правят сладки и добри. Колко жалко, че никой не знае за това... Всичко би било толкова просто. Хапнеш си сладка и ставаш добър.

Започни в началото и стигни до края. Тогава спри.

- Бихте ли ми казали, моля, накъде трябва да тръгна оттук?

- Зависи от това къде искаш да стигнеш.

- Не ме интересува къде...

- Значи няма значение откъде ще минеш. Ти все ще стигнеш някъде. Трябва само да вървиш достатъчно дълго.

Радио К2 пита Нено Димов, министър на околната среда и водите: Какви теми обсъдихте с еврокомисаря по околна среда Кармену Вела на срещата си в Брюксел? Екоорганизации Ви призоваха да забраните пластмасовите чашки за еднократна употреба заради натрупване на пластмасови отпадъци по бреговете на Черно море. Какви мерки бихте предприели в тази посока?

Радио К2 пита Иван Гранитски, директор на издателство "Захарий Стоянов":  Задоволително ли е нивото на българския език, който звучи от трибуната на НС?

Радио К2 пита проф. Станислав Станилов от ПГ на "Обединени патриоти":  Задоволително ли е нивото на българския език, който звучи от трибуната на НС и необходими ли са регулации в тази посока?

Радио К2 пита доц. Милен Михов от ПГ на "Обединени патриоти": Задоволително ли е нивото на българския език, който звучи от трибуната на НС и необходими ли са регулации в тази посока?

Радио К2 и други медии питат Георги Колев, председател на ВАС: Предизвестен ли ще бъде изборът за председател на ВАС? Ще спомогне ли този избор и новия ВСС за падането на мониторинга от Брюксел? Запознахте ли се с кандидатите, предложени от парламентарните групи за нов ВСС?

Радио К2 пита Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Има ли воля държавата да предостави Бузлуджа на БСП, защото Корнелия Нинова заяви: "Аман от номерата на Бойко Борисов и ГЕРБ"? Кои са другите кандидати, които желаят да придобият паметника? Ще се организира ли търг, как ще приключи процедурата?

Радио К2 пита Корнелия Нинова, председател на БСП: Какво се разбрахте с държавата за Бузлуджа?

Радио К2 пита Ирена Соколова, председател на Жени-ГЕРБ: Има ли в България стереотипи по отношение на участието на жените в политиката? Достатъчно жени ли има в българската политика? Проследихте ли изслушването на Мария Габриел пред ЕП и как оценявате нейното представяне? При мажоритарна или при пропорционална избирателна система жените имат повече шансове за успех?

Радио К2 пита Красен Кралев, министър на младежта и спорта: Кои теми обсъдихте с еврокомисар Тибор Наврачич в Брюксел? Кои ще бъдат основните спортни събития в България по време на европредседателството през 2018 г.?

Радио К2 пита Данаил Кирилов, председател на правната комисия от ГЕРБ: С какви очаквания ще бъде натоварен изборът на нов ВСС? Как оценявате предложените до момента кандидати? Коя е причината за острото противопоставяне във ВСС между главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВКС Лозан Панов?

Радио К2 пита Филип Попов, народен представител от БСП за България: С какви очаквания ще бъде натоварен изборът на нов ВСС? Как оценявате предложените до моменти кандидати? Коя е причината за острото противопоставяне във ВСС между главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВКС Лозан Панов?

Радио К2 пита Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси от ГЕРБ и Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа": За какво се договорихте синдикати и законодатели?

Радио К2 пита Веселин Марешки, зам.-председател на НС от Воля: Предлагате заснемането на целия изборен процес. Това не противоречи ли на конституцията и тайната на вота? Колко ще струва това? Склонните ли сте да подкрепите смесена избирателна система, каквато се предлага от БСП, след като беше отхвърлен законопроектът на ГЕРБ за изцяло мажоритарна избирателна система?

Радио К2 и други медии питат Пламен Димитров, президент на КНСБ: Колко и в кои сектори са работещите бедни в България? Защо призовахте главния прокурор да се сезира за фирмите в сивия сектор? Защо в Румъния доходите са по-високи? По-добри ли са условията са бизнес и ненамеса от държавата в Румъния? Ще има ли протести в „Мини Марица-Изток"? Чува ли ви държавата? Кога ще обсъдите проблемите с правителството?

Беновска пита Корнелия Нинова, председател на БСП: Моля да задълбочим малко темата за съдебната система? Давате много силен знак, като съобщавате предварително, с което сте номинирали Вашите кандидати за ВСС да не са намесени в споровете в съдебната система? Означава ли, че тези Ваши представители ще призоват публично ВСС да няма лобизъм в него и в цялата съдебна система да не разиграват противопоставяния между две личности - главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВКС Лозан Панов, и принадлежащите към тях общности прокурори и съдии? И моля, нека не отминавайте темата, както отминахте темата за оценката на посещението на Борисов в Турция? Кажете ясно, ще излезете ли като политик с оценка на това какво се случва между главния прокурор и председателя на ВКС и как трябва това да се урегулира от законодателния орган и съсловните организации, за да се спре с медийните замеряния?

Радио К2 пита Корнелия Нинова, председател на БСП: Какъв стопанин ще бъде БСП на "Бузлуджа"? Имате идеи и планове за укрепване и развитие на паметника, а имате ли финансов ресурс да ги реализирате и откъде ще го намерите? Ако БСП беше на кормилото на държавното управление, как щеше да запази и гарантира мира и стабилността на Балканите в сложната обстановка? Как оценявате визитата на Бойко Борисов в Турция и срещата му с македонския му колега Зоран Заев, с когото Ви предстои среща?

Радио К2 пита Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Изпълнимо ли е искането на КНСБ за МРЗ за висшисти, работещи по специалността си, от 700 лв? Как ще се преборите с корупцията в училищата? Нормално ли е да плащаш дарение, рушвет, подкуп, за да запишеш детето си на училище? Какво е решението на проблема?

Изявление на министър-председателите на Република Македония и Република България Зоран Заев и Бойко Борисов: „Аз съм щастлив, че нашият съсед има желание да помогне на Република Македония в стремежа й към интеграция в НАТО и ЕС. Приближихме нашите мнения по отношение на подписването на договор за добросъседство и сътрудничество между нашите две страни. Заедно ще честваме Илинден в Македония на 2-ри август и тогава ще подпишем договора. Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза и отваря глава на европейско бъдеще. В Скопие ще кръстим улица на Желю Желев, а в София на Борис Трайковски", заяви Зоран Заев.

"Позволете ми да поздравя премиера Зоран Заев и кабинета му за това, че след една тежка политическа криза най-сетне и на нашата граница с Македония вече има спокойствие. Македония има исторически шанс да направи така, че гражданите ѝ да се чувстват добре. Пътят към НАТО и ЕС, обединените Балкани минава първо през вътрешна политическа стабилност и решаване на проблемите от политическия елит. Когато се чухме по време на атаката в македонския парламент, Заев заяви, че след като стане премиер, след Брюксел ще дойда в България. Оценявам, че си държи на думата", заяви Борисов.

Беновска пита министър-председателите на Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов: Г-н Заев, като министър-председател на балканска държава, как оценявате ролята на премиера Борисов и на България като мост между Европа и Турция? Г-н Борисов, реално ли е по времето на българското председателство на ЕС да постигнете повече за единението на Балканите и да допринесете за още една крачка на приближаването на интеграцията в Европа и НАТО на Македония?

Радио К2 пита Владимир Владимиров, изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ", отговаря и Велик Занчев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: За какво ще стигнат предоставените с безлихвен заем от държавата 224 млн. лв.? Ще успеете ли и в какъв срок да възстановите този заем? Как ще процедирате със задълженията в размер на 412 млн. лв. и кога ще бъдат изчистени всички задължения? Каква сума очаквате от концесията на Летище София?

Беновска: Ябълките, които връчвам на политиците и обществениците са като портрета на Дориан Грей на Оскар Уайлд - лакмус дали са почтени. Въпросите, които задавам също са тест за това кой и на какво основание иска и може ли да управлява България. Ние, избирателите, трябва да получаваме ясни отговори и национално-отговорни дела. Аз съм Беновска и питам.

Радио К2 пита Димитър Узунов, представляващ ВСС: Какво очаквате от посещението на Анатолий Карпов в България? Как оценявате избора за членове на ВСС от съдийската квота? Как ще коментирате факта, че четирима от шестимата избрани съдии са от ВКС? Допускате ли, че може да има манипулация на избора от страна на ВКС? Ще издържи ли изборът на одит, който вероятно ще поискат тези, които не са избрани? Поискахте оставката на Лозан Панов и Галя Георгиева Ви подкрепи. Виждате ли подкрепа сред останалите членове на ВСС за подобно искане?

Радио К2 пита Сотир Цацаров, главен прокурор на Р. България: Как оценявате избора за членове на ВСС от съдийската квота? Как ще коментирате факта, че четирима от шестимата избрани съдии са от ВКС? Председателстващият ВСС Димитър Узунов неколкократно поиска оставката на Лозан Панов. Как гледате на това искане?

Изявление на министър-председателя Бойко Борисов след срещата му с президента на Турция Реджеп Ердоган: „За България е важно, защото без тях няма охрана на границата. Огромното време, което прекарахме заедно, беше да продължим и ако ЕС се забави с подписването на реадмисията, то тогава ние, само двете страни да си подпишем. Защото всъщност сега я изпълняваме, както и те своите ангажименти и на практика имаме нулев натиск. Искаме това да го облечем в споразумение. Дай Боже целия ЕС да го подпише, но ако не, то ние ще си работим само България по тази писта, защото то е жизненоважно!", заяви Борисов.

„Турция е най-големият съсед на ЕС и ние трябва да направим така, че да имаме нормални отношения. Над 3 милиона бежанци има в Турция, война се води на тяхната граница, виждате колко е деликатна темата с референдума за независим Кюрдистан. Исках да чуя малко повече от кухнята от основните действащи лица. На практика Европа става вече зависима от Турция, всички газови коридори минават оттам. Толкова прокламираният от нас азерски газ - той минава през цялата територия на Турция и ние сме длъжни да се върнем в тази игра, да наложим правила и да участваме активно!", подчерта премиерът.

„Сигурно има много какво да се оплачем един от друг. И ние за намесата във вътрешните ни работи, за парадирането с много неща, сигурно и те имат, но единственото, което се опитах да извиня г-н Симеонов за дърпането на жената на границата и мисля, че се прие. Чухте и премиерът Йълдъръм каза, че след като имат сигурност в нас ще остане в миналото и това. Така че се опитах да се концентрираме с президента върху това, което бихме могли да изградим заедно. Поставих въпроса за поведението на турския посланик, забелязали сте, че винаги посланикът, който обслужва дадената страна, е в състава на делегацията. Сега го няма, оставям на вас да си отговорите защо!", каза още Бойко Борисов.

Беновска пита министър-председателя на Република България Бойко Борисов и министър-председателя на Република Турция Бинали Йълдъръм: Въпросът ми е и към двамата министър-председатели, кое е най-неотменимото и устойчиво в политиката между България и Турция? С какво България може да помогне на Турция да влезе в ЕС и какво пък очаква Турция от България като помощ, за да се интегрира в Европа?

 

 

Беновска отново ще пита в неделя в 5 следобед: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България?

Беновска отново ще пита в неделя в 5 следобед: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България?

Беновска: Ябълките, които връчвам са като портрета на Дориан Грей - въпрос-лакмус дали политиците са почтени и годни да ни управляват

Беновска: Ябълките, които връчвам са като портрета на Дориан Грей - въпрос-лакмус дали политиците са почтени и годни да ни управляват