Програма

РАДИО К2 Програма за четвъртък, 18 октомври 2018 г.

 

Водeщи: Клара Маринова, Пламен Велев

 

Директно от мястото на събитието: Деница Гацинска, Вероника Янкова, Искра Цанкова

 

Тонрежисьори: Тодор Жеков, Асен Младенов

 

 

 

Радиото се излъчва на 93,9 FM в столицата

и онлайн на адрес www.radiok2.bg

телефонът за въпроси и мнения на слушателите е 0035929461718

 

„Радио К2" продължава ефективно да се бори за управление в името на народа и България, за идеали, законност, справедливо правосъдие, работеща икономика, силен малък и среден бизнес, наистина свободни медии, просветено гражданско общество, образована и здрава нация, конкурентна среда, политическа опозиция с полезни за обществото действия и е категорично против престъпността, корупцията, злоупотребата с власт, задкулисието в политиката и съдебната система, обществените манипулации, полицейщината, насилието.


 

Новини на всеки 30 минути от 7.00 до 19.00

 

 

7.00 - Предстоящи събития

   
7.20 - Програма за деня     

   
7.40 - Преглед на печата

 

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет на 17, 18 и 19 октомври в Брюксел.

Заседанието на Европейския съвет ще започне в сряда вечерта с обсъждане на Брекзит във формат ЕС-27. На него се очаква лидерите да вземат решение за придвижване на преговорите, въз основа на препоръка от главния преговарящ от страна на ЕС - Мишел Барние.

На заседанията в четвъртък и петък във формат ЕС-28 се очаква канцлерът на Австрия Себастиан Курц да информира за напредъка по приоритетите на Австрийското председателство на Съвета на ЕС. Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят още миграцията, сигурността, защитата на външните граници, сътрудничеството с трети страни, борбата с контрабандата и киберсигурността.

Премиерът Бойко Борисов ще участва и в срещата Азия - Европа (АСЕМ), която тази година се домакинства от Европейския съюз. - директно от мястото на събитието (Брюксел) - интернет

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

9.00 - Заседание на Народното събрание. - директно от мястото на събитието (Народното събрание) - интернет

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

9.30 - Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, обвинени във вземане на подкуп. - директно от мястото на събитието (Специализирания наказателен съд) - Вероника Янкова

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

10.00  - В рамките на Седмия годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион ще се проведе среща на министрите с ресор туризъм от Дунавския регион, които се очаква да приемат заключителен документ, фокусиран върху туризма и културното наследство и създаването на общ туристически продукт. В нея ще участват комисарят по регионална политика Корина Крецу, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на туризма Николина Ангелкова и министрите с ресор туризъм на другите участващи в Стратегията държави. Това са държавите-членки на ЕС - Германия, Австрия, Словакия, Чешката република, Унгария, Словения, Хърватия и Румъния, и 5 държави извън ЕС - Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Молдова и Украйна.

След срещата, от 11.20 часа в зала 3.1 участниците ще си направят семейна снимка. - директно от мястото на събитието (зала 10 на Националния дворец на културата) - Вероника Янкова

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

10.30 - Денят на военния парашутист ще бъде отбелязан в гр. София с тържествени церемонии по поднасяне на венци и цветя в Алеята на парашутиста в централните софийски гробища (от 10.30 ч.) и пред паметната плоча на загиналите парашутисти на площад „Народно събрание".

Във военния ритуал в знак на преклонение към военните парашутисти, отдали живота си за свободата на Отечеството, който ще започне в 12.30 ч. пред паметната плоча на загиналите парашутисти на площад „Народно събрание" ще участват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, военнослужещи от специалните сили, ветерани. - директно от мястото на събитието (Алеята на парашутиста) - Искра Цанкова

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

11.00 - Делегация, водена от председателя на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент Дорел Къпрар, ще бъде на посещение в България на 18 и 19 октомври 2018 г. Визитата е по покана на председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Народното събрание Цветан Цветанов.

На 18 октомври 2018 г., в 11.00 часа в зала „Запад" румънските парламентаристи ще се срещнат с председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членове на комисията.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще разговаря с гостите в 11.30 часа. Румънската парламентарна делегация ще се срещне и с председателя на Комисията по отбрана ген. Константин Попов и членове на комисията в 14.45 часа в зала 3 в Източното крило на сградата на пл. „Княз Александър І" №1. След това гостите ще посетят център за управление на кризи и реакция при бедствия. - директно от мястото на събитието (зала „Запад" на Народното събрание) - интернет

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

11.30  - Пресконференция на Екатерина Захариева, комисар Корина Крецу, министър Петя Аврамова и министър Николина Ангелкова. - директно от мястото на събитието (зала 6 на НДК) - Вероника Янкова

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

13.00 - Откриването на Седмия годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион. Двудневното събитие ще се проведе в Националния дворец на културата в София в рамките на Българското председателство на Стратегията и се организира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в партньорство с Европейската комисия. България пое председателството на Стратегията за една година на 19 октомври 2017 г.

Той ще започне с 3D мапинг, представящ красотата и богатството на природното, културното и историческото наследство в Дунавския регион. Форумът ще бъде открит от вицепремиера Екатерина Захариева, комисар КоринаКрецу и министрите Петя Аврамова и Николина Ангелкова. Изказване ще направи и еврокомисарят по образование, култура, младеж и спорт ТиборНаврачич.

Във фокуса на събитието ще бъде туризмът, като двигател за икономически растеж и териториално сближаване. Ще бъдат разгледани ключови теми за региона, свързани с опазване на културното и историческото наследство, използването на нови технологии и дигитализация на туристическия сектор, транспортната свързаност и мобилност, безопасност и сигурност при предлагане на туристическите услуги и др. В рамките на отделните панели ще бъдат дискутирани възможностите за привличане на публични и частни инвестиции в туризма, както и използването на финансови инструменти в периода след 2020 г. Ще бъдат засегнати и темите за синергията и съгласуваността между макрорегионалните стратегии за постигане общите цели на ЕС и за бъдещето на макрорегионалните стратегии след 2020.

Седмият годишен форум на Стратегията на ЕС на Дунавския регион ще продължи на 19 октомври. В края на събитието страната ни ще предаде ротационното председателство на Стратегията на Румъния. - директно от мястото на събитието (зала 3 на НДК) - интернет

 

ТЕМА: Нов вот на недоверие, внесен от БСП в 44-то Народно събрание, за здравеопазването. Какви са основните мотиви? Как ГЕРБ ще защити своите действия в този сектор? Как БСП ще аргументира вота? Предложените два варианта за реформи в здравеопазването не се посрещат с одобрение нито от пациенти, нито от здравните работници, а опозицията, БСП, готви вот на недоверие. Какъв е вашият коментар за реформата и негативната реакция на заинтересованите? Според последните социологически проучвания има спад на доверието в управляващите и в основните институции, но ГЕРБ все още държи преднина пред БСП с около 2-3%, а половината от избирателите не искат извънреден парламентарен вот. Изравняването на доверието между ГЕРБ и БСП вече тенденция ли е? Как може кабинетът „Борисов 3" да изпълни мандата си? Как може БСП да предизвика предсрочни избори? Убийството на българска журналистка разтърси обществото у нас и предизвика сериозен международен отзвук. Какви са изводите от това убийство? Каква е реалната криминогенна обстановка в нашата страна? След последните промени в правителството дойде ли време за истинските реформи, които непрекъснато се отлагат, а държавата и обществото вече нямат сили и търпение да изчакват? Опозицията все по-често и по-настойчиво говори за предсрочен парламентарен вот, изтъквайки сериозни икономически, социални, а и политически проблеми. ГЕРБ и ОП ще удържат ли властта и ще изпълнят ли своя 4-годишен мандат? Много се говори напоследък за криза във властта, в държавата, в обществото. Няма правителствена и парламентарна криза и това е ясно, защото имаме правителство с избрани нови министри, имаме и парламентарно мнозинство, което стои неотклонно зад кабинета „Борисов 3". А защо имаме усещането за криза в политиката, държавността, институциите?

 

13.30 - Мария Илиева, народен представил  от ПГ на ГЕРБ, член на Комисиите по бюджет и финанси и по правни въпроси

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

14.00  - Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков ще присъства на откриването на първата чешма - паметник, посветена на хората, които чрез донорство даряват живот. Събитието/инициативата, което бележи и началото на националното движение „Чешми за донорство", се осъществява съвместно от Изпълнителната агенция по трансплантация и „Сдружение на пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация". - директно от мястото на събитието (новата градинка до локалното платно на спирка „Окръжна болница" на бул. „Цариградско шосе") - Вероника Янкова

 

15.30 -  д-р Георги Йорданов, народен представител от ПГ на БСП, зам.-председател на Комисията по здравеопазването, член на Комисията по политиките за българите в чужбина

 

Радио К2 - директно от мястото на събитието 

16.00 - Заседание на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Дневен ред:

1. Изслушване на министъра на икономиката г-н Емил Караниколов, на основание чл. 114, ал. 2 от ПОДНС и взето решение от членовете на комисията на 04.05.2018г. - директно от мястото на събитието (пл. „Княз Александър I" №1, зала 456) - Искра Цанкова

 

16.30 - Красимир Богданов, народен представител от ПГ на КП ОП - НФСБ, Атака и ВМРО, зам.-председател на Комисията по външна политика, член на Комисията по културата и медиите

 

17.30 - Георги Димов, кмет на Божурище от ГЕРБ

 

18.30 - Карлос Контрера, съветник в СОС, ВМРО

 

 

Обръщение на „Радио К2" и „Беновска пита

Скъпи приятели, екипът на „Радио К2" и „Беновска пита" Ви посвещаваме стихотворението на Пабло Неруда "Умира бавно този..."

Умира бавно този...който не пътува,
който не чете
и не слуша музика,
който не открива
очарование в себе си.


Умира бавно този...който разрушава
себелюбието си,
който отказва помощта,
който не търси разнообразие.


Умира бавно този...който се превръща
в роб на навика,
минавайки всеки ден
по същите пътеки,
който не рискува
да се облече в различен цвят
и не разговаря с непознати.


Умира бавно този...който бяга от страстта
и водовъртежа на чувствата,
които връщат блясъка в очите
и спасяват тъжните сърца.


Умира бавно този...който не променя живота си,
когато е недоволен от работата
или любовта си,
който не рискува сигурността
за неизвестното,
за да преследва една мечта,
който не се решава поне веднъж в живота си
да избяга от мъдрите съвети.


Не умирай бавно... Живей днес! Рискувай днес! Действай днес!


Не се оставяй да умираш бавно! Не забравяй да бъдеш щастлив!


Аз съм Беновска. И питам. Защото задачата на журналиста е да търси истинските отговори на трудните въпроси.

 

Радио К2 пита Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Как България ще защити интересите на българските превозвачи относно пакет "Мобилност"? БСП поиска прокуратурата да прекрати концесията на летище "София" като противоконституционна и застрашаваща националната сигурност. Предава ли правителството националните интереси с тази концесия и как ще оборите социалистите? Колко време ще отнеме отново да започне процедурата за концесията за летище "Пловдив"?

Радио К2 пита Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта на София: Докъде стигна ремонтът на бул. "Константин Величков"? Как с факти ще оборите тезата, че ремонтите в София не са качествени? Глоби на кого и в какъв размер ще бъдат наложени?

Изявление на Юнион - Ивкони

Изявление на Юнион - Ивкони