Програма

РАДИО К2 Програма за понеделник, 29 май 2017 г.

 

Водeщ: Гергана Лазарова

 

Директно от мястото на събитието: Деница Гацинска, Грета Григорова 

 

Тонрежисьори: Тодор Жеков, Асен Младенов

 

Радиото се излъчва на 93,9 FM в столицата

и онлайн на адрес www.radiok2.bg

телефонът за въпроси и мнения на слушателите е 0035929461718

 

„Радио К2" продължава ефективно да се бори за управление в името на народа и България, за идеали, законност, справедливо правосъдие, работеща икономика, силен малък и среден бизнес, наистина свободни медии, просветено гражданско общество, образована и здрава нация, конкурентна среда, политическа опозиция с полезни за обществото действия и е категорично против престъпността, корупцията, злоупотребата с власт, задкулисието в политиката и съдебната система, обществените манипулации, полицейщината, насилието.


Новини на всеки 30 минути от 7.00 до 19.30

 

7.00 - Предстоящи събития  


7.20 - Програма за деня  


7.40 - Преглед на печата 

 

Радио К2 - директно от мястото на събитието  

09.30  -  „Обществен форум за Зелена столица". Събитието има основната задача да разгледа подходите за изграждане на по-устойчив и привлекателен град за всички граждани чрез проактивна стратегия за мобилност и градско планиране. За тази цел са поканени водещи експерти от България и Франция, които ще споделят своя опит и ще спомогнат за дефинирането на по-добри стратегии в областта. Програмата на форума включва панели за презентации и дискусии в рамките на двата дни:

-          29 май - ще се представят възможности за урбанистично планиране за устойчивост чрез стратегическо преосмисляне на приоритетите, актуални подходи към развиването на публичното пространство, примери за рехабилитацията на (индустриални) терени и за превръщането им в приятни за жителите на града обществени места;  

-          30 май - ще бъдат обсъдени различни насоки за намаляване на присъствието на частните превозни средства в сърцето на града и осигуряване на заместващи решения, насочени по-специално към екологичната и колективната мобилност.

Форумът ще бъде открит от Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Република Франция в България и г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

Главният архитект на Столична община, арх. Здравко Здравков и г-н Евгени Крусев, заместник-кмет по транспорта, ще направят презентации относно необходимостта от промяна в системата за планиране на градска среда и приоритетите, на които градското развитие се основава с оглед постигането на по-устойчива и атрактивна жизнена среда.  

Ще бъдат засегнати и въпроси касаещи високите сгради, транспортното им и инфраструктурно обезпечаване, подходите за създаване на град за хората, развитието на публичните пространства, необходимостта от внедряване на нови технологични решения за колективната и еко-мобилността.

Водещи специалисти от Франция ще представят примери на Париж и Нант за проактивно планиране, стимулиране на устойчивата мобилност и провеждането на политики на практика, както и инструментите на френските администрации за ангажиране на гражданското участие и създаване на ясни и ефективни правила. Специални гости на събитието са Жан Баптист- зам. - директор Дирекция „Териториално планиране"- Община Париж, г-жа Севрин Кашо - отговорник проекти "Проспектива на мобилността", Център  за устойчива мобилност, Агенция за мобилността, Община Париж , г-н Жан-Франсоа Рьотиер, бивш заместник-председател по транспорта, Метрополия Нант и Борина Андрю- директор в Wilmotte & Associes.              

Форумът цели да се превърне в платформа за широк публичен дебат между страните, участващи в изграждането на жизнената среда - граждани, НПО, инвеститори, компании, предлагащи технологични решения и др.  

ПРОГРАМА:

ОБЩЕСТВЕН ФОРУМ за ЗЕЛЕНА СТОЛИЦА  

Как да изградим по-устойчив и атрактивен град с проактивна стратегия за градско планиране и мобилност.              

Жителите на града и техните сдружения, инвеститорите в недвижима собственост, компаниите с нужда от пространства за офис, търговия или производство, общинските дирекции, които отговарят за развитието на градската среда, инфраструктура и  онези, които предоставят  комунални услуги като ВиК, преработка на отпадъци, транспорт - всички те (съ)участват във формирането на градската среда. Необходими са им ясна визия и правила, които да им помогнат да развиват своята дейност ефективно и по начин допринасящ за изграждането на по-устойчив и привлекателен град за всички.  

Този форум е двудневна платформа, която ще събере всички тези участници, за да ги подпомогне:

-         в създаването на качествен и резултатен диалог помежду им;

-         обмена на опит и гледни точки, регистрирането на техните предложения и становища по въпроси на градската устойчивост, през аспектите на градското планиране и мобилността;

-         идентифицирането на приложими стратегически и технически решения, които да формирането на устойчива и успешна стратегия за развитие на столичния град

Програма 29 май: Проактивна стратегия за планиране на устойчива градска  среда  

   
09.00 - 09.30 Регистрация
  09.30 - 09.35   Откриване и поздравителна реч Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Република Франция в България  
09.35 - 09.45 Откриваща реч  Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община  
09.45 - 10.20 Визия за София 2050: Как да изградим по-устойчив и атрактивен град? Здравко Здравков, главен архитект на Столична община  
10.20 - 11.00   Стратегическото градско планиране на Париж: Необходимост от политическа визия, гражданско включване и ясни правила в менажирането на града Ерик Жан-Баптист, урбанист и заместник-директор на общинската дирекция по градско планиране на Париж  
11.00 -  11.20 Кафе-пауза  
11.20 -11.50 Подкрепа за гражданското участие в проекти за развитие на градската среда: "Сподели Квартала" Силвия Чакърова и Ангел Буров, Съюз на урбанистите в България  
11.50- 12.15 Въпроси и отговори Модератор: Иво Никодимов, журналист

12.15- 13.15 Лек обяд    
    13.15- 14.30 - Дискусионен панел: Добрите практики за гражданско участие в планирането и развитието на градската среда Модератори: Ангел Буров и Галина Алексова, Съюз на урбанистите   Участници: Ерик Жан-Баптист: Инструменти за гражданско включване в Париж: Бюджет, на разположение на гражданите, обществени консултации и др. арх. Здравко Здравков, урб.Силвия Чакърова   Въпроси  и предложения на НПО, компании и професионалисти

- директно от мястото на събитието   ( Зала "Славейков", Френски културен институт   пл. "Славейков" 3, София) - Стоян Тричков


Радио К2 - директно от мястото на събитието

11.00 - 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство. Събитието ще събере над 1500 делегати и официални гости, за да отбележи юбилея и да постави основите на решения от световна значимост за сектора за следващите 10 години. 

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще открие Световния конгрес по лозарство и винарство. Форумът ще продължи до 2 юни.

България е домакин на 40-то юбилейно издание на най-важното събитие в света на виното за годината.  В София пристигат делегати от всичките 46 държави-членки на Международната организация по лозата и виното - OIV. Очакват се близо 1000 делегати от цял свят, които ще имат възможността да научат повече за българското вино.

„България ще бъде домакин на това уникално и в световен мащаб събитие, което позволява на представители на правителствата, на научни институти и индустрии да се срещнат", заяви проф. д-р Моника Кристман - президент на Международната организация по лозата и виното. Основната тема е „Лозата и виното: Наука и Икономика, Култура и Образование".

Сред участниците в конгреса са висши представители на държавната власт и бизнеса, водещи световни експерт и енолози, дегустатори, видни търговци на вина, лозари и винопроизводители. В рамките на събитието се поставят основните въпроси, които засягат сектора, и се взимат решения за конкретни политики за развитие на винарството и лозарството. Гостите ще имат възможност да се запознаят и дегустират продукцията на български производители в ключови за винопроизводството райони в България.

Провеждането на конгрес от такъв ранг у нас е голяма реклама за българското вино и за България, като водеща страна винопроизводител. България е шестият най-голям износител на вино. Провеждането на конгреса у нас ще увеличи експорта през следващата година значително. Събитие от подобен мащаб дава рядка възможност за популяризиране на българското вино и на България като винена дестинация. - директно от мястото на събитието   (зала „ЕФЕ" на хотел „Маринела") - Деница Гацинска


Радио К2 - директно от мястото на събитието

14.30 - Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще се срещне със заместник министър-председателя и министър на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия Давор Иво Щир, който ще бъде на официално посещение в София.

Във фокуса на срещата на министър Захариева и министър Щир ще бъдат двустранните отношения, икономическото сътрудничество, взаимодействието в рамките на международни организации, както и теми от европейския дневен ред и ситуацията в региона.

Двамата вицепремиери и министри на външните работи ще направят съвместно изявление за журналисти от 16:30 ч. в Министерство на външните работи.

В рамките на посещението вицепремиерът Щир ще бъде приет от президента на Република България Румен Радев, от председателя на Народното събрание Димитър Главчев, от министър-председателя на Бойко Борисов и от министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. - директно от мястото на събитието   (МВнР) - Стоян Тричков


Радио К2 - директно от мястото на събитието

20.45 - Президентът Румен Радев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

На празничната вечеря са поканени представители на всички традиционни вероизповедания в България, представители на дипломатическия корпус, учени и хора на изкуството.

Домакинството на президента на тържествената вечеря ифтар е израз на уважение към религиозния празник и към традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание. - директно от мястото на събитието   (София Хотел Балкан) - Деница Гацинска, Грета Григорова

 

Беновска към слушателите на „Радио К2": Приятели. През 1989 година коледната и новогодишната мечта , че ще променим света си и то бързо , и на хубаво  ни носеше  на крилете си. 27 години по-късно ни предстои да посрещнем Коледа и Нова година 2017 - поредната година на Промяната. Годината на поредния избор. Дано през 2017-та най-сетне получим верен отговор на любимия въпрос на „Радио К2" и „Беновска пита: " Кой и на какво основание иска и може да управлява България?"

Екипът на „Радио К2" ви пожелава да сте здрави. А, за да осъществим мечтите си - да сме умни и градивни ... С пожелание за повече хармония през 2017-та ще ви припомним малко от 150-годишната философия на Луис Карол и неговата малка Алиса. Чуйте, преживейте, помислете:

- Колко дълго е завинаги?

- Понякога само една секунда.

Утре никога не е днес.

Ако всичко на света е безсмислено, какво ни пречи да си измислим някакъв смисъл?

Преди да отидеш някъде, трябва да си вземеш хубава пръчка, за да разгонваш слоновете.

Ако твърде дълго държиш в ръце нажежена до червено маша, в крайна сметка ще се опариш. Ако по-силно удариш пръста си с нож, обикновено потича кръв. Ако изпиеш на един дъх шишенцето с надпис „отрова", рано или късно ще ти стане лошо.

Една от най-сериозните загуби в битката е да си загубиш главата.

За какво да устройваме шествия, ако всички ще падат по очи? Нали тогава никой нищо няма да види...

Черният пипер сигурно прави всички люти. Оцетът ги прави кисели, горчицата ги огорчава, лукът ги прави лукави, виното носи чувство на вина, а сладкишите ги правят сладки и добри. Колко жалко, че никой не знае за това... Всичко би било толкова просто. Хапнеш си сладка и ставаш добър.

Започни в началото и стигни до края. Тогава спри.

- Бихте ли ми казали, моля, накъде трябва да тръгна оттук?

- Зависи от това къде искаш да стигнеш.

- Не ме интересува къде...

- Значи няма значение откъде ще минеш. Ти все ще стигнеш някъде. Трябва само да вървиш достатъчно дълго.

Изявление на Сотир Цацаров от Общото събрание на прокурорите за изслушване на кандидатите за членове на ВСС: "Тези избори са мажоритарен избор, всеобщо, тайно, пряко избирателно право. Ще призова колегите си да гласуват и да гласуват за себе си, за тези кандидати, които ще защитят техните интереси.  Аз не работя главен прокурор, за да се сдобрявам с Лозан Панов. Ние трябва да имаме нормални, служебни отношения. Лозан Панов никога няма да ми стане приятел. Той е председател на ВКС, а това е  институция, която заслужава уважение. Няма да му позволя да хвърля упреци към колегите ми прокурори, защото те не го заслужават. Приятели няма да станем, но трябва да работим заедно, защото друг избор няма. Подкрепих го, защото очаквах от него по-малко политиканстване, по-малко хленчене, по-конкретни идеи за съдебната система и взаимна коректност. Не съм започвал тази война и нямам намерение да оставя някой да се упражнява с мен, пък бил той и Лозан Панов", заяви главният прокурор Сотир Цацаров.  

Радио К2 пита Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Съгласувана ли е проверката за двоен стандарт с ЕК и ако да, по какъв начин? Какви мерки ще бъдат предприети, ако бъде установен двоен стандарт при предлаганите стоки в България и в по-развитите страни на ЕС?

Изявление на премиерът Бойко Борисов, от работна среща на част от МС: По две теми искам да сме неотстъпчиви и безкомпромисни. Първата е войната по пътищата и пътнотранспортните произшествия, а втората - качеството на храните. „Не може да говорим за демография, а в същото време всеки ден да има по две-три и повече жертви. Интересува ме какво може да направим по линия на регионалното министерство - мантинели, кръгови, легнали полицаи, промяна в инфраструктурата. Всеки човешки живот ни е важен. Правим толкова много да се повиши раждаемостта и толкова лесно отгледани деца загиват", посочи министър-председателят. Той нареди на Пътна полиция и МВР да създадат денонощен контрол за започващия на 1 юни летен туристически сезон.  „Даваме толкова пари за здравеопазване, а сме все на първите места по инфаркт, инсулт. Всеки доктор ще ви каже, че една от най-големите опасности за здравето на човека е именно това, което се яде или се пие, или т. нар. начин на живот", отбеляза министър-председателят.

Радио К2 пита Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Кои са най-важните задачи пред НСТС, в който ще представлявате правителството с вицепремиера Валери Симеонов? Има ли развитие в диалога за минималната работна заплата и противопоставянето между синдикати и работодатели по въпроса? Какво предстои, след като ВАС отмени увеличението на минималната работна заплата? Притесняват ли Ви големите различия между синдикати и работодатели по темата?

Радио К2 пита Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Кога ще въведете електронната винетка? Ремонтът на тунелите на АМ "Хемус" ще приключи ли до 30 юни?  

Радио К2 пита Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Ще имат ли полицаите финансов стимул, както учителите, за да работят ефективно и да предотвратят атентати на наша територия? Достатъчно добре платени ли са служителите на реда за отговорностите, които имат?

Радио К2 и други медии питат Нено Димов, министър на околната среда и водите:  Ще изпълните ли исканията на бизнеса за нова методология при определянето на такса "смет"?

Радио К2 пита Алексей Петров: Върви ли към развръзка делото срещу Вас и ще излезе ли истината наяве? Как си обяснявате случилия се в Манчестър пореден терористичен акт? Може ли България успешно да се противопостави на тероризма и как? Как гледате на казаното от Путин, че кирилицата идва от Македония и правилни ли бяха реакциите на Борисов и Захариева?

Радио К2 пита Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси от ГЕРБ: Ще има ли дискусия и в комисията, и в пленарната зала по отделните номинации за членове на ВСС от парламентарната квота? Има ли ГЕРБ вече подготвени номинации?

Изявление на министър-председателя Бойко Борисов: „Съболезнования за жертвите на атентата в Манчестър, но и огромен дълг на политиците. Световната общност, световната дипломация отдавна трябваше да са спрели войните в Сирия, в Ирак, в Афганистан. Всички трябва да бъдем бдителни и да водим политиката, която водим - за добросъседство и мирно решаване на кризите!", заяви Борисов.

„До 2021 г. има време, трябва много внимателно, пестеливо и точно на важните места военните да кажат къде да се поставят парите. Убеден съм, че ще съберем повече пари в бюджета и тази година.", каза премиерът.

„Ние имаме стока, собственост на площадката в Белене за 3 милиарда лева. Сега българите трябва да решим какво ще правим с тях. Аз съм го решил за себе си, ще видим с експертите дали това е най-правилното, да направим проекта частен, ако той е жизнен да дойдат инвеститори без задължително изкупуване на тока, да го построят и да си изнасят за чужбина, тъй като за нас той не е необходим", заяви още Борисов.

 

Беновска: Г-н Борисов, кога ще спрете „незаконните дрифтове“ на Лозан Панов насрещно в платното на Цацаров?

Беновска: Г-н Борисов, кога ще спрете „незаконните дрифтове“ на Лозан Панов насрещно в платното на Цацаров?

Беновска: Г-н Борисов, трябва да овладеете войнолюбивите амбици на съдия Панов,защото жертвите са обикновените хора ,които очакват законност

Беновска: Г-н Борисов, трябва да овладеете войнолюбивите амбици на съдия Панов,защото жертвите са обикновените хора ,които очакват законност