Програма

РАДИО К2 Програма за петък, 15 ноември 2019 г.

 

Водeщ: Пламен Велев


Тонрежисьор: Асен Младенов

 

 

Радиото се излъчва на 93,9 FM в столицата

и онлайн на адрес www.radiok2.bg

телефонът за въпроси и мнения на слушателите е 0035929461718

 

„Радио К2" продължава ефективно да се бори за управление в името на народа и България, за идеали, законност, справедливо правосъдие, работеща икономика, силен малък и среден бизнес, наистина свободни медии, просветено гражданско общество, образована и здрава нация, конкурентна среда, политическа опозиция с полезни за обществото действия и е категорично против престъпността, корупцията, злоупотребата с власт, задкулисието в политиката и съдебната система, обществените манипулации, полицейщината, насилието.

 

 

Новини на всеки 30 минути от 7.00 до 19.00

 

7.00 - Предстоящи събития     

7.20 - Програма за деня     

7.40 - Преглед на печата

 

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде в Гърция за участие в Четвъртата среща на върха в Солун. Форумът е под егидата на президента на Република Гърция Прокопис Павлопулос и ще се проведе на 14 и 15 ноември. На срещата ще бъдат и премиерите на Гърция и Република Северна Македония Кирякос Мицотакис и Зоран Заев.

По време на форума ще бъдат обсъдени перспективите за развитие на бизнеса и икономическия растеж в страните от региона. В контекста на засилването на регионалното сътрудничество, участниците ще дискутират възможностите за увеличаване на инвестициите, продължаването на транспортните и енергийните инфраструктурни проекти, които ще допринесат за икономическия прогрес и свързаността на страните в региона и в Европа.

Преди форума министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Гърция Кирякос Мицотакис. Акцент в разговора между двамата правителствени ръководители ще бъде продължаването на развитието на двустранното стратегическо партньорство, като фокус ще бъде поставен върху реализацията на регионалните транспортни и енергийни проекти, както и върху възможностите за стимулиране на търговско-икономическите връзки.директно от мястото на събитието (Солун) интернет

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

9.00 - Заседание на Народното събрание. директно от мястото на събитието (Народното събрание) интернет

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

9.00 - Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще присъства на официалното откриване на Център за съвременна микроскопия за фундаментални и приложни изследвания в областта на биологията, медицината и биотехнологиите. Събитието ще започне в 9 часа в Института по молекулярна биология при БАН. Ще бъде представена и закупената апаратура за Центъра, финансирана от Националната пътна карта за научна инфраструктура. От 10,30 ч. в зала V в МОН ще бъдат представени два от проектите, изпълнявани по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж", „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование" и „Образование за утрешния ден". - директно от мястото на събитието (Института по молекулярна биология при БАН) интернет


Радио К2 директно от мястото на събитието

9.00 - Във Върховния касационен съд е образувано дело по касационни жалби на подсъдимия и на защитника му срещу произнесено от Софийския апелативен съд (САС) въззивно решение от 01.07.2019 г., постановено по в.н.о.х.д. № 884/2018 г., с което е потвърдена първоинстанционната присъда от 23.03.2018 г. по н.о.х.д. № 3553/2015 г. на Софийски градски съд (СГС).

С присъдата на СГС подсъдимият е признат за виновен за извършени престъпления по чл. 115 от НК (умишлено умъртвяване на лице) - осъден на 18 години „лишаване от свобода", и по чл. 116, ал. 1, т. 12, пр. 2, вр. с чл. 115 от НК (убийство, осъществено от лице, извършило друго умишлено убийство по предходния член, за което не е постановена присъда), за което е осъден на доживотен затвор. С първоинстанционната присъда на основание чл. 23, ал. 1 от НК на подсъдимия е наложено да изтърпи най-тежкото от наложените му наказания - доживотен затвор. На основание чл. 52 вр. чл. 45, ал. 1 от ЗЗД е осъден да заплати на гражданските ищци и частни обвинители сумата от по 150 000 лева за всеки.

В касационните жалби се изтъкват доводи за нарушение на закона, съществени нарушения на процесуалните правила и явна несправедливост на наложеното общо наказание, както и нарушения на ЕКПЧ, като се прави искане за оправдаване на подсъдимия. Алтернативно се иска отмяна на решението и връщане на делото за ново разглеждане от въззивната инстанция или на досъдебна фаза. директно от мястото на събитието (ВКС) интернет

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

9.30  - На работна среща в София ще бъде представена и обсъдена концепцията на бъдещата оперативна програма за подкрепа на регионите в програмния период 2021-2027 г. Форумът ще открие заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Темата е част от дневния ред на първото заседание на Тематична работна група /ТРГ/ за  разработване на новата оперативна програма. По време на заседанието ще бъдат представени и обсъдени вътрешни правила за дейността на ТРГ и ще бъде представена информация за предварителната подготовка на програмата. Участниците ще бъдат запознати и с напредъка в изготвянето на стратегическите документи за регионално развитие за периода 2021-2027 г. директно от мястото на събитието (Гранд Хотел "София") интернет


Радио К2 директно от мястото на събитието

11.00 - Парламентарен контрол

I. Марияна Николова, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. ГЕОРГИ ЯНЧЕВ ГЬОКОВ относно мерки, които правителството ще предприеме за превенция, борба и ограничаване на недекларирания труд.

II. Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството ще отговори на:

1.Въпрос от н.п. ГЕОРГИ ЯНЧЕВ ГЬОКОВ относно опасен участък от републикански път І-5 (между Стара Загора и Казанлък) със зачестили пътно-транспортни инциденти с фатален край.

III. Владислав Горанов, министър на финансите ще отговори на:

1.Питане от н.п. ДОРА ИЛИЕВА ЯНКОВА относно политиката на правителството за разпределение на средствата от централния бюджет за общините.

IV. Кирил Ананиев, министър на здравеопазването ще отговори на:

1.Въпрос от н.п. ВЕСКА МАРИНОВА НЕНЧЕВА и ВАЛЕНТИНА АЛЕКСАНДРОВА НАЙДЕНОВА относно Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Киро Попов" - Карлово.

2. Въпрос от н.п. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ МИХАЙЛОВ относно трансплантацията на бял дроб в Република България.

3. Въпрос от н.п. ГЕОРГИ ЯНЧЕВ ГЬОКОВ относно условията на труд и заплащане в системата на медицинската експертиза.

V. Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ СТОИЛОВ и СВЕТЛА МАРИНОВА БЪЧВАРОВА-ПИРАЛКОВА относно Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите 2019-2021 г.

2. Въпрос от н.п. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ СТОИЛОВ и СВЕТЛА МАРИНОВА БЪЧВАРОВА-ПИРАЛКОВА относно забрана за дейности в горските територии във връзка с Африканската чума по свинете.

3. Въпрос от н.п. ИРЕНА ТОДОРОВА АНАСТАСОВА относно проблеми при доставките по схемите „Училищен плод" и „Училищно мляко".

4. Въпрос от н.п. ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ ЙОРДАНОВ относно една от мерките за противодействие на Африканската чума по свинете.

5. Питане от н.п. ДОРА ИЛИЕВА ЯНКОВА относно осигуряване на финансова подкрепа с фокус върху малките и средни предприятия.

6. Питане от н.п. ГЕОРГИ ЯНЧЕВ ГЬОКОВ и СВЕТЛА МАРИНОВА БЪЧВАРОВА-ПИРАЛКОВА относно политиките на Министерството на земеделието, храните и горите при изплащането на еднократната помощ на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция след доброволно умъртвяване на прасетата, заради Африканската чума.

7. Въпрос от н.п. СВЕТЛА МАРИНОВА БЪЧВАРОВА-ПИРАЛКОВА относно финансовото състояние на Селскостопанска академия.

VI. Красимир Вълчев, министър на образованието и науката ще отговори на:

1.Въпрос от н.п. СВЕТЛА МАРИНОВА БЪЧВАРОВА-ПИРАЛКОВА относно процедурите за избор на журита за придобиване на научните степени и за заемане на академичните длъжности в Република България.

2. Въпрос от н.п. АЛЕКСАНДЪР ИВАНОВ МАЦУРЕВ и ГЕОРГИ ЗАПРЕВ ДИНЕВ относно политики и реформи в сферата на образованието.

3. Въпрос от н.п. СТАНИСЛАВ ТОДОРОВ СТАНИЛОВ относно бюджетното финансиране на научните изследвания през 2019 г.

VII. Емил Караниколов, министър на икономиката ще отговори на:

1.Въпрос от н.п. НИКОЛАЙ ВЕСЕЛИНОВ АЛЕКСАНДРОВ относно състоянието на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност".

2. Въпрос от н.п. ХРИСТО ТАНЧЕВ ПРОДАНОВ относно Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири".

3. Въпрос от н.п. ГЕОРГИ ЯНЧЕВ ГЬОКОВ относно намеренията за бъдещето на Летище Стара Загора. директно от мястото на събитието (Народното събрание) интернет

 

ОБРЪЩЕНИЕ НА „РАДИО К2"

Мили хора, Радио К2 ви пожелава Светла Коледа и Честита Новата 2019 година. Животът е такъв, какъвто си го направим, нали не сте забравили колко е важно всеки от нас да не губи вяра в себе си и всеки ден, поне по веднаж да помогнем на някого? И после, пък, друг ще помогне на нас. Правете добро и знайте, че независимо от трудностите, животът на всички ни ще става по-светъл и пълен с надежда, ако подаваме ръка за подкрепа. Радио К2 ви подарява един стих на Недялко Йорданов:


Когато ме загубиш, ще ме намериш, всъщност.

Ще ме загубиш рано, ще ме откриеш късно.

Човекът е невеж, защото не разбира,

Че кратко се живее, а дълго се умира.

 

 

Обръщение на „Радио К2" и „Беновска пита

Скъпи приятели, екипът на „Радио К2" и „Беновска пита" Ви посвещаваме стихотворението на Пабло Неруда "Умира бавно този..."

Умира бавно този...който не пътува,
който не чете
и не слуша музика,
който не открива
очарование в себе си.


Умира бавно този...който разрушава
себелюбието си,
който отказва помощта,
който не търси разнообразие.


Умира бавно този...който се превръща
в роб на навика,
минавайки всеки ден
по същите пътеки,
който не рискува
да се облече в различен цвят
и не разговаря с непознати.


Умира бавно този...който бяга от страстта
и водовъртежа на чувствата,
които връщат блясъка в очите
и спасяват тъжните сърца.


Умира бавно този...който не променя живота си,
когато е недоволен от работата
или любовта си,
който не рискува сигурността
за неизвестното,
за да преследва една мечта,
който не се решава поне веднъж в живота си
да избяга от мъдрите съвети.


Не умирай бавно... Живей днес! Рискувай днес! Действай днес!


Не се оставяй да умираш бавно! Не забравяй да бъдеш щастлив!


Аз съм Беновска. И питам. Защото задачата на журналиста е да търси истинските отговори на трудните въпроси.

 

Изявление на Красимир Вълчев, министър на образованието и науката от старта на Кампанията на Радио К2 за дуално и професионално образование „Знам и мога, щастлив съм и богат!", която се проведе на 9-ти май в Минно-Геоложки Университет  за: политиката, бизнеса и предизвикателствата в дуалното и професионално образование

Изявление на Йорданка Фандъкова, кмет на София от старта на Кампанията на Радио К2 за дуално и професионално образование „Знам и мога, щастлив съм и богат!", която се проведе на 9-ти май в Минно-Геоложки Университет за : София , която е лидер в дуалното и професионалното образование.

Изявление на вицепремиера Томислав Дончев, от старта на Кампанията на Радио К2 за дуално и професионално образование „Знам и мога, щастлив съм и богат!", която се проведе на 9-ти май в Минно-Геоложки Университет за: образованието като алгоритъм на успеха.

Изявление на проф.д.т.н.Николай Вълканов, председател  на БМГК (Българската минно-геоложка камара) и заместник-председател на КРИБ от старта на Кампанията на Радио К2 за дуално и професионално образование „Знам и мога, щастлив съм и богат!", която се проведе на 9-ти май в Минно-Геоложки Университет за: създаването, отглеждането и възнаграждението на  професионалисти.

Изявление на Цвета Караянчева, председател на 44-то НС  от старта на Кампанията на Радио К2 за дуално и професионално образование „Знам и мога, щастлив съм и богат!", която се проведе на 9-ти май в Минно-Геоложки Университет  : „Работник" не е срамна дума - започнах от най-ниското ниво във фабрика в Кърджали, а станах директор.

Изявление на Митрополит Антоний, от старта на Кампанията на Радио К2 за дуално и професионално образование „Знам и мога, щастлив съм и богат!", която се проведе на 9-ти май в Минно-Геоложки Университет.

Изявление на Пламен Димитров, президент на КНСБ от старта на Кампанията на Радио К2 за дуално и професионално образование „Знам и мога, щастлив съм и богат!", която се проведе на 9-ти май в Минно-Геоложки Университет: Дуалното образование дава професия и бъдеще - учих техникум, инженерство, а днес съм президент на КНСБ

Изявление на Бисер Петков, министър на труда и социалната политика от старта на Кампанията на Радио К2 за дуално и професионално образование „Знам и мога, щастлив съм и богат!", която се проведе на 9-ти май в Минно-Геоложки Университет : „Над 8000 лица ще бъдат обучени през 2019 г. със средства от държавния бюджет."

Изявление на Емил Караниколов, министърът на икономиката , от старта на Кампанията на Радио К2 за дуално и професионално образование „Знам и мога, щастлив съм и богат!", която се проведе на 9-ти май в Минно-Геоложки Университет : „Над 1600 ученици от 32 професионални гимназии се включиха в обучение чрез работа."

Беновска: Ще остане ли „по парфюм“ Корнелия Нинова след местните избори?

Беновска: Ще остане ли „по парфюм“ Корнелия Нинова след местните избори?

ЗНАМ, МОГА, БОГАТ СЪМ И ЩАСТЛИВ

Кампания за дуално и професионално образование