Новини

Ваня Григорова: Солидарна България ще работи в интерес на хората!


Ваня Григорова: Солидарна България ще работи в интерес на хората!

11-05-2024 22:52

Ваня Григорова - лидер на "Солидарна България", водач за 50-то НС - МИР 25 София, Пловдив и ЕП пред Илиана Беновска в youtube ТВ Беновска пита-Радио К2 и Канал 3 на 11-ти май 2024 година.  

 


Григорова - ударно в политиката на местно, национално и европейско ниво; Енергетиката, соларите и земеделието 


"На 9-ти юни ще разберем - кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България? Задавам този въпрос на Ваня Григорова, която преди няколко месеца влезе ударно в политиката с една извънредно успешна кампания за кмет на София. Предстои да видим какъв е резултатът от съдебното дело по отношение на преброяването. Защо решихте да влезете и в националната политика и даже да се кандидатирате и за водач на листа за ЕП? Водач сте в МИР 25, където е целият лъскав елит и в Пловдив" започна разговора Беновска. Ваня Григорова отговори, че винаги се е занимавала с национални теми и политики като синдикалист и като активист, макар тази дума да не ѝ харесва. "Солидарна България" е в основата на това да не се подпише договорът между Канада и ЕС, в който са заложени наднационални трибунали, които да съдят България" каза Григорова.  

Беновска отбеляза, че в слогана на "Солидарна България" пише - "Време е за хората!". Григорова обясни, че хората нямат представители в управлението нито на местно, нито на национално и съвсем не на европейско. Тя подчерта, че голяма част от решенията на България се задават от Брюксел и когато там се изпуснат юздите на национално ниво почти нищо не може да се направи, както се случва в момента с енергетиката - ТЕЦ "Марица Изток 3" е затворен, работниците са в бюрото по труда. Беновска веднага добави, че се изграждат унищожителни соларни панели, а Григорова отбеляза, че някои ги наричат "агросолари", което няма никакъв смисъл, защото има забрана за поставяне на солари върху плодородни земи, а същевременно се обяснява колко полезни ще бъдат както за енергетиката, така и земеделието. "Аз не познавам земеделец, който иска на неговата земя да има солари и там да отглеждат каквито и да било култури" заяви Григорова.  


Властимащите за себе си или за гражданите работят? 


Беновска подчерта, че най-важното е да бъдат стопени опасенията на българските граждани, че 35 години всеки идва на власт, за да се облагодетелства, а не да се грижи за народа. "Никой не бива да смята, че някой идва да се грижи за хората като някакъв батман, без участието на самите хора. Съгласна съм, че управляващите до голяма степен предадоха интересите на хората и това е причината ние да се ангажираме с политика. Никой не иска да се занимава с тази помия, която се излиза на гърба на човек, когато се захване с обществена дейност. Дори като синдикалист бях нападана, бях наричана четирихилядник, бях наричана путинист, талибан от различни представители на работодателските организации. Нищо не ме учудва, но можем ли да стоим и да чакаме някой да се погрижи за нас, след като виждаме, че няма такъв човек или организация, която да го направи?" коментира Григорова.  


Наше момиче ли е Григорова?; Харвардците; Марица Изток - Петков и Василев оставиха хората без работа 


Беновска я попита дали е "наше момиче", а лидерът на "Солидарна България" отговори, че може да се опита да се лансира като такава, но е въпрос на усещане на гражданите, на хората, с които работи години - дали е част от тях. Беновска припомни за тениската на сглобката - Harward Law - Just kidding - която да държи горещо при едно бъдещо управление на "Солидарна България". Григорова каза, че Харвард е интересна марка за злоупотреба и именно като синдикалист ѝ се е налагало да работи с тези хора още в служебното правителство и тогава е видяла, че лъжат, манипулират и единият от представителите на "кликата" вярва в това, което говори, а другият напълно съзнателно подвежда българските граждани. "Кирил Петков е доста емоционален и понякога вярва в това, което казва, а Асен Василев се опасявам, че има доста по-висок капацитет и той много добре знае, че когато казва неща, които не могат да се случат - те не могат да се случат и съвсем съзнателно подвежда българските граждани. Нека да ви напомни, че през септември 2021 години като служебни министри те отидоха в Раднево и подписаха нашата синдикална подписка за запазване на Марица Изток и само 6 месеца по-късно вкараха изискване в плана за възстановяване и устойчивост за редукция на въглеродните емисии, което води до затваряне на комплекса" заяви Григорова. Беновска припомни, че никой не е изпълнил решението на НС да се сформира делегация от синдикалисти и работодатели, която да обясни в Брюксел, че това не може да се случи. Григорова подчерта, че Тимерманс е дошъл в България, който най-много настоява за затваряне на мините и е обяснил, че никой няма да остане извън борда. "Нека дойде и да обясни на хората в Раднево защо остават без работа" призова Григорова. Беновска подчерта, че никой няма квалификацията да работи като политик и затова си е позволила по повод скандалното поведение на Асен Василев, който ограничи журналистите без икономическо образование да влизат на пресконференции в министерството на финансите, да го попита той какво образование има, че си позволява да управлява държавата.  


Беновска/Василев: Да управлявате България, имате ли образование политик? Василев: Само икономика!  


Асен Василев, министър на финансите - Илиана Беновска „Беновска пита - Радио К2", 3.08.2023 г.  

Илиана Беновска: Г-н Василев, въпросът ми е чисто технически! Г-н Василев, какво стана с достъпа до вашето министерство? Лично аз не съм получила никакъв отговор на мейлите, които акуратно и възпитано пратих и публикувах и като коментари! Изяснете, ако аз нямам икономическо образование, като как досега съм работила по тези теми, че даже и с Вас съм взимала интервю, което си сложихте в предизборната кампания част от него, без да ме питате дали може! И от друга страна Вие имате ли политическо образование, за да се намирате тук и да управлявате България? Благодаря Ви! 

  

Асен Василев: Г-жо Беновска, на Вашия въпрос за достъпа до Министерството на финансите, достъпа до брифинги става след акредитация. Радвам се, че 100 години по-късно акредитацията стигна и до България! Ако искате да направите интервю с мен, както сте правили, пишете до пиар отдела, намира се свободно време, след което правим интервю. Както много колеги, които не идват на редовните брифинги, без да имат акредитация за редовните брифинги го правят. 


Илиана Беновска: Не ми отговорихте Вие имате ли политическа квалификация да седите в Министерски съвет и да управлявате България, след като дискредитирате така журналистите по техните образования или заставяте медиите да имат рубрики? 


Асен Василев: Разбира се! Акредитацията е нормален инструмент, който се използва от Европейската комисия до Белия дом. Стигна и до Министерството на финансите на България! 


Илиана Беновска: Питам Ви имате ли политическа квалификация, г-н Василев? Do you speak Bulgarian (говорите ли български)? 


Асен Василев: Аз съм министър на финансите, г-жо Беновска! Министър на финансите и имам икономическо и финансово образование! Така че да, имам квалификацията за този пост! 


Григорова каза, че Беновска може да се радва, че не са я изхвърлили от министерски съвет и още когато са водили разговори с Петков и Василев в МС Кирил Петков на неудобните въпроси е ставал, избухвал и е бил готов да си подаде оставката.  "Ало, къде се намираш ти? Ти си министър, ти си човекът, който трябва да балансира отделните интереси, да отидеш в Брюксел и да обясниш на тамошния политически елит какво не може да се случи в България, защото хората ще останат без доходи, ще обеднеят, България ще остане без енергиен суверенитет. Колко трагично е, че от енергийното сърце на Балканите, вече внасяме ток и газ. Слава богу, от газ почти не произвеждаме ток, но заради високата цена на газа, Топлофикация "София" натрупа огромни задължения и се наложи българския бюджет да ги поеме и рискува Топлофикация да бъде приватизирана. За всичко са виновни те!" заяви Григорова.  Какво обещава Ваня Григорова? 


Беновска призова Григорова да напише на бял лист - "Аз, Ваня Григорова, обещавам..." - като отбележи какво точно ще направи за избирателите. Григорова обеща във всички свои действия и решения да бъде водена от интереса на хората.  Кои са партиите и представителите в "Солидарна България" 


"Кой е вашият опонент? Говорихте за Европа, за конкретни теми в Европа. В левицата в България отново има ренесанс - световен ренесанс - неолиберлизмът губи сила. Кои са в  "Солидарна България" и защо?" попита Беновска. Григорова отговори, че в коалицията са 3 партии - "Изправи се, България!" с лидер Мая Манолова, "Обединена Социалдемокрация" и "Българската левица" - хора, с които работят от дълги години, редом при отпора за шистов газ и отпора срещу сключването на споразумението между Канада и ЕС. "Винаги сме се борили за военен неутралитет. Да сме партия на мира. Може да се постигнат ефективни преговори стига да има желание и от двете страни. В листите са - председател на синдикална федерация в АЕЦ "Козлодуй", Щерю Щере - дългогодишен директор на Мини "Марица Изток", председател на транспортна федерация, хора от "Горубсо - Мадан", "Неохим" - представители на работещи. Доц. Александър Сивилов, който е ръководител на катедра "Нова история" в СУ, близък приятели и съмишленик, който е водач в 24 МИР. Това са хора, с които мога само да се гордея, че са с мен" сподели Григорова. Григорова и Манолова 


"Позволих си да се пошегувам с вас и Мая Манолова, но защо така по женски се опитват да ви омаловажат?" попита Беновска. Григорова отговори, че няма какво друго да направят мъже, които очевидно не се справят с политиката и ръководеното на държавата. Тя подчерта, че никога не се е чувствала по-слаба и също така не е търсела предимство, защото е жена. "Ако си тежиш на мястото, ако хората те припознаят като техен представител - няма никакво значение какво говорят някакви си мъже, които доказано са се провалили" подчерта Григорова. 


  

Беновска: Манолова и Григорова- две съседки, чернооката и русата, разбирате ли се по женски?  

  

Ваня Григорова и Мая Манолова, коалиция „Солидарна България", пред   Илиана Беновска в youtube ТВ Беновска пита-Радио К2 и Канал 3 на 30.04.2024 

  

Илиана Беновска: Здравейте, г-жо Манолова! Здравейте, г-жо Григорова! 

  

Ваня Григорова: Здравейте, г-жо Беновска! 


Мая Манолова: Здравейте! 


Илиана Беновска: Искам да ви питам, но преди това да чуем нещо: 


Две съседки, две кокетки! 

Чернооката е Гинка, 

а пък русата Калинка! 


Използвам тази шеговита градска песен да ви попитам как ще убедите обществото, двете, че можете да се разбирате? Че това не е съюз от суета, а е политически съюз? Кой пръв? 


Ваня Григорова: Аз! След като двете работим заедно, сега, очевидно се разбираме добре! Да, до момента не сме имали такова тясно сътрудничество, макар че по отделни теми сме работили заедно! Когато човек иска да има и организация, иска да изгради стабилно сътрудничество, стабилно партньорство, полага усилия това да се случи. Така че смятам, че до момента, за все още краткото време, което сме имали заедно, но до момента не сме имали непреодолими различия и сме успявали да намираме изход и решение от всяка ситуация! 


Мая Манолова: Ако може да отговоря шеговито, защото и въпросът беше шеговит! 


Илиана Беновска: Хич не е шеговит! 


Мая Манолова: Българските граждани видяха провала на големите политически мъже, които не решиха нито един проблем на българския народ. Така че време е да влязат борбени жени, които да покажат как може да се работи за гражданите! Ние сме готови със законопроекти, нашите каузи са ясни - работещите хора, техните възнаграждения, техните права, битката на българските домакинства срещу монополите, ЧСИ-та, колекторски фирми, ЕРП-та, ВеК-та, банките, които буквално ограбват българския народ. Готови сме да обложим свръхпечалбите. Да направим един фонд солидарност, който да подкрепя уязвимите българи. Всъщност нашия тандем ще подкрепя обикновените работещи хора! 


Илиана Беновска: Кратко и двете - по един приоритет? Кое е най-важното? 


Ваня Григорова: Интересите на работещите български граждани! 


Мая Манолова: Защитата на българските домакинства срещу монополите! 


Илиана Беновска: Благодаря Ви! Желая Ви успех! 


Ваня Григорова: Благодарим! 


Мая Манолова: Благодарим! 

"Вие ми отговорихте, че намирате добър дух за разбирателство. Искам да напомним и вашата първа изява след изборите на кмет за София. Зададох ви кратък въпрос, който беше знаков" каза Беновска.  Ваня Григорова: Български ляв политик от нов тип, вече съм!  

  

Беновска връчи тениска „В България се кълна!" на Ваня Григорова, кандидат на коалиция БСП за кмет на София. Илиана Беновска: Ще се превърнете ли в български държавник, ляв политик от нов тип! 


Иван Таков: Нямайте съмнение! 


Ваня Григорова: Аз смятам, че вече съм такъв! 


Заряд след местните избори; Цензурата и грантовете в медиите "Какъв е вашият заряд след местните избори?" попита Беновска. Григорова отговори, че местните избори са ѝ дали основание да смята, че немалко хора вече не смятат, че трябва да мълчат и понасят случващото се. "София се слави като синя. Е, очевидно вече не е. Има някакви ключови разделения, които трудно биха били причислени към ляво и дясно - цензурата, която ни се налага, под маската на борба с фейк нюз. Задраскват ключови журналистически имена, защото на някого не му харесва начина на мислене на определен журналист. Това е недопустимо в демократична държава, а това минава и под знака на демокрацията, което още повече възмущава. Ще спомена име на една медия - Свободна Европа - 2022 година получава грант от Американското посолство - 145 милиона долара, когато започва военният конфликт и трябваше да се обяснява, че всички, които смятат, че евтините ресурси от Русия трябва да бъдат зачеркнати и по този начин да бъде зачеркната нашата конкурентоспособност, затова бях четирихилядник и путинист, за да обезсилят икономическите аргументи, които имах и са в полза на това да имаме силна икономика и високи заплати" подчерта Григорова. Бюлетина №9 


Беновска отбеляза, че след ефир Григорова отива да открива предизборната кампания. Григорова сподели, че водачите от цялата страна ще бъдат в София, 11:30-12 часа започват във Виваком арт хол на Оборище 5. "Гласувайте с бюлетина № 9 - коалиция "Солидарна България", защото е време за хората! Това е мотото на нашата предизборна кампания и мандат в НС, през които ще защитаваме нашите интереси" каза Ваня Григорова. Така завърши разговорът между Ваня Григорова и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" в youtube ТВ Беновска пита-Радио К2, Канал 3 и по "Радио К2" на 11-ти май 2024 година.    


Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, Главчев! Чий „Христос“ ще възкръсне на 9.6.24? Вашият или на България?

Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, Главчев! Чий „Христос“ ще възкръсне на 9.6.24? Вашият или на България?

Беновска: Кирчовци, Кокорчовци, Лени, Деляновци, Бойковци, Радевци, Корнелии, Урсули! Фалшив живот! До кога?

Беновска: Кирчовци, Кокорчовци, Лени, Деляновци, Бойковци, Радевци, Корнелии, Урсули! Фалшив живот! До кога?