Новини

Александър Андреев: ЗНС А. Стамболийски ще помага на хората!


Александър Андреев: ЗНС А. Стамболийски ще помага на хората!

11-05-2024 22:10

Александър Андреев - кандидат за председател на Земеделски Съюз „Александър Стамболийски", водач за 50-то НС - „Левицата", Пловдив област пред Илиана Беновска в youtube ТВ Беновска пита-Радио К2 и Канал 3 на 11-ти май 2024 година.  

 

    

Александър Андреев и "Левицата" на изборите; Какво обещава Андреев на българите и кой е той? 


"Питам повече от 10 години - кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България? Вие защо решихте да се кандидатирате за 50 НС?" попита Беновска. Андреев отговори, че зад гърба си има необходимия опит за работа в полза на гражданите, с леви убеждения е и само лявото в момента може да даде алтернатива на управлението в последните години, което не решава съществените проблеми. Той подчерта, че в "Левицата" са се коалирали, а не са се сглобили - 6 партии в лявото пространство с една и съща обща цел - подобряване живота на българските граждани. Беновска пожела да подари на Андреев тениската на сглобката - Harward Law - Just kidding - която да държи горещо при едно бъдещо управление на "Левицата". 


Беновска призова Андреев да напише на бял лист - "Аз, Александър Андреев, обещавам..." - като отбележи какво точно ще направи за избирателите. Андреев обеща да представлява българските граждани в парламента и да решава техните проблеми. 

"Кратко за себе си - не че не ви познават, но защо да гласуват за Александър Андреев от "Левицата" в Пловдив област?" попита Беновска. Андреев разказа, че е юрист по образование, адвокат от 1993 година, преподавател в университет, доктор по право, дългогодишен член на ЦИК, председател и неин говорител, човек, който винаги търси решаването на конкретните въпроси при спазване на закона, женен, с две деца. "Считам, че тази експертиза е съществена, тъй като видяхме, че в парламента липсва експертиза по основни закони, които трябваше да бъдат изменени и приети. Експертността на бъдещите народни представители е съществена, за да може това НС да работи и да може да решава проблемите" заяви Андреев. 


Председател на Земеделски съюз "Александър Стамболийски" 


Беновска отбеляза, че днес предстои знакова крачка за Андреев - избори за председател на Земеделски съюз "Александър Стамболийски", който е под ръководството на Спас Панчев. Андреев обясни, че днес ще е 45 редовен конгрес на Земеделски съюз и неговата кандидатура е издигната, за да поеме ръководството на партията. Той коментира, че Спас Панчев е допринесъл за запазването на Земеделски съюз, за провеждането на политика с традиционни ценности, както и за обновяването на съюза. "С какви идеи и идеали ви спечели Спас Панчев?" попита водещата. Александър Андреев сподели, че Панчев е принципен, достоен човек, който винаги подава ръка и помага, защитава ценностите на Земеделски съюз от 1975 година, има визия за развитието на обществото и политиката, защитава демократичността и плурализма и всичко това, което всеки съвременен политик трябва да притежава и показва със своите действия.  


Неолиберализмът и лявата идея 


Беновска коментира, че през последните 10 години битува неолибералната идея, която се е настанила и в България, но е доста компрометирана и провокирана да се оттегли не само от противниците на неолиберализма, дори и от неговите привърженици, говори се за завръщане на марксизма, който нахлува в западната част на Европа отново. "Лявата идеология - идеологията на работещите, на хората, които се нуждаят от закрила, на онези, които Европа обеднява, за сметка на забогатяването на своите лидери. Какво ви обедини в "Левицата" и кои сте вие вътре?" попита Беновска. Андреев сподели, че за съжаление в лявото пространство се наблюдава раздробяване, а една от основните идеи на лявото е именно обединението и работа в полза на обществото. Той подчерта, че "Левицата" се формира с оглед обстановката в страната и отпадането на алтернативите в лявото пространство, които са били традиционни, но не могат да дадат отговори на въпросите и проблемите на гражданите, а търсят реализация в политическия живот. "Целта на "Левицата" е чрез управление да постави съществените проблеми на дневен ред, защита на националните интереси в рамките на една обединена Европа, България не се чува в ЕП и същевременно да бъдат преразгледани политиките за зелената енергия, движението на хората в ЕС, защита на земеделците и изравняване на субсидиите. До момента не виждаме решаване на основните въпроси, свързани с инфлацията, социалната политика и здравеопазването, образованието. Образованието е основата за развитие на обществото и поколението, което градим и което ще управлява" разказа Андреев. В "Левицата" участват 6 партии - "Движение 21", АБВ, Земеделски съюз "Александър Стамболийски", Партия "Зелените", Национално движение за освобождение на България и Движение "Социалдемократи". Беновска отбеляза, че това е смесена компания, хора с противоречива политическа и човешка история. Андреев потвърди, че има различия, но това, което ги обединява, е платформата, която би позволила реализацията на лявото в България. "Вярно е, че всяка партия има своето минало, своя път и ангажимент към кръг от избиратели, но лявата идея ни обединява" заяви Андреев.  Опоненти и партньори на изборите за 50 НС 


Беновска попита събеседника си кои са опонентите на изборите за 50 НС и дали ще насочат реториката си към левите образувания на изборите, или ще потърсят недостатъците на опонентите вдясно - т.нар. евроатлантици. Андреев заяви, че основният опонент са неолибералните и евроатлантическите политически сили, които до момента са управлявали и се характеризират с популизъм, а не с десни политики. Той коментира, че левите образувания - Ваня Григорова, БСП и коалиция БСП за България биха могли да бъдат единствено евентуален партньор, ако споделят идеите, ценностите и програмата на "Левицата" и това би било подаване на ръка, за да може лявото да бъде обединено, а не да дава възможност на дясното да управлява, както се видя до момента, че е във вреда на българските граждани. "Ще търсим партньорство с всички, които споделят нашите виждания за развитие на българското общество и на България - онези политически сили, които споделят лявата идея и възможността да работим в полза на българските граждани" подчерта Александър Андреев. 


Европа и ЕС 


"Къде е лявата идея по отношение на т.нар. евроатлантизъм? Европа и ЕС отдавна не е на европейците. Европа е пълна с работна ръка и население от азиатски, африкански произход. Европа е Европа на бежанците. Лявата Ангела Меркел ни ги докара. Къде е Европа? И ние къде сме в Европа?" попита Беновска. Андреев коментира, че това не е Европа, към която България се е стремяла през последните 30 години, но не може само да се търси вината в другите, а трябва да се види и това, че българската дума в Европа до момента не се чува, защото българските евродепутати не реализират и не се опитват да поставят на дневен ред националните интереси, за да може България да не се чувства маргинализирана в този процес и да има позицията на държава на втора скорост. Водещата го попита къде е атлантизмът и БВП, който трябва да е над 2 %, с който служебният премиер Главчев се гордее - изпълняват се паричните вноски, купуват се самолети, помощта за Украйна, която уж не се дава, но се дава. Андреев отговори, че не знаем къде сме, защото в рамките на европейския процес българските политици не съумяват да поставят проблемите на България. "Последно видяхме и случващото се със Северна Македония, където имаме неспазване на международното право и сключените договори. Независимо от това, че България изпълнява своите ангажименти, виждаме реторика, която не е в полза и на добросъседските отношения на Балканите, особено когато има конфликти в близост до нас" коментира още Андреев.  Иван Гешев и Беновска в разговор за пари и избори 


"Започнах с това, че 10 години питам - кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България? Готова съм да ме разкритикувате. Проведох един епистоларен разговор с бившия главен прокурор Гешев, който също се кандидатира за народен представител, обсъждайки някои технологични въпроси - кой има идеи и идеали и кой има правото и самочувствието да участва в изборите. Да го видим, за да въведа темата за парите" каза Беновска.  

  

  

Беновска пита Гешев: Имаш ли идеи и идеали? И чакаш # КОЙ да те финансира?  

  

Кореспонденция между Иван Гешев, ексглавен прокурор и лидер на „Граждански блок" и Илиана Беновска, която той изтри, но тя засне: 

  

Гешев: Ми само на мен и Божков не са дали ДПС и ГЕРБ. Ама не мога да се разкъсам и нямам кинти. 

Беновска: Ти имаш ли идеи и идеали? 

Гешев: Имам! 

Беновска: И чакаш КОЙ да ти финансира идеите и идеалите? 

Гешев: Ама не мога да се разкъсам и нямам кинти! 

Беновска: Мъж ли си? 

Гешев: Това не го разбрах? 

Беновска: Питам! Мъж ли си? Или джендър? На колко години? Сега ли разбра, че не се сещам, че трябват пари? Бобоков? Божков? Делян? ББ? 

И чакаш КОЙ  да ти финансира идеите и идеалите? "Разкритикувайте ме, че съм била груба, че съм говорила открита, че медиите се борят да ми се плати, но съзнавате, че когато човек не е подготвен нито ментални, нито интелектуално, нито финансово - как иска да разпространява своите идеи? Тези, които нямат нужните проценти - нямат субсидия и трябва да ползват т.нар. медийни пакети или някои да ги финансира. Не е окей" попита Беновска. Андреев се съгласи с това, че няма как да ги разпространява и каза, че медийните пакети помагат на партиите, които нямат субсидии и позволяват финансирането им, но 40 000 лева не стигат и цялата кампания може да бъде финансирана от средства на кандидатите и дарения. "Кой има правото да си мисли, че са му много ценни идеите и присъствието в политиката? И целият български народ да му носи шлейфа? Вие така ли се изживявате?" попита Беновска. Андреев каза, че има идеали, в които вярва и те биха помогнали за едно по-добро общество и решаване на съществените проблеми. Той подчерта, че ако успее да убеди избирателите в правилността на този път - ще управлява, но ако не успее - те няма да гласуват за него, независимо от всичко останало. "Идеи - да, идеали - да, обществото се променя, политическите живот също. Трябва да сме адекватно настроени към него и да отговаряме на изискванията, защото ако нямаме адекватно отношение и решения - избирателите няма да ни изберат" подчерта Александър Андреев. "Уважението се печели, а правата се взима" отвърна Беновска и пожела на Андреев успех на избора днес за председател на Земеделски съюз "Александър Стамболийски", както и на парламентарните избори. Така завърши разговорът между Александър Андреев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" в youtube ТВ Беновска пита-Радио К2, Канал 3 и по "Радио К2" на 11-ти май 2024 година.    


Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, Главчев! Чий „Христос“ ще възкръсне на 9.6.24? Вашият или на България?

Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, Главчев! Чий „Христос“ ще възкръсне на 9.6.24? Вашият или на България?

Беновска: Кирчовци, Кокорчовци, Лени, Деляновци, Бойковци, Радевци, Корнелии, Урсули! Фалшив живот! До кога?

Беновска: Кирчовци, Кокорчовци, Лени, Деляновци, Бойковци, Радевци, Корнелии, Урсули! Фалшив живот! До кога?