Новини

Георги Балабанов: Стефан Янев и БВ - защо? Балабанов: За България заедно всички!


Георги Балабанов: Стефан Янев и БВ - защо? Балабанов: За България заедно всички!

18-03-2023 22:20

Георги Балабанов, „Български възход" - Илиана Беновска „Беновска пита - Радио К2", 18.03.2023 г.    

 

  

Защо "Български възход"? 

Георги Балабанов се кандидатира в Сливен и се е присъединява към "Български възход" след покана на Стефан Янев, след 5 години работа в Брюксел. Той сподели, че е избрал Янев, защото е честен и морален човек, който е искрен в намеренията си да даде своя принос за българската политика и народ. Беновска пожела да изгледат пресконференция, на която Янев отговоря на неин въпрос след основаното на "Български възход".  

   

Беновска пита Стефан Янев: Готов ли сте да сте най-добрия министър-председател? Янев: Да, готов съм!  

  

  

Стефан Янев, председател на ПП „Български възход", отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция след учредяването на партията на 19-ти юни 2022 г.  

Илиана Беновска: Може ли, г-н Янев още един въпрос, позволете! Започнахте по-рано! 


Стефан Янев: Съжалявам, имаме работа! 


Илиана Беновска: Не спазвате регламента, пуснахте ни по-рано! 

  

Стефан Янев: Извинявайте, извинявайте! За г-жа Беновска специално! 


Илиана Беновска: Здравейте! 


Стефан Янев: Здравейте, слушам Ви! 


Илиана Беновска: Готов ли сте да бъдете най-добрия министър-председател за последните 30 години? Поемате ли този ангажимент? 


Стефан Янев: Ако тази оценка зависи от мен, не бих се посвенил да я давам аз! Но нека хората ... 


Илиана Беновска: Не, готов ли сте Вие, като личност? 


Стефан Янев: Аз като личност съм готов! 


"Български възход" в 49 НС 

Беновска коментира, че Янев много откровено е казал, че може да води България.  

"Ще успеете ли в този мандат на 49 НС да осъществите вашите идеи за консолидация, диалогичност, за умереност във външната и разум във вътрешната политика?" попита Беновска. Балабанов отговори, че няма никакво съмнение, че ще бъдат част от следващия парламент, а Янев се е доказал като един от най-успешните премиери и че достоен човек, който може да прекара България през кризата. Беновска отбеляза, че на мода са жълтините и скандалите, новини, които са с криминален характер и българския народ е скъсал с културата, с възпитанието, с ценностната система, а е много важна задачата да се обнови възгледът за морал, чест и достойнство. Балабанов коментира, че точно поради тази причина са за конструктивен диалог, който да ражда решения и политики, които да са в интерес на хората. "В 48 НС не можахме по никакъв начин да намерим този диалог и се стигна до поредното разпадане. Много от анализаторите говорят и за 6-ти избори, което е абсурдно, защото политиците трябва да мислим за народа и държавата, да даваме решения, които да подобряват нашия живот и да се намери начин да се подреди държавата така, че българите, които избягаха през последните години, да имат желание да се върнат" подчерта Балабанов.  


Среща на Янев с пловдивчани; Докладът на Росица Велкова 

Беновска съобщи, че днес ще има предизборна среща на Стефан Янев с пловдивчани в Дома на културата и ще участват кандидатите за народни представители, за да поискат доверието на избирателите. След него в листата е един от много важните фактори в БСП, за които Нинова е успява да потвърди, че са част от Димитър Благоевата социалистическа партия. "Стефан Янев показва на практика, че ценностната система е важна, а не политическата сметка" каза Беновска. Балабанов обясни, че при подбора на листите е имало един единствен принцип - морал, чисто име, възможност за допринасяне с експертиза и диалог. Той подчерта, че Български възход дават знак, че са отворени за всеки достоен човек, който е решен да даде от своето време и експертиза, за да работи за държавата и българите. Беновска пожела да видят позицията на Стефан Янев и БВ за доклада на Росица Велкова. 


И лидерът на „Български възход" заяви за „фалита" на България, пророкуван от Росица Велкова: 

Стефан Янев: Изненадани сме от пресконференцията на министъра на финансите - всички помним, че в края на миналата година този кабинет отказа да внесе проект на бюджет за 2023 година с мотива, че служебно правителство не може да разработва политики. Месеци по-късно, когато държавата е оставена без адекватен финансов план, министерството на финансите предлага драстични и рестриктивни мерки, които ще доведат до още по-усложнена икономическа ситуация в страната. Налагането на 100% данък дивидент на държавните предприятия, ще доведе до невъзможност да правят капиталови разходи и да развиват производствата си, което на практика ги обрича на унищожение. Възстановяването на 20%-та ставка по ДДС за ресторантьори и спортни съоръжения, е подчинено на желанието да се увеличат числата в приходната част, без да има ясна обосновка за това. Облагането на свръхпечалбите на фирмите би имало ефект не като еднократен акт, а като целенасочена политика при предварително разработена скала за това. 

Навременното планиране на дълговия календар ще позволи да не се стига до обявената в днешното изявление заплаха от прибягване до заем от МВФ и всички последствия от това. 

Още при предлагането на "удължен бюджет" за 2023 година, ние от Български възход предупредихме, че това ще има ефект на бомба със закъснител. Липсата на редовен бюджет, който да бъде обсъден и приет в Народното събрание, води единствено към това да се покриват разходи на парче и да се увеличава дефицита на страната.  

Предложените мерки въпреки тяхната рестриктивност, ще доведат до лоши резултати и в крайна сметка - по разчетите на МФ - до увеличение на дефицита до 6.9% от БВП. 

Беновска подчерта, че категоричната позиция на БВ е била много нужна, за да може да се изясни накъде отива България по отношение на финансите, БВП, дефицита. Балабанов заяви, че са изключително изненадани от позицията на служебното правителство, защото миналата година са заявили, че не желаят да правят актуализация на бюджет, но така или иначе мерките, които предлагат, са изключително спорни и опасни за българската икономика и финанси, което заяви и Стефан Янев. "Нашата позиция е, че всеки бюджет и всички политики трябва да бъдат правени с поглед към хората и в защита на националния интерес, но за да се случи това е необходимо българските политици да осъзнаят, че България има нужда от един работещ парламент и работещо редовно правителство, в което чрез диалог да бъдат взимани решенията в интерес на хората" подчерта Балабанов. 


Заключителната реч на Стефан Янев 

Беновска пожела да изгледат част от заключителната реч на Стефан Янев от трибуната на 48 НС, в която са заложени приоритетите на програмата на Български възход.   

Стефан Янев: Уважаеми г-н председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми сънародници - за пети пореден път отиваме на избори! На предсрочни парламентарни избори! И това е показател за тоталния срив на политическата система у нас. Красноречиво доказателство за пълна липса на отговорност и разум у политическия елит. И това ме тревожи дълбоко!  

В професионалната си кариера съм се клел с цената на живота си да браня отечеството. Но често в този Парламент това означаваше като медиатор за успокоявам опиянени от идеите си младежи, които си скачат дори на бой, без да мислят дали няма да счупят нещо.  

Опитите на „Български възход" да внесе здрав разум, спокойствие и логика останаха неразбрани. Защото много от вас си мислят, че точно тяхната пръчка от снопа на Кубрат е по-здрава от всички останали. Видяхме, че това не е така, за пореден път!  

Рядко взимах думата в последните месеци и неслучайно. Но в последния ден от този Парламент искам да споделя от тази трибуна разочарованието си. Беше изгубено безценно време в безсмислени караници за власт на всяка цена! Вместо да се начертае план как да преведем България през най-тежката криза на този век. И това е непростимо! Защото на прага ни все повече се разгаря военен конфликт, който е на път да ескалира до непредвидими граници. И колегите ми знаят много добре за какво говоря.  

В опит за трупане на личен имидж през краткия живот на този Парламент, мнозина пропуснаха, че все повече българи тънат в мизерия. Как допуснахме да търсят децата си с дронове и вертолети, да научават за родителите си от криминалните хроники, в мирно време да сме изгубили повече животи, отколкото други народи по време на война? Търпението ни свърши! Цялата тази политическа безидейност разбива България и унищожава народа ни. А от България зависи много, ако е стабилна, ако успее да балансира интересите си правилно. И всички, които ни вкарват в тази спирала от нескончаеми избори, знаят това!  

Сега повече от всякога ни е нужно да си спомним думите на Стамболов - Твърд курс по националния въпрос и стабилна външна политика! А за това трябват истински мъже! Готови да дадат живота си за родината. Не просто да се научат как да гладят ризите си за участие в сутрешните блокове!  

Ако всички ние вярваме, че сме наследници на атинската демокрация, нека си припомним нейните основи - спазване на закона, придържане към етичните порядки, толерантност към различните гледни точки, взаимно доверие, чувство за принадлежност и отговорност, висок морал и доблест! Това, което ни е завещал Перикъл! Той казва, че държавата е полезна за всичките си граждани, само ако е здраво стъпила на двата си крака. В нашия случай - сигурност, стабилност и солидарност!  

Какво разбрахме и какво постигнахме ние, като скромни политици, които едва ли ще останат в историята? Пет избора за Парламент в рамките на две години. Внушения, че ще има и шести избор тази година, заедно с местния вот. Нерешени проблеми, които засяга живота на хората тук и сега. Безвластие. Страната ни не само е стъпила на двата си крака, а се движи на служебен автопилот, който не може да осигури ясна посока и дълъг хоризонт на развитие. Чувството на много хора, включително във властта, че са над закона. Чувството на много хора, жертва на различен вид престъпление, че законът не е на тяхната страна. Тотален срив на доверие в политическата класа. Все по-ниска избирателна активност. За интересите на какво мнозинство говорим, когато мнозинството от народа не е представено тук в Парламента?  

Партиите в този Парламент отказаха да направят правителство от страх и егоизъм! Предизборната борба не стихна нито за миг и в пленарната зала. Кому е нужен Парламент, ако той не е в състояние да излъчи управление? Кому са нужни партии, ако те не са в състояние да правят единственото нещо, за което съществуват? Представяте ли си, ако в една болница различните лекари откажат да работят заедно, ако анестезиологът откаже да работи с хирурга? България е в политическа криза и ако не искаме да я видим безпомощна на легло в реанимацията, трябва да намерим бързи, професионални и отговорни решения! За тях ще се иска смелост, труд и саможертви!  

От утре всяка партия в предизборната надпревара ще се чуди как да задържи и разшири електората си за сметка на другите партии. Но никоя партия няма да стане по-привлекателна и полезна за хората, само защото отказва да си сътрудничи с другите. Избирателите остават у дома си в изборния ден не защото са разочаровани от партията, за която са гласували, а защото са разочаровани от цялата политическа класа, която се е отдалечила от тях и техните нужди, очаквания и надежди. Нека не говорим за грандиозни планове за бъдещето или екзотични планове за промяна на общественото устройство, а да помислим как да направим нужните малки, но работещи стъпки в рамките на реалността, каквато е тук и сега! Животът е днес и нямаме право да пилеем времето на хората! 


Беновска отбеляза, че БВ се явява като самостоятелна партия, а не в коалиция този път и това е доказателство за откритост. Тя поздрави БВ за това, че вече застават със собственото си име в състезанието.  


Заповед за ареста на Путин; Позицията на БВ за войната в Украйна 

Тя припомни, че вчера е излязла новина, че международният наказателен съд е издал заповед за арест на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин с обвинение, че е отговорен за военни престъпления в Украйна. "Каква е позицията на БВ към онова, за което Кирил Петков отстрани ген. Янев от правителството, защото той не нарече война това между Украйна и Русия, а каза, че това е един конфликт? Питам ви, защото МС тази седмица прие решение, в което предлага на 49 НС да ратифицира подписаното на 3-ти януари в София и Киев допълнително споразумение за изменение на споразумението между България и Украйна относно безвъзмездната помощ за въоръжаване, техника и боеприпаси" попита Беновска. Балабанов отговори, че това, което се случва в Украйна е най-големият бич последните години и никой не печели, затова трябва максимално бързо тази война да спре, защото и най-лошият мир е много по-добър от най-добрата война. "В България не можем да отречем нашата историческа и емоционална свързаност на много хора с Русия, но това, което се случва в Украйна е ужасно и няма как да не го осъдим като акт на нечовечност. Трябва да бъде постигнат максимално бързо мир" заяви още той. 


Защо да гласуваме за "Български възход"? 

"БВ е партията, която е твърдо решена и доказала във времето чрез нашия лидер и нашите действия в предходния парламент, че ние сме за връщане на морала, диалога и търсенето на управленски решения в интерес на хората. Ако вие припознавате тези ценности и смятате, че политиката е за подготвени и морални хора - гласувайте с бюлетина № 15" призова Балабанов.  


Подаръците 

Беновска го попита каква ябълка е БВ в политиката - зелена или червена, а Балабанов отговори, че харесва визуално зелените, но метафорично смята, че БВ е категорично червена ябълка. Беновска подари на Георги Балабанов Конституцията на Р. България и символично българско знаме. Балабанов от своя страна подари книгата "Българският ум. Непрочетеният Цветан Стоянов". 


Така завърши разговорът между Георги Балабанов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 18-ти март 2023 година.  


Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, Главчев! Чий „Христос“ ще възкръсне на 9.6.24? Вашият или на България?

Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, Главчев! Чий „Христос“ ще възкръсне на 9.6.24? Вашият или на България?

Беновска: Кирчовци, Кокорчовци, Лени, Деляновци, Бойковци, Радевци, Корнелии, Урсули! Фалшив живот! До кога?

Беновска: Кирчовци, Кокорчовци, Лени, Деляновци, Бойковци, Радевци, Корнелии, Урсули! Фалшив живот! До кога?