Новини

Беновска-Джейхан Ибрямов: Борисов-ДПС-правителство? Ибрямов: Борисов, дано, се реши


Беновска-Джейхан Ибрямов: Борисов-ДПС-правителство? Ибрямов: Борисов, дано, се реши

21-01-2023 18:13

Джейхан Ибрямов, депутат в 48 НС - ДПС - Илиана Беновска „Беновска пита - Радио К2", 21. 01. 2023 г.

 


Изводите от лидерската среща с участието на Нинова, Борисов, Карадайъ и Янев от 20.01.2023 г.

     „Днес е 21.01.2023 г., в трепетно очакване сме дали до вторник на Борисов няма да му дойде акъла в главата! Обеща полу-полу да си ревизира решението на техния върховен орган да могат да сближат отношенията си с БСП и да направят правителство. Какво мислите Вие?", попита водещата Илиана Беновска. Джейхан Ибрямов отговори, че какво ще направят ГЕРБ предстои да видим. Той продължи, че иска да изведе 4 основни неща: „Живеем в свят, в който всеки ден ни залива ненужна информация и яснотата, която трябва да имаме, е огромна сила! Яснота за бъдещето, яснота да визията за развитие на страната, но това е много трудно. На вчерашната лидерска среща видяхме, че се случи нещо много важно. На повърхността изплува системността! Видяхме, че в България за първи път от много време системни политически партии показаха как се прави политика!".

    „Кои са системни? Не сме ли архаични вече? Не са ли пенсия? Нали модерната политическа теория в цял свят - дайте да подмладим политиката, Борисов е стар, Доган е стар, да дойде „българският Макрон"! Дойдоха Кирчо и Асенчо, нали?", попита Беновска. Ибрямов отговори: „За да не дойдат Макрон и другите, антисистемността и тези политически трикстъри трябва веднъж завинаги да бъдат изметени от българския гражданин! Системните политически партии показаха какъв е политическият системен ред в страната!".

   Водещата попита своя гост на колко години е. Той отговори, че в момента е на 45, с политика се занимава от 1998 г.. Ибрямов продължи, че на лидерската среща от 20.01.2023 г. е имало разговор, събеседниците са се изслушвали един друг. Чували са се. Дори са чували това, което е останало недоизказано. Беновска добави, че е имало уважение. Събеседникът ѝ подчерта, че не е имало личностни нападки. Имало е национално отношение към проблема. Това е нормалността в политиката!

    „Позволете малко да чуем от вашия председател Карадайъ, началото на неговото слово!", продължи Беновска и пусна запис от изказването на председателя на ДПС от лидерската среща на парламентарно представените партии в Народното събрание от 20.01.2023 г.:Мустафа Карадайъ: Благодаря Ви, г-жо председател, г-жо Нинова! Първо бих искал да поздравя всички участници в днешната среща!  Нашата предизборна кампания протече в духа на това, че държавата се намира в множество кризи - социално-икономическа, здравна, енергийна, да не ги изреждам всичките кризи. Но нито една от тези кризи не би могла да бъде решена без да преодолеем политическата криза, в която се намираме от 3 години. От 2016 г. ние от ДПС призоваваме за нормалност в политиката, което за нас означава диалог. Диалог между различните политически партии, диалог между различните парламентарни групи, диалог между власт и опозиция, диалог между власт и гражданите, диалог между институциите. Диалог, диалог, диалог! Ние призоваваме за диалог, но с всички тези призиви за диалог ние на среща виждаме естествено пак призиви за диалог, но с ултиматуми, с червени линии, с противопоставяне.

   Днешната среща ние от наша страна я оценяваме като много важна и необходима среща в тази конкретна ситуация, в която се намираме и при тази политическа криза, която е налична. Въпреки че, като чухме сега изявлението и на г-н Борисов, а и като виждаме липсващите колеги, най-вероятно отиваме към поредните ненужни предсрочни избори. Казваме поредните ненужни предсрочни избори с оглед на това, че най-вероятно и следващият Парламент, като структура, ще прилича на предходните 4. Тоест, най-вероятно 2 партии няма да са достатъчни, за да правят мнозинство в Народното събрание.

 

 

 

    Беновска продължи: „Диалог, диалог, диалог, политическа криза, противопоставяне - докъде, кога?". Джейхан Ибрямов отговори, че е очевидно, че отиваме към нови предсрочни избори. Водещата отвърна: „Какви избори? Вчера не дойдоха Кирчо, Асенчо, Христо, Костадин!". Гостът ѝ каза, че това е проява на неуважение от тяхна страна. Той добави, че за него лично те не са имали и място на тази среща.

   „Защо ги допуснахме в политиката?", попита Беновска. Ибрямов отговори, че няма как да контролираме вота на българските избиратели. Водещата продължи: „Извинявайте, мои много близки хора, няма да кажа за кого, питам ги - ти за кого гласува? Те казват не за тях, а за друг. Питам ги - защо? Ами ей така, хубаво пее! Моля?! Той ще ми пее от трибуната ли?". Ибрямов отговори: „Точно така! Говореха това, което искаха да чуят хората! Да не би това, което казваха, да се е случило? Да не би животът на хората да се е подобрил? Да не би инфлацията да е намаляла? Да не би да няма криза? Напротив!".

   Беновска се обърна към госат си: „Г-н Ибрямов, Вие сте млад, аз често питам имате ли тестостерон в политиката? Въпросът ми не съдържа привкус! Избирателят не е ли вече доста неграмотен, извинете ме, че Ви питам? Той иска да си купи бира, да си купи евтини кебапчета и разни други глупости и да отиде, както казвам аз „у Гърция"! Това му е фетишът!". Джейхан Ибрямов отговори, че политически системните партии трябва да възстановят конституционния ред. Държавността трябва да се възстанови. „Ето по този начин, ако беше се случило още от първия мандат на това Народно събрание този разговор, да не кажа 100%, но имаше голям шанс да се сформира кабинет! А колкото до въпроса, с който започнахте, дали нощта е временна - да се надяваме!", заяви народният представител.

Скандалът около „Нексо" и финансирането на ДБ.

   „Аз все се надявам, че Борисов е мъдър, да Ви кажа! Не е малко момче! Има житейски опит! Какво ще донесат тези избори? Ще вдигнете 2%-3%, но няма да са достатъчни нито на вас, нито ГЕРБ, нито на „Възраждане"! Между другото не Ви честитих 33 години ДПС. Честит празник! Аз тук често цитирам това, което д-р Ахмед Доган написа преди 13 години като послеслов към книгата на Самуел Леви „Съвременният политически мит" - „Търсенето на виновност във всички и във всичко възпроизвежда основанието, върху което Героите-Спасители стават необходими!". Защо все търсим някой да ни спаси?", попита Беновска. Джейхан Ибрямов отговори: „Той много точно и ясно е казал, когато политическата система, политическите партии страдат, когато други политически партии, които се създават, както сега виждаме от „финансови пирамиди", „финансова ламя", като „Нексо", стигаме до този етап! Защото там става дума за много пари, за много финансови потоци и за манипулиране на общественото мнение!".

  „Между другото Вашият колега, приемникът на Младежкото ДПС Илхан Кючюк, който е и президент на АЛДЕ, зададе писмен въпрос до ЕК, заедно с Искра Михайлова и Атидже Алиева за обща европейска регулаторна рамка, с която да се предотврати финансирането на политически партии и субекти от съмнителни крипто компании. Това е по повод финансирането от страна на „Нексо" с по 20 000 левчета на Христо Иванов!", продължи Беновска. Джейхан Ибрямов обясни, че общо 21 човека са дарили 400 000 лева на ДБ. Той продължи: „За тях това е нещо нормално, „да не гледаме ретроградно"! И това са били учредители на тяхната партия, на „Да, България"! Но да, това е навременна реакция от моите колеги. Надяваме се час по-скоро да получим отговор на тяхното питане и наистина да има такива механизми!".

   „Добре, но ние в България какво ще направим? Пак ще дойдат разни подсъдими олигарси, ще ни финансират, ще ни качват по джиповете?!", попита Беновска. Ибрямов отговори: „Знаете ли кога няма да дойдат? Когато „тестостеронът" се махне и нормалните политици дойдат на мястото си и управляват!".

  „Добре, но защо от вас бягат като дявол от тамян? И се започва с едни определения, да не ги възпроизвеждам!", попита Беновска. Ибрямов отговори: „Никой човек не е пророк в собственото си село!". Водещата продължи: „Да, но Доган каза, че той „разпределял порциите"!". Народният представител от ДПС отговори, че политическата партия е тази, която ръководи структурите, като се започне от най-високото ниво и се стигне до регионалните структури. В този смисъл решенията се взимат на централно ниво. Това е имал предвид г-н Доган. Той продължи: „А колкото до разпределението, вижте какво се случи! Навремето ни обвиняваха в какво ли не и още продължават да ни ядат. Но защо медиите не обърнат внимание в България, в най-новата ни история имаме корпорация, „финансова ламя", „Нексо", която създаде своите обръчи от партии, които управляват България на база популизма, на база „тестостерона", който имат и лъжат българския народ!".

   „"Нексо", която се назовава банк, вчера разпространиха съобщение, че са се „изпрали"! Ще платят на САЩ 45 милиона и онези ще им простят!", каза Беновска. Ибрямов отговори, че не вярва да стане толкова лесно, защото тук не става дума само за 45 милиона. Става дума за 94 милиарда изпрани пари! Това е 3 пъти БВП на България, средства на данъкоплатци от Западна Европа и САЩ.

   „А защо Асен Василев е искал да узакони тази криптовалута? Извинете, че така „блондински" ще Ви питам, обяснете! Това не е легална парична единица! Той ще я пуска по системата „Борика" да се разплащаме ние! Какво означава това, аз сега ще им платя заплатата в криптовалута ли? Може ли да отиде Асен сега в магазина и да купи на детето си обувки?", попита Беновска Джейхан Ибрямов отговори, че през 90-те години на миналия век сме имали финансови пирамиди с обещания за изключително високи лихви, които са излъгали българите и са ми взели парите, сега това се случва с крипто банките. Българският народ трябва да бъде изключително внимателен и въвеждането на еврото е един от механизмите, който стопира тези неща. Затова е и инициативата на Кючюк, Михайлова и Вели, защото тези регулации трябва час по-скоро да бъдат въведени!

    „Не бързайте, не бързайте, не бързайте! Следите ли в Хърватия какво става? Не сме готови! Поне вие от ДПС сте уравновесени хора! Нямаме бърза работа!", продължи Беновска. Ибрямов отвърна: „Една от стъпките за тази регулация, да се стопират всички тези измами, е влизането ни в еврозоната! И Шенген разбира се! Хората понякога имат бегла представа, но знаете ли какво се случва - ние продаваме страх на хората! Голяма част от българските политици! И когато продаваш страх, тогава е най-лесно да манипулираш! Това се случва в българската политика. Но пак повтарям, вчера тази лидерска среща показа какво означава да имаш яснота, да имаш системност, да имаш разговор, диалог, нормалност и възвръщане на конституционния ред, тоест държавността да възтържествува! Тогава може би пак ще има затруднения, но съм убеден, че в рамките на няколко години България ще излезе както от политическата, така и от останалите кризи! Защото колкото и служебният кабинет да се бие в гърдите, да, стопираха ръста на инфлацията, но това са трите основни неща - оцеляването на хората, на държавността и уважението към институциите в страната!".

Законът „Магнитски".

    „Вчера имаше среща на Американската търговска камара, Херо Мустафа на изпроводяк ни махна с ръчичка и изнесе ново слово за закона „Магнитски". Говорите за „Нексо", а вашият съпартиец, всъщност от гражданската квота, Делян Пеевски още е под ударите на „Магнитски", нали така? Но тези от „Нексо" се измъкнаха, ще си платят!", продължи Беновска. Джейхан Ибрямов отговори, че човек, който си плаща, за да прикрие следите си, значи е виновен! Той продължи, че Делян Пеевски е направил съответните стъпки в България и е получил отрицателен отговор от всички институции, които са го обвинявали по „Магнитски". В момента се изчаква решението на американския съд, за да може санкциите да бъдат вдигнати. „Но за нас не е тайна, имаме информация, че част от „Нексо капитал" и „Нексо", хората от кръга „Капитал" са в основата на всички тези санкции, които са му наложени чрез „гугъл публикации", както боравеха и предишните управляващи!", категоричен бе Ибрямов.

Какво би посъветвал ГЕРБ и Борисов?

   „Какво бихте посъветвал Борисов да прави в този момент? От него зависи! Не зависи, за съжаление, от вас, не зависи от Нинова, не зависи и от Янев!", попита Беновска. Джейхан Ибрямов отговори, че не би искал да дава съвети и да коментира други политически партии, но ГЕРБ са обявили няколко стъпки, които смятат да направят. Трябва обаче да изчакаме и да видим техните действия. „Затова казах в началото, че яснотата е много важна сила! Яснота за бъдещето, но това е много трудно постижимо!", добави той.

  „Вие не формулирахте ясно послание към Борисов, пак Ви призовавам, кажете му - Борисов, направи правителство, или недей! Защо се прикриваме все под този дипломатичен политически език?", отново се обърна към госта си водещата. Ибрямов отговори: „Лично към него не бих си позволил, но бих помолил и четиримата лидери, които бяха вчера на срещата - наистина има още няколко дни, до вторник има достатъчно време, може би няколко разговора! Аз се учудих вчера на самия разговор, той беше открит за медиите, но може би трябваше да има и закрита част, защото има някои неща, които политиците помежду си трябва да кажат!".

   „Стига сте се закривали! Какво криете?", отвърна Беновска. Ибрямов отвърна, че нищо не се крие, тя пак ще бъде публично достояние. Той продължи: „Затова молбата ми е - нека да преосмислят своите решения! Наистина държавата може да сформира национално-отговорно управление. Защото, и по думите на БСП, това е мандат на Парламента!".

Мисията на ДПС.

    „Каква е мисията на ДПС? Казахме 33 години, етническия мир, почетният председател често „ражда", няма да ме подозрете в поклонничество, но мъдри мисли и съждения! Понякога ни и шокира - „разпределям порциите", „аз определям", нали разбирате, но това се оказват исторически истини, за съжаление или за добро, не знам!", продължи водещата. Събеседникът ѝ отговори, че според него е за добро, защото историческите истини винаги са за добро! Беновска още веднъж попита: „Каква е мисията на ДПС в новата българска политическа обстановка и геополитическа? Нали говорихме, ще дойдат „Кирчовци и Асенчовци", ще дойдат „Макрончовци", хайде Вие още не сте за пенсиониране, но искат да пенсионират Борисов и Доган, и Корнелия сигурно натам отива!". Ибрямов отговори, че Ахмед Доган не се занимава с активна политика от доста време. Водещата отвърна, че почетният председател на ДПС няма как да спре да мисли. Народният представител от ДПС отговори: „Няма как да спрат мисловната му дейност, разбира се! Пожелавам здраве на всички! И философията на парламентаризма, на политическата система, на политиците трябва да се възстанови! Да се нормализира политическата система!".

   „Тя кога е била налична? От колко години ние нямаме визионер?", попита Беновска. Ибрямов отговори, че има едно изявление на Доган от 2009 г., което ясно очертава бъдещето на България. Тогава почетният председател на ДПС е заявил, че започва преход от нормалност към анормалност, в политиката започват да попадат хора, които нямат никаква представа какво означава да бъдеш политик, да разбира, че всяко решение се отразява на българските граждани и на държавата!

    „Пука ли Ви?", попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Разбира се! Иначе няма да се занимавам с политика! Както и моите колеги!". Водещата отвърна: „Защо, не е лошо - взимате заплатки, седите си на топличко! Митът за депутатските кюфтета го знаете!". Народният представител отговори, че никога заплатата не е била водеща в работата му като политик. Водещата попита колко е депутатската заплата. Ибрямов отговори, че е около 5 000 лева. Водещата отвърна, че с допълнителните пари за комисии и офиси депутатите си докарват доход от 10 000 лева на месец. Ибрямов отговори, че това не е вярно. Беновска обясни: „Аз нямам против това! Аз даже имам теория, че трябва да взимате 50 000, за да не крадете!". Ибрямов отвърна: „Ако имате данни, че някой краде, дайте да видим за какво става дума! Да сигнализираме компетентните органи!". Беновска отвърна, че според нея и изпълнителната власт трябва да получава по-големи заплати, за да не се изкушават ръководителите. Ибрямов заяви: „Това е мисията ни - да се възстанови нормалността, управление редовно и конституционен ред! Да има управление, което да реши кризите, като се започне от политическата! На този етап това е една от мисиите ни, но ние си имаме свои заложени мисии в програмата, целите, които ние приемаме на Националната ни конференция!". Така завърши разговорът между Джейхан Ибрямов и Илиана Беновска „Беновска пита - Радио К2" на 21.01.2023 г.

Беновска: NEXO! Борисов, Доган, Радев! „3-мата братя“? „Златната ябълка“ - България на коя „ламя“ продавате ?

Беновска: NEXO! Борисов, Доган, Радев! „3-мата братя“? „Златната ябълка“ - България на коя „ламя“ продавате ?

Беновска: Борисов, Доган, Радев, Корнелия: България – накъде с вас?!

Беновска: Борисов, Доган, Радев, Корнелия: България – накъде с вас?!