Новини

Беновска към Васил Велев: Намалете цените на хората! Велев: МС да ни върне парите за ток!


Беновска към Васил Велев: Намалете цените на хората! Велев: МС да ни върне парите за ток!

21-01-2023 12:09

Васил Велев, АИКБ - Илиана Беновска „Беновска пита - Радио К2", 21. 01. 2023 г.

 


Програмата за компенсации за бизнеса заради скъпия ток за 2023 г. Енергийната стратегия на Република България.

    „Г-н Велев, мъчи ме голямо любопитство, имахте обширна пресконференция работодателските организации в четвъртък, на която представихте своите приоритети надълго и нашироко и след това казахте, че отивате да се видите с енергийния „яхтмен", така да го нарека, Росен Христов, министърът на енергетиката! „Разкостихте" ли го за стратегията, която той в присъствието на президента на един голям форум със синдикати, работодатели и други дейци представи с някакъв хоризонт, който не беше добре премерен? Това май ви беше основната критика?", попита водещата Илиана Беновска. Васил Велев отговори, че срещата е била при вицепремиера Алексиев с участието на министъра на икономиката и заместник-министъра на финансите, както и министъра на енергетиката. Тя е била по инициатива на АОБР във връзка с решението на Парламента правителството да приеме програма за компенсиране заради високите цени на електроенергията за 2023, като ги компенсира над 200 лева. Вече изтича месец януари, а все още няма програма за изпълнение на това решение на Народното събрание. Ползата от срещата е била, че вицепремиерът е поел ангажимент в кратък срок да бъде внесена такава програма. Тя е необходимо условие Фондът за сигурност на електроенергийната система да сключи договори с търговците, чрез които се извършва технически тази операция.

  Водещата попита какво по-конкретно означава „в най-кратки срокове"? Велев отговори: „Защо към мен този въпрос? Ние помолихме в най-кратък срок да бъде обявено това на предприятията, защото има известно напрежение, въпреки решението на Парламента! Фактурите след няколко дни ще дойдат и в тях няма да има компенсация, ако МС не вземе съответното решение!".

   „На 8.12.2022 работодателите обявихте пак в БТА, бяхте много щастливи и доволни, аз даже леко ви закачих, че очаквам с фанфари и барабани да минете по жълтите павета от НС до МС. Сега сме 21 януари, значи повече от месец е минал!", продължи Беновска и пусна въпроса, който зададе на пресконференцията на АОБР в БТА от 8.12.2022 г.:8 декември 2022-ра.

 

АОРБ, почти с фанфарен оркестър и барабани по жълтите павета от Народното събрание до Министерски съвет, вместо протест, с благодарност към управляващите.

 

Беновска - Работодатели: Тока-ограбва? Държавата вас, вие хората? Велев, АИКБ: Енергетиката. Митрев, БСК: ЕС!

Илиана Беновска: Господа работодатели, приветствам ви, че сте предколедно щастливи и удовлетворени! Даже, похвалихте не само Народното събрание, което е подтикнало Министерски съвет да ви компенсира персонално, но и трима народни представители от три политически сили - Драгомир Стойнев от БСП, Делян Добрев от ГЕРБ и Рамадан Аталай от ДПС, вашият колега от КРИБ присъедини и „Възраждане" като гласуващи - така че всичко ви е окей! Една шегичка - сега очаквам да минете с фанфарен оркестър и барабани по жълтите павета от Народното събрание до Министерски съвет и вместо протест, да има шествие на благодарност!

И оттук ще бъда много ясна, конкретна и точна и ще ви моля за същото! Ще въведа няколко репера. Г-н Велев каза, че с тази програма за компенсация на небитовите потребители, тоест на индустриалците, „ще се върне заграбеното". Цитирам Ви точно, г-н Велев! Кой от кого какво е заграбил? Вие ли сте ограбените от държавата и после по низходящ ред ние, потребителите на вашите стоки и услуги, също сме ограбени от вас? Или държавата е общият грабител и на нас, и на вас?

Второ, призовахте поне два пъти, г-н Велев, работодателите и всички техни стоки и услуги, които вие осигурявате, да се постараят да намалят цените на предлаганото от тях - ерго да компенсират нас, потребителите. Само че позволете, не чух числа?! Обикновено говорите с числа. Ако трябваше да се явите на тази пресконференция подготвени, може би трябваше да кажете и: Във връзка със средствата, които ние ще получаваме - като компенсации, съответно в отделните браншове - да се намали или с толкова процента, или с толкова обем средства в числа и така нататък". Свикнала съм да ви слушам да говорите точно. Тук пожелателното наклонение, нали, се сещате какво означава? Дали, покрай Коледа сега ще ни намалят свинското, транспортните услуги, техниката, внос, износ и така нататък, да не изреждам, вие обхващате голям бизнес.    Беновска продължи: „Г-н Велев, аз не от не от склонност към самоцитати помолих да прозвучи този въпрос, защото той е важен както за вас, така и за нас, потребителите на вашите услуги! Значи какво излиза, вие наистина казахте - това е ограбеното, което ще ни се върне! Вече 43 дена не са излезли с решение МС, така че вие и нас не можете да ни компенсирате с намаляването на цените!". Велев отговори, че има предвид надвзетото от работодателите, причина за което е сбърканият пазар. Той продължи, че в програмата на ЕК има обществено обсъждане за реформиране на пазара на едро на електроенергия за първото тримесечие. Тоест, това е призната грешка. Заради това е и програмата REPowerEU. В ЕС има 706 милиарда евро пари за компенсации, въпреки че в редица страни, поради дългосрочните договори, крайните цени на потребителите въобще не са увеличени. Във Франция например електроинтензивната индустрия се снабдява на цена от 42 евро. Председателят на АИКБ продължи: „След компенсиране цените у нас са два пъти по-високи отпреди кризата. Тези два пъти по-високи цени са основната причина за инфлацията! Тези 15%-16% намаляване на цените на електроенергията дава възможност на бизнеса и ние затова призовахме предприятията да направят всичко възможно да намалят цените, така че да потиснем инфлацията!".

    „Как ги призовахте, защото това ми е болен въпрос? Освен от трибуната! Нещо написахте ли?", попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че всички работодателски организации са излезли с декларация. Водещата отвърна: „Вие тогава ме контрирахте, че не сме в социалистическа планова икономика, доста остроумно! Но можете ли да ги контролирате, защото Александър Иванов от ГЕРБ преди Вас каза, че мобилният оператор му е увеличил цената с 15%! А ние получихме скоро съобщение от нашия СОТ, че ни увеличават цената на услугата с 20%! Аз попитах какво ново ни предлагате!". Велев отговори, че минималната заплата е увеличена с 20%, а в охранителния бизнес тя е много важен фактор.

   Васил Велев обясни, че и след компенсацията цените на електроенергията в България за бизнеса са по-високи от средноевропейските. За бита цената на електроенергията е 82 лева, което е по-ниско от средноевропейските нива. На тази цена НЕК продава ток на ЕРП-тата. А за бизнеса цената след компенсации е 250 лева, а от тази година ще бъде 200 лева.

    „Добре, и какво ви казаха - в най-бърз срок ще го направим, така ли? Но колко бързо, не разбрахме?", попита Беновска. Велев отговори, че се надява това да се случи следващата седмица. Защото месецът изтича, а несигурността отлага намаляването на цените.

   Васил Велев заяви, че по повод Стратегията за енергетиката дължи извинение на някои хора, които са се засегнали, макар че той не е визирал пряко никого! Той добави: „Трябва да бъдем по-премерени в изказа си! Нашата цел не е да обидим когото и да било, а да имаме добра стратегия, която да гарантира сигурна, чиста и достъпна енергия! Енергия на конкурентни цени, така че икономиката да може да се развива с изпреварващи темпове и да доближаваме жизненото равнище на другите европейски народи! Моля да бъда извинен от всички, които са се почувствали засегнати! Не съм искал да обидя никой! Приемам, че трябва да си мерим изказа. Не бива да говорим като на седянка, когато говорим в публичното пространство! По-правилно е да се говори за електроенергийни лобита, отколкото за електроенергийна мафия!".

   „Добре, но Вие казвате нещо много важно, отричате ли се от тези думи, ще ги цитирам буквално, Вие казвате за енергийната стратегия - „в Стратегията липсва думата „достъпна", а енергията трябва да е достъпна, сигурна и чиста! При тези грандомански инвестиции, цената, която би се получила на микса на електроенергията няма да бъде достъпна и няма да има кой да купува!". Отказвате ли се от това?", попита Беновска. Велев отговори: „Не! Според нас е надвишено значително очакваното потребление, защото ние в последните 20 години имаме троен ръст на индустрията, а всъщност потреблението не е мръднало. Очаквам така да продължи и занапред, защото ставаме все по-ефективни, въвеждаме собствени производства на чиста енергия в предприятията! А в тази стратегия е предвидено потреблението да се увеличи два пъти и половина и на тази база са предвидени едни огромни инвестиции, които, ако се направят, ще доведат до това, че трябва да се плащат задължения към обществото, за да се изплащат тези инвестиции и ще се оскъпи енергията! Такива бяха и грешките от миналото! Във ВЕИ-тата през 2010-12 се инвестира, когато бяха 10 пъти по-скъпи, отколкото са сега. И ние всички ще ги изплащаме до 2015 г. с такива задължения към обществото!".

   „Искам още нещо да Ви цитирам и да Ви питам отричате ли се от него, Вие казвате - „Праговете за приходите за производителите на електроенергия за всеки киловатчас са изключително високи, така че да остават свръхпечалбите в предприятията в енергетиката и оттам да може да се краде!". Какво имате предвид, кой краде?", продължи Беновска. Велев отговори, че има предвид това, което е изведено и в пресата. Например отменена обществена поръчка за дадена сума и обявена същата за два пъти по-голяма сума, при условие, че съседите, които са частни производители, купуват на една сума, а държавата иска да купи на два пъти по-голяма сума. Той продължи: „Или извънсъдебното споразумение в „Козлодуй" за което пресата писа, 4 компании, които са участвали на търг, купили са по дългосрочен договор електроенергия, после са се отказали да изпълняват, но не плащат за това, че са се отказали да изпълняват, каквито са условията на договорите. И вместо АЕЦ да ги осъди да платят 129 милиона, той се споразумява той да им плати 25 милиона, за да не го съдят те! Такива примери има много и това ни дава основание за тези твърдения. Но основания ни дават и знанията, които имаме. Не може, след като години наред при поевтиняването на ВЕИ-тата, когато те вече нямаха преференции и хората са инвестирали при цена на пазара 80-120 лева, да кажеш, че 350 е минимумът, при който може да се изплати тази инвестиция! Ами те са инвестирали при цена 80-120 с разчет да им се изплати! А сега да сложиш таван 350 какво означава това? Означава да намалиш възможностите на фонда за компенсиране на хората, на предприятията!".

Приоритетите на АОБР за 2023 г.

   Васил Велев обясни, че главни приоритети на АОБР за тази година са приемането на еврото, влизането в Шенген и извървяване на необходимите стъпки по пътя към ОИСР. Водещата се пошегува: „Пропускате още един важен приоритет - да пуснем криптовалутата в „Борика"!". Велев отвърна: „Малко е времето, за да се шегуваме на тази тема! Това няма да стане автоматично, трябва да положим усилия всички! Нашата част от усилията на бизнеса е да потиснем цените, инфлацията, защото по този показател ние не отговаряме на критериите за влизане в еврозоната. Решението за това ще се вземе през май. Влизане в еврозоната от 1-ви януари следващата година ще бъде голям успех! Това ще даде възможност за по-бързо увеличение на доходите на хората, нашето приобщаване към средноевропейските равнища, конвергенцията! И нашият дял в усилията е точно в това, да се намалят очакванията за печалби, да се потисне на места тази, нека да я наречем алчност, за да постигнем тази цел!".

Програмата за финансиране на домакинствата за изграждане на фотоволтаични системи.

   „Ще Ви тласна и към нещо, което интересува хората, вас като работодатели може би не чак толкова, пак ще цитирам Асен, който седи срещу мен на пулта, той е на газ, сега има една наредба, че той може евентуално по някаква програма до 15 000 лева да си купи панели, като частно лице, да си ги инсталира, да плати на консултанти, нали пак вървят закачени като „кренвирши" всякакви други ползватели на финансовата помощ на държавата, но, за да го направи, той не трябва да е на газ! Той трябва да е само на въглища и на дърва! Кажете ми това нормално ли е? Няма никаква компенсация на ползвателите на газ. Това въобще не го чувам от работодателите!", попита Беновска. Велев отговори, че има достатъчно средства по ПВУ, които са локирани към ненужни и нереализируеми проекти. Най-големият от тях е този за системите за съхранение на енергия за 1,6 милиарда лева за 6 000 мегаватчаса. Работодателите предлагат тези средства, плюс средствата за геотермали, плюс тези, които вече са локирани към ВЕИ-та с батерии за собствени нужди за домакинства и за предприятия, тези средства могат да бъдат пренасочени към схема за тези, които искат част от потребяваната от тях енергия да е от собствени ВЕИ-та. Тази схема обаче не трябва да има състезателен характер, защото това носи корупционен потенциал. Те могат да бъдат подпомогнати с 1/3 до ½ от себестойността. Това трябва да важи за всеки, който поиска. Велев бе категоричен: „Парите, които Ви изброих, са достатъчни за това всяко домакинство и всяко предприятие, което е готова да плати 1/3 или ½ за такава система, да получи останалата сума! Всяко, което поиска, по реда на постъпване! А не тримесечни конкурси и после тримесечни оценки!".

Невъзможността да се състави редовно правителство.

    „Въпрос за финал, макар че остава Борисов да мисли още 3 дни до вторник?", попита Беновска. Велев отговори, че БСП ясно са заявили, че връщат мандата, така че няма възможност да се състави правителство. Водещата отвърна: „Но Борисов подсказа - техническо, програмно и експертно правителство! Това го завъртя! Това го завъртя и каза, че ще пита Националното събрание, както и Корнелия ще пита! Но да речем, че няма кабинет и идват избори. Колко решително, защо ви липсва „работодателски тестостерон", не ви упреквам в липса на мъжественост, говоря абстрактно, да им тропнете на масата и да им кажете - вижте какво, приятели, тези избори няма да бъдат като онези! Ние искаме от вас това, това и това! Писахте меморандуми, и синдикатите писаха, срещате се с тях, стягате се с вратовръзки, говорите с едни сериозни физиономии и накрая какво - ревем!". Председателят на АИКБ отговори, че преди всеки вот работодателите се срещат с политиците, представят своите приоритети и виждат къде има съвпадения. Беновска отвърна: „Следващия път ще дойда с цигански оркестър, ще ме пуснете ли?". Велев отвърна: „Този начин на работа не е ефективен! Ето, сега ще се разпусне Парламента и редица закони, които са добри, минали са на първо четене, Народното събрание няма да успее да ги приеме. Например законите за трудовата миграция, за възобновяемите енергийни източници!".

Предоговарянето на ПВУ в частта „Енергетика".

   „Решиха Пеканов да бъде начело на този преговарящ екип, който Пеканов е категорично против оставането на въглищните централи повече от 2025 г.!", заяви Беновска. Васил Велев отговори, че първо няма ангажимент в ПВУ да се затварят централи до 2025 г., ангажиментът, който сме поели, е да се намалят емисиите. Тоест да остане 60% от въглеродните емисии от 2019 г. Работодателите да против този ангажимент. Те смятат, че това задължения трябва да се преразгледа, да се разсрочи, без да се променят крайните цели.

   „Може ли работодателите и синдикатите да поискате да бъдете в тази делегация, която ще предоговаря ПВУ?", попита Беновска. Велев отговори, че работодателите има свои пътища за подпомагане на този процес. Водещата отвърна: „Значи ще се делим на наши и чужди!?". Председателят на АИКБ отвърна, че този въпрос ще бъде обсъден в Икономическия и социален съвет. Там има паритетно участие на работодатели, синдикати и гражданския сектор. Ще се излезе с общо становище. Освен това трудността на тази задача е преекспонирана. Беновска отвърна, че ЕК е заявила ясно, че ПВУ може да се предоговаря само при извънредни обстоятелства. Васил Велев отвърна, че това е отговор на неправилно зададен въпрос. Той продължи: „Ние няма да приемаме нов план! Ние ще допълваме плана! Всички ще го допълват с глава по REPowerEU  и при допълването му свързани с тази глава въпроси е допустимо, това го заяви при посещението си в България шефа на дирекцията на ЕК, която управлява този процес! Така че не е неизпълнима задача, ние ще дадем нашите препоръки. Това, което Парламентът прие, е правилно! Двата визирани проекта да бъдат пренасочени средствата по тях към ВЕИ-та за съхранение на енергия за собствени нужди на домакинствата и на предприятията!".

Шансовете за България от икономическата трансформация в света.

   „Много Ви благодаря, разговорът беше чудесен! Извинявайте, ако Ви настървявах!", обърна се накрая на разговора Беновска към своя гост. Велев отговори: „Който се плаши от вълци, да не ходи в гората!". Водещата се пошегува: „Следващият път ще дойда с вълча маска!".

   Беновска се обърна към Велев: „Извинявайте, не го правя по женски, моля Ви за повече мъжество! Трябва! Носители сте на толкова пари, активи, работещи!". Председателят на АИКБ отговори: „Ние сме благоразумни, не искаме да нагнетяваме и изнервяме допълнително обстановката! Ние сме креативни и градивната сила в обществото! Това са предприемачите!".

   „И може би сте сити?", отвърна Беновска. Велев отговори: „България се развива сравнително успешно! За миналата година ние имаме сравнително най-висок ръст на възнагражденията в целия ЕС! Напредваме въпреки обстановката, въпреки ситуацията с бързи темпове! Имаме златен шанс, тъй като доставките от Китай, от Русия, от Украйна по различни причини се пренасочват към Източна Европа, България има златен шанс сега да ускори да развитието си и да се доближи като жизнен стандарт до средноевропейския!". Така завърши разговорът между Васил Велев и Илиана Беновска „Беновска пита - Радио К2" на 21.01.2023 г.

Беновска: NEXO! Борисов, Доган, Радев! „3-мата братя“? „Златната ябълка“ - България на коя „ламя“ продавате ?

Беновска: NEXO! Борисов, Доган, Радев! „3-мата братя“? „Златната ябълка“ - България на коя „ламя“ продавате ?

Беновска: Борисов, Доган, Радев, Корнелия: България – накъде с вас?!

Беновска: Борисов, Доган, Радев, Корнелия: България – накъде с вас?!