Новини

Беновска пита Димитров: КНСБ срещу бившите и бъдещите политици ли протестира?


Беновска пита Димитров: КНСБ срещу бившите и бъдещите политици ли протестира?

19-09-2022 20:39

Пламен Димитров, президент на КНСБ - Илиана Беновска „Беновска пита - Радио К2", от 19. 9. 2022 г

 Илиана Беновска: Г-н Димитров, Беновска! Срещу кого протестирате, срещу сегашния кабинет, срещу миналите кабинети, срещу бъдещото правителство и бъдещия парламент? И протестирате ли и срещу ЕС?


Пламен Димитров: Мисля, че стана ясно. Нашият протест, анонс и искания касаят всички, които са се устремили към властта и искат да я упражняват! Независимо в какъв формат, коалиционен, чувам някакви програмни правителства, експертни формати. Каквито и да са те, исканията са тези, които чухте. Те са написани подробно, че ги видите малко по-късно. Ние няма да се уморим да искаме от нашите управляващи да защитават българския интерес в Брюксел! Няма как България да приеме и да направи това, което е записано в ПВУ в две ключови реформи, касаещи „зелената сделка". Едната е намаляване с 40% на въглеродните емисии 2026 г. спрямо 2019 г. Това, най-отговорно твърдя, е невъзможно да стане вече, така че някой трябва да го  предоговори. Президентът ли ще бъде, служебният министър-председател ли, новият министър-председател ли, шефът на парламента ли, не знам, но някой трябва да го предоговори! Иначе миньорите ще са на стачка! И то не защото обичат да стачкуват, а защото видяхме всички европейци, че без въглища все още не можем. Можехме, като ги заменяхме с руски газ. Оказа се, че руският газ е по-опасен от въглищата! Не е ли така? На мен поне тъй ми изглежда!

  Второто, което също пише в този ПВУ, и пак в Брюксел трябва да се отстоява и ние ще настояваме, който и да вземе властта, да го направи, е да не започна либерализацията на електрическата енергия за бита, това пише в плана, от 1-ви януари 2023 г. Нали трябва да четем, това пише там. Регулираната цена за бита, която знаете колко е в момента и колко пъти е по-ниска от тази на свободния пазар за небитовите потребители, ако няма промяна в ПВУ пише, че от 1-ви януари 2023 г. до края на 2025 година за 36 месеца трябва просто да се изравни. Е, не знам дали някой политик ще си намери място в България, ако опита да направи 5 пъти, 5 пъти, не 5% или 50%, а 5 пъти по-висока от сегашната цена за бита, изравнявайки я, макар и за 36 месеца, с тази на небитовите!

   Давам два конкретни примера, които са изключително тежки и изключително фрапантни. Тях трябва всеки един, който се бори за властта в момента, тези два въпроса ще ги промените ли! Как ще ги промените, има ли съгласие, има ли мнозинство? Ние ще ги питаме! От утре започваме срещи с партиите. Тук на площада сега анонсирахме какво. От утре започваме срещи с политическите партии, които дават сигнали, че имат възможност да влязат в Народното събрание. И с всяка една от тях въпросите за доходите, които говорихме, за данъците, които казахме вече, за „зелената сделка", конкретните искания ще бъдат поставени! Така че, който иска да вземе властта, да знае, че тя не е за далавери, корупция, схеми и всякакви други обвинения след това, а е, за да може да чуе хората и да намери решенията, които те очакват!


Илиана Беновска: Само да попитам още, еврозоната? Не взехте отношение по еврозоната! Трябва ли да влезем в еврозоната? Това е модерният въпрос!


Пламен Димитров: Да, разбира се! КНСБ от самото начало на влизането на България в еврозоната е била, е и ще бъде за влизане на България част по-скоро в еврозоната по много причини и сме ги коментирали конкретно!


Илиана Беновска: А може ли да уточните за работодателите, имате ли с работодателите противоречия?


Пламен Димитров: По много от темите, които споменах, някои не ги говорихме даже, за индустрията, за инвестиционния климат, за инвестициите в знание, дигиталния умения имаме много сходни позиции с бизнеса. Между другото ние ще се опитаме, на финалната фаза сме, правим го това от два месеца, да представим пак пред политиците съвместен проект на ново тристранно споразумение с работодателите, който бяхме подписали през юни 2020 г., но заради пандемията в общи линии почти нищо не се изпълни!


Илиана Беновска: Какво тристранно споразумение?


Пламен Димитров: Тристранно споразумение, договорено между нас и работодателите в 5 сфери, което следващото правителство, каквото и да е то, да припознае и да започне да изпълнява! Трябват много сериозни неща и за енергетиката, и за „зелената сделка", за пазара на труда, за бизнес средата и много други работи, които, отново казвам, на финала сме. 90% от текстовете са договорени. Така че с работодателите имаме много сходни неща. Има една основна тема на различие и това е за минималната работна заплата!


Беновска: Борисов, Карадайъ, Янев, Слави: С Путин, Радев ни праща на война?! Беднеем, тъпеем, боледуваме?

Беновска: Борисов, Карадайъ, Янев, Слави: С Путин, Радев ни праща на война?! Беднеем, тъпеем, боледуваме?

Беновска: Радев, Борисов, Петков: Велико Желев - виновен - не? Хлебарки в мозъците ни? Ще воюваме срещу Путин?

Беновска: Радев, Борисов, Петков: Велико Желев - виновен - не? Хлебарки в мозъците ни? Ще воюваме срещу Путин?