Новини

Борислав Сандов: Освен “Марица 3” кои ТЕЦ-ове замърсяват ще опишем незабавно!


Борислав Сандов: Освен “Марица 3” кои ТЕЦ-ове замърсяват ще опишем незабавно!

12-05-2022 15:15


Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов отговаря на въпроси на Илиана Беновска и други журналисти на пресконференция от 12-ти май 2022 г., излъчена директно в  youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz. Сандов съобщи за решението на Съда в Люксембург да осъди България за превишаване нивата на серен диоксид и оповести, че е отменено разрешението на ТЕЦ „Марица 3" да възстанови работата си при намален капацитет.

 


Илиана Беновска: Вицепремиер Сандов, здравейте, „Беновска пита"! Може ли да ми отговорите държавнически в колко часа се появи и Вие узнахте това решение на Люксембургския европейски съд? И дали не разиграхте една постановка, като, вече знаейки за това решение, пуснахте от Хасково ТЕЦ „Марица 3" да работи и сега, уповавайки се на констативното решение да го спирате?

 

Борислав Сандов: Това решение излезе на сайта на съда, което е единствения начин, по който ние го разбираме, преди половин час, 35 минути! Знаехме, че ще излезе днес. Знаехме отпреди време, защото за днес беше насрочено съдът да оповести решение по приключили вече дела. Нашето беше приключило и чакахме решението. Аз това съм го казвал и може да бъде намерено в медиите. Защо синдикатът е решил да насрочи за днес този протест и защо го отложил, пак казвам - аз това не мога да зная! Мога да предположа! За мен самия беше странно защо синдикатът иска протест днес, когато знае, че ще излезе или поне аз съм казал, че очакваме това решение. А за всички ни е ясно, че това решение щеше да бъде негативно за България!


Илиана Беновска: Какво пише в диспозитива на това решение и кои ТЕЦ-ове се цитират?


Борислав Сандов: Цитира се целия регион! Целия Югоизточен регион! Ще Ви зачета част от решението - „148, от това следва, че второто твърдение за нарушение трябва да бъде прието. С оглед на всички изложени по-горе съображения следва да се установи, че Република България не е изпълнила не е изпълнила задълженията си по чл. 13, параграф 1 от Директива 2008/50/ЕО, като не е гарантирала в зона Югоизточна да не се превишават систематично и постоянно от една страна от 2007 г. до 2018 г. включително почасовата пределно допустима стойност за серен диоксид. И от друга от 2007 г. до 2018 г., с изключение на 2010 г. и 2012 г. дневната пределно допустима стойност на този замърсител!".


Илиана Беновска: Какъв срок поставят за изпълнение на това констативно решение?


Борислав Сандов: Незабавно! Тези решения са установителни! Ако оттук насетне ние незабавно не го изпълним, мисля че обясних, следва по тази наказателна процедура тя да остане активна и да се предяви иск за финансови санкции!


Илиана Беновска: А как ще разберете кой ТЕЦ колко е замърсявал? Къде са държавните, къде са „американските", къде са на Ковачки?


Борислав Сандов: Държавата и Изпълнителната агенция по околна среда, като сертифициран орган, част от Европейската агенция по околна среда, по стандартизирана методология, има измервателни станции в населените места близо такива инсталации. Прави мониторинг и в тези инсталации. Самите инсталации също трябва да правят собствен мониторинг. Но ние правим втори мониторинг, за да сме сигурни контролно, че този, който оперира инсталацията, дава конкретно и обективно данни!


Илиана Беновска: Сега ще излезете със списък кои ТЕЦ-ове какви предписания трябва да изпълнят?


Борислав Сандов: Точно така ще направим, да! И вероятно трябва някои от ТЕЦ-овете да намалят малко капацитета си в момента, защото виждаме замърсяване и от други ТЕЦ-ове в момента, защото работят на пълен капацитет!


Илиана Беновска: До края на седмицата ще стане ли?


Борислав Сандов: Тепърва се запознавам! Наистина пристигна преди половин час. Тепърва се запознавам с него в цялост, за да видя какви действия да предприемем!


БТВ: Казахте, че сте очаквал това решение на ЕК. Не го ли очакваха обаче и от регионалната екоинспекция в Хасково, които днес разрешиха някаква временна, пробна работа на ТЕЦ-а?


Борислав Сандов: Те може да не са следили този въпрос!  Така или иначе това тяхно решение от днес е отменено с друго тяхно решение, също от днес!


БТВ: Казахте за някаква заплаха, възможно ли е това първоначално решение от тази сутрин да е взето под въпросната заплаха, за която говорите?


Борислав Сандов: Много е възможно! Било е ултиматум!


БТВ: От кой?


Борислав Сандов: От представител на ТЕЦ „Марица 3"! Към директора на регионалната инспекция!


БТВ: Какъв ултиматум?


Борислав Сандов: Ултиматум да се пусне временно да работи това предприятие!


БТВ: Това ще изисква ли някаква  проверка от страна на МОСВ на инспекцията, ще поискате ли отстраняване на директора?


Борислав Сандов: Ще имаме пълна проверка по въпроса! Аз искам да защитя директора! Защото същият този директор може да си представите на какъв натиск е бил подложен преди да издаде предишното решение, а вероятно и сега! Аз съм готов да я защитя максимално и тя вече е отменила това решение от сутринта, което е издала!


Илиана Беновска: А сезирахте ли прокуратурата за тази заплаха към директора?


Борислав Сандов: Г-жо Беновска, това се случва в последния един час, в който аз имам поредица от срещи и очаквам да видя вас! Още не е сезирана прокуратурата!


Илиана Беновска: Може ли още един въпрос? Защо не допуснахте този юрисконсулт, той ли е заплашвал, Семерджиев, директора на РИОСВ - Хасково? Защо не го допуснахте тук да говори?


Борислав Сандов: Защото това е сградата на МОСВ, правим брифинг на МОСВ. Юрисконсултът на „Марица 3" не е част от министерството! И трябва да е ясно на неговия работодател, че МОСВ е държавен орган, обективен и безпристрастен! Ако някой във времето е имал някакви особени влияния или връзки в това министерство или в други, и не е отговаряло законодателството, както можем да видим и от решението на Европейския съд, то това вече не е така!


Илиана Беновска:  За Христо Ковачки ли говорите?

Беновска: Г-да Румен Радев и Гълъб Донев! България, накъде? След ПП, ДБ и БСП?

Беновска: Г-да Румен Радев и Гълъб Донев! България, накъде? След ПП, ДБ и БСП?

Беновска: Г-н Кирил Петков и ПП, HARVARD LAW, JUST KIDDING – тениската си облечете за „чао“ от МС!

Беновска: Г-н Кирил Петков и ПП, HARVARD LAW, JUST KIDDING – тениската си облечете за „чао“ от МС!