Новини

Рамадан Аталай към Беновска: Подарете на Петков Конституцията на РБ - иска власт, но нарушава закона


Рамадан Аталай към Беновска: Подарете на Петков Конституцията на РБ - иска власт, но нарушава закона

23-10-2021 21:42


Рамадан Аталай, член на ЦОБ на ДПС, в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 23-ти октомври 2021 г., заяви позиции по следните теми:  


22 дни до изборите 

"След 22 дни дано се поздравим с добри избори!" пожела Рамадан Аталай. "Нарочно се обърнах към Вас с Рамадан Бей, за да Ви питам коя е Вашата родина майка и аз като президента Радев" каза Беновска иносказателно. Аталай подчерта, че определени политици по същество имат повече омраза, отколкото човещина и поглед за развитието на собственото си бъдеще и на държавата.  

Мустафа Карадайъ 

"Мъдър ход ли беше на Ахмед Доган и на Вас като ръководство на партията да издигнете Мустафа Карадайъ за президент? Какъв знак и на кого давате след 30 години въздържание от президентската и бих казала и от участие в изпълнителната власт?" попита водещата. Рамадан Аталай заяви, че ДПС е отговорна политическа организация, с изградени политици и експерти и с ясно съзнание е издигнат за кандидат за президент председателя на партията. "Освен ДПС в 46 НС нямаше друга организация, която да е била разумна, да тежи на мястото си със своите експерти и политически решения, които бяха приети" подчерта Аталай. Беновска коментира, че ДПС избира всички президенти на втори тур и при създадения конфликт с Румен Радев никой не очаква, че ДПС ще подкрепи настоящия президент на втори тур, а подкрепата ще бъде към проф. Герджиков. Аталай смята, че не е политически удобно да се говори за втори тур след като партията има издигнат кандидат.  

Кандидатите за президент 

"Кои ще са политическите формации, които ще подкрепят ДПС и Карадайъ на втори тур? Когато излизаш на състезание е пагубно още в началото да говориш, че няма да излезеш на финалната права. Аз не виждам нито от ИК на президента Радев, нито от тези на Герджиков, на Панов и да не стигаме до слънцето и луната... не виждам никой на терен, никой, който да излезе и да се яви пред Вас и пред екраните" коментира Рамадан Аталай. Беновска подчерта, че проф. Герджиков е гостувал в "Беновска пита" веднага след като е обявил кандидатурата си. Аталай смята, че ректорът на СУ се е явил, за да посъбере кураж за явяването си пред микрофоните, тъй като все още е в сферата на аудиторията в университета и е трудно да си пред обществото, в населените места, изправен пред липсите и нуждите на хората. "Не можах да видя Герджиков на терен и не само него" коментира Аталай. Беновска отбеляза, че отразяването е слабо, на което Аталай отговори, че ДПС трябва да лее сълзи, ако се гледа кой колко се отразява в медийното пространство. Водещата подчерта, че ДПС си имат собствени канали в социалните мрежи, излъчват на живо и т.н. Рамадан Аталай попита какво чакат другите при положение, че България иска да застане в първите редици на Европа по отношение на климата, енергетиката, бъдещето на света. "Аз не ги виждам на терен в България, какво остава да застанат да артикулират визия за развитието на Европа. Ние винаги сме били с изказванията си точни и ясни, никога не сме завоалирали онова, което искаме да се случи, никога не сме се опитвали да застанем под сянката нито на Европа, нито на която и да е друга политическа формация" заяви Аталай.  

ДПС в Европа 

Беновска цитира част от вчерашното изказване на Мустафа Карадайъ - "Европа има доверие в ДПС". Аталай обясни, че Европа има доверие в солидни политически формации и всякакви еднодневки и хора, които с популизъм се опитват да се изкачват нагоре, няма как да заслужат доверието на Европа. Рамадан Аталай коментира, че всички политически формации с езика си представят страната ни като държава на прага на Европа - "Ние сме в ЕС, трябва да влезем в институциите и така както ДПС е в Либералния интернационал, да влезем в тези среди, за да може да се чуе мнението на България като мнение на Европа" призова Аталай. Той смята, че няма друга формация освен ДПС, която да се представя с експерти в ЕС. Беновска отбеляза, че ГЕРБ е член на ЕНП, Сергей Станишев е председател на ПЕС и всеки от тях би защитил същата теза за своята партия.  

Президентски дебати 

Беновска отбеляза, че проф. Герджиков е предизвикал ген. Радев на дебат, но отговор няма. Водещата попита събеседника си дали техният кандидат-президент Карадайъ би се явил на дебат с Радев. Рамадан Аталай отговори, че който се кандидатира за каквато и да е позиция, трябва да е готов за всякакви дебати. "Няма политическа формация или хора, които да си мислят, че ДПС ще се скрие от какъвто и да е дебат" подчерта Аталай.  

Делян Пеевски 

Водещата коментира, че ДПС издига Делян Пеевски за народен представител от Велико Търново и Благоевград. "Какъв знак давате с това?" попита Беновска. Аталай обясни, че Пеевски е от гражданската квота. "Сатанизирането на г-н Пеевски, г-н Доган, г-н Борисов или г-н Радев за мен е неприемливо. Ако имате някакви претенции към г-н Пеевски, той е много диалогичен и е в състояние да отговори на всички Ваши зададени въпроси. Поканете го. Не съм да съм негов говорител или на другите лидери" призова Аталай. Беновска се обърна към камерата и подчерта, че отново отправя покана към Делян Пеевски да гостува в предаването.  

Етнос 

Беновска прочете коментар на зрител - "Аз лично предпочитам етнически турчин пред руски марионет". Аталай отбеляза, че винаги има руски или американски марионети, но е важно какво правят лидерите на нацията - няма значение дали са от един етнос и това не трябва да е причина за гласуване по един или по друг начин. 

Енергетика 

Беновска отбеляза, че Рамадан Аталай е експерт в областта и го попита какво ще се случи в световен мащаб с цените на газа, на тока, как ще живеят хората. Аталай отбеляза, че е работил 20 години в Кремиковци и неговият учител Иван Колов го е научил как се прави пълен ремонт на ТЕЦ, за разлика от другите експерти, които са чертали и са получавали пари от бордове. Рамадан сподели, че след Кремиковци близо 24 години се е занимавал със законодателната дейност в енергийната сфера. Беновска подчерта, че хората се интересуват от това какво ще се случи с цената на тока. "Социалистическият модел, който с монополи в енергетиката и регулираните цени чрез комисията по регулиране или от министерството, приключи. Минахме на европейския принцип - производителите излизат на свободния пазар и енергията се продава на конкурентен принцип. Всеки производител дава енергията си в борсата от най-ниската цена до най-високата цена" обясни Аталай и добави, че България продава на други страни, но и купува, когато има нужда, защото сме в ЕС. Аталай подчерта, че цените са се повишили от недалновидността и от липсата на лидери в световен мащаб, които да преценят, че след ковид кризата ще дойде икономическата. "Липсата на енергия в света - Китай, Азия и Америка - започнаха да купуват енергия, европейците си останаха с дългосрочните договори за доставка на газ, без да предприемат по-нататъшни действия за повишаване капацитета или за доставка на нови количества газ" коментира още Аталай. 

"Ако Вие сте следващият председател отново на енергийната комисия - какво е първото, което ще направите, за да не се получава това, което сега критикувате?" попита Беновска. Рамадан Аталай отбеляза 2 неща  - "по най-бързия начин да бъдат изпълнени краткосрочните мерки, за да се защитят енергийно бедните, както и всички, които купуват енергия, но трябва да има за енергийно бедните и на тях да им се осигури да могат да си платят цената, на производителите на продукция на тях да им се осигури. Ще направя така, че онези печалби, които в момента поради този пазарен модел, ще влязат в употреба, ще се върнат и от ТЕЦ-2, които трябва да се вземат като държавна субсидия и по този начин ще намерим една балансирана среда" каза Аталай. Той заяви, че трябва да подари на всеки лидер по една кобилица, за да могат да се сетят, че балансирането е дошло от прапрародителите ни и който не може да носи вода с кобилица, няма как да управлява държавата. Беновска коментира, че това може да се осъществи след изборите на пресконференциите. Аталай призова хората, които използват електроенергия, да не критикуват и да се вайкат, а да се включат в процеса за енергийната ефективност - веднага да се отделят средства за саниране на сградите, слагане на фотоволтаици и преминаване към зелена енергия. 

Конституцията на Р. България 

Рамадан Аталай подчерта, че е дошло време ДПС сериозно да се ангажира с управлението на държавата. Беновска подари на Аталай Конституцията на Р. България и едно българско знаменце с пожеланието да могат да осъществят идеите на ДПС за страната. Рамадан Аталай помоли Беновска да покани всички президенти и да им връчи Конституцията, включително и на почтените политици, които с нарушаването на Конституцията са тръгнали да управляват държава.

Така завърши разговорът Рамадан Аталай между и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 23-ти октомври 2021 година.  

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!