Новини

Николай Малинов: Русия ме подкрепя на високо ниво, но куфари с пари няма да получа


Николай Малинов: Русия ме подкрепя на високо ниво, но куфари с пари няма да получа

09-10-2021 21:48


Николай Малинов, кандидат-президент, ПП „Русофили за възраждане на отечеството" в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 9-ти октомври 2021 г., заяви позиции по следните теми:


Русофил президент на България и какви са неговите приоритети
Николай Малинов сподели, че вчера се е прибрал от Русия и е донесъл подарък на предаването. Беновска му каза, че ще получи ябълка, ако стане президент, а Малинов шеговито отговори, че това зависи от разстоянието, от което ще я хвърли Беновска.

"Нужен ли е президент русофил на България? Ако аз съм Ваш избирател, убедете ме да гласувам за Вас. Какви са Вашите идеали, какви са националните ценности, които защитавате с русофилската си ориентация, какво ми обещавате като бъдеще?" попита Беновска. Малинов отговори, че основната линия, която от 1 година се проследява е, че е готов да седне на маса с всички български партии. "Още когато повдигна юмрука Румен Радев, го осъдих с фразата, че не бива да се разделя нацията на талибани и мутри, защото няма начин, по който да пратим едните в Белене, Диарбекир или Сибир. Освен тази линия, която при нас е последователна, а когато идват президентски избори започва да звучи и при много политици, бих извел основното - мирът между Изтока и Запада е без алтернатива, хибридната война е във фаза, в която тези, които я искат, се стремят противоречията да станат непримирими, за да се стигне до гореща фаза" коментира Малинов. Той подчерта, че трябва да се проведат референдуми по оста НАТО, ЕС, европейска система за сигурност, евразийска система за сигурност. Обезателно трябва да се реши въпросът с военните бази в България, които според ПП "Русофили за възраждане на отечеството" трябва да се премахнат. "Трябва да имаме прекрасни отношения с Турция, с Русия и естествено приоритет е нашето европейски бъдеще" заяви Малинов.

Покана за посещение в Пекин

Той сподели, че е получил покана за посещение от Пекин, след като е поздравил комунистическата партия на Китай за нейната 100-годишнина на 1-ви юли. "Дойде делегация на разговор с нашата партия и каза - говорим за инвестиции от 10 милиарда евро за България за инфраструктура, без никакво съфинансиране, без никакви условия ние сме готови да участваме в проекти. Говоря за сътрудничеството Изток-Запад" каза Малинов. Той заяви, че при добри отношения с Русия, без значение кой ще бъде избран за президент, цената на тока и газта може да падне двойно, туристите ще се увеличат. Кандидатът за президент подчерта, че сътрудничеството между изток и запад има геополитическо измерение, свързано с мира и войната на планетата, както и икономическо измерение.

Международно русофилско движение; Делото за шпионаж

Малинов сподели, че в Брюксел миналата седмица са се събрали представители от различни европейски страни. Той отбеляза, че преди няколко години е издигнал инициатива за създаване на международно русофилско движение. Следващото заседание ще е в началото на ноември и ще се прецени дали да бъде русофонско или русофилско движение.

Беновска попита Малинов какво се случва с неговото дело. Той разказа, че делото е в ход, а неговите привърженици са организирали протест под наслов "Хора бдете". "Ничий шпионин не съм. Никой не ми е поставял задачи. Никаква секретна информация не съм прехвърлял. Аз мисля, че българският съд по един много ясен и категоричен начин би следвало да реши този въпрос. Определено този "шпионски" скандал играе лоша услуга на българо-руските отношения и може би това е замисълът на организаторите, защото докато той не приключи ще бъде много трудно да се нормализират отношенията между България и Русия. Вацев много добре се изрази каза - Николай, този софтуер, който предлагаш на отечеството, според мен, е спасителният за България" подчерта Малинов.

"Доколко България може да седи стабилно, точно както Вие очертахте - геополитическите координати?" попита Беновска и пожела да бъде излъчено интервюто ѝ с Н.пр. Елеонора Митрофанова.

Н .пр. Елеонора Митрофанова: Срив между Русия и България стана през 2018 - та, говорят за Радев, че ту е „руски", ту „американски"

Н. пр. Елеонора Митрофанова, Посланик на Русия в България, отговаря на Илиана Беновска след откриването на Шахматния фестивал „Купа на Посланика на Русия" на 28.8.2021 г.

Илиана Беновска: Ваше превъзходителство, Елеонора Валентиновна, къде  са сега българо-руските отношения в политиката, икономиката, културата, традициите?

Н. пр.Елеонора Митрофанова: Не ми задавате прост въпрос...

Илиана Беновска: Да, зная...

Н. пр.Елеонора Митрофанова: Всички тези отношения се намират на различни нива. Ако политическите отношения са достатъчно сложни в днешния ден, то през 2018 година произтече срив по съществото на двустранните политически отношения.

И COVID повлия да намалеят непосредствените контакти. Не мога да кажа същото за културното сътрудничество, културно - духовното сътрудничество  , бих казала - защото всички празници и събития ние отбелязваме заедно. Независимо от пандемията тази година имахме фестивали във Варна , Бургас, през септември ще  гостува и Кремълският балет. На 11.9 ще гостува и диригентът Валерий Гергиев, който ще дирижира Софийския симфоничен оркестър. Смятаме ,че през декември ще дойде и виолистът Юрий Башмет. Планирали сме и събития в Русия, на които, пък, ние каним, съответно, техни български колеги. За това, в културните ни отношение не е така зле.

Подписахме много важно сътрудничество между Българската и Руската академия на науката. И през септември ще бъда завършена програма за съвместна научна работа. Кое още е важно? Независимо , но...

Доколкото в България няма, за сега, за съжаление, стабилно правителство, то възстановяването на двустранните отношения, на Междуправителствените комисии и т.н. е достатъчно сложно. Така, че  - ние чакаме вече правителство, с което да работим.

Илиана Беновска: Позволете ми да Ви подаря здрава българска червена ябълка! 

Н. пр. Елеонора Митрофанова: Благодаря!

Илиана Беновска: Това е традиционен подарък на „Беновска пита"! В знак, че Ви гласуваме доверие!

Н. пр. Елеонора Митрофанова: Благодаря! Много благодаря!

Илиана Беновска: Елеонора Валентиновна, кога вие ща започнете да общувате по-активно с медиите?

Н. пр. Елеонора Митрофанова: Когато име предмет за общуване. Защото сега, за съжаление, малко неща се случват! Ако говорим за двустранните отношение, политическите отношения, разбира се, имаме различни въпроси, например, исторически, които предизвикват традиционен интерес и ние сме готови на дискусии с български историци, с български политици - действително това заслужава внимание. Но, аз мисля, че по-плътно общуване ще започни , когато се появи правителство ...

Илиана Беновска: Пак правителство!

Н. пр. Елеонора Митрофанова: Разбира се! Защото ние представляваме правителството на Руската федерация!

Илиана Беновска: А, Вие, знаете ли? В България има „градска легенда", че настоящият български президент Румен Радев е избраник на Русия?

Н. пр. Елеонора Митрофанова: Слушайте! Знаете ли? Понякога, говорят за Радев , че е избраник на Русия, понякога говорят, че Радев е избраник на САЩ. Аз не коментирам тези коментари. Защото е съвършено непонятно къде се коренят тези твърдения... Например : „за" Русия или „против" Русия. Струва ми се, че много от вашите политици работят абсолютно за България. За това те са готови да си взаимодействат и с ЕС, и със САЩ, и с Русия, и с Китай. Навсякъде, където това взаимодействие ще допринесе полза.

Руска подкрепа за кандидат-президента; Приздентът Радев; Втори тур между Радев и Герджиков

"Г-н Малинов, Вие ще получите ли руска подкрепа?" попита Беновска. Малинов отговори, че ако някой смята, че замерянето с куфари с пари е подкрепа, то той така няма да получи. "Връщането ми е от Москва вчера и нивото на срещите, които съм провел, са ясна и категорична подкрепа" каза кандидат-президентът. "Вие ще се сблъскате с един НАТО-вски генерал - Радев" подчерта Беновска. Малинов коментира, че това, че няма нищо лошо в това, че е НАТО-вски, преди това е завършил школи в Съветския съюз и много добре се знае, че самият той е подкрепил Радев на предишните избори за президент. Беновска отбеляза, че на изборите за президент Радев е получил много сериозна лява подкрепа. "Защитих го и публично в Русия по всички централни канали, но казах, че ние един кандидат от Плевен не може да го наречем русофобски - кандидатът на ГЕРБ. Въпреки всички много държим на това, че не делим хората на мутри и талибани. В нашата организация - културно русофилство - има от всички партии - от ДПС, ГЕРБ, БСП и т.н." каза Малинов.

Беновска отбеляза, че както и да се погледне, вторият тур ще е между Радев и Герджиков. Малинов потвърди, че засега това е най-вероятният вариант. "Ако не станете президент - кого ще подкрепите - Радев или Герджиков?" попита Беновска. Кандидатът за президент Малинов сподели, че е подкрепил Радев на предишните избори, защото той е един човек, който би могъл да се еманципира от НАТО-вската си същност, но е започнал много бързо да се еманципира и поради тази причина е изпаднал в зависимост, която няма как да бъде подкрепена - нито отношението му към Кримската платформа, нито отношението му към Б9, нито отношението му към Три морета, военното присъствие на четирите бази в България. "В разговора с Путин за това стана дума, че бързата еманципация на американския президент, която прилича на бързата еманципация на българския президент, ще им изиграе много лоша шега. Те са патриоти по същност и имат горе-долу еднакъв психологически профил, така че за мен подкрепата на следващия кандидат, когато се стигне до втори тур, ако се стигне, ще бъде по тази ос - отношението изток-запад, Македония - смятам, че Радев има много твърда пробългарска позиция. Не съм сигурен на новия кандидат какво ще е отношението към Македония, към Три морета, по темата за мира и войната" коментира Малинов. Той обясни, че с международното русофилско движение ще искат референдум за сваляне на санкциите срещу Русия, които са вредни за Европа. Малинов подчерта, че България не трябва да се превръща в прифронтова линия.

Томичов псалтир

Николай Малинов сподели, че преди 2 години са докарали Томичовия псалтир в България, който 850 години не е стъпвал в България - едно от трите най-хубави произведения на средновековната българска литература. "2018 година отидох с четиримата заместник-председатели на парламента в Москва и председателят на парламента беше в Москва. Направихме такава динамизация чрез православието, чрез кирилицата, чрез всичките общи теми, които ни обединяват и това създаде възможност да се решат цял ред други въпроси и смесената комисия да се събере" разказа Малинов.

Защо българите да гласуват за Николай Малинов?

Беновска призова Николай Малинов да каже на българския народ защо трябва да гласуват за него. "Защото мирът и сътрудничеството между Изтока и Запада е безалтернативен за България и за нейното оцеляване, защото той ще даде така мечтаното и желаното благоденствие на българския народ, тъй като ако ходиш само на един крак, това няма как да се случи. Без мир и сътрудничество, което трябва да е част и от вътрешнополитическите взаимоотношения между партиите и хората, и във външнополитически план - това няма как да се случи, защото ние сме прекалено малка и слаба държава и икономика, за да можем сами да се справим в тази ситуация" каза Николай Малинов. Той си взе една жълта ябълка, а Беновска шеговито отбеляза, че с това Малинов си признава, че още е зелен в политиката. "Категорично. Много съм зелен в политиката, защото съм много честен, прям и категоричен" подчерта Малинов.

Така завърши разговорът между Николай Малинов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 9-ти октомври 2021 година.

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!