Новини

Юлий Павлов: Очаквам по-висока активност на 11-ти юли, ГЕРБ ще са първи с по-малка разлика от втория


Юлий Павлов: Очаквам по-висока активност на 11-ти юли, ГЕРБ ще са първи с по-малка разлика от втория

05-06-2021 21:56


Юлий Павлов, социолог, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" коментира следните теми:

 

Кой ще спечели изборите?

     Юлий Павлов заяви, че през последните години под влияние на ГЕРБ се е наложило схващането, че да спечелиш изборите означава да си първа политическа сила. Според него обаче да спечелиш изборите означава да съставиш правителство и да управляваш. А що се отнася до това коя ще е първа политическа сила на следващите избори, най-вероятно това ще е ГЕРБ, но с по-малка разлика от втората партия. Втори вероятно ще са отново ИТН, въпреки че около 50% от хората не одобряват решението им да не съставят правителство. В обществото обаче се налага усещането, че ИТН са спечелили изборите. В обществото има така наречения конформистки вот, тоест нагласа да се гласува за победителя, така че вероятно броят на хората, които ще гласуват за ИТН, ще се увеличи. Това може би ще увеличи и процента им.

   „Срещнах хора, аз обичам да задавам неприлични въпроси и ги питам за кого са гласували. Много от тях ми казаха, че са пуснали бюлетина „не избирам никого"! Направи ми впечатление, че това са млади, образовани хора, които не изявяват своите желания, а само протестират!", обясни Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че ако тези хора се бяха образовали повече по темата за изборния процес, щяха да знаят, че да пуснеш бюлетина „не избирам никого" е все едно да си останеш вкъщи. Социологът изрази очаквания на изборите на 11-ти юли да гласуват повече хора, защото времето е по-хубаво, епидемията отстъпва. Ще гласуват и повече възрастни хора. Тези повече хора може би ще помогнат на БСП да вдигне процентите си, но това няма да бъде достатъчно БСП да излезе на второ място.

Завръщането на Жан Виденов в политиката.

    „Да спомена новият стар играч, който се появява на сцената, бившият лидер на БСП и премиер на България Жан Виденов. Хайде да изгледаме едно видео от пресконференция на новата лява коалиция!", предложи Беновска и пусна в ефир видеото от конференцията от 23-ти май за представянето на лявата коалиция на Жан Виденов.


/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Илиана Беновска: Искам да Ви попитам ще има ли реваншизъм по отношение на сегашното БСП и неговата история във вашето отсъствие и лидерката Корнелия Нинова в момента, Красимир Янков много добре знае коя е тя? И какво е Вашето отношение към президента Радев, към Бойко Борисов и към Ахмед Доган, това са за съжаление или за радост фигурите в политиката?


Жан Виденов: Тъй като ме питате за Бойко Борисов, за него отделно ще говоря. От онзи момент, от онези успешни избори през 2001 г. аз имам проблем с целия български народ. Предполагам, че ще ме разберете. Аз съм част от него, никога няма да съм част от друг народ и никога няма да се отцепя от него. Това ми е единствената родина, за която надявам се ще си отида в бой за нея. Политически бой. Но не може със залагане на такова нещо. Помните ме от миналото и защо се обърна към мен приятелят ми Иван? Защото помни кампаниите ми. Аз съм ръководел кампании и съм събирал по 3 милиона гласа. Ами те по толкова участват на избори в момента. Ами аз от нулата съм написал програма, която по някакъв начин, поне за малко обедини напълно разцепена партия. Тя винаги е била разцепена, и сега е разцепена на социалисти, социалдемократи, комунисти и прочие. От този момент аз се чувствам един от най-непредставените без всякаква възможност да бъда предтавен в политическия и обществения живот в страната човек с ляво мислене и едновременно с това патриот.

    Та от този ключов момент аз се считам за един от най-непредставените, без всякаква възможност да бъда представян в политическия, дори обществения живот на страната човек с ляво мислене и едновременно с това патриот. Първата такава възможност ми дава Иван, като ми каза се просълзих от благодарност, а не плача лесно. Ти ми даваш възможност. Дойде му времето и мястото и ти точно тогава, като ангел Господен, ми даде възможност да се върна.


Илиана Беновска: Питам в битката ще им върнете ли топката, или гюлето, или чука?


Жан Виденов: В битката ни, защото всички свестни българи трябва да сме срещу това! Реваншизъм спрямо БСП ли е това? Националните държави си отиват по естествен ред, поради предстоящите катаклизми и по-скоро помагайте в този бой, ние сме съюзници, ваши хора, можете да ни се доверите. Не реванш, само омерзение! Не ми се гледа нататък! Няма да погледна. Колкото съм критикувал съм критикувал, колкото са ме чули са ме чули. Тук има други деятели по-дълго от мен в БКП, БСП. Това ли е настроението в центъра и по места? Те не могат да се гледам взаимно, аз ще гледам в тази посока! Няма да се занимаваме с тях и туйто! Някаква дума да видяхте за състоянието на БСП, на левицата в програмните послания, излъчени досега? Не!

   Румен Радев. Последната конституционна институция точно според конституционния си концепт, формирана, е Радев. Има си подкрепата, има си легитимни гласове зад него. Всички други институции в конституционния си вид са под съмнение, самодискредитирали са се, не могат да съберат никаква подкрепа. Сигурно и този парламент ще е безплоден. След президентските избори ще са решаващите парламентарни избори.


Илиана Беновска: Само че ДПС направиха Румен Радев президент!


Жан Виденов: Ще стигнем. Подкрепяме го! И аз разяснявнам - защото е единственият конституционно избран, заема си точно правомощията, въпреки че не му стигат, те са му даже много по конституция - ще пита авторите, ще му го разясня. КС въобще не съществува и да не се чуди защо, морално, да не се чуди защо не му върви работата там. И да внимава с пипането на службите. Да обявиш, че някой разузнавач, началник контраразузнавач началник, борец с корупцията по високите етажи на властта е нечий роб, едва ли не на Бойко Борисов, което изобщо не е вярно, се е чуло в отвъдното и е скандал. Това е едно семейство, формирано от собствената си професия, те остават такива докрай. Не се раздават такива оценки.


Илиана Беновска: Г-н Виденов, само да Ви напомня, Вие отрицавате Ахмед Доган, но ДПС направи последната конституционна институция Румен Радев президент. Как това кореспондира в подкрепата Ви към Радев на тази коалиция?


Жан Виденов: По моето скромно мнение на велик депутат, един от 400-те, един от двамата, писали последната редакция, ДПС не е конституционна партия. Така че каквото и да прави в България, към конституцията пряко отношение няма.


Илиана Беновска: Тя избра Радев, ДПС избра Радев!


Жан Виденов: Значи има проблем в генезиса, но е подкрепен от сума ти хора. Тоест конституционен в ония висшия смисъл на думата е той. Те го подкрепят като български президент, на парламентарна република, а не на президентска, полупрезидентска. И всякакви атаки към президента, идващи от този замисъл на конституцията, само той обедини тогава България. Никаква друга институция не можеше да обедини тогава България. Хората искаха да си се изприказват. Парламент означава говорилня. И в момента искат да си се изприказват. И освен това искат да си отмъстят.


////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


    „Каква е кондицията на Жан Виденов и ще стане ли гръм в политическото пространство от неговата поява?", попита Беновска. Юлий Павлов отговори, че едва ли това ще се случи. Според него Виденов ще отнеме доста малко гласове от БСП. Той продължи, че войната, която Нинова е започнала срещу част от съпартийците си през 2017 г., е довела до сериозен срив в БСП на евроизборите. Най-сериозният спад обаче е дошъл след това и на местните избори, когато БСП са получили едва 17%. „Жан Виденов може да привлече част от тези, които вече са се отказали да гласуват за БСП и то онази част, която има по-скоро комунистически виждания, отколкото социалистически. Въпреки че Корнелия Нинова не е и социалист, имам приятели, които и досега казват БКП, отказват да говорят за БСП. А Корнелия Нинова е на път да върне К в абревиатурата, но не в смисъл на комунистическа, а на консервативна партия, по съвета на едни социолози!", обясни социологът. „Ревнувате ли, че не сте Вие в този съвет от социолози?", попита Беновска. Павлов отговори: „Не, тези, които ѝ дадоха съвета да стане „бългаският Орбан", също вече не са около нея!".

    „Ако позволите една шега, с една политоложка решихме да поканим Корнелия Нинова на кино, защото тази политоложка я е наранила със своите думи и тя се чувства самотна! Разбирате ли ми метафората, дали тя ще „отиде на кино"?", попита Беновска. Юлий Павлов отговори, че Нинова едва ли ще си отиде, дори и БСП да има по-нисък резултат, защото вече не са останали и хора, които да ѝ искат оставката. Социологът беше категоричен, че Виденов не може да премине прага от 4%.

Васил Божков.

     „Да Ви питам за още един знаков играч в политиката, на когото напоследък американците му нанесоха едно кроше - Васил Божков. Нека да чуем какво каза той от Дубай на своята последна пресконференция?", попита Беновска и пусна запис от пресконференцията на Божков от 3-ти юни:


/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Илиана Беновска: Вярно ли е, че скритото послание, което не е стигнало до България, в документите от САЩ, съобщавайки ни вчера новините за Вас и другите, всъщност е една от причините това, че Вие сте влязъл в контакт със Сретен Йосич, който изтърпя затворническо накачание, който през 2003 г. се опита да убие Бойко Борисов като главен секретар и по този начин САЩ се опитват да Ви парират? Втори въпрос - вярно ли е, че се опитват да Ви парират и да направите фронт с Цветан Василев, който също се намира в Сърбия и това е също една от щатските задачи? Третият въпрос е доколко Вие сте в колаборация с Румен Радев, за да може да владеете властта и всеки един от Вас поотделно да му върне на Борисов каквото има да му върне или да си вземе каквото му е дал?


Васил Божков: Да започна отзад напред - Румен Радев не го познавам! Второ - нито имам да връщам нещо на Борисов, нито имам да си взимам нещо от него. Аз имам съвсем друга мисия в момента - да премахнем „хунтата" и България да стане една демократична държава. Аз нямам лични цели. Това ми е мисията.

    Вторият въпрос с Цветан Василев да правим общ фронт срещу кого, какъв общ фронт? Аз съм съгласен общ фронт с всеки, който е срещу „хунтата". Видяхме до какво докараха страната. А Сретен Йосич - ходих в Белград и не ме пуснаха в затвора да си поговорим. Благодаря Ви за въпросите!///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


      „Лаконичен, както винаги, и остроумен!", отбеляза Беновска. Юлий Павлов отговори, че естеството на вота за неговите листи не му е много ясен. До последната седмица преди изборите нито една агенция не е улавяла значим вот за Божков, но той е скочил до почти 3%. Социологът продължи, че неговата агенция, както и „Галъп", в момента улавят над 1% вот за Божков. Няма пречка Божков да стигне дори и 4%.

   „Магнитски предизвиква ли симпатии или антипатии към Божков?", попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че този случай няма нищо общо с отношението към него. Той продължи, че Божков има 6% доверие и 86% недоверие и добави: „Но имам усещането, че естеството на вота е друго, избирателите са стимулирани по някакъв друг начин. Той имаше една фейсбук кампания, чийто смисъл беше нещо от рода „не можеш да заглушиш милоните"!".

     „Нали видяхте, че НАП ще обяви списък на свързаните лица с назованите по закона „Магнитски" и Божков пише: „В помощ на комисиите, които правителството иска да създаде под американска диктовка, предлагам списък на част от лицата, свързани с мен - Нова телевизия, БТВ, БНТ и множество български и международни медии, НИМ, НХГ, учени, художници, артисти, „Левски", ЦСКА, БОК, федерацията по шах и спортна стрелба, десетки олимпийски и световни шампиони, почти всички спортни клубове в България, „Българската коледа" и стотици благотворителни инициативи". Какво казва той, че заема огромно място в обществения живот?", попита Беновска. Павлов отговори, че посланието на Божков е, че неговите компании са имали отношения с изброените институции, в което всъщност няма нищо нередно. Доскоро компаниите на Божков са се считали за съвсем нормални български компании. Според него изброените телевизии нямат никаква вина, че са били сключили рекламни договори с компанията, която към въпросния момент е била напълно легитимна.

ДПС.

    Юлий Павлов заяви, че ДПС ще се бори с ДБ за четвъртото място. И двете партии ще увеличат броя на гласовете си. Една от причините за това е, че в момента в Турция обстановката се успокоява. Водещата отбеляза, че дори в момента Карадайъ е на среща с Ердоган. Събеседникът ѝ отговори, че ключовото тук не е Ердоган, а мерките срещу пандемията. В момента тези мерки отслабват, така че ДПС ще вдигне процента си. ДБ също ще вдигне процента си, защото те са единствената партия, която се е държала нормално в 45-то Народно събрание.

Мая Манолова.

   Юлий Павлов заяви, че според сегашните изследвания Мая Манолова ще повтори резултата си.

Патриотичната коалиция.

    Юлий Павлов заяви, че в момента те са на ръба на 4%. Водещата попита дали НФСБ и „Воля" няма да дръпнат надолу ВМРО. Събеседникът ѝ отговори, че тези две формации имат около 70 000 гласа на последните избори, въпросът е дали тези гласове ще се добавят автоматично към коалицията. Негативен ефект обаче може да има отдръпването на лидерите, защото хората гласуват за лидерите.

Подаръците.

     Водещата подари на госта си здрава, българска, червена ябълка с пожеланието да продължи да прави точни прогнози, както и книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган. Той подари на водещата книгата на Набоков „Покана за екзекуция". Водещата попита кого ще екзекутират. Юлий Павлов отговори: „Всяко съвпадение с начина на воденето на предаването е случайно! Но с пожелание за здраве и късмет и да не губите желанието си да питате, да питате, да питате!", с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Радио К2" от 5-ти юни 2021 г.

Беновска: Слави, „Драги ми Смехурко!“Ти, не знаеше ли, че политиката е мръсна игра?!

Беновска: Слави, „Драги ми Смехурко!“Ти, не знаеше ли, че политиката е мръсна игра?!

„БЕНОВСКА ПИТА“ - на 31.07.2021 г., СЪБОТА, от 9.00 часа

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?