Новини

Беновска: „Слави, стани политик!“ Слави: „Не вярвам в пенкилера, че като правиш нещо добре, ще правиш и друго добре.“


Беновска: „Слави, стани политик!“ Слави: „Не вярвам в пенкилера, че като правиш нещо добре, ще правиш и друго добре.“

24-04-2021 21:08


Разговор на Беновска и Слави от 22.10.2013 г.Слави Трифонов: Уважаеми зрители, не може да им се отрече на ГЕРБ, че са последователни в престъпното си поведение, от вчера имаме нов пример, герберският кмет на Пловдив Иван Тотев, на партийно събрание кметът Тетев обяснява, че общинският съвет в града взима нарочно незаконосъобразни решения, които да се връщат от областния управител на Пловдив Венцислав Каймакамов. Целта била вината за нереализираните проекти да падне върху него. Тотев обяснява, че Каймакамов е доста компрометиран, особено след системните протести пред кабинета му през лятото след встъпването му в длъжност. Точните му думи са, сега ще ви покажа и на вас са: „Знаете ние много добре го изиграхме и никой не разбра", край на цитата. Значи така, пловдивският кмет, пловдивските протести прощавайте, били организирани от ГЕРБ. Това са думи на кмета. Както се казва това не е всичко, кметът на Пловдив Иван Тотев е назначил на работа в общината 500 членове на ГЕРБ, цитирам пак думите му, вижте ги и вие: „досега сме прибрали толкова народ в общината, колкото не можеш да си представиш. Ако примерно партията в Пловдив е с 1000 човека, то 500 вече са в общината. Ще ги прибираме кой откъдето ни артиса", край на цитата. Това е партийна шуробаджанащина. Искам само да ви припомня, че преди две години в интернет бе разпространен запис, в който се виждаше как Иван Тотев обучава партийните кадри на печелене на избори с купуване на ромски гласове, платени публикации за злепоставяне на опонента. За тази поредна политическа наглост сега ще поговоря с политическата журналистка Илиана Беновска. Здравейте, добър вечер!

Слави Трифонов: Здравейте, добър вечер!

Илиана Беновска: Добър вечер! Благодаря за поканата Слави!

Слави Трифонов: Как си?

Илиана Беновска: Великолепно!

Слави Трифонов: Как ще коментираш това, което казах?

Илиана Беновска: Не ме палиш с тази тема.

Слави Трифонов: Защо?

Илиана Беновска: Кой назначи Делян Пеевски?

Слави Трифонов: Който спря и мелодия на годината.

Илиана Беновска: Кой върна Делян Пеевски? Който няма да върне и мелодия на годината, нарочно ти натрупвам.

Слави Трифонов: Делян Пеевски го върна Конституционния съд.

Илиана Беновска: Дали? Кой върна Иван Иванов?

Слави Трифонов: Конституционният съд днес дванайсет членове на Конституционния съд гласуваха за това Иван Иванов да бъде върнат в парламента.

Илиана Беновска: Кой назначи Каймакамов, областният управител на Пловдив?

Слави Трифонов: Новото правителство.

Илиана Беновска: По предолжение на?

Слави Трифонов: По предложение би следвало да е на ...

Илиана Беновска: ДПС в противоречие с пловдивския лидер на БСП Георги Гергов.

Слави Трифонов: Добре, кой организира протестите на Каймакамов тогава?

Илиана Беновска: Кой организира протестите на Плевнелиев?

Слави Трифонов: Кой организира протестите в София пред парламента?

Илиана Беновска: Кой организира контрапротестите?

Слави Трифонов: Добре, сега така като си говорим как се чувства уважаемият зрител?

Илиана Беновска: Уважаемият зрител си позволява в момента най - сетне да мисли и има свободна територия в твоето предаване, а няма манипулирана информация, нали така? Ние в момента му задаваме редица въпроси, които се укриват в публичното пространство от медиите.

Слави Трифонов: Само да припомня, преди шест - седем месеца наистина беше свободна територия моето предаване и радиото, в което ти се изявяваш.

Илиана Беновска: Защо беше?

Слави Трифонов: Тогава говоря, сега също е, говоря, че тогава това беше едно от местата, в които можеше да си кажеш спокойно и свободно това, което мислиш.

Илиана Беновска: При нас и сега може, при теб не може ли?

Слави Трифонов: При мен може винаги, и сега може. Смисълът на това, което се случва в медиите, тогава при Бойко Борисов, унизително и престъпно беше, че не позволяваха на Бойко Борисов да отиде до тоалетната, защото ...

Илиана Беновска: Не Слави, дълбоко грешиш, аз мога да кажа че, но внимавай какво ще кажа. При Бойко Борисов не съм имала капка натиск, но не съм имала и стотинка. При Сергей Станишев, или Местан, или Волен Сидеров, не знам как да наричам това образование, също не съм имала капка натиск, но още нямам и една стотинка. Така че вероятно да си свободен означава да си лек и откъм пари.

Слави Трифонов: Виж сега, има и едно друго нещо, което е важно, сега журналистите и всички в медии са доста по - смели в коментарите си към сегашното управление, отколкото по времето на Бойко Борисов.

Илиана Беновска: Нещо не си чел за мене.

Слави Трифонов: Не, не говоря за теб, говоря по принцип.

Илиана Беновска: Не искам да ме причисляваш към всички, не мога да отговарям за всички, за техните малки или големи сметчици.

Слави Трифонов: Не, ти не ме разбра, говоря за това, че медийната среда преди седем - осем месеца и сега е различна. Имам предвид медиите сега са по - свободни, отколкото преди седем - осем месеца.

Илиана Беновска: Слави, ти в медия ли работиш, в какво работиш ти?

Слави Трифонов: Да, работя в БТВ, която е медия.

Илиана Беновска: А ти свободен ли си?

Слави Трифонов: Да, винаги съм бил свободен.

Илиана Беновска: А кой може да ти отнеме свободата?

Слави Трифонов: Никой.

Илиана Беновска: Тогава защо правим обобщения, аз иначе съм много против това генерализиране и искам да го засегна това като тема. Не можем да говорим за всички, ти не принадлежиш към всички, аз не принадлежа към всички. Може да имаме някаква обща принадлежност с някого, но не с всички. Не смятам, че изобщо може да се говори за медии в България.

Слави Трифонов: А за какво?

Илиана Беновска: Не смятам, че изобщо може да се говори за медии в България. Камо ли за свободни.Това са предприятия за натрупване на облаги чрез ласкаене на политици. Ако при Бойко Борисов това беше прекомерно, сега в момента е просто неудържимо. И даже наши колеги тръгнаха да стават и политици. Ти между другото защо не станеш политик, имаш такава голяма аудитория, толкова голяма известност, толкова много опит и знания, защо и ти не тръгнеш да ставаш политик?

Слави Трифонов: Сериозно ли питаш?

Илиана Беновска: Много сериозно. За да се неутрализира малко с друг полюс пространството.

Слави Трифонов: По смисъла на професионализма и по смисъла на това, което е казал Кант за смисъла на живота, че човек трябва да се самоусъвършенства, един професионалист трябва да работи нещо, в което да става все по - добър и по - добър. Не вярвам това за пенкилера, че като можеш да правиш едно нещо добре, ще можеш да правиш и друго добре. Тоест примерно си добър като пожарникар, или шеф на охранителна фирма и това означава, че си добър като кмет или министър - председател.

Илиана Беновска: Или си бил добър като безработен и после си станал добър като министър - председател.

Слави Трифонов: Никога не съм бил безработен.

Илиана Беновска: Не ме слушаш. Бил си добър като безработен, а после се станал добър като министър - председател. Какво казах?

Слави Трифонов: За мен ли говориш?

Илиана Беновска: За кого говоря бе хора? Има ли някой, който се сеща тука?

Слави Трифонов: За кого говориш? Говориш за Орешарски ли в момента?

Илиана Беновска: Не.

Слави Трифонов: А за кого?

Илиана Беновска: Който може ще се сети. Та да питам аз, ще станеш ли политик?

Слави Трифонов: Добре, нали си смела, давай кажи, за кого говориш?

Илиана Беновска: Какво значи смела, да стана сега и да кажа истината е.

Слави Трифонов: Беновска пита Станишев...

Илиана Беновска: Кой назначи Делян Пеевски? Беновска пита Борисов за неговото минало. Нещо пропускаш, така ли беше?

Слави Трифонов: Да, и това е вярно.

Илиана Беновска: Въпросът е следния. Да си довърша темата за политика, че много ме кефи. Ако ти тръгнеш да ставаш политик всичко ти е десет.

Слави Трифонов: Защо?

Илиана Беновска: Вече го изредих тука, пак ли да те полаская? Слави, много си висок, не само на ръст. Много си висок по интелект и въздействие.

Слави Трифонов: Не е ли логично аз да стана, окей, аз ставам политик и след това? То не е достатъчно да станеш политик.

Илиана Беновска: След това спираме да пускаме нашата любима песен, която пускаме по „Радио К2", заедно със стихотворението на Ръдиърд Киплинг „Ако", „Нема такава държава" и почваш да пееш „ Ето я такавата държава, аз я ръководя Слави Трифонов".

Слави Трифонов: Усещам някаква ирония, аз не съм тръгнал да ставам политик.

Илиана Беновска: Няма ирония, създаваш освен политически и художествен образ, ще ставаш ли политик?

Слави Трифонов: Не.

Илиана Беновска: Само едно ти куца, да знаеш.

Слави Трифонов: Кое?

Илиана Беновска: Може би трябва да се задомиш преди да станеш политик.

Слави Трифонов: Бойко Борисов не е женен, пък стана политик.

Илиана Беновска: Бил е. Я виж Сергей Станишев как се задоми, че и две деца роди.

Слави Трифонов: Това е хубаво.

Илиана Беновска: Много е хубаво.

Слави Трифонов: Аз за каква тема те поканих, ти накъде тръгна.

Илиана Беновска: Ами канализирай ме тогава.

Слави Трифонов: Ето попитах, попитах те, не е ли в крайна сметка ненормално това, което се случва с този Тотев, кмета на Пловдив, който обяснява най - нагло, както много такива нагли записи, които излезнаха и от които ефектът е никакъв. Забравихме и за Мишо Бирата, който почина много удобно, после даже и жена му почина, после тоя с Кокинов, след това го отнесе горкият Кокинов, който въобще пък нямаше толкова много вина. Бойко Борисов все се измъква така сух.

Илиана Беновска: Миличкият Кокинов даже ми е приятел, ама да отидеш ти и да казваш, че искаш да станеш прокурор на три морета, на три граници, тоест.

Слави Трифонов: Пак изместваш разговора, сега ще те вкарам в правия път по време на рекламите. Продължавам драги зрители да водя един странен разговор с моята гостенка Илиана Беновска, а защо странен, защото аз задавам въпроси, а тя си тръгва където си иска и не отговаря на моите въпроси и ми задава обратно въпроси и въобще не мога да разбера в случая аз ли съм водещ, или съм я поканил тя мен да ме интервюира и въобще поради тази причина се чувствам странно. Да се върнем на това, което те питах за трети път. Тотев, кмет на Пловдив, това, което излезе в публичното пространство, между другото не го отразиха в много новинарски емисии, остана си в интернет.

Илиана Беновска: Ти каза, че са много познати вече тия записи, тия компромати.

Слави Трифонов: Добре де, ама това е лошо, защото като станат познати тия неща и като в крайна сметка престанеш да им обръщаш внимание.

Илиана Беновска: Виж, пак, ако си ме разбрал погрешно да го изчистя. Не съм искала да неглижирам разговора за Тотев, но този Тотев не е най - големия проблем, дали ще е Тотев или обратно прочетено.

Слави Трифонов: Най - голямата новина в България, дали им е все едно на гражданите на Пловдив?

Илиана Беновска: Дали им е все едно на гражданите на България в първата по големина област София, че бюджетът на държавата, за цялата държава, ще има следните приоритети, внимавай! Образование...

Слави Трифонов: Това не е лошо.

Илиана Беновска: Социални сфери и регионално развитие. Къде е опасността? Ние отделяме образованието като нещо, като че ли не се подразбира. Ние, тука имаш и млади хора сред аудиторията, трябва ли да им казваме „учете, учете и сега ще ви даваме едни пари, за да учите", те не знаят ли, че знанието е свобода и сила, ние като нация това не сме ли го осъзнали?

Слави Трифонов: Не си права, защото няма заплати за учителите, наистина е много ниско нивото на образованието и по принцип това е, в което сериозно трябва да се инвестира.

Илиана Беновска: Ето, аз имам деца, учителите получават страшно смешни, жалки заплати и няма как да искаме от тях те да им дават онова, което ние очакваме. Но не там е въпросът, въпросът е друг. Социалните сфери, какво, сега ще дадем пет лева на нещастните пенсионери, пет лева на горките майки, пет лева на незнамси кого си. Това не е ли подхвърляне на жълти стотинки. Аз искам да работя, искам второ работно място, искам трето работно място, искам да създам фирма, искам да си изкарвам парите сам. 33 % е вече младежката безработица в България. 37 - 38 % вероятно, не статистически, е чувството за безпътица и безнадеждност. Това правителство трябва да даде надежда - не, а устои, растеж. Няма какво да подхвърля.

Слави Трифонов: Създаде условия много по - лесно да си регистрираш фирма.

Илиана Беновска: Кое правителство, Борисов го създаде.

Слави Трифонов: Не е вярно това. При Борисов имаше много повече документи за попълване, както и да е.

Илиана Беновска: Добре де, какво като си регистрирам фирма, като не мога да изтегля кредит с нормална, поносима лихва, и да мога да го връщам с темповете на малък или среден предприемач. Основният недостатък в това правителство, и се надявам да се осъзнаят по - скоро, е това, че поради конструкцията си, първо Сергей Станешев трябваше да е министър - председател, лидерът на БСП. Казвам го много сериозно. Лидерът на ПЕС трябваше да е начело на държавата и да каже „Аз уважаеми българи, скъпи сънародници, ще ви поведа по пътя към икономическия растеж и развитието. Аз ще създам работните места".

Слави Трифонов: И щяха да му се изсмеят всички и щяха да кажат „Така ли бе, то е ясно искаш да се върнеш пак, тройната коалиция, бла бла бла".

Илиана Беновска: Виж Слави, Станишев е визионер.

Слави Трифонов: Виж сега, с тегленето на кредити не си права, защото по времето на Бойко Борисов беше още по - зле.

Илиана Беновска: Добре, сега що не ме попиташ, защо говорим непрекъснато за Бойко Борисов и Станишев, аз говоря за Станишев, защото той е сега.

Слави Трифонов: Ами кой вкара държавата в този ужас? Аз ли? Бойко Борисов.

Илиана Беновска: Няма визионери в тази държава, двайсет и три години...

Слави Трифонов: Разговорът става адски общ.

Илиана Беновска: Няма нищо общо. Чул ли си националните приоритети на България? Не да ми се казва, че приоритетите на бюджета, или някакъв екшън - план 2020, с който се фука Плевнелиев. Чул ли си националните приоритети на България да са формулирани? Нали знаеш какво означава национална доктрина. Смееш се.

Слави Трифонов: Не, просто разговорът ми се изплъзна от ръцете.

Илиана Беновска: Давай тогава, питай нещо.

Слави Трифонов: Плевнелиев. Що за фигура е Плевнелиев?

Илиана Беновска: Вчера той даде една пресконференция, показа си документите, платил в брой, по банков път и т.н. Какво се случи с горкия Плевнелиев? Помниш ли кога го избраха за президент?

Слави Трифонов: Когато каза, че няма да се кандидатира, Бойко го накара и той се кандидатира.

Илиана Беновска: Потупа го по главицата, така и. Ноември ли беше, не си спомням точната дата, 2011 година. Не го избраха на първия тур, на втория го избраха. Кой му помогна да бъде избра, остави Бойко Борисов настрана. Кой, бързо? Медиите на Делян Пеевски. Така ли беше?

Слави Трифонов: Да, така е, да. Те тогава работеха за Бойко Борисов.

Илиана Беновска: Така. А какво го помолих аз Плевнелиев, г-н Плевнелиев, разсечете симбиозата пари, власт, медии, олигарси. Не помниш ли?

Слави Трифонов: Плевнелиев, да разсече тази симбиоза?

Илиана Беновска: Нали е обединител на нацията.

Слави Трифонов: Ти си намерила кого да помолиш.

Илиана Беновска: Нали е обединител на нацията, първият човек в държавата. Аз не съм виновна...

Слави Трифонов: Трябваше да помолиш жена му.

Илиана Беновска: Ами може би трябва и нечия друга жена да помоля, да прав си. Всички жени трябва да ги помоля, на някого които са. Та все едно, Плевнелиев какво направи? Нищо. Сега какво реве, че ще го свалят пак същите медии, които го издигнаха, така ли е?

Слави Трифонов: Да.

Илиана Беновска: Е, аз вчера му казах, „Добре дошъл в отбора". Две години ти бяха малко. Сега ще разбереш за какво става дума. Иначе какво да ти кажа, ти казваш, че водя абстрактен разговор, като говоря за визионерите, но никак не си прав. Аз например си представям държава, управлявана от министър - председател, който е истинският, нужният.

Слави Трифонов: Кой е тоя човек?

Илиана Беновска: Ами който ще да е. Сергей Станишев, тръгнах да говоря за него, който няма да влиза през задния вход и да излиза през задния вход, който няма да се опитва да ни оплита със социални помощи, да ни подмята стотинки.

Слави Трифонов: Добре, кои са добрите, кажи?

Илиана Беновска: Добрите? Същата държава бих си представила и под ръководството на Бойко Борисов, влиза през парадния вход, излиза през парадния вход. Държава, в която има правосъдие. Не знам защо не се занимаваш активно с тази тема?

Слави Трифонов: Бойко Борисов и прадосъвие?

Илиана Беновска: Всеки един държавник, понеже все говорим за Борисов и за Станишев, защото това са най -големите политически партии за момента, а казвам абстрактно. Този, който ръководи държавата, той трябва да влиза и да излиза от парадния вход. Той трябва да осигури работни места, а не да подхвърля милостиня на хората.

Слави Трифонов: Значи с тия с които разполагаме, нито един от тях не става.

Илиана Беновска: Аз за това ти предложих ти да станеш политик, ето те тебе, я ръкопляскайте тука без да ви е написано, дайте по - силно, поощрете го.

Слави Трифонов: Както се казва в такъв случай, ще продължим този разговор, уважаеми зрители, представих ви Илиана Беновска.

„БЕНОВСКА ПИТА“ - на 11.09.2021 г., СЪБОТА, от 9.00 часа

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Беновска: Слави, Радев, Нинова – „летящи“ или „пълзящи“ политици сте?

Беновска: Слави, Радев, Нинова – „летящи“ или „пълзящи“ политици сте?