Новини

Антоанета Христова: Служебно правителство и нови избори ще се отразят зле на демократичните процеси


Антоанета Христова: Служебно правителство и нови избори ще се отразят зле на демократичните процеси

03-04-2021 21:30


Проф. Антоанета Христова, политически психолог, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" коментира следните теми:


Ще бъдат ли удовлетворени кандидатите за власт?

    Антоанета Христова заяви, че това е доста труден въпрос. Социолозите ясно назовават кой ще бъде победител. Редно е те да бъдат удовлетворени в смисъл на получения резултат. 45-то Народно събрание ще бъде многокомпонентно. Битката между втората и третата позиция ще бъде оспорвана, което е изненадващо.

    „Да Ви напомня, че лидерът на третата партия ги насърчи, но каза да не правят повече от една крачка пред другите! Така че те сигурно няма да направят една крачка пред втория!", припомни Беновска. Събеседникът й продължи, че когато някоя от големите партии не е във форма, то няма празно пространство и там се намесват различни заместители. Те са намерили своето място и късат от това пространство, което не е във форма.

   „А така наречените концертиращи политици? Те ще оберат ли по-различен вот от техните привърженици на концертите?", попита Беновска. Христова отговори, че те вероятно ще вземат максимума от това, което са очаквали. Когато обаче идват концертиращите политици, тогава идеологията и политиката отстъпват и идва популизмът. Чакат ни сложни дни.

   „Как Ви изглеждат плувците от Черноморието в политиката, те ще оберат ли гласовете от средната класа, от поколението след 80-те години?", попита Беновска. Христова отговори, че те не се представят много добре, но при всички положения късат от другите партии. При тях може би ще има известна степен на неудовлетвореност.

   Антоанета Христова заяви, че избирателната активност е доста ниска, около 30%. Това показва, че кампания, която да убеди повече хора да са активни, не е имало. Според нея повечето хора са отишли да гласуват „на въпреки", просто защото трябва да се гласува, но без да са убедени. Това е лоша индикация за политическата система.

   „Една коалиция, която иска да прочисти къщичката на властта, тя е амбициозен кандидат за мандатоносител от 5-то, 6-то място?", попита Беновска. Христова отговори, че те нямат основание за такива претенции. Тя продължи, че опозиционният вот е бил силно разбит.

   „Имаме политически субекти, които бяха обединени, но после се разединиха и се прегрупираха в други обединения, как виждате този, който остана сам?", попита Беновска. Антоанета Христова отговори, че битката там е на ръба на влизане в парламента. Ако те влязат, ще са в подкрепа на тези, които водят.

    „А онези, които са с ухание на бензин и лекарства?", продължи Беновска. Христова отговори, че за момента не влизат, но още не е късно да има размествания.

     Антоанета Христова заяви, че на България не й е нужно служебно правителство, както и не е необходимо мандатоносител да бъде политическа сила, която не е спечелила изборите, защото това би било некоректно в очите на гражданите.


Машинното гласуване.

    „Вероятно ще има обжалване пред КС заради това, което се случва с машините в някои райони?", предположи Беновска. Антоанета Христова отговори, че според повечето специалисти въвеждането на машинния вот е било популистко и експериментално. Просто хората, които са подкрепяли машинното гласуване, са били много шумни  и по този начин сме влезли в капан.


Обединителят на нацията.

 

 

     „Каква ще бъде неговата роля, защото той ще решава кой ще е мандатоносител?", попита Беновска. Антоанета Христова отговори, че неговата роля е ясно разписана. Според нея, ако се стигне до връчване на трети мандат, тогава съставянето на правителство ще стане почти невъзможно. Затова ще е проблемно изобщо съставянето на правителството. Христова заяви, че ако се стигне до служебно правителство и нови избори, това ще забави и затормози много процеси в страната. Тя заяви: „Във всеки сектор ще трябва да влезе нов министър и това ще доведе до зацикляне. Това не е доброто развитие на демократичните процеси, но си го получаваме заради липсата на форма, на кондиция на определена политическа партия!", с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Радио К2" от 4-ти април 2021 г. 

„БЕНОВСКА ПИТА“ - на 15.05.2021 г., СЪБОТА ОТ 9:00 ЧАСА СУТРИНТА

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Беновска, получени заплахи

Беновска, получени заплахи