Новини

Стоян Михайлов: Аржентина още не е дала съгласие за избирателни секции


Стоян Михайлов: Аржентина още не е дала съгласие за избирателни секции

27-02-2021 22:48


н.пр. посланик Стоян Михайлов, посланик на България в Аржентина, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" коментира следните теми:


Ева Перон и жените в аржентинската политика.

    „И добре дошъл, Ваше Превъзходителство посланик Михайлов в ефира на „Радио К2", не успяхме да се класираме да влезете и във видеоформата, но ми обещахте да оправите малко интернета в посолството и да можем и да се виждаме и да Ви виждат и зрителите!", обърна се към своя гост в началото на разговора водещата Илиана Беновска. „Благодаря Ви, г-жо Беновска за тази покана. Радвам се да бъде Ваш гост и да мога да се обърна към Вашите слушатели. Разбира се интернетът вече работи, съществено ще го променя поне с една 0 зад скоростта, която има в момента и видеовръзка ще имаме!", отговори Михайлов.

   „Разбира се, тогава ще направим и едно виртуално пътешествие из Аржентина!", отбеляза Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че ще бъде доста интересно, защото българите познават Аржентина, но има много неща, които биха могли да ги изненадат.

  „И сега да Ви кажа каква е първата асоциация, която възниква в мен, когато се запознахме и казахте, че заминавате за Аржентина. Веднага се сетих за песента на Мадона „Dont Cry for Me Argentina", в която тя играе ролята на Евита Перон, съпруга на аржентинския военен и политически деец и два пъти президент на страната!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Стоян Михайлов отговори, че наистина много хора се сещат първо за Ева Перон, която е една много светла личност, много обичана в Аржентина. Тя успява да отвори политиката за жените и то в момент, когато в Европа това е табу. Перон обаче успява да го направи по много елегантен начин. Сегашнната вицепрезидентка на Аржентина Кристина Киршнер преди това е била президент.


Бившият президент на страната Карлос Менем.

    „Като говорим за президенти не мога да се въздържа да не Ви попитам за кончината на бившия президет Карлос Менем, който е най-дълго заемалият поста, 10 години, как се приема това?", попита водещата Илиана Беновска. Стоян Михайлов отговори, че новината наистина дълго време е била водеща, защото той е една доста известна и противоречива личност, белязала аржентинската политика в края на миналия век. Когато идва на власт в Аржентина има огромна, четирицифрена инфлация. Той обаче успява да преодолее кризата, привлича чужди инвестиции. Менем успява да привлече към себе си и голяма част от хората, въпреки че заради неолибералния модел нараства безработицата. Впоследствие обаче Аржентина отново навлиза в криза. Менем остава в политиката и до края на живота си е един активен държавник. Политическият живот на Менем започва още преди да стигне до президентския пост. Когато свалят Перон от власт, той се опитва да организира съпротива, заради което попада и в затвора.


Скандалът около неправомерната ваксинация срещу COVID-19 на президента Алберто Фернандес.

    „Сега ще си позволя да спомена още един президент, това е новият президент Алберто Фернандес, който заедно с дурги лица попадна в един списък, публикуван от Министерството на здравеопазването на Аржентина, заедно с имената на още 70 души, които неправомерно са получили ваксини срещу COVID, как така?", попита водещата Илиана Беновска. Стоян Михайлов отговори, че скандалът се е разразил след интервю от 18 февруари, когато е станало ясно, че със съдействието на министъра на здравеопазването Фернандес е бил ваксиниран без да изчака реда си. След това е започнало да се говори дори за вип кабинети за ваксинация в Министерството на здравеопазването. Президентът е реагирал много рязко на тази новина, поискал е оставката на здравния министър, започнало е и разследване.

   „Но бил ли е ваксиниран Фернандес и тогава защо иска оставката на здравния министър?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че списъкът с тези 80 имена, ваксинирани неправомерно, е бил публикуван от новото ръководство на здравното министерство, със съгласието на президента, за да се възвърне доверието на обществеността. Този списък обаче трябва да се възприема малко условно, защото самият президент се е ваксинирал много по-рано. Направил го е много по-рано, заедно с видни личности, за да се увеличи доверието във ваксината. Тоест президентът не е ваксиниран в тези вип кабинети. Ваксина са получили и други значими фигури, като външният министър и т.н. В публикувания списък обаче има и имена, които трудно биха могли да бъдат възприети като важни за държавата, като деца на политици или техните родители. „Действително има доста неясноти около този процес на ваксинация, който се е случил по искане на здравното министерство, затова тече и разследване!", обясни посланикът ни в Аржентина.


Решението на Аржентина да въведе еднократен данък върху най-богатите във връзка с ковид-кризата.

    „Искам да спомена и нещо друго, което прави силно впечатление, Аржентина реши да въведе еднократен данък върху най-богатите хора, за да може да плати страната за медицинските доставки и да създаде стимули за компании в кризата породена от пандемията. Знаете, че на последния икономически форум в Давос излязоха данни, че 100 души са забогатели в пъти по време на пандемията. Следващата констатация беше, че останалата част от световното население е обедняла и най-засегнатите ще им отнеме поне 10 години да се възстановят, ако изобщо се възстановят. Това някаква хубава, прогресивна стъпка ли е на Аржентина да въведе COVID данък на най-богатите?", попита водещата Илиана Беновска. Стоян Михайлов отговори, че това не се коментира много в медийното пространство в Аржентина. Той продължи, че страната е силно социално ориентирана и може би има разбиране, че по-богатите хора трябва да участват по-активно в подпомагането на страната. Посланикът заяви: „Никъде в медийното пространство не съм видял ропот или протест срещу тази мярка. Всъщност това облагане идва в един голям пакет от мерки, предложено от президента, което вклюва допълнителни помощи към пенсиите, отпускане на помощи за храна за най-слабите социални групи. В този смисъл мисля, че има някаква форма на консенсус в аржентинското общество!".


Ваксинацията в Аржентина с руската ваксина. Инструмент на Русия ли е Аржентина?

    „Вярно ли е, че аржентинците активно ваксинират с руската ваксина и какви са причините за това?", попита водещата Илиана Беновска. Стоян Михайлов отговори, че наистина в Аржентина се ваксинира основно с руската ваксина, доставени са около 1,2 милиона от нея. Те разполагат и с около 600 000  бройки от ваксина, която се произвежда в Индия. Доставени са преди дни и около милион бройки от китайската ваксина. Ваксинирането е започнало преди месец и половина и към момента около 600 000  души са ваксинирани, половината от тях с втора доза.

   „Знаете, че Европа определени икономически среди са негативно настроени към руската ваксина, Аржентина е втората страна след Русия, която активно се ваксинира с руската ваксина. Резонният въпрос е Вие успявате ли да го усетите, пък и преди да станете посланик сигурно сте го анализирали, инструмент ли е Аржентина в ръцете на Русия?", попита водещата Илиана Беновска. Стоян Михайлов отговори, че това е доста силно казано, защото Аржентина е голяма страна, 8-ма по територия в света, втора по икономическо развитие в Латинска Америка, член е на Г-20, както и на икономическата общност на Южна Америка. Така че такава държава трудно би могла да бъде инструмент в нечии ръце. А що се отнася до руската ваксина, тя постепенно се е наложила в света. Показателно за това е поведението на Германия, където в началото е имало съмнения в ефективността ѝ, но после са се появили публикации, които доказват, че ваксината действа ефективно и е безопасна и германците вече разкриват завод за „Спутник".


Впечатленията му от Аржентина. Българската общност в страната.

    „Като говорим за Аржентина, хайде да минем в малко по-романтичен план. Името на Аржентина идва от латинската дума за сребро, станало е традиция туземците да дават сребърни подаръци на оцелелите корабокрушенци от експедицията на мореплавателя Хуан Диас де Солис, който се заселва там. Вие сте вече от месец в Аржентина, доколко успяхте от първо лице, единствено число да погледнете на тази държава или поне на столицата Буенос Айрес?", попита водещата Илиана Беновска. Стоян Михайлов отговори, че за него това е второ идване в Аржентина, защото в периода 2012-2016 г. е имал възможност да бъде втори дипломат в посолството и консул и е имал възможност да влезе в досег с хората. Според него Аржентина е много интересна страна с много лица. Най-изненадваща обаче е била срещата с българската общност, защото повечето от тях са второ, трето или четвърто поколение вече в Аржентина, почти не говорят български, но имат силно чувство към българските си корени и държат на тях. В Аржентина е съвсем нормално да казваш, че си аржентинец-испанец или аржентинец-българин. Те се гордеят с това, защото разбират, че съвременна Аржентина е построена от европейските мигранти. Тук е и ролята на аржентинската държава, която активно насърчава и подпомага тази връзка и тази демонстрация на културно разнообразие на всички възможни нива. В същото време аржентинците са изключително отворени, много топли хора, с тях се работи много лесно. „На която и врата да почукам в държавните институции знам, че винаги ще има разбиране, винаги ще ми помогнат и ще имам надежден партньор!", категоричен бе посланикът ни в Аржентина.


Как ще гласуват на парламентарните избори българите в Аржентина?

    „Какво правите сега за изборите, шейсет и няколко държави дадоха съгласие за разкриване на секции за провеждането на българските парламентарни избори?", попита водещата Илиана Беновска. Стоян Михайлов обясни, че е поискано разрешение от аржентинките власти за организиране на нейна територия на изборния процес. Ориентацията е към откриване на секция в рамките на посолството, което традиционно се прави. Отговорът се бави, но това може да се обясни със сериозната пандемична обстановка в страната, защото това трябва да бъде съгласувано със здравното министерство, както и с министерството на вътрешинте работи. Очакванията на Михайлов са, че такова разрешение ще дойде, естествено при спазване на пандемичните мерки. Не очаква обаче висока активност, тъй като в момента в Аржентина има рестрикции при придвижването от една провинция към друга. Въпреки това сигурно ще има хора, които ще гласуват, защото провеждането на избори в Аржентина винаги е било посрещано с ентусиазъм. „За мен откриването на такава изборна секция е важно, защото това е един вид материализиране на ангажимента на българската държава към нашите сънародници, все пак това е българското посолство и израз на българската държавност на аржентинска територия!", категоричен бе Стоян Михайлов.


Трудно ли се пътува до Аржентина в момента?

   „При вас сега е 7 сутринта, благодаря Ви, че станахте преди 7, за да Ви включим в ефир, но часовата разлика не е малка, ако сега литна и дойда в Буенос Айрес, първо мога ли да дойда и при какви условия и къде бихте ме завел в Буенос Айрес?", попита водещата Илиана Беновска. Стоян Михайлов отговори, че в момента е доста трудно да се дойде в страната, освен ако не става въпрос за член на семейство, дипломат или член на мисия. Трябва разрешение от тяхната дирекция по миграция. Страната в момента се е затворила, защото има над 2 милиона засегнати от коронавируса, над 51 000 починали. В момента наистина е трудно за човек без конкретна работа да дойде в Аржентина. „Все пак, ако успеете да дойдете, кое ще е първото нещо, което ще направим след като Ви приберем от летището, първо един хубав ресторант с едно разкошно аржентинско месо и да получите впечатление от първа ръка в приятна атмосфера от Аржентина!", заяви българският посланик в Буенос Айрес.


Професионалният му път.

    „Едно изречение за финал, как се става посланик в Аржентина, кажете няколко думи за себе си?", попита водещата Илиана Беновска. Стоян Михайлов отговори, че му се иска да вярва, че това е един вид признание за всичката работа, която е свършил през последните 15 години, най-вече за постигнатото по време на първия му мандат в Аржентина, когато са успели да консолидират българската общност,  да инициират различни проекти. „Мисля, че това е един 15 годишен път, който получи някакво признание. За мен е голяма чест да бъда посланик и то в Аржентина. Общо взето моето развитие започна през 2005 г., когато започнах във външно министерство, занимавах се с така наречените грами, това е кореспонденцията между централното управление на външно министерство и посолствата. После заминах за САЩ, там работих една година в Държавния департамент, занимавах се с въпроси като възстановяване и стабилизиране, после продължих още две години в самото посолство, там бях отговорен за връзките с конгреса. Когато се върнах минах в друга плоскост, влязох в дирекцията за Източна Европа. После заминах за Аржентина, 4 години, когато се върнах станах референт за Берлин в дирекцията, която отговаря за връзките между България и Германия. Впоследствие заминах за Германия, където постепенно станах втория човек в посолството благодарение на доверието и признанието на посланик Шекерлетова. И там дойде предложението, което аз приех с най-голямо удоволствие, защото това е връщане към един познат свят, към приятели, към колеги, с които е удоволствие да се работи и естествено възможността сам да създадеш стила на управление на едно посолство е голямо изкушение и предизвикателство, което аз с удоволствие приемам!", обясни посланикът на България в Аржентина.

   „Много благодаря за този разговор, Ваше Превъзходителство посланик Михайлов и следващия път гответе се, оправете интернета и да направим един видеомаршрут и видеоразговор, ако до това време не успея аз да дойда до Аржентина и да го направим на място!", обърна се в края на разговора водещата към своя събеседник. Стоян Михайлов отговори: „Аз с удоволствие ще Ви посрещна, както казах по първата заръка вече работим много активно, добавям една 0 към скоростта на интернета и винаги сте добре дошла Вие и Вашия екип, с удоволствие ще Ви покажа, ще Ви разведа и може да стане хубав материал за българската общност в Аржентина!", с което завърши първата част от разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Радио К2" от 27-ми февруари 2021 г. 

„БЕНОВСКА ПИТА“ - на 17.04.2021 г., СЪБОТА ОТ 9:00 ЧАСА СУТРИНТА

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Беновска: Юруш! На Бойко Борисов! Ама всички сте яли от ръката му! Факт!

Беновска: Юруш! На Бойко Борисов! Ама всички сте яли от ръката му! Факт!