Новини

Георги Марков: Исках импийчмънт на Радев, ГЕРБ си го търпят - да се оправят


Георги Марков: Исках импийчмънт на Радев, ГЕРБ си го търпят - да се оправят

27-02-2021 22:22


Георги Марков, народен представител от ГЕРБ  в 44 НС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" коментира следните теми:


Решението му да участва в листата на ГЕРБ от гражданската квота за 45-то Народно събрание.

    „И казвам с огромно удоволствие и пожелание за успех добър ден на Георги Марков! Защо приехте отново да бъдете кандидат за народен представител от ГЕРБ?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Марков отговори: „Бойко ми се обади по телефона, ние се познаваме от 25 години, имаме приятелство, за четвърт век в България да не си кажеш лоша дума с човек е рядко явление. Настоя, че е важно за него и за партията му да съм в листите на ГЕРБ и аз се съгласих да участвам в тази кампания! Тези избори са важни за Борисов, защото е възможно на 5-ти април сутринта да се събудим с европейски шампион по изборни победи и това да е г-н Борисов. В момента той е равен с г-жа Меркел и г-н Орбан, може би Рюте сега ще направи 4 в Нидерландия, но Бойко ще има 5!".

    „Но през последните няколко месеца Вие бяхте доста критичен към политиките на ГЕРБ и в парламента, и по отношение предложението на ГЕРБ за контрольор на главния прокурор и дадохте май заявление, че повече няма да се включите в политиката! Кое, освен емоционалното отношение и доверието с Борисов, Вас Ви мотивира като професионалист? Аз изредих и пак ще го направя, Вие бяхте символът на промяната през 90-те на СДС, знакови фрази и всичко беше много емоционално, силно и завладяващо, конституционен съдия, човек с високо самочувствие, което не криете. Кое Ви върна чисто професионално?", продължи водещата. Марков отговори, че чисто професионално няма никакъв нагон да става депутат. Той продължи, че от професионална гледна точка са се направили толкова много глупости, че дори е неудобно да се коментират. Той уточни: „Като нечуваната идиотщина да се извърши дарение от една група депутати от името и за сметка на друга група депутати, които не бяха в залата! Така за пръв път на човечеството се случи да се извършва дарение от чуждо име за чужда сметка. Говорим за лани по това време, когато партийните централи натиснаха депутатите да даряват заплатите си на МФ, вместо същият ефект за борба с чумата да бъде постигнат с една нормална декларация, всеки депутат, като получи заплата, да я дари там, където намери за добре. Скъсаха ми телефона колеги от провинцията, искаха съвсем резонно да могат да дарят заплатите си там, откъдето са. Като минем през проекта за конституция, който беше ужасяващ и стигнем до това нечувано нещо втори главен прокурор. Жалко, че не предложиха трети, щях да се кандидатирам, така към края на живота си да стана отново нещо голямо, след като бях 9 години конституционен съдия. Но до този момент не се е сигнало до идеята за трети главен, който да контролира втория. На този етап единственото нещо, което ме накара да се съглася да участвам в листите, беше молбата на Борисов. Аз с него имам лични отношения. През 2014 г. ме покани и не се съгласих, предпочитах да бъда в Унгария при съпругата си, през 2017 г. ме покани и се съгласих. Аз имам ангажимент към него като човек от гражданската квота на ГЕРБ. Имаме разбиране с него, че аз винаги мога да си говоря когато, каквото и където намеря за добре. Така си и гласувам, гласувах например срещу Истанбулската конвенция и успяхме по този начин да я предотвратим. Така например гласувах и срещу напускането на парламента на Делян Добрев, когото считам за един от малкото млади талантливи политици на България. Гласувах и срещу напускането на Антон Тодоров, неговото изхвърляне от парламента беше нечувана глупост!".


Какви препоръки ще даде на ГЕРБ за листите за предстоящите избори?

    „Все още не са ясни листите на ГЕРБ, чува се, че Делян Добрев ще оглави листата в Хасково, но за Антон Тодоров нищо не се чува. Чуват се лица от гражданската квота, но това са само предположения. Вие ще направите ли някои препоръки и ще имате ли някакви изисквания като ветеран в политиката, ценен, към лицата, които ще представляват ГЕРБ?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Марков отговори, че това трудно може да стане, защото той не е член на ГЕРБ и едва ли някога ще бъде. Той продължи, че е не е наясно какви хора ще влизат в листите, защото ГЕРБ си има кадрова политика. „Но смятам за груба грешка, не знам кой му го вкара в устата на Борисов, на една среща с Института за дясна политика. В България десни политици няма, има десни избиратели, защото, ако имаше десни политики, щеше да има партия Виктор Орбан или партия Качински в Полша. Но там той каза, че ще се прави „проветряване" на листите на ГЕРБ. Това беше далеч преди сегашните избори. Много от колегите останаха обидени, естествено няма да го кажат на теб или някой друг, аз обаче го казвам. Изключително обидно е да наречеш „проветряване" една парламентарна група, която е сплотена и благодарение на своето единство беше чудесен гръб на Борисов и той успя да изкара първи пълен мандат. Не беше лесно да се прави коалиция с коалиция, която, както и миналия път Реформаторите се разпадна, така и този път. Цяло геройство беше, че този парламент удържа. Ще остане завинаги известен с това, че не прие Истанбулската конвенция, не клекна, не свали гащи на Македония и не се присъедини към глобалния пакт на ООН за миграцията да дойдат да ни обезглавяват тук свещениците, учителите, както във Франция. Затова аз пуснах тази фраза да не се сбърка с „вентилацията", защото, когато се разделяш с един хора, трябва да го направиш с чест. Унгарците, които изгониха съветската армия, аз бях тогава в Унгария, не ги изпратиха с освирквания, защото те са на служба, не са виновни тези войници, че са там. Изпратиха ги с военна музика. Така че като ме питаш за пропоръка към ГЕРБ - да се разделят човешки с хората, които са дали 4 години сърце и душа за ГЕРБ!", категоричен бе Марков

    „Добре, но да Ви кажа ли това „проветряване" как звучи на българина - като че ли някой иска да „изтупа юргана от бълхите"!", отбеляза водещата Беновска. Георги Марков отговори, че този път има една особеност и тя е, че за първи път ГЕРБ ще прави избори без човекът-партия Цветанов. Той продължи: „Защото през годините Бойко казваше публично - аз партията съм я дал на Цецо. Сега Цецо го няма в партията, това беше грешка, казвал съм го многократно и е нормално да имат някакви катаклизми при връзката с лидера на партията, защото на Бойко му е пламнала главата да се занимава и с чума, и със структурите по места. Аз имам претенции, макар и човек от гражданската квота, изключително добре познавам структурите на ГЕРБ, изключително добре знам по места какви интелигентни и млади, за „гербери" няма да говоря, за „герберки" мога да кажа, че му направя на Борисов един албум над 30 снимки да види с какви, не момичета от улицата да хвърлят камъни и домати, а интелигентни, възпитани, с езици и много красиви. Пратих албума и на Орбан, защото тия неща бяха покрай обиколката с книгата ми „Феномена Орбан", човекът ми написа цяло писмо, което си го пазя за спомен!".


Книгата му за Орбан. Политиките на Орбан в Унгария.

   „Вие направихте една много знаменита обиколка, независимо, че сте народен представител от София, из цяла България и направихте един прекрасен албум, който получи публичност. И като говорите непрекъснато за Виктор Орбан да спомена и за Вашата книга за Виктор Орбан, която може би пандемията поспря, Вие правихте обиколки с нея, колко градове посетихте?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Марков отговори, че за съжаление пандемията е провалила посещенията му в много градове, включитено и във Враца, родния град на майка му. Единственото хубаво е, че книгата е излязла и на унгарски в Будапеща с добър отзив. Марков сподели, че шефът на Унгарската национална банка Дьорд Матолши му е написал едно много мило и прочувствено писмо за книгата. Той добави, че предстои Орбан да се ваксинира публично с китайска ваксина.

   „Като казахте, че иска да се ваксинира, искам да Ви върна и към някои други постижения на Виктор Орбан, които Вие цените и сте се опитвал да разяснявате и публично, и сте се опитвал да говорите с Бойко Борисов, но кое възпира Борисов да направи онова, което Орбан прави за младите - нисколихвените кредити за жилища, опростяването на лихвените вноски при раждането на три деца, даването на 8 000 евро начален капитал за покупка на кола, но всичко това се прави за млади и изучени хора, които не са в сивата икономика, а не се прави „на килограм", както в България, няма какво да крием, социалната политика, насочена към циганите, е напълна различна от социалната политика, насочена към младите. Защо Борисов не Ви чува и сега ще му поставите ли изисквания?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Марков отговори, че преди 3 седмици унгарският парламент е освободил от данъци всички работещи до 25 години. Той продължи, че политиката на Орбан към младите семейства е феноменална, като започнем от прословутите 30 000 евро подарък при трето дете и стигнем до пълно освобождаване от данъци на майката след четвърто дете и помощ от 8 000 евро за 7 местна кола за семейства с над 3 деца. Резултатите вече са налице - за първото тримесечие на миналата година има 45 000 повече родени деца в сравнение с една година по-рано. А защо в България това не е така - това е въпрос и на социална политика, и на финансови възможности. Народният представител припомни, че по време на подобни дискусии в България тогавашният финансов министър Горанов е казал, че е концептуално грешно да се дават пари за раждане на деца. Поляците обаче са възприели унгарския модел и затова „Право и справедливост" кара втори мандат. „Политиката на Орбан е - не щем мигранти, искаме унгарски деца! Прави много за младите семейства. В момента има бум на строителство и голяма помощ при реновиране на старите жилища на младите семейства. Ние не можем да правим политиката на Орбан първо защото нямаме човек като Орбан. Второ, няма мнозинство с 2/3 и никога няма да има, поради нашия избирателен закон, а без стабилно мнозинство над 50% не може да се прави голяма политика. Ето сега какво направи унгарецът, честно и почтено си плати парите за ваксини, получи там на „Пфайзер", „Модерна". Очевидно, с просто око се вижда, че ЕС тежко се провали с ваксините, Станишев горкият, той е много интелигентен, от 30 години се познавам както с теб, така и с неговата съпруга Моника, той онзи ден казва - не бива европейските граждани да остават с впечатлението, че ЕС се е провалил с ваксините. Ама то вече е такова впечтлението, г-н Станишев, от 500 милиона европейци са ваксинирани само 3% и всичко е „мара втасала", та само паспорт за ваксина не сме ѝ дали. Унгарецът купи 3,5 милиона китайски ваксини и 2 милиона „Спутник" и виж сега колко по-напред е с материала. Вчера Курц, младият и талантлив премиер на Австрия, се е сетил и е говорил с Путин да взимат и те „Спутник". Чак сега се сети, когато Орбан разчиства терена и започва строителство в Дебрецен за производство на „Спутник" V. Ние трябва добре да си дадем сметка кога са добри китайците и руснаците и кога са лоши. Китайците са добри тогава ли, когато, за кой акъл Америка и Франция дават 44 милиона долара, за да направи в Ухан тази лаборатория, която май ще излезе лаборатория-убиец, а после са лоши, когато трябва да купуваме ваксини. Как руснаците са добри, когато Макрон подписва лично 50 търговски споразумения с Путин, а са лоши, когато трябва да купим „Спутник"? Когато става дума за живота и здравето на хората, тогава няма политики! Така че унгарският премиер наистина е феномен, аз се радвам, че уцелих с това заглавие и мисля, че ако в България се появи партия Орбан и само му покажат снимката, той ще мине без никаква кампания 5%, това го установих от обиколката си в страната!", заяви Марков.


Прихващаме ли и ние европейският антагонизъм към Русия?

    „Така е, много сте прав! Но защо е този антагонизъм към Русия от страна на ЕС, ние го прихващаме почти пандемично българската политика и не само по отношение на руската ваксина, а и по отношение на руските енергийни предложения към нас. Вие знаете, че губим не само от това, че нямаме ваксина, а и от това, че вече станахме само една територия, през която руският газ минава, много ниско ни възнаграждават за това, че служим само за трасе и отива на други места, така че ние сме вече „прескочени" от руснаците. Ще дадем ли заден?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Марков отговори, че не е русофил, а унгарофил, освен това е далеч от енергетиката, но смята че в ЕС има доста двойни стандарти. Той припомни думите на унгарския външен министър, който е казал, че западните държави, които най-много говорят за санкции срещу Русия, всъщност са най-големите търговски партньори на Москва. Наближава 3-ти март и отново ще започнат традиционните дебати за характера на руско-турската война от 1877-1878 г. Марков заяви, че за нас тази война е освободителна. „Хубаво беше да се освободим сами, но не сме могли, така че е добре на 3-ти март да пуснем стихотворението на Вазов „Здравствуйте братушки", а не да слушаме бръщолевенията на Сорос, тоест да слушаме Вазов, а не Сорос! Ние сме такова племе, понеже така ни е минал животът - 40 години комунизъм, 30 години демокрация. По време на комунизма по-раболепно племе от българското не е имало. Това го казвам с чувство на съжаление. Лягахме и ставахме с пустия СССР. Единствени като идиоти марширувахме на 7-ми ноември. Изключено беше в онези години да има конгрес на УСРП и Янош Кадар като влиза цялата зала да крещи УСРП-КПСС! А нашите, щом влезе Живков, скачаха и викаха КПСС-БКП.  И като идиоти ние българите не празнувахме Коледа и Великден, като съветските другари. След 10-ти ноември цялата тази реторика се прехвърли по отношение на Америка. Ние станахме първи американофили. Единственото, което ме радва, че в България и това е мое изследване, нещата, които пиша, стигаха до космически числа харесванията, че в България „тръмпистите" са повече от „байдънистите". „Тръмпистите" в България не искат Америка да прави безсмислени войни и да затрива държави!", заяви Марков и изрази задоволството си от факта, че Тръмп се е извинил на Сърбия за безсмислената война от края на 90-те години.


Изборите в САЩ.

    „Споменахте много имена и това е предмостие към втория въпрос, който обявих, че ще Ви задам, сега не маршируваме ли много раболепно пред Америка, не сме ли една Сорос-република вече 30 години? Сорос превзе не само икономиката ни, финансите ни, но и съзнанието ни? Създаде сума ти институции, които под формата на анализатори и модерни проповедници влияят на формирането на две поколения поне! Доколко американците имат право, ето, вчера Херо Мустафа заяви, че те щели да се борят България да бъде демократична страна, с кого ще се борят, с нас ли?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Марков отговори, че след последните президентски избори Америка вече не може да бъде пример за демокрация в света, защото изборите са били фалшицирани, а победата на Тръмп открадната. Ашли Бабит е била буквално хладнокръвно разстреляна на влизане в Капитолия, но никой не подема темата кой е убиецът. „Сега ще се прави закон против върховенството на бялата раса, а защо не се направи против превъзходството на всички раси! Нима сега убийството на Бабит няма да се разследва, защото е бяла. Америка тежко се компрометира. Иван Кръстев го знаеш, той е най-добрият автор на Сорос в Централна и Източна Европа, каза - Тръмп направи Америка за смях. Не бе, драги Иванчо, твоите хора я направиха за смях, хората на Сорос, неолибералните, радикални комунисти! Те направиха Америка за смях, че гласуваха хора от гробищата! Това ако е демокрация - халал да им е! Америка е разделена, тези 75 милиона, гласували за Тръмп, не са просто републиканци, те са „тръмписти"! 700 милиона са антиглобалистите по света, привърженици на Тръмп и „тръмпизмът" няма да може да бъде победен с внос на латиноамериканци. Аз смятам, че Тръмп ще направи партия, защото „тръмпизмът" надхвърля рамките на Републиканската партия! А безпрецедентната цензура по отношение на държавен глава не е имало и по времето на СССР!", заяви Марков.


Президентът Радев.

   „Като казахте „драги ми Иванчо" за Иван Кръстев не се ли опасявате сега, че Борисов, който често ползва неговите съвети, може да се засегне косвено? Това едно на ръка и второ, понеже наближава 3-ти март, ще се обърнете ли към президента Радев да му кажете - „драги ми Руменчо", защото на 3-ти март, където са се срещнали руснаците и турците за нашето освобождение, ще предстои среща на президента Румен Радев и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, там ще има битка, какво ще кажете на „драги ми Руменчо"?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Марков отговори, че повече никога няма да се обръща към президента Радев, няма никакви претенции и никакви критики. Той продължи: Аз станах абсолютен републикански шампион в България по критики на президента Радев и нещо повече, от трибуната на НС си позволих да съветвам ГЕРБ след решението на КС, че трябва да бъде искан импийчмънт на държавния глава по 10 груби нарушения на Конституцията. На другия ден излезе Томислав Дончев на някаква пресконференция и каза, че ГЕРБ няма да иска импийчмънт на държавния глава, а в петъка, аз бях в Севлиево, не съм го гледал, но ми казаха, че Влади Горанов седнал за конституция да говори. Ти чувала ли си ме мен за бюджет да говоря - никога! Той каза в „Панорама", че конституционалистът Марков бърка с това искане за импийчмънт и издъдри още 4-5 щуротии! ГЕРБ изпусна шанса в Народното събрание да има дебат за това що за президент си имаме. Друга тема е, че нямаше да има достатъчно гласове да се внесе искане до КС, но това е политика. Така че ГЕРБ си го избраха този президент, на практика така се получи, с кандидатурата, която издигнаха срещу него, а от друга страна си го търпят, не му искат импийчмънт, това не било, онова не било. Затова аз повече няма да се хвърлям на амбразурата за държавния глава, защото имам по-радикални виждания за неговата дейност от ГЕРБ. ГЕРБ са си партия, да правят каквото искат!".


Какво очаква от предстоящите избори?

    „Опонент на тези избори на ГЕРБ сякаш основно ще бъде президентът Радев, как мислите?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Марков отговори, че тези избори са необичайни и не е сигурен, че ще могат да бъдат проведени, ако дойде трета вълна на коронавируса.

   „Ще Ви поправя, каквото и да е, Радев ще си намира трибуна!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Марков отговори, че насрочването на изборите за 4-ти април е било безумие. Той продължи, че битката за София ще бъде голяма. Народният представител подчерта: „В София неолибералната общност на Сорос, която погрешно е наричана „градска десница, нито Атанасов е гражданин, то е от едно делиорманско село, нито е десница Зелената партия, която е в ДБ, нито е десен Христо Иванов, който си е неолиберал, потомът на много, много тежка комунистическа фамилия. Тя си е неолиберална общност, на която беше разрешено и от ГЕРБ да навлезе в съдебната власт. Тя успя да надиграе ГЕРБ на местните избори заедно с БСП, защото партията ДСБ е убиецът на СДС и в момента кметове на общини като „Средец", „Оборище", „Лозенец", „Триадица", това е пъпът на София, където съм се родил, са изцяло в ръцете на „Да, България". Така че за ГЕРБ ще има много тежки избори в София. В национален мащаб ще бъде проблем явяването на Трифонов. Съвсем не е без шансове да влезе в парламента и Цветанов, защото за разлика от социолозите аз съм го виждал как работи на терен, как умее да прави структури. Неслучайно Бойко на него му беше дал партията. И неслучайно, когато беше изгонен от ГЕРБ, Бойко му каза - желая му успех, той тази работа я може. Бих добавил - може я най-добре в България. Така че изборите ще са тежки, сложни, непредвидими и ще родят, в това вече съм сигурен, на 5-ти април, това е прогноза специално за теб и за твоето предаване, ще се събудим в един политически буламач, ще бъде един ужасяващ парламент, с един ужасяващ президент и една разнебитена съдебна власт, парламент, който е в невъзможност да излъчи силно правителство. Българските политически партии в момента нямат сила да седнат и да се разберат за избирателната система, както го направиха гърците. Има няколко начина да излезем от този проклет избирателен пропорционален закон с 4% граница, колкото за партии, толкова и за десетпартийни коалиции и да вземем или германския или унгарския модел със смесена избиратена система, затова унгарците 31 години нямат предсрочни избори, или да вземем гръцкия. Ще се въртим в омагьосан кръг, чакат ни 10 години избори до дупка!", с което завърши първата част от разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Радио К2" от 27-ми февруари 2021 г. 


„БЕНОВСКА ПИТА“ - на 17.04.2021 г., СЪБОТА ОТ 9:00 ЧАСА СУТРИНТА

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Беновска: Юруш! На Бойко Борисов! Ама всички сте яли от ръката му! Факт!

Беновска: Юруш! На Бойко Борисов! Ама всички сте яли от ръката му! Факт!