Новини

Боил Банов: Нямам мръсни пари и мръсни тайни, давам дума


Боил Банов: Нямам мръсни пари и мръсни тайни, давам дума

20-02-2021 20:25


Боил Банов, министър на културата, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" коментира следните теми:


Ще се кандидатира ли за народен представител от ГЕРБ?

    „Преди да поговорим за културата не мога да отмина политическите въпроси. Вие член ли сте на ГЕРБ?", попита водещата Илиана Беновска. Боил Банов отговори, че е член на партията. „Ще Ви кандидатират ли за народен представител, знам, че листите още не са готови, но вдигнете все пак леко завесата?", продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че всеки член на ГЕРБ потенциално е кадидат за народен представител, но става такъв чак когато се извадят листите. „Дотук спираме по този въпрос, така ли?", попита водещата. Министърът на културата отговори, че така е редно.


Може ли да декларира през избирателите, че няма мръсни пари и мръсни тайни?

     „"Радио К2" и „Беновска пита" подемаме инициатива всеки един от вас, политиците, да подпише граждански договор с всеки от нас, в който граждански договор да се ангажирате с конкретни действия и числа в полза на България, да заявите под клетва, че нямате мръсни пари и мръсни тайни, да заявите още преди изборите с кого ще се коалирате, ако на вас се падне властта, да ни погледнете в очите и да сложите ръка на сърцето! Звучи малко романтично, но Вие одобрявате ли тази инициатива, възможна ли е?", попита водещата Илиана Беновска. Боил Банов отговори, че категорично одобрява идеята.

   „Вие лично, ако трябва да подпишете граждански договор, можете ли да заявите под клетва, че нямате мръсни пари и мръсни тайни?", попита Беновска. Министърът на културата отговори: „Мога да заявя спокойно, пък то се и вижда по начина, по който съществувам. То не може да се скрие, мръсните пари не могат да се скрият. Могат да се скрият само като данъчно търсене, но иначе те са наяве, те се виждат!".

    „Така е, всеки от нас в живота си има грешки, грешки на свои близки, но въпросът, който искам да Ви задам е важният - готов ли сте да отговаряте на всички въпроси, които Ви зададат по време на предизборната кампания, виждате, че социалните мрежи са доста ожесточени?", попита водещата Илиана Беновска. Боил Банов отговори, че няма въпрос, на който да не може да отговори и всяка публична личност е длъжна да го прави.


С кого може и с кого не може да се коалира ГЕРБ?

     „А приемате ли този въпрос, който се задава не само от нас, че трябва да се декларира кой с кого ще се коалира, ако на тази партия, в слуая коалиция ГЕРБ-СДС им се падне те да са мандатоносителят и да създадат бъдещото правителство? Това обсъждано ли е в ГЕРБ, можете ли да заявите с кого още можете да се коалирате?", попита водещата Илиана Беновска. Боил Банов отговори, че ГЕРБ има програмни документи, те са представени пред обществото и от тях става ясно с кого могат да се коалират. Всъщност този въпрос стои най-малко пред ГЕРБ, има други партии, които са заявявали едно, пък после са вършели друго. ГЕРБ е последователен и ясен в това с кой може да се коалира и с кой не може.

   „Защото напоследък се прокрадва дори хипотезата, че при патова ситуация, изравнени резултати между ГЕРБ и БСП, което се прогнозира от социологическите агенции, е възможно да се коалират дори ГЕРБ и БСП. БСП го отричат до смърт, а ГЕРБ?", попита Беновска. Боил Банов отговори, че ГЕРБ има приет документ на конференция, в който пише, че с БСП няма да правят коалиция. Той добави, че независимо от прогнозите на социологическите агенции, ГЕРБ ще победи на изборите с разлика.

   „Разбира се ние с Вас сме достатъчно опитни, за да знаем, че много пъти социологията прогнозира едно, а после се получава друг резултат. А възможно ли е да се коалирате със Слави Трифонов?", попита Беновска. Боил Банов отговори, че първо партията на Слави Трифонов трябва да влезе в парламента и чак след това да се коментира този въпрос. Освен това трябва да се види какви политики заявява тази партия, това досега не е станало ясно.


Хората на културата от гражданската квота в листите на ГЕРБ.

   „Прокрадват се и интересни, атрактивни личности от областта на културата и изкуството, които е вероятно да попаднат в гражданската квота на ГЕРБ, Вие имате ли идея кои биха били те?", попита водещата Илиана Беновска. Боил Банов отговори, че не иска да коментира листите преди да са готови, но може да каже, че колкото повече хора от културните среди има в тях, толкова е по-голяма гаранцията за демократични процеси.


Кое е най-важното, което ГЕРБ трябва да покаже в предизборната кампания, за да спечели доверието на хората?

 

 

    „Кое е най-важното на тези избори, с което ГЕРБ може да затвърди своите три мандата и да постигне четвърти, кое е най-важното, което трябва да заявите открито, ясно и честно в очите на хората, че ще направите за България?", попита водещата Илиана Беновска. Боил Банов отговори: „Най-важното на тези избори е това, което сме правили до момента и правим, то другото няма значение. Ако хората не оценяват това, което в момента се прави от ГЕРБ, какво да им хвърляме прах в очите, че ще правим нещо друго. Има много, много, много, много неща, които ГЕРБ прави реално и е правил през годините, които са видими дори за хора, които не желаят да ги припознаят и признаят. Така че тази кампания е много лесна за ГЕРБ, защото тя е основана на това, което ГЕРБ върши и то не от година или две!".

 

 

    „А кое е онова, Вие сте режисьор по професия, също сте човек на изкуството, кое е онова вдъхновяващото, което ГЕРБ трябва, за да стимулира духовността при избора, да подскажете, да зарази с дух избирателите?", попита водещата Илиана Беновска. Боил Банов отговори: „Вижте, да заразяваш избирателите с дух беше много модерно преди 30 години. Сега избирателите трябва да се заразяват с работа и с постигнати неща. Мина това време от началото на промените, когато емоциите бяха водещи, след което хората имаха ужасно усещане, че нещо невероятно ще се случи с живота им, ако променят едно или друго статукво, пък то оставаше същото, да не кажа и по-лошо. Тук вече прагматизмът е това въодушевление, това, което всеки усеща в собствения си град, по пътищата, в театрите, отношението в болницата. Ако там няма промяна и усещане за това, че държавата върви по един ясно изразен европейски път не само на документи, то всичко друго няма значение. Така че въодушевлението за тези избори е прагматизмът, работата!", с което завърши първата част от разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Радио К2" от 20-ти февруари 2021 г. 


Можете да чуете цялото интервю ТУК

„БЕНОВСКА ПИТА“ - на 17.04.2021 г., СЪБОТА ОТ 9:00 ЧАСА СУТРИНТА

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Беновска: Юруш! На Бойко Борисов! Ама всички сте яли от ръката му! Факт!

Беновска: Юруш! На Бойко Борисов! Ама всички сте яли от ръката му! Факт!