Новини

Боил Банов: Свръхзадачата пред мен е съвременното ни изкуство да е на световно ниво


Боил Банов: Свръхзадачата пред мен е съвременното ни изкуство да е на световно ниво

20-02-2021 19:37


Боил Банов, министър на културата, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" коментира следните теми:


Приоритет ли е културата за ГЕРБ?

    „Културата приоритет ли е на ГЕРБ, ето, в края сте на един, този път пълен мандат, какво може да отчетете Вие, без да влизаме в излишни подробности, но глобално?", попита водещата Илиана Беновска. Боил Банов отговори, че за последните 4 години бюджетът на Министерството на културата е повишен с 55%. Със същия процент са повишени всички начини за финансиране на културата, които минават пряко през министерството. Той заяви: „Да, приоритет е! Да, културата върви заедно с образованието, да, тя е неизменна част от хипотезите за развитие на ГЕРБ и хората го усещат ясно, дори особено ясно в тази ужасна ковид-година, където в културата се борихме не просто за оцеляване, а за развитие и мисля, че го постигнахме в много отношения!".


Съвместната работа с религиозните институции за опазване на сгради-паметници на културата.

    „След малко ще чуем и Ловчански митрополит Гавриил, когото записахме, той каза, че Министерството на културата и културните дейци имате задължение към нацията и трябва да се работи повече за духовността!", заяви водещата Илиана Беновска. Боил Банов отговори, че е съгласен и дори може да каже, че не става дума за задължение, а за призвание. „Как се изразява то?", попита Беновска. Банов отговори, че става с много работа. Той подчерта, че през последните години МК работи доста интензивно с Църквата и въобще с всички религиозни институции. Министърът на културата добави: „Раздаваме се напълно и мисля, че имаме уважението на всички митрополити в страната!".

    „Бойко Борисов винаги с охота, позволявам си да мисля и с уважение, се грижи за всички религии в България, ето, за пореден път за различни храмове, сгради на различни вероизповедания в България МС даде пари, за да могат те да посрещнат нуждите си. Част от тези сгради, например на БПЦ, са паметници на културата и общественозначими сгради. МК какъв контрол управлява върху тяхната поддръжка, стопанисване и запазване на тяхната стойност и значимост?", попита водещата Илиана Беновска. Боил Банов отговори, че МК не само контролира, но и помага. Той продължи: „Това му е страшно качество на премиера, че осъзнава необходимостта от подкрепа на духа, на духовното, ние с нашите политики се вписваме в тази позиция, всичко, което е духовно, е приоритет в МК. Стремим се и финансово, и през всякаква друга подкрепа да опазваме и съхраняваме. Това са много манастири, църкви. Извън средствата на правителството и ние немалко средства отделяме по нашите програми. Работим в тесен контакт с представителите на всички религии. Да, аз мога да декларирам, съвестта ми е чиста, мога да погледна и патриарха, и мюфтията в очите, защото всичко, свързано с тяхната дейност, е било приоритет за мен през тези години!".

   „Като казахте патриарха и че можете да се погледнете очи в очи, ето, сградата на Патриаршията предстои да бъде спешно ремонтирана, знаете, че тече покривът, че фасадата се руши, каква логистична помощ, за да не стане грешка в този ремонт, нищо друго не казвам, може МК да окаже и чрез какви свои институции?", попита водещата Илиана Беновска. Боил Банов отговори, че всички паметници на културата минават през института за паметници на културата и МК за заверка в рамките на проектната им документация. МК работи в много тясна координация с БПЦ, за да може да се съхрани паметника и да се развива духовното. „Контактът ми е много близък, телефонът ми е денонощно отворен за всички, които тръгват да ремонтират паметници на културата, особено църкви и джамии!", категоричен бе министърът на културата.


Учитото от токов удар 16 годишно момче в София.

   „А когато не е паметник на културата, но сградата е от обществено значение и е красива сграда как контролирате процесите, извинявам се за сравнението, нищо повече не искам да кажа, но станахме свидетели на чудовищна немарливост, злоупотреба с власт, когато загина едно момченце, стъпвайки с мокрите естествено обувки на мократа улица върху един кабел, представете си, по който тече ток?", попита водещата Илиана Беновска. Боил Банов отговори: „Моите съболезнования първо за родителите и близките на това дете! Можеше да бъде и моето дете, там е пътят, по който преминава. Драмата е огромна! Как можем да сведем до нула мръсотията и престъпността, ако ме питате - трябва да се опитваме всеки ден, всеки ден! До нула не знам дали ще успеем някога. Мръсници, които да минат през задния вход винаги ще се намират, които да прокарат едно или друго нещо не по нормите и правилата. Важното е всеки ден да се борим с това!".

   „Благодаря Ви за Вашата честност и мъжество, не се опитахте да ме замъглите, че ще успеем докрай, факт е, че изобретателността на злия гений в световен мащаб не е малка! За да си купиш една шепа фъстъци от тази будка или каквото там е продавала, ти можеш да пуснеш оголено електричество по улицата!", заяви водещата.


Отпуснатите от държавата парични награди за културни дейци от близкото ни минало.

    „Като говорим за култура и културни дейци Вие знаете едно време, помним двамата с Вас, културните дейци, певците, музикантите, актьорите, режисьорите, писателите, поетите бяха на почит и държавата се грижеше за тях, сега се оказаха най-малко две неща. Част от тях или не са си плащали осигуровките, ако са се самоосигурявали, или държавата е изгубила техните документи, това няма да го коментирам, защото се оказа факт, но вие се опитахте, правителството и лично Вие да подобрите социалния статус на част от тези видни хора. Това предизвика огромен спор в обществото, „нахейтиха" ви, че сте избрали „на килограм" някои, а други сте пропуснали. Както казваше дено време царя - за да е добра една сделка и двете страни трябва да са недоволни. В случая едва ли можем да употребим на 100% това, но как ще установите справедливостта, важно е сякаш това да се случи дори преди изборите?", попита водещата Илиана Беновска. Боил Банов отговори, че това е бил един много силен ход, който ще остане във времето, като основен акт на държавата към най-талантливите и достойни хора. За модел е бил взета 55-та годишнина от Златния орфей, защото почти всички големи звезди са минали през този конкурс и са взели награди. Впослествие се е оказало, че много от великите ни изпълнители или не са ходили на Златния орфей, или не са били пряко наградени. Така че преди дни е заседавала нова комисия, която е добавила над 80 човека. „Покритието на тези достойни хора вече е почти 100%. Така че тази прекрасна инициатива, освен всичко друго, ще завърши с едно двустранно удовлетворение, това, за което Вие говорите!", категоричен бе министърът на културата.

   „По какъв критерий?", попита водещата. Боил Банов отговори, че са включени и други конкурси в България и наградените в тях. „Има ли в тази комисия представители на тези събития?", попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че в комисията има представители на всички творчески съюзи в страната и е изключително компетентна.

   „Това ще се случи ли преди изборите?", попита Беновска. Боил Банов отговори, че в сряда на заседание на МС тези 80 човека ще бъдат добавени към първите 65. Той продължи: „Но целта не беше изборите. Това е един многогодишен разговор, действията по случването на тази инициатива стартираха през май миналата година. Просто така се случи във времето, че стана преди изборите, но който ме познава знае, че моите позиции са устойчиви във времето, а не са предизборни!".

   „А каква е сумата, която ще бъде отпусната за тези нови 80 човека?", попита водещата. Боил Банов отговори, че досега е била 1,8 милиона за 3 години, сега може би ще бъдат прибавени още 2 милиона. Той уточни, че това е награда за особени заслуги и по повод 55 години Златен орфей и други награди през годините. Всеки един от тези хора е отдал живота си, за да прославя държавата.

   „Наистина ли сте сигурен, че е пълен списъкът?", попита водещата Илиана Беновска. Боил Банов отговори: „Направихме всичко възможно да няма пропуски. Надявам се, че е пълен на 100%!".

   „Повече от сигурна съм, имам разговори, че наследниците на някои велики имена в културата и изкуството няма да бъдат удовлетворени, защото техните предци, ако мога така да се изразя, вече ги няма на този свят, а те не са възнаградени по начина, по който в момента това се случва. Предвиждате ли подобна хипотеза и как бихте реагирали?", попита водещата Илиана Беновска. Боил Банов отговори: „За наследниците не предвиждаме. Важното е, че наследниците на тези 140 човека в момента могат да се чувстват горди. Най-красиво би било, ако и други хора, които напуснаха този свят, велики българи, биха били подкрепени, но така или иначе поставихме началото, защото тези млади изпълнители, които сега номинираха своите известни и по-възрастни колеги, утре те ще са в същото положение. Това ще се превърне в практика не само в този бранш. С най-голямо уважение, понеже слушах преди това радиото, стана дума за Ласка Минчева, искам да кажа, че тя е в списъка на най-големите ни награди - 700 лева пожизнено всеки месец. Тя е одобрена и от МС, а миналия петък беше гласувано и от НС, тя вече може да се възползва от тази награда, така че да е жива и здрава!".


Каква е неговата свръхзадача?

    „Финални думи, ако Вие се явите за народен представител и ако повторите мандата си като министър на културата, каква е свръхзадачата, която ще си поставите и ще декларирате в този така наречен граждански договор, който ние предлагаме условно да се подпише с нас, избирателите?", попита водещата Илиана Беновска. Боил Банов отговори, че свръхзадачата е съвременното ни изкуство, което трябва да стане европейско и световно. Той продължи, че е защитен уникален проект за 100 милиона от парите за ковид възстановяване, за съвременно българско изкуство в координация с европейското такова. Защитени са още 100 милиона за дигитализация на архивите на всичко, което имат музеи, галерии, фонда на БНТ и БНР, за реновация на българските читалища. Министърът на културата още веднъж подчерта, че е много важно съвременното българско изкуство да се развива в крак със световното. Имаме нужда нашите съвременни таланти да бъдат европейски и световни такива, това е мотото.


Участието на Мария Бакалова в „Борат-2".

    „Накрая се изкушавам един въпрос, който забравих, възникна една обществена дискусия - горди ли трябва да сме с евентуална награда, която може да получи млада българска актриса за участието си в „Борат-2"? Доколко това е естетически престижно, ако мога така да се изразя? Нейният професор Иван Добчев изрази духовно неудовлетворение от това участие. Наша българска актриса участва в „Борат-2" и с доста емоционалност се води една публична дискусия в мрежите доколко трябва да сме горди с подобна награда?", попита водещата Илиана Беновска. Боил Банов отговори, че по-важно е дали актрисата е горда, а ние можем само да бъдем съпричастни. Той продължи: „Нека да не ограничаваме свободата и да канализираме от какво трябва да сме горди, защото ще се върнем в най-лошите години на социализма!".

   „Актрисата Мария Бакалова е горда!", отбеляза Беновска. Банов отговори: „Това е най-важното!". Беновска продължи: „Това е добър отговор, оборвате съществуването на „1984", Оруел, за когото се натрапва, че съществува в България като режим!". Банов заяви: „Най-важното е да не започнем за указваме с табели на хората кога да се гордеят, кога да ръкопляскат, кога да имат самочувствие. Демокрацията е свобода на вътрешния дух, на волеизлиянието, това е същността на демокрацията!", с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Радио К2" от 20-ти февруари 2021 г. 


Можете да чуете цялото интервю ТУК

„БЕНОВСКА ПИТА“ - на 17.04.2021 г., СЪБОТА ОТ 9:00 ЧАСА СУТРИНТА

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Беновска: Юруш! На Бойко Борисов! Ама всички сте яли от ръката му! Факт!

Беновска: Юруш! На Бойко Борисов! Ама всички сте яли от ръката му! Факт!