Новини

Георги Търновалийски: На Георги Гергов Нинова не може да му отнеме социалистическите идеи, защото не му ги е дала – роден социалист е


Георги Търновалийски: На Георги Гергов Нинова не може да му отнеме социалистическите идеи, защото не му ги е дала – роден социалист е

09-01-2021 15:13


Георги Търновалийски, народен представител от ПГ на „БСП за България", член на НС на БСП, член на Градския съвет на БСП-Пловдив, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" коментира следните теми:


Стилът на управление на Корнелия Нинова.

     „И сега сме на горещата линия, току що приключилия областен съвет в Пловдив, на линия е г-н Георги Търновалийски, народен представител от ПГ на „БСП за България", член на НС на БСП и още какъв сте г-н Търновалийски?", попита водещата Илиана Беновска. Търновалийски отговори, че е член на Градския съвет на БСП-Пловдив, социалист.

   „Чудесно е, че сте социалист, а ще продължите ли да бъдете социалист и след случващото се в БСП-Пловдив?", попита водещата. Георги Търновалийски отговори, че случващото се в БСП няма нищо общо с идеята и ще си остане социалист, независимо дали е в БСП или не. „Да, но социализмът не е някаква сляпа вяра, която всеки изповядва сам вкъщи, това е една стогодишна идеология, създадена от Димитър Благоев, която крепи в момента и моите родители, и Вашите родители!", отбеляза Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че живеем в демократично общество и идеята, идеологията не може да принадлежи само на една партийна структура. Той продължи, че има идеи, които ще реализира заедно със свои другари от други области в страната, които желаят да поставят БСП на релсите на реалния, демократичен социализъм.

    „Хайде да обясните малко по-разбираемо на хората, които ви вярват и разбират от политика, всъщност Вие сте разочарован от лявата идея или от управлението на лидера на БСП Корнелия Нинова и нейното обкръжение?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори, че може да обясни с един пример. Според него, когато лидер на социалистическа партия говори, че ако спечелят изборите, то хората ще живеят по-добре, трябва да го показва и с действия. Същият този председател е уволнил 50% от администрацията на „Позитано", без да се съобразява, че сред тях е имало майки с деца, хора с увреждания, представители на профсъюзите, които законът защитава. Тя не се е съобразила със закона и техните права. „Как да вярват хората на този човек, че ще управлява справедливо? Това няма нищо общо със социалистическата справедлива идея!", попита Търновалийски.

    „Добре, но Корнелия Нинова, както каза сутринта в ефира на „Радио К2" Михаил Миков, се опитва да „подстриже" прорасналите по-високо лица от ранга на бившия областен председател на БСП-Пловдив и настоящ градски председател Георги Гергов, председателя на ПЕС и експредседател на партията Сергей Станишев, самият Михаил Миков, също експредседател на БСП, както и може би бъдещия председател и сегашен кмет на Перник Станислав Владимиров, как ще коментирате това?", попита Беновска. Георги Търновалийски отговори: „Това е обезличаване на БСП, това е репресия срещу лидерите в тази партия. Това няма да доведе до нищо добро, още повече, че предстои влизане в предизборна кампания. Но председателката на партията това не я интересува, тя води лични битки. Няма да повтарям характеристиката, която направи в една медия кметът на Перник, но смятам, че много добре я охарактеризира!".

   „Каква е Вашата оценка, ако няма да цитирате характеристика на Станислав Владимиров, употребете Ваши епитети, Вашите определения?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори, че според него Нинова е неподходящият човек да ръководи БСП. Тя е неподготвена политически и с недостатъчни лидерски качества, за да твърди за себе си, че е лидер на БСП.

    „Но явно Корнелия Нинова е много добре подготвена апаратно, защото вие сте големи мъ же, с много голям опит, доста на брой при това и с високи позиции и тя в момента ви „подстригва"!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори: „Това, което на нас ни пречи и е различно, е, че ние сме партийни хора, на първо място поставяме партията, а не личните интереси. Това е голямата разлика и смятам, че е съществено!".

   „Добре, но хората, които споменах преди малко и мога да изредя един дълъг списък, са потомствени членове от поколения на „Димитър-Благоевата" партия, защо вие се предавате така лесно?", попита Беновска. Георги Търновалийски категорично заяви, че не са се предали. Той продължи: „Нямаме намерение да се предаваме, направили сме грешки, тук визирам избора на Корнелия Нинова, защото ние многократно бяхме предупреждавани, че правим грешка, това, че позволихме уставът да бъде променен по този начин, също бяхме предупредени. Но няма да се предаваме, това е нашата партия, тя не е едноличен търговец, тя не може да бъде управлявана по този начин. Ще продължим да водим битката БСП да бъде върната на идейните основи. Това е 130 годишна партия, тя не е нито на Корнелия Нинова, нито на Георги Търновалийски, нито на Георги Гергов, Сергей Станишев или Михаил Миков, това е 130 годишната социалистическа партия!".

   „Веднага възниква въпросът как, кажете ясно и точно?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори, че вътре в партията може да бъде изградена една демократична платформа, чисто политически нещата да бъдат поставени там, където трябва, защото в момента БСП не е партия на демократичния социализъм. В момента БСП се управлява като ЕТ. „Не можем да сменим Корнелия Нинова като председател, но можем да изразяваме своите позиции, какво друго очаквате ние да направим?", попита социалистът.

   „Нищо не очаквам, въпросът е кога започвате да изграждате тази платформа?", попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че с позицията, която са внесли на „Позитано" на 8-ми януари, за оттегляне на подкрепата от ИБ и НС, са поставили началото на изграждането на тази платформа. Обвиненията към националното ръководство са, че води партията в посока, различна от идейната основа на партията.


Изборът на Емил Караиванов за председател на БСП-Пловдив.

    „Онзи ден в четвъртък БСП съобщи към 8-9 часа вечерта, че е изключила Георги Гергов, днес БСП-Пловдив имате нов областен председател на мястото на Гергов, това е Емил Караиванов, който спечели срещу Атанас Петков, каква е равносменката?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори, че по устав Гергов не е имал повече право да бъде областен председател. Емил Караиванов е бил избран с няколко гласа повече от членовете на областния съвет. „И какво се случва оттук нататък?", попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че просто има нов председател на областния съвет. „Подкрепяте го?", попита водещата. Търновалийски отговори: „Ако имате предвид, че аз съм подкрепял кандидатурата на Атанас Петков, да, това е така, една голяма част от членовете подкрепяха Атанас Петков, но Емил Караиванов получи 4 или 5 гласа повече и беше избран. Какво ще направи Емил Караиванов, който е бивш кмет на Асеновград, загубил последните избори, ще видим, защото да управляваш една такава сложна област след Георги Гергов, който е доказан политик и доказана личност, е много сложно и аз се съмнявам в това, че той ще реализира някакви победи или един добър мандат, но му го пожелавам от сърце, защото това е за доброто на моята партия, дано да се справи!".

   „Да, Вие ме изпреварихте, Емил Караиванов загуби изборите в Асеновград, от Асеновград е и вашият колега, депутатът Манол Генов, който днес ръководеше този областен съвет на БСП, виждате ли някаква взаимовръзка и диктуване от приближените на Нинова на тенденциите? Питам Ви съвсем директно, има ли влияние Корнелия Нинова в избора на Емил Караиванов чрез Манол Генов?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори: „Кандидаткурата на Емил Караиванов беше наложена от централното ръководство, бяха притискани хора от членовете на областния съвет, ние тепърва ще направим анализ, защото на предния областен съвет имахме 39 гласа, а днес се оказа, че имаме 34. Това означава, че петима от членовете на областния съвет са били мотивирани, притискани. Ние ще разберем кои са, лесно ще се разбере с новото изпълнително бюро, с листите! Анализът ще си го направим ние, за да разберем кои са предателите и кои са застанали срещу нас!".


Какво би казал на Георги Гергов?

     „Да вървим напред и нагоре, разбирам, че вие от БСП-Пловдив начело с Георги Гергов, Вас и други представители ще браните морала и ценностната система на „Благоевата" БСП?", попита водещата. Търновалийски отговори, че са длъжни да го направят, защото през последните 5-6 години БСП е останала далече от идеите на Благоев, от социалистическата идея. Вече не се говори за идеология. Политиката на сегашното ръководство е на противопоставяне и влизане в различни конфликти и затова резултатите са лоши. „Следващата загуба ще бъде на парламентарните избори, аз не вярвам в победата на БСП на тези избори, защото при тези обстоятелства, да обезглавиш една организация като БСП в Пловдив и областта, да се противопоставиш на оргаризацията в Перник, където имаме един успешен кмет, да създадеш проблеми във Варна, в Криводол, в други по-малки градове, това няма да доведе до нищо добро и е в услуга само на ГЕРБ. Тук си задавам и други въпроси, на кого служи всичко това?".

    „Добре, но ако се поставите на мястото на Георги Гергов, един потомствен член на социалистическата партия от поколения, той вече е изключен от сегашното ръководство начело с Корнелия Нинова, какво ще му кажете публично?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори, че не може да се постави на мястото на Гергов. „Представете си какво чувства този човек!", продължи Беновска. Търновалийски отговори: „Аз не съм потомствен социалист, но понеже познавам отблизо Гергов, знам какво му струва това. Мога да му кажа единствено и само, че идеята никой не може да му я вземе! Мога да му кажа като приятел и другар, че Георги Гергов е доказан и като политик, и като личност, и като бизнесмен, така че това, което води като война срещу него Корнелия Нинова е една репресия срещу него. Времето ще го реабилитира, другарите също, подкрепата от цялата страна той я има!".

   „Г-н Търновалийски, Вие ме изненадахте, аз направо ще Ви подкрепя с една мъдра мисъл на философа Сократ, той казва почти същото, което и Вие - никой не може да ти отнеме това, което не може да ти даде. Корнелия Нинова не е дала социдеите на Гергов!", заяви Беновска. Търновалийски се съгласи и каза, че така мислят мъдрите хора, но за съжаление председателят на БСП не е от тях.

   „Вие си я избрахте!", отбеляза Беновска. Търновалийски отговори, че това е така и вече е отчетено като голяма грешка, за която плащат в момента.


Какво ще каже на Корнелия Нинова, когато я срещне?

 

 

    „На 13-ти януари предстои лично Вие да се върнете в Народното събрание и там няма как да не срещнете председателката Корнелия Нинова, какво ще ѝ кажете в очите?", попита водещата Илиана Беновска. Георги Търновалийски отговори, че може да каже нещо в очите само на човек, който може да гледа в очите. Корнелия Нинова обаче не е от тези хора, тя никога не гледа хората в очите. Тя гледа през тях и това е големият проблем на отношенията вътре в БСП. „Корнелия Нинова от 4 години гледа през мен и през други колеги, за нея хората нямат значение! За нея значение има само властта и тя вижда хората, които са раболепни, които са около нея и изпълняват раболепно това, което тя им нареди и иска от тях!", категоричен бе Търновалийски.

 

 

   „Добър финал, няма повече да Ви мъча, пожелавам Ви да Ви преболи и да действате!", пожела на финала водещата на своя събеседник. Той отговори: „Благодаря Ви, пожелавам Ви здраве, успех и наистина в България да има една истинска политическа класа, каквато в момента няма в държавата. Дано тя да бъде изградена от младите хора, които идват след нас!", с което завърши разговора си с Беновска в предаването „Беновска пита" по „Радио К2" от 9-ти януари 2021 г.  


Можете да чуете цялото интервю ТУК

„БЕНОВСКА ПИТА“ - на 17.04.2021 г., СЪБОТА ОТ 9:00 ЧАСА СУТРИНТА

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Беновска: Юруш! На Бойко Борисов! Ама всички сте яли от ръката му! Факт!

Беновска: Юруш! На Бойко Борисов! Ама всички сте яли от ръката му! Факт!