Notice: Undefined index: TIMESTAMP in /var/www/class/class.Products.php on line 733
Марияна Николова: 24 лева обезщетение на ден не сме обсъждали в НСТС, за детските надбавки ще има дебат

Новини

Марияна Николова: 24 лева обезщетение на ден не сме обсъждали в НСТС, за детските надбавки ще има дебат


Марияна Николова: 24 лева обезщетение на ден не сме обсъждали в НСТС, за детските надбавки ще има дебат

15-11-2020 21:52


Марияна Николова, вицепремиер по икономическата и демографска политика, и  министър на туризма, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Ще се справи ли Министерски съвет с кризата, предизвиката от коронавируса?

    „И каня следващия гост вицепремиера по демографската и икономическа политика Марияна Николова, темата на разговора ни е ще се справи ли ГЕРБ и МС с COVID-19. Отговаряйте ми като вицепремиер по икономиката и демографията?", попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Марияна Николова отговори: „Аз съм впечатлена от Вашия въпрос, Вие винаги задавате интересни въпроси. Считам, че правителството още в момента, когато кризата възникна, се справя и контролира процеса. Мерките, които изработихме, пакетът от социално-икономически мерки вече дава своя резулта. Над 2 милиарда лева бяха направени и подготвени съвместно с МИ, МФ и МЗ по отношение на това да се създаде спокойствие и да се установят социално-икономически параметри, които да могат да обусловят мерки, които да са целесъобразни, правилни и навременни. Аз считам, че в момента ние сме навреме и мерките дават резултат!".


Дебатите по идеята детски надбавки да се дават за всички семейства, независимо от доходите.

    „Така ще кажете, но знаете, че ви остават 4 месеца до редовните избори, сигурно трябва да си дадете сметка, че ви предстои приемането на Бюджет 2021, Вие отговаряте и за икономиката, и за демографията, не е пряк Ваш отговор на този въпрос, но днес президвика доста политическо движение, особено от страна на ВМРО, предполагам, че и от вашата партия НФСБ ще има такава реакция, че ГЕРБ даде заден за детските надбавки за всички деца?", попита водещата Илиана Беновска. Марияна Николова отговори, че самата тя е експерт и няма политическа принадлежност. Тя продължи, че мярката с детските помощи за всички деца, независимо от доходите на семействата, е била широко коментирана от синдикални и работодателски организации, влязла е за обсъждане и в Съвета по демографска политика и е получила широка обществена подкрепа. Има обаче и доста страни, които са против нея.

   „Така е, но ще си позволя да използвам и едно определение, което вашият пиар експерт Таня Митова употреби в разговор по темата, тя каза не е ли „танц напред-назад това", не ви ли е страх, аз очаквам реакция от страна на Валери Симеонов, не ви ли е страх, че ще си навлечете гнева на родителите? Но да кажа и още нещо, Веселин Марешки, лидерът на „Воля", днес каза по „Неделя 150", че това може да е договорено между управляващата коалиция и вие по-малките партньори да се опънете да отпадне този подоходен критерий за получаване на детските надбавки и тогава по-големият коалиционен партньор да отстъпи и вие пак да сте добрите?", попита водещата Илиана Беновска. Марияна Николова отговори, че в момента предложението за детските надбавки се разглежда в парламента, трябва да се видят всички гледни точки, включително гражданската позиция и позицията на народните представители и в дебата ще се стигне до конкретно решение.


Трябва ли да има локдаун?

    „Като заговорихме за лидера на НФСБ Валери Симеонов, помните, че той поне 4 пъти според мен поиска локдаун, пълно затваряне, смятате ли, че това е удачно, питам Ви като вицепремиер по икономиката, но и като министър на туризма?", попита водещата Илиана Беновска. Марияна Николова отговори, че обстановката се следи непрекъснато. Тя продължи, че държавите прилагат диференциран подход. „Аз считам, че в момента ние управляваме добре коронакризата и трябва да се намери баланс между това да се запази живота и здравето на хората и икономиката да остане работеща, защото доходите на населението са най-важни. Важно е също да се отбележи, че усилията, които правителството полага за търсенето на диалог, решения и навременни мерки дават своя резултат. Много е важно и психиката на хората да бъде запазена. Ние трябва да направим така, че да не се създава паника и постепенно и плавно да излезем от тази криза!", обясни вицепремиерът.


Поведението на президента Радев, който обяви, че сваля доверие от правителството.

    „Г-жо вицепремиер Николова, да мога да не Ви попитам и основния въпрос, на който от години търсим отговор, но не получаваме - „Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България?". Сигурно Ви е направило впечатление, че президентът Радев, който вероятно се гласи да разшири своята власт, намекна, че може би ще прави партия, намекна, че социалистите са го избрали, хипотези много можем да правим, но забрави пък, че Доган го е избрал, но това е друга тема. Та президентът Радев за пореден път обяви, че сваля доверие от кабинета „Борисов". Питам Ви не иронично - как работите без доверие?", попита водещата Илиана Беновска. Марияна Николова отговори: „Аз като юрист мога да кажа, че доверието го дава суверенът и суверенът е решил кой да бъде в изпълнителната власт както и кой да бъде държавен глава. Разнобоят в институциите не е полезен в момента, особено в тази ситуация. Аз мисля, че правителството изпълнява своите легитимни функции и носи отговорност към гражданите, особено в тежката криза, в която се намираме - здравна и икономическа!".


Мястото на туризма в Националния план за възстановяване и устойчивост.

    „Къде е мястото на туризма в четирите стълба, които вицепремиерът Дончев представи преди около 2 седмици в Националния план за възстановяване и развитие?", попита водещата Илиана Беновска. Марияна Николова отговори, че в Националния план туризмът също трябва да намери своето място. Браншът е реагирал и са представени номинации, излъчени от 18 неправителствени туристически организации, както и 4 ВУЗ-а. Ще бъде разработен конкретен механизъм, който да бъде добавен в този план. „Като един от стълбовете или като отделен пети?", попита водещата Илиана Беновска. Вицепремиерът отговори, че може и като отделен, има различни предложения, но може и в някой от стълбовете да бъдат вкарани конкретни предложения.


Посещението ѝ в Турция и значението на югоизточната ни съседка за българския зимен туризъм.

   „Не мога да не си позволя една шега, но това е самата истина, когато ми гостувахте последния път беше в деня, когато се завърнахте от Москва, днес гостувате тук в деня, когато се завръщате от Турция. Вие не се страхувате да пътувате и да се борите за българския туризъм, каква беше ползата от ходенето Ви в Турция?", попита водещата Илиана Беновска. Марияна Николова отговори, че неотдавна е била на посещение в Турция, постигнала е споразумение с колегата си Мехмет Ерсой да останат отворени границите и да се ползват здравните коридори, за да се осъществява туристопотока, както и да бъдат обезпечени бизнеса и транспорта. Тя продължи: „Сегашното ми посещение беше целенасочено, аз посетих Турция за срещи с туристическите оператори, които оперират директно на пазар България, поради засиления интерес, който имат нашите ски курорти. Много е известен „Пампорово" в Турция, заявката е голяма и ние очакваме голям брой туристи от зимните ваканции в Турция!".

   „Вчера на пресконференция председателят на Областния лекарски съюз в Одрин д-р Алтун поиска да се затвори границата с България?", попита водещата Илиана Беновска. Марияна Николова поясни, че всъщност той е поискал да се затворят всички граници на Турция. До момента обаче ние не сме информирани официално по дипломатически път за такова искане. За момента договорката е границите да останат отворени, като нашата страна наблюдава ежедневно ситуацията и най-репресивната мярка, която можем да си позволим, е PCR тест, а не затваряне на граници.


Готови ли сме за зимния туристически сезон?

   „Обикновено в такива моменти питаме министъра на туризма как ще започне и ще се осъществи зимния туристически сезон. Вие бяхте и в Банско, разговаряхте с хотелиерите, с бизнеса, как ще се осъществи този зимен сезон, кого ще привлечем, споменахте Турция, говори се и за Москва? И не на последно място да Ви питам как ще върнем българския турист, защото знаете, че ние обичаме за ходим в Австрия, в Италия на ски?", попита водещата Илиана Беновска. Марияна Николова отговори: „Така е, но поради ограниченията за пътуване аз разчитам и това ще го кажа съвсем отговорно, на нашите сънародници по отношение на вътрешния туризъм, както те направиха и по време на летния сезон, нашите курорти са готови за сезона. Аз направих посещения и на място, за да видя как се спазват мерките. Знаете, че с моя заповед бяха дадени указания по отношение на мерките за безопасност. „Мерките са безупречни и контролът е изключително засилен. Мерките са съгласувани със здравните власти и готовността на курорта по отношение на спазването на мерките е почти на 100%. Банско се готви да отвори на 4-ти декември с амбиция до 11-ти април да има ски сезон, според прогнозите разбира се. „Боровец" също е в готовност, там малко по-късно ще се отвори сезона на 8-ми декември. Още веднъж подчертавам, че на срещата, която беше и с бранша, и с местната власт изискването, което поставих, е, че няма да има компромис към никого, защото в момента най-важни са здравето и живота на хората и спокойствието на туристите!", категорична бе Николова. Министърът на туризма добави, че правим много силна реклама на балканския пазар и разчитаме много на балканските туристи.


Мерките в подкрепа на заведенията за хранене и местата за развлечение.

    „Нека да е така, но искам да Ви попитам и друго, затворихме нощните заведения, ресторантите сме ги ограничили до 12.30 вечерта, 60/40 изигра някаква роля, но нека да не обсъждаме това в момента, обсъдихте ли на НСТС мярката да се компенсират служители, които ще излязат в неплатен отпуск с 24 лева дневно? Слушах Пламен Димитров, президентът на КНСБ, той доста яростно се противопостави на това!", попита водещата Илиана Беновска. Марияна Николова отговори, че до момента такова предложение още не е влязло в НСТС. В момента мярката за заетостта е 60/40, за туризма тя е 80/20. Нейният дизайн ще претърпи промени. Вицепремиерът каза, че очаква в скоро време да се разгледат такива предложения.

   „Колко скоро, защото доколкото разбрах тази мярка за тези 24 лева, които честно казано не можах да разбера как са изчислени на работен ден, трябва да влязат в изпълнение доколкото разбрах на 1-ви ноември?", попита водещата Илиана Беновска. Марияна Николова отговори, че това са предложения, които постъпват по искане на бранша. Тя продължи, че за заведенията успешно работи мярката 80/20, както и намалената ставка ДДС на 9%. Тези мерки са довели до спасяването на доста работни места до 30% спасяване на бизнеса, това е подчертано от бранша. А по отношение на часа за затваряне на заведенията, той е унифициран за цялата страна на 23.30 часа. Ситуацията се наблюдава ежедневно. Стриктно се следи дали се спазва дистанция между посетителите в местата за хранене, настаняване и развлечение.


Превръща ли се България в дестинация за „алкохолен туризъм"?

    „Вицепремиер Николова, изкушавам се да Ви питам нещо, което ще излезе извън темата Северна Македония - България, не за това Ви питам, но силно впечатление ми направи изявлението на премиера на Северна Македония Зоран Заев, искам да го цитирам точно, който направи връзка между легализацията на марихуаната в Македония и развитието на туризма. Вашият коментар, ако Ви е удобно? И не на последно място да Ви попитам България продължава ли да е „алкохолен туризъм", както превърнаха някои държави, които не са членки на ЕС, Черноморието?", попита водещата Илиана Беновска. Марияна Николова отговори, че не може да коментира изказването на Зоран Заев. При нас законодателството е ясно и въпросът за марихуаната няма връзка с туризма.

   „Вие разбирате паралела, който правя, профанираме се като нация, за да се предлагаме!", уточни водещата. Вицепремиерът отговори: „Аз считам, че България е 4 сезонна дестинация и в никакъв случай не мога да определя нашата страна като дестинация с „алкохолен туризъм". Ние имаме зони за развлечение, имаме курорти, които предлагат различни парти събития, но това си е в реда на нещата. По-скоро нашият акцент в сезон 2021 ще бъде здравната дестинация на медицинския туризъм и на това какво предлагат нашите курорти, включително и черноморските курорти, защото заявката, която направихме и договорирането с немските здравни каси дава възможност за възстановяване в нашите черноморски курорти. Знаете, че освен, че имаме калолечение, там имаме и чудесни параметри на въздуха, особено между „Свети Влас" и „Слънчев бряг"!".


Предстоящите форуми за развитието на туризма.

 

 

    „Много ми е приятен този разговор, но влязохме във времето на следващия събеседник Теменужка Петкова, един кратък въпрос и кратък отговор - направи ми впечатление тази седмица, че бившият министър на туризма Николина Ангелкова взе участие в онлайн срещата на високо ниво за инвестиции в туризма, там тя представи позицията на България. Вие участвахте ли в тази среща?", попита водещата Илиана Беновска. Марияна Николова отговори: „Поради големите ангажименти, които всички колеги имат, аз участвам в много онлайн срещи, включително следващата седмица предстои да направим голям форум за българо-турските компании, така че възможността, която всеки един има в тази ситуация, е да даваме заявка и да подкрепяме сектора!", с което завърши участието си в  седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 15-ти ноември 2020 година.

Беновска: Г-н Борисов, силен ли сте да разчистите боклуците от политиката, бизнеса и медиите на 4.4. 2021, за да ни ви „разчистят“ те?

Беновска: Г-н Борисов, силен ли сте да разчистите боклуците от политиката, бизнеса и медиите на 4.4. 2021, за да ни ви „разчистят“ те?

Беновска: Ще успеем ли, след коронавируса, да забием знамето, да разпрегнем конете и да създадем Нова Земя?

Беновска: Ще успеем ли, след коронавируса, да забием знамето, да разпрегнем конете и да създадем Нова Земя?