Новини

Валентин Николов: За „студения резерв“ на Доган избързахме заради внушенията на Христо Иванов и медиите от кръга „Капитал“


Валентин Николов: За „студения резерв“ на Доган избързахме заради внушенията на Христо Иванов и медиите от кръга „Капитал“

26-07-2020 09:12


Валентин Николов, народен представител от ГЕРБ, в  разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" заяви позиции по следните теми:


Протестите срещу правителството и ролята на президента Румен Радев

   „Ръкуваме се тук на мината на Ревизоро, но сега освен заради коронавируса, положението май е „минирано" и политически, на вас ви се наложи онзи ден, когато се гласуваха новите министри в Народното събрание, да държите много политически речи? Какво се случва?", попита водещата Илиана Беновска. Валентин Николов отговори: „ГЕРБ е в кондиция, изпълнява програмата, заради която е избран, като първа политическа сила. Иначе има недоволни хора, има хора, които искат да манипулират, има хора, които искат да се връщат във властта. Изобщо се създава една напрегната обстановка от която трябва да се търси изход. Изходът винаги е с диалог, но някои не го поемат този диалог, те просто не разбират от диалог. Имам предвид г-н Радев!". Той продължи, че хората, които протестират, по някакъв начин трябва да формулират своите искания. Народният представител добави: „Ако смятат, че са обичани от народа, да основат и партия, защото например г-н Радев няма партия, пък и не знаем какви са му вижданията, освен изказванията „мутрите вън", които са площадни лозунги, не виждам да е формулирал някаква програма за управление!". „Той не е и длъжен да го прави!", отбеляза Беновска. Събеседникът ѝ отвърна, че все пак президентът се опитва да яхне протеста и да бъде негов лидер, така че трябва да формулира някакви виждания за управление.

   „Не сте ли си сами виновни, че имате такъв президент в момента?", попита водещата Илиана Беновска. Валентин Николов отговори, че все пак от ГЕРБ уважават волята на хората, изразена на избори и затова не искат импийчмънт за президента, въпреки че имат основание. Все пак догодина има и президентски, и парламентарни избори и хората ще решат. „В крайна сметка нека има борба на идеи, а не борба на улица, на обиди!", призова народният представител.

  „А вие правите ли си сметка, или още е далеч това, дали ще издигате кандидат за президент след следващите парламентарни избори?", попита водещата Илиана Беновска. Валентин Николов отговори, че ГЕРБ винаги са се явявали самостоятелно на избори и са издигали кандидати, защото имат самочувствието на първа политическа сила. Водещата уточни, че има предвид ефективен кандидат. Събеседникът ѝ отговори: „Ние със сигурност ще издигнем кандидат, надявам се да бъде ефективен, защото имаше едно колебание, имаше слухове, че премиерът е говорил с един, с втори, той е отказал и в крайна сметка нещо не се получи както трябва!".


Отношенията между ГЕРБ и ДПС и внушенията за някакви задкулисни отношения между двете партии.

    „Добре, но ако оставим Радев да „пърха с крила" около протестите, по-важно е какво се случва между ГЕРБ и ДПС, министър-председателят заяви, че махат трима министри на ДПС и изреди имена, които част от тях не са видимо свързани с ДПС, говоря за Горанов, Маринов и Караниколов?", попита водещата Илиана Беновска. Валентин Николов уточни, че премиерът е заявил, че хората свързват тези имена с ДПС, остава такова впечатление. Той продължи, че що се отнася до ДПС, това е конструктивна партия, която през годините има ясна и последователна позиция, както за евроатлантитечската ориентация на България, така и по отношение на данъчната политика. ГЕРБ обаче са гласували и приели декларация, според която коалиция с ДПС не може да се прави. Такава коалиция не е желана от членовете на ГЕРБ. ДПС обаче е конструктивна партия и от ГЕРБ са търсили сътрудничество по важни въпроси с тях, например важна е била позицията на ДПС са запазване на данъчната система, както и за сделката за Ф-16. По останалите въпроси обаче ДПС се държи опозиционно.

   „ДПС ви подкрепя много сериозно и в европейски мащаб по отношение на исканите средства и отстояването им, ДПС ви подкрепи и за влизането в банковия съюз и списъкът може да стане доста дълъг!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Валентин Николов отговори: „Да, имаме много общи неща, но в крайна сметка коалиция няма как да стане. Преди да направим коалиция с ОП ние написахме една доста дълга програма и от ДПС я критикуваха, те критикуваха и нашата коалиция с „Патриотите"!".

   „Но от ДПС заявиха и напоследък пак го припомниха, че с тях имате много близост в програмите си!", припомни Беновска. Събеседникът ѝ се съгласи. „Тогава къде е заровено кучето, в „Росенец" или в ТЕЦ „Варна"?", продължи водещата. Валентин Николов отговори, че хората мислят, че има задкулисие и това ги дразни. „Ама хората могат да мислят, че вие имате рога и копита, ама вие да нямате! Ние трябва ли да угаждаме на хората, които са тези „хората" като събирателно понятие? Не ни ли освобождава от много конкретика?", попита водещата. Народният представител отговори, че винаги има медии и сили, които стоят зад конкретни интереси, те създават и настроения, които се споделят от някои хора. „Така че няма как да не се съобразяваме, ние трябва да слушаме гласа на хората при всички случаи, особено когато е по-шумен!", категоричен бе той.


Решението „студения резерв" да се дава само на държавната ТЕЦ „Марица Изток" 2.

    Валентин Николов обясни, че при решението за „студения резерв" от ГЕРБ са се вслушали в обществените настроения, а решението е било по-скоро политическо. „Кои бяха хората - Христо Иванов?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че инициативата наистина е била подета от Христо Иванов, но е била разпространена след това от определени медии, като „Дневник", „Капитал", „Медиапул". Водещата добави: „От „отровно трио", аз го казвам иронично, пренасям наименованието, беше подето от медии „отровно трио"! Защо се подчинихте на тях?". Народният представител отговори, че ОП, след като са се събрали на коалиционен съвет, са поставили това искане и премиерът Борисов го е приел.

   „Тоест Валери Симеонов надделя над Доган, така ли да разбирам?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че не би го формулирал така, освен това този студен резерв така или иначе е щял да бъде махнат, въпросът е, че това е трябвало да стане с директно минаване на механизъм за капацитет.

   „Но това не трябваше ли да стане много по-късно, поне година по-късно. Хайде сега отначало, премиерът разпореди на Теменужка Петкова да отиде в парламента и да съобщи, че „студеният резерв" преминава към държавната ТЕЦ „Марица Изток" 2 и останалите ТЕЦ-ове, който са го държали, правилно ли се изразявам, да не могат да участват в такива търгове за студен резерв?", попита водещата Илиана Беновска. Валентин Николов отговори, че това е така и досега около 10 компании са участвали в студения резерв, за което са се плащали 56 милиона лева със 650 мегавата капацитет.

   „Обаче във фокуса беше изведен от Христо Иванов ТЕЦ „Варна", той отиде там, както отиде на „Росенец", направи пътешествие до ТЕЦ „Варна"!", припомни водещата Илиана Беновска. Валентин Николов отговори, че цялото направление на Христо Иванов е да атакува ДПС и да внушава, че те са задкулисно свързани с ГЕРБ. „Вие имате нов коалиционен партньор в лицето на Христо Иванов и „Да, България" ли, питам иронично?", попита водещата. Народният представител отговори, че коалиционните партньори се определят от избирателя, в момента не можем да говорим за коалиционни партньори, а само за сблъсък на идеи, а тук няма никакви идеи.

   „Колко милиона губи ТЕЦ „Варна"?", попита водещата. Гостът ѝ отговори, че на година около 26,5 милиона отиват за „студен резерв" към този ТЕЦ. „От ТЕЦ „Варна" излязоха с позиция, че това решение е несправедливо, но в четвъртък вие го гласувахте и то влезе в разпоредбите на Закона за местното самоуправление. Защо го „мушнахте" там, а не в Закона за енергетиката?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че не е имало време да се реагира, защото 30-ти юли е била последната дата за организиране на търговете за студен резерв. „Но какво наложи това бързане, вие не сте имали намерение да правите тази промяна, имали сте намерение търговете да си се проведат на 30-ти юли и предполагам, че всички фирми, които са искали да участват, са го били заявили?", попита водещата. Валентин Николов отговори, че заповед за търг за „студен резерв" вече е била издадена от министъра на енергетиката, но след политическото решение за спирането им е трябвало да се намери изход чрез законодателна промяна.

   „Но бързането се наложи от фиестите на Христо Иванов или от настояването на Валери Симеонов?", попита водещата Илиана Беновска. Валентин Николов отговори, че по-скоро причината е общественото напрежение, което се е създало медийно. „От медиите на „отровното трио"?", попита водещата. Гостът ѝ отговори, че му е трудно да каже, но хората се дразнят като чуват, че държавата дава едни 26 милиона на ТЕЦ на Ахмед Доган. Той добави: „Когато човек не разбира, разбира се, че ще бъде абсолютно против!".

   „Не се ли опасявате, че ще бъдете съдени сега от потенциалните участници в този търг за „студен резерв"?", попита водещата Илиана Беновска. Валентин Николов отговори, че няма как да бъдат съдени, защото промените минават през закон, но трябва да видим как ще реагира Европа. Водещата попита дали ЕК няма да сметне това решение за държавна помощ за държавната ТЕЦ „Марица Изток" 2. Народният представител отговори, че едва ли това ще се случи, защото в закона пише, че това ще става единствено при нужда. Освен това от ЕС не искат механизма за капацитет да действа заедно със „студения резерв".

   „Промъкна ли се „езика на омразата", както Рамадан Аталай каза от парламентарната трибуна, че поради „езика на омразата" сте взели „студения резерв" от ТЕЦ „Варна"?", попита водещата Илиана Беновска. Валентин Николов отговори, че в парламента няма „език на омразата". Извън парламента обаче той съществува. Народният представител заяви: „Преди избори ДПС винаги е дъвка за определени политически партии, които искат да си вдигнат рейтинга. За първи път това не са националистически формации, а уж дясна формация, всъщност аз не знам дали Христо Иванов е ляв или десен!". Водещата заяви: „Да, България" се пишат десни, даже бяха коалиционни партньори в предишните си девиации с вас, Христо Иванов беше министър на правосъдието в кабинет на ГЕРБ!". Гостът ѝ уточни, че тогава Иванов не е имал партия. По-късно обаче Иванов е заявил, че няма значение дали си ляв или десен.

   „Добре, но по този закон възниква опасност да има извънредно заседание на Народното събрание или президентът много хубаво да капитализира като свой успех. Знаете, че той има 15 дневен срок да приеме или отхвърли поправките в Закона за местното самоуправление. Вариант А, оспорва ги и ви набутва в извънредно заседание през август?", попита водещата. Валентин Николов отговори, че в такъв случай може да обвинят Радев, че го връща, за да даде 26 милиона на Доган. „Това хубаво, но той може да не се срамува да си закачи на ревера значката „Доган", защото той беше избран на втори тур с гласовете на ДПС. Така че Радев може да реши да се „закичи" с Доган видимо!", отбеляза водещата. Николов отговори, че това е възможно, защото на Румен Радев ще му трябват гласовете на ДПС за президентските избори. „Но тогава на вас ще се наложи за втори път да отрицавате Доган, като прегласувате закона, може да се наложи за втори път да подпечатвате със закон „ние сме против ТЕЦ „Варна"! така че президентът печели и в двата случая, хем ще ви развали почивката, хем може да се „закичи" и „прегърне" с Доган видимо, хем може да нагнети отношенията между вас и ДПС, като се наложи втори път да го прегласувате!", продължи Беновска. Народният представител от ГЕРБ отговори, че това е напълно възможно. Водещата попита каква е тактиката в такъв случай. Валентин Николов отговори, че е рано да се говори за тактика, защото още нямаме действия от страна на президента.

   „Ама вие не чакайте да ви падне ябълката на главата, гледайте на дървото как зреят и гният!", заяви Беновска. Валентин Николов отговори, че 14-дневният срок изтича около 14 август и затова е призовал президента да подпише закона, ако наистина не иска тези 26 милиона да се дадат на ТЕЦ „Варна". „Имате ли готовност да отблъснете евентуална лоша новина, да я капитализирате във ваша полза?", попита водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ отговори, че очакват решението на президента и топката е в неговото поле.


Фалшивите новини, че ще затваряме пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй".

    „Още една тема, която енергийният министър вече опроверга, но да го кажете и Вие, защо се пускат слухове, че ще се затваря АЕЦ „Козлодуй"? Кои медии го разпространяват, тези от „отровното трио" ли?", попита водещата Илиана Беновска. Валентин Николов отговори, ако не се лъже го е видял във вестник „Сега". „Вие да не считате „Сега" за „ваша" медия, те са анти вас?", попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че така или иначе ГЕРБ нямат медии, така че за нито една медия не може да се каже, че е на ГЕРБ. Той продължи, че това е „злостна и гадна" фалшива новина и добави: „56 милиона струват два хотела на Черноморието, за 56 милиона могат ли да се продадат пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй". Валентин Николов обясни, че 56 милиона отпуска ЕК чрез ЕБВР във фонд „Козлодуй" за разглобяването на трети и четвърти блок. Те са почти разглобени, но ще има още траншове във връзка с този поет ангажимент. Това обаче няма нищо общо с пети и шести блок, за които България ще си плати за разглобяването и това ще стане след 30 години.


Фалшивата новина, че народните представители са си направили застраховки, според които ще получат на куп няколко заплати, ако подадат предсрочно оставка.

    Валентин Николов коментира и фалшивата новина, че депутатите са си гласували застраховки, според които, ако сега подадат оставки, ще получат по няколко заплати. Това няма нищо общо с истината, а нестабилната обстановка се използва, за да се всяват всякакви фалшиви новини.


Ще издържи ли ГЕРБ до края на мандата?

    Валентин Николово заяви: „Ние ще издържим, въпросът е дали ще има смисъл от това издържане. Засега има смисъл, влязохме в чакалнята на еврозоната, предстои сблъсък с коронавируса, бюджет трябва да се приема, ако не го приемем какво ще получат безработните и хората, които са получили тежки удари от тази безпрецедентна криза с коронавируса! Има смисъл парламентът да работи, пък и няма кой да вземе тази власт".

 

   „Мераклии много!", отбеляза водещата. Събеседникът ѝ отговори: „Общото ОФ да, но аз съм сигурен, че ще има сблъсък и каране кой какво ще вземе, накъде ще тръгнат тези проекти „Белене", „Балкански поток"!".

 

   „Аз си запазвам правото да Ви поканя отново да коментираме тези теми, когато се избистрят критериите за отпускането на европейските пари за новия програмен период, защото трябва да се изясни какво включва ЕС в понятието „върховенство на закона", защото „върховенство на закона" включва и „зеления пакт", а оттам нататък ние можем много да говорим и за въглищните централи, и за газопроводите, и за „Белене". Така че не е лошо, ако ми позволите, да предадете на когото трябва да направите авансово уточнение каква е дефиницията на „върховенство на закона" според ЕК, за да не останем с пръст в устата, когато разберем, че не е онова, за което ние мислим - антикорупция, а се говори за конкретни неща!", заяви водещата Илиана Беновска. Валентин Николов отговори: „Както виждате всички говореха, искаха Кьовеши да стане главен прокурор на ЕС, ето стана, и?", с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 26-ти юли 2020 година.

Беновска: Г-н Борисов, като „бомба със закъснител“ заложена ви от Радев ли цъкат „часовниците“ на Цветанов?

Беновска: Г-н Борисов, като „бомба със закъснител“ заложена ви от Радев ли цъкат „часовниците“ на Цветанов?

Беновска ще пита в неделя, 27 септеври 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?