Новини

Данаил Кирилов: Лозан Панов да се съобразява със закона и да спре да политиканства


Данаил Кирилов: Лозан Панов да се съобразява със закона и да спре да политиканства

17-05-2020 19:28


Данаил Кирилов, министър на правосъдието, в  разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" заявиха позиции по следните теми:


Какво се случва с обжалването на предсрочното освобождаване на Полфрийман?

    „Г-н Кирилов, заповядайте, като слушам анонса на колегата Патарински направо се чудя откъде да Ви започна - от средата към началото или от края към средата! Какво се случва с искането на главния прокурор по делото „Полфрийман"? Вие знаете, че той поиска, след като Калин Калпакчиев го освободи  6 години предсрочно, от датата на искането на главния прокурор 10 октомври няма никакво движение във ВКС?", попита водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов отговори, че съставът на ВКС не е обвързан със срокове за произнасяне, освен инструктивни такива, още повече, че това е върховната касационна инстанция. „Действително очакваме с интерес произнасянето по този казус!", добави той.

   „Недейте да ми казвате, че очаквате с интерес, това не е циркова постановка, това е сериозна работа!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че никой не подхожда несериозно и обясни, че Полфрийман е бил поканен и в ЕП. Водещата Илиана Беновска припомни, че Полфрийман е бил поканен в ЕП от присъдружен на „Да, България" евродепутат.


Обвиненията на Лозан Панов срещу представляващия ВСС Магдалинчев, че е изнесъл данни по случая със съдия Андон Митаров.

 

 

   „Добре, вчера, онзи ден г-н уважаемият представляващ ВСС Боян Магдалинчев даде едно изявление, в което се опита да обясни пред медиите, че виждаш ли, ето на, Лозан Панов използвал сайта на ВСС, за да го упреква, че е изнесъл данни по случая Андон Миталов. Аз си позволих да го попитам - г-н Магдалинчев, вие като „невинни девойки" ли го наблюдавате 4 години Лозан Панов - политически дейности, снимане на клипове, скоро говорихме с Вас, не ми се връща на това, ето случая „Полфрийман" и какво ли не! Този човек безконтролен ли е, този субект, върховен касационен съдия Лозан Панов? Не ми казвайте - етичния кодекс, закона и не знам какво!", попита водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов отговори: „Най-вече закона! Един председател на ВКС би следвало да цени закона много по-стриктно, отколкото всеки един друг български гражданин! По отношение на публикации в сайта на ВКС ще подкрепя председателстващия Магдалинчев, защото подобен подход беше използван и по време на второто заседание!".

 

 

   „В какво ще го подкрепите, то действия няма, има констатации?", попита водещата Илиана Беновска. Правосъдният министър отговори: „Трябва да има съобразяване, това не е сайтът на г-н Панов, това е сайтът на ВКС!". „Ами няма, г-н Кирилов! Молихте ли го да не се произнася в Тържествена зала с политически речи и какво стана?", продължи водещата. Данаил Кирилов отговори, че председателят на ВКС трябва да се съобрази със закона. Той беше категоричен, че политиканстването на магистратите е недопустимо не само в България, но и във всяка една правна система.

   „Като един обикновен гражданин, който се надява на правосъдие, сега Вие тук да ми обяснявате за политиканстване, съобразяване със закона и т.н. Сега аз как да му имам доверие на това лице, който допуска в Съдебната палата, където се разглеждат дела за убийства, за наркотици и други важни за хората, да гледам дупетата и как е боядисано в зелено фоайето на Съдебната палата! Виждате ли, това би трябвало да изглежда банка! Каква банка?", попита водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов отговори, че не иска да се връща отново на естетическите характеристики на въпросния клип, но на въпроса дали гражданите трябва да вярват на съда, то отговорът е категоричен - да, трябва да вярват! „Накарайте ме!", обърна се към него водещата Илиана Беновска. Той заяви, че правната система, правосъдието и справедливостта се основават на доверието и добави: „Така че и Вие, и аз във всяко едно качество, особено Вие, като журналист, трябва да вярваме в закона и правната система!".

    „Още един въпрос за Лозан Панов, той обвини Боян Магдалинчев, че бил изнесъл некоректни данни, даже обвинението беше мъгляво, така и не го разбрах, но всъщност Вие знаете ли дали в документите, постъпили от САЩ, се съдържа доказателството, че съдия Андон Миталов е взел подкуп, за да пусне обвинения в шпионаж Малинов да отиде при Путин да си получи ордена? Има ли данни дали Миталов, дали Америка ни сезира, че Миталов е взимал подкуп или нещо подобно?", попита водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов отговори, че няма право да коментира и продължи, че е страна в дисциплинарното производство, заседанията са закрити, а на последното заседание, което е било малко преди обявяването на извънредното положение, изрично е направил доказателствени искания и изрично е подчертал, че те трябва да са в режим на класифицирана информация.

   „Да Ви кажа ли какъв извод си правя, като ми казвате, че нямате право, ако нямахте, сигурно щяхте да ми кажете спонтанно - не, няма данни!", обърна се към госта си водещата Илиана Беновска. Той отговори: „Не бих коментирал по този еднозначен начин! Дисциплинарното производство е на фаза събиране на доказателства и изложения на страните!". Той продължи, че е имало две дати, основна и резервна, за април, но заради кризата с коронавируса всички производства са били отложени. Правосъдният министър обясни, че очаква ново насрочване, както и определението на дисциплинарния състав за закриване на заседанията по класифициран ред.


Случаят с укриващия се от българското правосъдие в ОАЕ Васил Божков.

    „Преди малко казахте нещо много знаково, че ние трябва да вярваме в правосъдието, аз искам да Ви задам един въпрос, който зададох и в коментара си и ме оборете, ако можете - защо обвиняемите Васил Божков и Цветан Василев, аз даже в бързината като говорих ги направих едно име, значи тази симбиоза влияе и на подсъзнанието, са се оказали и се чувстват така тържествуващо недосегаеми? Защо? Може ли да ми дадете отговор как тези двама математици, те и двамата са завършили математическа гимназия по ирония на съдбата, са се оказали в тези грандиозни бизнеси и са работили с не една и две политически партии и не едно и две правителства? Кой ще отговори на този въпрос, за да вярваме ние, че правосъдието тържествува? Как тези двама души са се оказали на върха, а не Вие примерно?", попита водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов отговори, че не може да се съгласи с предположението на водещата, че двамата изпитват самодоволство. „Засега изглеждат недосегаеми, Цветан Василев колко години е в Сърбия, 5?", продължи водещата. Правосъдният министър отговори, че и Божков, и Василев са в ситуация, в която избягват правосъдието, а когато бягаш от правосъдието най-малко се чувстваш недостижим. А по отношение на това, че са математици, Кирилов заяви, че самият той е завържил математическа гимназия и се гордее с този факт. „Точно затова Ви попитах, защо Вие не се оказахте шеф на хазарта или на КТБ?", попита водещата. Гостът й отговори, че това не го е интересувало. „Или не са Ви избрали?", отвърна на свой ред Беновска. Данаил Кирилов отговори: „Не се чувствам пренебрегнат! Назад във времето, уви, доста назад като се замисля, преди 25 години съм имал възможност за избор и смятам, че за добро или за лошо съм направил тези избори, които съм направил!". „Поне да Ви бяха дали да приватизирате „Техноимпекс", като Корнелия Нинова, да му се не види!", каза Беновска. Министърът на правосъдието отговори, че не би желал да го направи. Той обясни, че по това време е бил адвокат, наистина е консултирал много приватизационни сделки, знае много от фактологията на приватизационния процес, но не е пожелал за себе си този условно наречен дар, защото не е искал да прекрачи границата.

   „Много добре Ви разбирам, затова Ви питам така открито и атакуващо, защото трябва да прозвучат вече ясните отговори - кога ще разберем ние кой кой е в бизнеса и кой е до него от политиците? Ето, сега излязоха едни есемеси, в които аз за момента, честно казано, не виждам нещо компрометиращо, между финансовия министър и хазартния бос Васил Божков, укриващ се в ОАЕ!", попита водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов отговори, че ние очакваме съдопроизводство в Абу Даби. Той обясни, че е имало искане за допълнителна информация по отношение на Георги Попов, но по отношение на Васил Божков не е правено искане за допълнителна информация от Министерството на правосъдието на ОАЕ.

   „Знаете ли, че „не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава", служа си и аз с поговорки, като министър-председателя, знаете казва, че дядо му казал, че насила можеш да вземеш, но насила не можеш да дадеш. Ще Ви кажа защо. Имаше едно интервю с Васил Божков, което на мен лично ми направи впечатление, вярвам, че не само на мен, сигурно и на Вас, и на колегите тук от екипа, и на слушателите и зрителите - водещият го попита с какви пари живее? Той помните ли какво каза - каза 5 милиона ми дават приятели! Не каза дават ми 100, 200, 300 или 500 хиляди. Говорим за 5 милиона, той живее в такива мащаби! Вие как смятате, че този човек ще го „покорите"?", попита водещата Илиана Беновска. „Тоест Вие смятате, че това е пречка за правосъдието? Аз не смятам, че това е пречка за правосъдието! Голяма част от престъпните състави, които касаят документни или имуществени престъпления, извършителите са имотни и способни! Ако направите анализ на големите международни екстрадиции - това са хора, които са направили или измами или кражби!", отговори Данаил Кирилов.


Промените в Закона за здравето и твърденията на опозицията, че по този начин ГЕРБ прескачат Конституцията.

   „Хайде по още един въпрос да Ви попитам, няма да Ви питам за акциите на ФК „Левски". Искам да Ви попитам, г-н Кирилов, нещо много важно, защо се опитвате, казват Вашите противници, да прескочите Конституцията, като подменяте Закона за извънредното положение с промени на два члена в Закона за здравето?", попита водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов отговори, че не се прескача Конституцията. Той продължи, че в резултат на дебата по законодателната процедура се е повишил ранга на органа, който взема решения за обявяване на епидемиологична обстановка. Досега го е правил само министърът на здравеопазването. „С оглед дебата и исканията на опозицията предложихме най-голямото, което можем да предложим, за да докажем и да оборим съмненията на нашите опоненти, че тук няма друга мисъл, няма желание за нарушаване на някои основни или други съществени права на гражданите!", обясни правосъдният министър.

   „Да, но президентът сега ви дава на Конституционния съд!", припомни водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов отговори, че е призовал от трибуната на Народното събрание депутатите от БСП да съберат необходимите подписи и да внесат промените в закона в Конституционния съд, но те не са го направили. Направил го е обаче президентът. „Няма да коментирам суброгацията на инициативата за това конституционно искане в този случай, но съм убеден, че Конституционният съд ще даде ясни и еднозначни правила в този случай и съм убеден, че ще бъдат изцяло в контекста на нашите правни решения!", категоричен бе той.

   „Колко ще се бави Конституционният съд, ще кажете - не съм му началник, но се сещам и за едно друго забавено дело по искането на главния прокурор Гешев за това дали президентът може да бъде разследван?", попита водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов отговори, че вероятно няма да има произнасяне в следващите 3 месеца. „Уау, значи вие ще си правите каквото поискате в следващите 3 месеца? Това казват вашите опоненти, че вие ще си правите през това време каквото си решите!", попита водещата. Събеседникът й отговори: „Не, но те адресираха към нас всичката отговорност, политическата отговорност, правната отговорност и аз заявявам пред Вас, тъй като и в тази законодателна процедура аз имах активност и деятелност - да, поемам отговорността за това предложение и това правно решение, но смятам, че парламентът тук не сгреши! Сгреши в следната посока, че натовари най-големия орган на изпълнителната власт с една отговорност, която не следва да се носи. В тази ситуация трябва да имаме гъвкавост, трябва да имаме флексабилност, трябва да имаме динамика!", заяви Данаил Кирилов с което завърши участието си в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 17-ти май 2020 година.

Беновска: Главен прокурор Гешев, вие ли ще сте „лекарството“ срещу „коронавируса“ на корупцията и войната „Радев VS Борисов“?

Беновска: Главен прокурор Гешев, вие ли ще сте „лекарството“ срещу „коронавируса“ на корупцията и войната „Радев VS Борисов“?

Беновска ще пита в неделя, 5 юли 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?