Новини

Михаил Миков: Нинова - не успя в БСП, на Добрев - трябват му идеи


Михаил Миков: Нинова - не успя в БСП, на Добрев - трябват му идеи

17-05-2020 19:22


Михаил Миков, БСП, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Боледува ли БСП?; Кирил Добрев; Пътят на БСП

Беновска посрещна екс-председателя на БСП Михаил Миков в студиото на предаването. "Г-н Миков, какво се случи? БСП разяжда ли я коронавирусът на амбициите кой да води бащина дружина?" попита Беновска. "БСП боледува доста време от еднолично вземане на решения от председателя Нинова. Това не е новина. БСП от доста време се лута в идейнополитически план. БСП от няколко години губи организационна сила по места, особено в провинцията, а напоследък и финансите не са в цветущо положение, меко казано. Да не кажа, че са в едно твърде застрашаващо нормалното функциониране и извършване на политическа дейност състояние" отговори Миков.

"Вие, сякаш, активната, компетентната, водещата част, ръководителите, хората с влияние, националният съвет, ако щете - някак седите и наблюдавате и помахвате на бързия влак на Корнелия Нинова, а той Ви подминава и на всяка гара разтоварва по един милион, по още един, докато станат 5" коментира Беновска. Миков почерта, че това не е вярно и много пъти са заявявали пред националния съвет и много пъти са получавали отговор, че завиждат и са реваншисти, не разбират развитието на партията. "Групата, подкрепяща Нинова и в националния съвет, тесният кръг около изпълнителното бюро имат своята роля за това състояние на партията" подчерта Миков. Беновска цитира изказване на Кирил Добрев на парламентарна група - "когато съм хипотетичен кандидат за председател на БСП, аз нямам достъп до пресцентъра. Мен ме слагат за ред в медиите като че ли съм някакъв селски кмет и преценяват, и ме редактират дали може, или не". "Какво означава това - закъсняла смелост?" попита Беновска и помоли Миков за коментар. "Сетила се Мара да се побара, както казват. Не е много литературно, но е вярно, защото аз не съм стъпвал и не съм и канен в така наречената "свободна телевизия". Това се отнася и за много мой колеги. За пресцентъра да не говорим! Нито едно от моите медийни участия в последните 4 години не е организирано, въпреки че съм точно толкова партиен член, колкото други участващи, точно толкова си плащам членския внос. Няма значение дали съм член на националния съвет, но това се отнася и за Божинов, за Георги Пирински, за Сергей Станишев... за много хора се отнася. Гергов, след разлюбването на Гергов, така че бих казал - добро утро, Киро!" каза Миков. Беновска попита екс-председателя на БСП дали ще му пожелае лека нощ или приятно събуждане, а Миков обясни, че му пожелава да се бори и да се опитат да прекратят тази практика, която и Кирил Добрев е изпитал на гърба си. "Говори се, че той е Вашият фаворит, на определена група, в това число и на Вас, за председател на БСП" коментира Беновска. Миков заяви, че няма фаворит и не би следвало да има. "Кирил Добрев е заявил, че ще участва в кампанията и трябва да докаже идейнополитически, организационни причини членовете на партията да го подкрепят в кампанията. Да каже накъде върви политически партията, да даде отговор на въпросите защо дотук тя обърка пътя. Политическият доклад приет от конгреса беше нашият път. Явно прочитът му не беше много детайлен през последните 4 години и оттук насетне трябва корекция в пътя. Ето, сега, коронавирусът е добър повод да поговорим за това каква е лявата политика в своята световна и европейска рецесия, която тежко ще удари България. Какъв е отговорът на БСП? Да го каже Добрев, да го каже Янков, да го кажат другите претенденти" каза Миков.


Безучастието на БСП по време на коронавируса; Здравеопазването

"Знаете ли какво се случи преди малко в ефир? Непредвидено Искра Михайлова, евродепутат от ДПС, с която партия заедно сте избирали президента Радев пък и сте били в коалиционни правителства, тя заяви, че нямате проактивна политика - нито БСП, нито Румен Радев по време на коронавируса и тя не откри топлата вода ми се струва" коментира Беновска. Миков подчерта, че той и други колеги са го заявявал и са получавали укори, че едва ли не работят за ГЕРБ, че едва ли не са срещу БСП, а това са реалности и все повече наблюдатели го забелязват. "Не сте ли много виновен Вие, г-н Миков? 3 години сте виновен, защото Корнелия Нинова, благодарение на Вашия неуспех да станете председател на БСП втори път, стана председател" каза Беновска. Миков съобщи, че е бил искрен на конгреса, не е влязъл в договорки, не е търсил задкулисна подкрепа и затова не е бил избран, но е благодарил на делегатите, че са го разтоварили от отговорност. "След това съм продължил в националния съвет по редица въпроси да заявявам мнение. Много често в едно унизително малцинство и подкрепян често от другари на едната ръка, двете ръце. Включително по финансовите въпроси, по идейнополитическите, по политиката на здравеопазване, защото ако правителството получава добра оценка за санитарно-хигиенните мерки, аз смятам, че коронавирусът отвори големият проблем в какво състояние е българското здравеопазване. Може ли да продължава така? Случаят с видинската болница... няма да влизам в този детайл, която в момента не функционира. Няма функционираща кардиология в цяла област, няма функционираща неврология, няма функциониращо отделение по уши-нос-гърло, няма урология, няма АГ. Има болница. Не само, че има управители и УС, има и прокурист" подчерта Миков. Той добави, че част от хората от дома за възрастни в град Кула са отишли в "Св. Анна", част във Враца, част в Лом, в Монтана, за да ги лекуват, защото капацитетът в областта е трагичен. Ескпредседателят на БСП смята, че това е проблем, който трябва да се обсъди с правителството, с мнозинството и да се намери решение. "Ще Ви обвинят и Вас, че сте съглашател, както Георги Гергов" отбеляза Беновска. Миков заяви, че са го обвинявали доста пъти, но него това не го притеснява. "Тогава, когато правителството заслужава критика, трябва да я получава. Тогава, когато можеш да дадеш конструктивна алтернатива, трябва да я предложиш по начин и да потърсиш средства, за да постигнеш решение, защото то е в полза на всички" смята Миков.


Конструктивна алтернатива от БСП

"Имате ли капацитет в парламентарната група да предложите конструктивна алтернативна? Аз ще Ви издам още нещо, ако не сте го чел - Валери Жаблянов на същата тази парламентарна група постави много остро въпроса за това каква е ролята на медийната политика на БСП и напомня, че Александър Симов бил говорител на парламентарната група на БСП" коментира Беновска. Миков смята, че напоследък Симов се изявява като говорител на Нинова, да "громи" вътрешнопартийния враг с различни форми, но "всеки сам преценява степента на собствената си интелигентност, така че да не го корим" каза експредседателят на БСП. Беновска обясни, че Жаблянов предлага смяна на целия модел, на целия аналитичен апарат, на говорителя и изразителите на тезите на БСП. Миков подчерта, че първичното е важното - да има законодателни предложения и решения, защото е лесно да се каже, че здравето не е стока, болниците не могат да бъдат търговски дружества, но е по-трудно да бъде внесен законопроект, който да уреди сложните взаимоотношения, изграждащи гръбнак на държавното здравеопазване. "Първата линия са държавните болници. Частните болници, които мажат дебелите филии от касата, някак не бяха на първата линия и това е един въпрос, на който управляващи и опозиция, и граждани трябва да отговорят" подчерта Миков.


Туризмът и ДДС

Беновска прочете още от изказването на Кирил Добрев - "г-жо Нинова, 9% ДДС за храните и туризма - БСП сме го предложили. Ако сте внимавали, вместо да давате трибунки и пресконференции, щяхте да го знаете!". Миков смята, че и при 0% ДДС за туризма немският уплашен пенсионер трудно ще се реши да се качи на самолет и да пътува. "Да, в тежко положение са тези, които са инвестирали в политическия бизнес, но в същото време няма с такива мерки да се реши проблемът нито в България, нито в Италия" каза още експредседателят на БСП.


Бъдещето на БСП; Ще се кандидатира ли Миков за председател на БСП?

"На 7-ми изтече условната дата, на която Корнелия Нинова беше избрана на председател на БСП. Не сте имали национален съвет повече от 2 месеца. Предизборната кампания е със затихнали функции. Какво е бъдещето? Дали тя ще си вее полите, както се изрази един анализатор, докрая на годината?" попита Беновска. Миков коментира, че това ще е цената, която ще се плати от БСП и относно телевизията заяви, че информация за милионите, платени за нея, тепърва трябва да се изисква. "Колкото по-бързо националният съвет, включително и сега действащият конгрес, направи опит за един реален отчет на състоянието. Има вариант за решения на подпис и тя може да инспирира и да предложи такова решение. Най-редно е председателят на националния съвет поне да излезе на трибунката на пресцентъра и да каже как да се постъпи. Ще чуят позицията на председателя на националния съвет и тогава можем да коментираме. Ако не го направи, ще продължи партията да умира. Много са я погребвали тая партия, тя е надживявала тежки периоди. Мисля, че и този ще надживее" смята Миков.

"Кого ще надживее тя - Борисов или Нинова?" попита Беновска. Миков заяви, че ще надживее и двамата. Водещата попита експредседателят на БСП как ще постъпят с широката рамка на всеобщия конгрес, който царува от заседание на заседание. Миков обясни, че изпълнителното бюро трябва да предложи как във времето ще се развие процесът и тези около 148 конференции как ще се проведат, в какъв хоризонт от време ще може да се попълни съставът на следващия конгрес и в кой най-кратък срок може да се свика сега действащият конгрес. "Отговорност носи на първо място председател, изпълнително бюро. Разбирам, че се събират групи. Дали има кворум, дали няма - не е ясно, но това е установимо от протоколите. Трябва по-сериозно да се отнесат към тази си отговорност. Ясно казах на конгреса, на който не бях избран - благодаря Ви, че ме освободихте от отговорността" заяви Миков. Експредседателят на БСП подчерта, че има интерес към политиката и независимо в каква позиция е ще продължи да се занимава.

"Нежълто да Ви попитам - аз поне си мисля, че човек, ако иска нещо да направи, трябва да се захване, а не да го наблюдава отстрани. Връщате ли се? Ще се кандидатирате ли за председател? Ще вложите ли усилия?" попита Беновска. Миков отговори, че няма да се кандидатира, но ще вложи всички усилия БСП да си върне колективното ръководство, да се върне в идейния път, да укрепне организационно и да се върнат загубени позиции, да не фалира.


Колективно ръководство на БСП

"Колективно ръководство - това звучи почти като оксиморон. Ако няма един шофьор, не можем да шофираме четиримата заедно. Кои бихте или биха били в това колективно ръководство и кои биха се разбирали, а не всеки да гледа какво може да прибере или с какво да навреди на другия?" попита Беновска. Миков отговори, че индивидуализъм в последните години е изместил солидарността, но да се сравнява кола с организъм от сто хиляди души е невъзможно. Беновска каза, че по негово време сигурно са били толкова членовете, но сега не са. "Важно е да се търсят решения от типа на началото на прехода. Имаше председателство, имаше човек като Александър Лилов, който успя да събере онзи разноезичен вавилонски хор вътре в ръководството на партията и да го превърне в сила, която да превърне БСП в модел и тя да оцелее" подчерта Миков и каза, че всеки от новите кандидати трябва да открие и предложи възможности за обединение, да ги представи и хората да му повярват. "Гласувал съм против прекия избор. Той ще бъде още по-вреден. Той очевидно обостри до крайност отношенията в БСП. Виждате - довчерашни партньори, приятели, съекипници какви неща изричат по свой адрес. Националният съвет, конгресът трябва да върнат ръководството на партията в свои ръце" отбеляза Миков.


Сърцата на партията

"Къде е сърцето на тази партия? Кажете още едно име - казахте Кирил Добрев. Вие туптите с партията - друг кой?" попита Беновска. Миков каза, че много хора туптят с партията и не им е безразлично това, което се случва с БСП. "Един човек няма да може, ако ще да е Господ! Ето, Нинова е пример как се опита и не успя. Резултатът е още по-тежък. Около всеки ръководител винаги има една кохорта от слагачи. И аз съм го изпитвал. Някои от тях сега са в полата на Нинова" заяви Миков на въпроса на Беновска кой е най-подходящият да поведе партията.


Коронавирусът и взетите мерки от правителството

Беновска призова Миков да каже нещо обнадеждаващо и нелозонгистко. "Мисля, че излязохме добре от този начален удар на коронавирус. Не трябва да има никакво отпускане в момента. Би трябвало на всички равнища да се готвим за втори удар, ако има такъв. Ако няма, слава Богу! Мисля, че страните, които бяха поставени в изолация, в ембарго - по-добре като че ли ще излязат икономически" каза Миков и отрече да хвали Борисов. "Аз съм казал ясно, че мерките на правителството по отношение на справяне със заразата бяха успешни и не съм открил топлата вода, защото тази констатация я правят българските граждани" подчерта експредседателят на БСП. Беновска го попита дали общуват с Борисов, а Миков отговори, че не се чуват, но винаги има какво да си кажат. "Смятам, че в момента трябва да има решения, които да подготвят България за следващото развитие на ситуацията и на първо място за общоевропейската и световна рецесия. Светът се променя, само че ние трудно се променяме. Ние ще стимулираме българските износители, но когато европейският пазар хората не си купуват последната модна колекция ризи и хората не си купуват автомобили Фолксваген и колкото и да стимулираш, като не ти вземат стоката, ето, тук трябва да се набележат мерки. Ресурсът е в българското земеделие и най-вече в преработващата промишленост, в която България е малко по-назад" подчерта Миков.


Така завърши разговорът между Михаил Миков и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 17-ти май 2020 година.

Беновска: Главен прокурор Гешев, вие ли ще сте „лекарството“ срещу „коронавируса“ на корупцията и войната „Радев VS Борисов“?

Беновска: Главен прокурор Гешев, вие ли ще сте „лекарството“ срещу „коронавируса“ на корупцията и войната „Радев VS Борисов“?

Беновска ще пита в неделя, 5 юли 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?