Новини

Емил Димитров-Ревизоро: 500 концесии, които замърсяват, да проверят от МИ и МЕ


Емил Димитров-Ревизоро: 500 концесии, които замърсяват, да проверят от МИ и МЕ

25-02-2020 21:33


Интервю на Илиана Беновска с министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро на 25-ти февруари 2020 г. след организираното от Комисията по околната среда и водите заседание в широк формат, на което беше представена политиката на Министерството по околната среда и водите (МОСВ) в сектор „Управление на отпадъците". Бяха обсъдени и актуалните предизвикателства и предложения за решения.

 

 

Илиана Беновска: Ако се опитаме да вдигнем нивото на разговора на национално-отговорно равнище, Вие сте министър на националното богатство, околната среда и води, каква беше ползата от заседанието на тези две комисии, политизира ли се разговорът и защо „нахапахте" така кандидата за кмет на София Мая Манолова?


Емил Димитров: Да започнем отзад напред - защото тя излиза, чува какви идеи имаме и започва да ги разказва. Това не е престъпление. Прави кръгли маси, на които разказва тези идеи. И това не е престъпление. Тя беше кандидат за кмет на София и ако беше спечелила, сега щеше да ходи за същите тези сметища, които сега така прилежно изброява, тя да дава отговор защо не ги е закрила. Това е национален проблем и не зависи от това дали тя ще бъде или не кмет, а просто на много хора им е по-лесно да го изхвърлят без да ги видят отпадъка някъде, отколкото да отидат в определените за целта регионални депа, но да платят сума. И когато можеш безплатно да го направиш, изкушаваш се да го направиш безплатно. И затова казах, че не искам нито едно от нейните предложения да го взимат депутатите под внимание, защото те вече са направили същите предложения. Това да преписваш и да разнасяш нагоре-надолу може би е хубаво за политика, но не е хубаво за парламента, защото точно тези хора, на които дава своите идеи, са ги внесли първи.


Илиана Беновска: И какъв ще бъде резултатът от това обсъждане, което беше и политическо, кажете дали се политизира?


Емил Димитров: Не се политизира в тази посока, в която аз очаквах, че ще започнат да се бият сини, червени и жълти - „ние бяхме първи, ние бяхме по-първи", а всички казаха - настояваме нашите предложения да влязат и да бъдат приети, независимо кой ще ги предложи, дали от наше име или от друго. Не се скараха, за първи път в тази комисия аз не видях, между другото там имаме министри, които са от различни квоти - от БСП, ДПС, ГЕРБ, те всички са експерти, имат своите екипи, с които да работят. Всъщност те се допълваха един друг. След като ГЕРБ казаха първи, че ще внесат предложение по този законопроект изведнъж всички останали започнаха. Аз затова казах, че искам да има работна група, на която да се пресеят най-качествените и приемливи от всички предложения, за да не превръщаме дебата в следващата комисия ...


Илиана Беновска: Срок ще има ли?


Емил Димитров: Това зависи от председателката. Аз много искам по-бързо да ги внесат и да бъде променен закона, но не мога да ги притискам. Аз само казах, че ще съдействам и ще прилагам закона какъвто те приемат. Но много полезни идеи и виждате, че и бизнесът подкрепи, за първи път се случва.


Илиана Беновска: И местната власт.


Емил Димитров: И местната власт ги подкрепи. Аз направих много и за тях. Циментовите заводи също съдействат, пристанищата, минтици, граници. На път са да се случат нещата и аз се надявам по най-добрия начин.


Илиана Беновска: Но имате ли надежда, че ще можете да изработите една лична пътна карта в проблемите, защото те не са малко? Оказа се, че този ресор, това национално богатство е занемарявано повече от 30 години.


Емил Димитров: Аз в мен имам една карта, ще я разгърна - 500 концесии. То са хвостохранилища, то са реки, които се ползват за пренос на хвост, тоест не през тръба да мине, ние сега преди малко говорим дали тръбата е здрава, или била ръждясала, или от време на време се ползва. Не, ние имаме реки, които се ползват за пренос на хвост.


Илиана Беновска: Какво означава това?


Емил Димитров: Означава, че тази река е мъртва, от точка А до точка Б до хвостохранилището тя е пълна с отпадъци.


Илиана Беновска: Какво означава, че трябва да проверите всички тези концесии?


Емил Димитров: Те са към МИ и към МЕ, тези, които са действащи, но когато излезе нещо във водата ние отиваме и го търсим, ние имаме хвостохранилища от уранови находища!


Илиана Беновска: Не смятате ли, че трябва да направите един триумвират от тримата министри?


Емил Димитров: Аз не искам да се заемам с все повече и повече задачи, защото първо трябва да си овладея границите и най-спешните задачи. Все пак имам Закон за биологичното разнообразие, имам проблем с концесията „Юлен", трябва да представяме на експертна комисия да го решава. Имам един милион други закони, които ми закъсняват и наказателни процедури и започваме - RDF отпадъците, водите, язовирите, тази година да стигне водата. Аз непрекъснато спирам водата, за да стигне за цяла година и те ме обвиняват, че натоварвам ВиК-тата с по-големи сметки, защото виждате ли, те ползват помпи. Но ако спре някой язовир, аз съм първият, който ще е виновен. Така че до обед се занимавам с води, следобед се занимавам с отпадъци, в свободното време обикалям страна с хвостохранилищата и като ми остане време давам отчет на премиера и то много често.


Илиана Беновска: Един шеговит въпрос накря - ще Ви стигнат ли капките за очите докрая, докато си подадете оставката и няма ли да Ви стане топло, да не Ви е нужно якенцето?


Емил Димитров: То наистина ми останаха само едни капки и едно яке. Никой не е застрахован, но знаете ли, само в събота, ние водихме разговор със същата тази жена за сондажите ...


Илиана Беновска: Говорите за жената в Пловдив, „Басейнова дирекция", която е новоназначена?


Емил Димитров: Да, защото тя отговаря и за Сливен, там има пробем с язовира, ние сме пуснали 500 000, те искат още 300 000, аз им дадох притока да могат и него и по този повод стана въпрос за сондажите, имаме ли сонажи, които да могат да ползват в Сливен промишлеността. Оказа се, че тя цялата е само на сондажи и не ползват от язовира. Не мога да ги огранича и по този повод те ми казаха - в Ямбол имахме запитване до прокуратурата за над 30 сондажа дали е престъпление или не. И прокуратурата каза, че правенето на тези сондажи не е престъпление.


Илиана Беновска: Добре, ще я освободят ли тази жена, има мярка за неотклонение 72 часа?


Емил Димитров: Не вярвам, не знам! Аз дори не съм питал!


Илиана Беновска: Не сте говорили с главния прокурор?


Емил Димитров: Не, не съм, за да не излезе, че се намесвам и по някакъв начин мога да обидя някого. Но разберете, тази жена само преди 3 дни говорихме с нея за тези тридесет и няколко незаконни сондажа в Ямбол, а прокуратурата каза, че не е престъпление да ги правиш, а в Пловдив е престъпление!


Можете да чуете цялото интервю ТУК

По време на Извънредното положение Беновска ще пита в неделя, 29 март 2020 г. от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Беновска: Г-н Радев, а ако Гешев Ви накаже ,че разпространявате фалшива новина за „смъртта“ на свободното слово?

Беновска: Г-н Радев, а ако Гешев Ви накаже ,че разпространявате фалшива новина за „смъртта“ на свободното слово?