Notice: Undefined index: TIMESTAMP in /var/www/class/class.Products.php on line 733
Харалан Александров: САЩ е морален арбитър да ни покаже кой е корумпиран, кой е почтен

Новини

Харалан Александров: САЩ е морален арбитър да ни покаже  кой е корумпиран, кой е почтен


Харалан Александров: САЩ е морален арбитър да ни покаже кой е корумпиран, кой е почтен

09-02-2020 17:21


Харалан Александров, социален антрополог, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" заяви позиции по следните теми:


Речта на президента Радев

Илиана Беновска покани Харалан Александро в студиото и го попита за неговия социаллно-антропологически анализ на случващото се напоследък и за опита за папско слово от страна на президента Радев, който не е могъл да излезе на балкона, защото отдолу не са дошли много богомолци. Водещата каза, че като че ли словото е напомняло на ключовите думи, с които всеки папа започва „Urbi et Orbi", което означава „към града и към света". Беновска направи препратка към коментара й в началото на предаването:

„Urbi et Orbi". В католицизма това са думите, с които започва папската благословия към всички християни от балкона на базиликата Свети Петър в Рим на Великден, Коледа и други редки случаи. Urbi et Orbi" , в превод на български, означава "Към Града и към Света". 

Като анонс за „папско слово" прозвуча обявата на президента : „На 4 февруари, от 12 часа, в Гербовата зала, държавният глава Румен Радев ще направи обръщение към народа."

И, макар, че не излезе на балкона като Папа, защото народът не се юрна към президентството, Радев „разлюля президентската камбана" в 12-тия час по Националната телевизия : „Официално снемам доверието от правителството."

От строеж на тръбопровод в Перник водачът на правителството, от което Радев свалял личното си доверие, Бойко Борисов се усъмни, че за Радев, явно , е опасно да атакува прокуратурата и за това си търси друг враг.

Странен беше фактът, че в „обръщението към народа" Радев посочи кои са кусурите, според него,  на сегашното управление  ГЕРБ - ОП, но не спомена ничие име, което да бъде отговорно за Радевите обвинения. А  всеки в това правителство си има име. И на тези имена  44 НС е гласувало доверието си, защото по Конституция само НС дава доверие или  свали доверие от правителства. 


Президентът Радев, сякаш, играеше по стиха поемата на Иван Вазов „Левски": „"Аз съм Левски! Ей мена!" И никое име той не спомена".

Какво планира в президентския си кабинет Радев - да оглави БСП ли, да предизвика бунтове ли, да е министър-председател ли, 2-ри президентски мандат ли... Времето ще покаже. 


И ще видим как Историята ще запише президентаРадев - успешен или в графата на латинската поговорка „Sic transit Gloria mundi" - в превод на български „Така преминава световната слава"?


Харалан Александров се върна към посланието „към града и към света" и каза, че има нещо много интересно в начина, по който говори нашият президент - той говори по един начин към града, към вътрешната аудитория и по друг начин към света. Ако бъдат сложени едно до друго изказванията на Радев на международни форуми, пред външни инвеститори и посланията му към нацията, изглежда доста балансирана картината, според г-н Александров. Но ако се четат по отделно, излиза така, че извън България той описва една добре функционираща държава, към света говори положително, обнадеждаващо, подканящо, например кани инвеститорите да дойдат и да работят в България и да развиват икономиката, докато негативните и критични нюанси сякаш са запазени за града. Гостът няма обяснение за това, за него това е по-голяма загадка от папските слова.

Беновска попита събеседника си дали му е направило нещо тайнствено и мистично, че президентът не е споменал нито едно име, а е говорил общи констатации, че правителството не се справя, без да споменава името на Бойко Борисов или някой от министрите. С това на водещата й напомня на поемата на Иван Вазов „Левски" - „Аз съм Левски! Ей мена!" И никое име той не спомена". Харалан Александров каза, че колкото по-загадъчно е едно политическо поведение, толкова повече асоциации отключва. По думите му, генерализирането и обобщаването е част от политическия стил в Българската политика през последните години. От друга страна, обвинителното говорене е възможна хипотеза за обяснение, според госта. Това е така, защото в България има много обвиняващо общество, в културата ни е постоянно да се обвиняваме за всичко и това е основният ни механизъм, чрез който се справяме с несполуките в живота. Основната емоционална икономика преминава през обвинението, затова е толкова важна прокуратурата и толкова овластена, смята г-н Александров.


Опозицията в българската политика

Беновска каза, че е попитала лидера на БСП Корнелия Нинова преди да замине на визита в Брюксел дали подкрепя позицията на президента Радев, а тя е казала, че имат съвпадения. На въпроса й ако е била на мястото на Бойко Борисов, какво би направила, защото от опозицията се очакват работещи решения, Корнелия Нинова е заявила, че би си подала оставката. Беновска каза към събеседника си: „Вие казвате, че опозицията не бива да обвинява, а тук виждаме и една пасивност в момента." Харалан Александров се съгласи, че опозицията се занимава главно с обвинения, това е основният режим, на който функционира. Водещата попита защо БСП и Нинова не предлагат, а гостът й заяви, че според него нямат ресурс в този си вид. Беновска припомни, че имат „Визия за България". Г-н Александров каза, че имат документ, но визията е повече от текст. Това е дълбоко убеждение, че имаш идея за бъдещето, теория за това какво се случва и обяснение за социалните процеси. Това, което Харалан Александров вижда в БСП е, че те не могат да изберат дали да бъдат социално-консервативна, дали да бъдат лява и прогресиста партия. Според него това, което предстои, което е казал и Калоян Паргов, е, че най-голямата задача на БСП е да се пребори със себе си и да намери изгубената си идентичност. Беновска допълни, че думите на г-н Паргов са били, че БСП трябва да се пребори със себе си, за да може после да се пребори с външните.

Харалан Александров заяви, че българската политическа сцена се намира в ситуация на идеологически безпомощни опоненти на властта и правителството и управлението изглежда безалтернативно. Това не би трябвало да е така според него. Той допълни, че устойчово критичната позиция на президента до някъде е извикана по силата на необходимостта, за да има нещо, което да прилича на опозиция, защото нито едно от останалите в момента не отговаря на тази функция. Беновска го попита за кого говори, защото опозиционно се афишира БСП и нейния лидер Корнелия Нинова, критично говорят ДПС, уговорката, че още няма нужда от предсрочни избори, от време на време и Волен Сидеров, макар и коалиционен партньор е казвал нещо. „Има доста гласовита и доста мобилизирана извънпарламентарна опозиция. Това са традиционните десни партии, Радан Кънев например като евродепутат.", заяви г-н Александров, а на въпрос от водещата къде Радан Кънев е гласовит, той отговори в Евро парламента. Беновска образно попита дали той е коленичел пред президента Радев да не назначава Иван Гешев. Според госта й, големият проблем на опозицията е, че един от основните инструменти, чрез които тя е успявала да присъства в публичния живот - протестите, е обезсилен по силата на завземането на площада от доста маргинални елементи, които създават неприятен образ. Той даде пример, че нито един уважаващ себе си човек, колкото и да е отчаян, не би искал да застане до Костадинов.


Главния прокурор Иван Гешев

Водещата добави също, че и в обкръжението наоколо се повтарят разни момчета и хора, които не знаят защо са на този протест, което всява съмнение, че има друга схема. Г-н Александров не се съмнява, че става дума за фалшив протест, но въпреки това в обществото продължава да има усещане за неудовлетвореност за това, че нещо не се случва достатъчно добре, че България изостава и трудно се справя с кризите. „Общата екзистенциална неудовлетвореност на късно модерната епоха в България винаги се трансформира през пасивно-агресивно поведение.", заяви Харалан Александров и обясни, че вместо да се съберем и да търсим решения и да влезем в конструктивно взаимодействие, ние избираме да се оттеглим в позицията на пасивни жертви и с гневен пръст да посочваме кой е виновен. Според него това вкарва политиците структурно в ролята на обвинители и от гледна точка на динамиката, за щастие се е появил активен прокурор в лицето на Гешев, който е поел тази функция. „Функцията на обвинителя най-накрая си отиде там, където й е мястото.", допълни още той. Беновска напомни, че и срещу него е имало опити за протести, но те не са съдържали антитезата на Гешев и попита госта си какво очакваме от Гешев сега. Харалан Александров каза, че има свръх овластена фигура, която в огромна степен дава израз на тези настроения, които са да бъде посочен виновника за нашето нещастие, т.е. имаме човек, който не просто действа, но и говори и обратното - не просто говори, но и действа. Това го прави притегателна фигура за цялото това обвинително настроение, което цари в обществото и обезсилва обвинителното говорене на другите политици. „Притегателно ли е за българина и разбираемо ли е това, че главният прокурор поиска от Конституционния съд тълкование на чл.103, което да обясни за втори път дал президента би подлежал на някакви производства по време на мандата си?", попита водещата. Г-н Александров отговори, че не е правил изследване, но си има научен метод да се провери. Това, което е било изследвано е, че цялостното поведение на гладния прокурор се възприема по-скоро добре и буди нескрит ентусиазъм сред значителна част от българското население, именно тази голяма група хора, които смятат, че са жертва на това, което той е нарекъл „криминален преход". Това на свой ред обезсилва обвинителното говорене на други политически фигури, в това число и президента. „Ще се наложи да проявят въображение политиците и да започнат да правят политика, защото вече има кой да обвинява.", каза гостът.


Ролята на САЩ в съвременната българска политика

Беновска попита за ролята на САЩ в съвременната българска политика. Харалан Александров определи САЩ като екстарнализирания морален арбитър, който стои далеч и който трябва да ни покаже кой е крив. кой е прав, кой е корумпиран, кой е почтен. Това е нещо, с което ние трудно се справяме и това показва морален инфантилизъм, по думите му. Той се надява разчистването на терена, което е започнало да доведе до нормализация, да се изясни къде е границата на добро и зло, приемливо поведение и да продължим да развиваме нашето общество. Така завърши разговорът между Харалан Александров и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 9 февруари 2020 година.

Беновска: Г-н Борисов, силен ли сте да разчистите боклуците от политиката, бизнеса и медиите на 4.4. 2021, за да ни ви „разчистят“ те?

Беновска: Г-н Борисов, силен ли сте да разчистите боклуците от политиката, бизнеса и медиите на 4.4. 2021, за да ни ви „разчистят“ те?

Беновска: Ще успеем ли, след коронавируса, да забием знамето, да разпрегнем конете и да създадем Нова Земя?

Беновска: Ще успеем ли, след коронавируса, да забием знамето, да разпрегнем конете и да създадем Нова Земя?