Новини

Пламен Димитров: КНСБ предлага мерки в защита на работниците, които подават сигнали за нарушения на трудовото законодателство


Пламен Димитров: КНСБ предлага мерки в защита на работниците, които подават сигнали за нарушения на трудовото законодателство

09-12-2019 20:52


Президентът на КНСБ Пламен Димитров отговаря на въпрос на Илиана Беновска след откриването на заключителен форум на КНСБ  по проект „Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България" от 9-ти декември 2019 г.

 

 

Илиана Беновска: Г-н Димитров, как ще мотивирате синдикалните си членове, както мотивирате гражданското общество, да не приемат недекларирана заетост?


Пламен Димитров: Както беше казано, това не е за първи път действие на нашата конфедерация в тази посока. През последните десетина години заедно с работодателите, сега самостоятелно, но сме имали и проекти заедно, сме се опитвали да правим две неща. Едното е да увеличаваме информираността на работещите за техните права и това как трябва да бъдат гарантирани. Това правим от 8 години с проекта „Моето първо работно място" за всички завършващи средно образование в цялата страна. Не знам дали сте наясно, по 9 часа всяка година те получават базови знания за осигурителни и трудови права, какво е трудов договор, осигуровка, майчинство, пенсия и т.н. Това е нещо, което ще продължим да правим. Второ нещо обаче, което ще правим и този проект го акцентира, е готовността за подаване на сигнали. Един от акцентите днес са тези около 15 000 изтегляния вече апликейшъна VOX KNSB, чрез който на своя телефон този, който е подал сигнала, ще получи какво е свършил контролният орган за неговия сигнал. И това се случва вече, имаме над 100 сигнала, част от тях обработени, част от тях в движение и вече решени. Става дума за заплати в плик, за извънредно време, което не е платено, извънреден труд, нощен труд и т.н., ежедневни неща, но фактът, че човекът вижда, че подавайки сигнал от телефона си някой свършва работата, повишава доверието, повишава доверието във всички нас, че може, че има смисъл да подадем сигнал. Иначе това, което витае в нашите глави, че каквото и да правим няма смисъл най-накрая ни води към едно взаимно и общо нарушаване на собствените си права без дори да разбираме. Така че това са двете наши направления и ангажименти на синдиката - информация, знание за това какво всъщност губим, когато печелим, когато нещо става под масата. И второ, както казах вече, все повече българи да подават сигнали и тук има нещо много важно в нашите около 30 предложения към институциите, едно от тях е съвсем ново, не знам дали знаете преди месец ЕП прие нарочна директива за закрила на хората, които подават сигнали. На английски звучи малко по-различно, но няма как да го кажа в момента, но сигнали за всички възможни форми на нарушения, в това число и към прокуратура, към компетентни органи, към контролни органи, в нашето законодателство няма такава закрила. Ние искаме с една от нашите мерки хората, които подават сигнали за нарушения на трудовото и осигурително законодателство да бъдат защитени в Кодекса на труда, както са защитени майките в момента от уволнение, да не могат да бъдат уволнявани, когато сигнализират за нещо, което нарушава тяхното право или на техните колеги.


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-н Борисов, като „бомба със закъснител“ заложена ви от Радев ли цъкат „часовниците“ на Цветанов?

Беновска: Г-н Борисов, като „бомба със закъснител“ заложена ви от Радев ли цъкат „часовниците“ на Цветанов?

Беновска ще пита в неделя, 27 септеври 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?