Новини

Илхан Кючюк: Крайният национализъм е овластен в България и от това губим всички


Илхан Кючюк: Крайният национализъм е овластен в България и от това губим всички

12-10-2017 19:38

Илхан Кючюк, български представител в ЕП от ДПС/АЛДЕ, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:


Срещата на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и парламентарната група с Ханс ван Бален.

   Илхан Кючюк обясни, че на тази среща са били обсъдени много важни въпроси, като бъдещето на Европа, приоритетите на либералите за предстоящите евроизбори през 2019 г., приоритетите на българското европредседателство. Засегнато е било и управлението на страната, формулата на властта и участието на крайни националисти. Евродепутатът подчерта, че Европа се е отрекла от участието на крайни националисти във властта още преди 60 години. „Г-н ван Бален каза днес, че ДПС е субект, който дава сигурност вече 27 години, с доказан политически профил, политическа сила, която е ориентирана неотклонно към НАТО и ЕС!", обясни Илхан Кючюк.


Исканата от ДПС оставка на вицепремиера Валери Симеонов.

   „На какво разчитате вие, заявявайки, че ако не получите оставката на Валери Симеонов, ще поискате оставката на цялото правителство?", попита водещата Клара Маринова. Илхан Кючюк отговори, че конфигурацията на правителството е отговорност на Бойко Борисов. Той сам е избрал да управлява с крайните националисти и повечето формации от демократичния спектър са алармирали за невъзможността тази коалиция да функционира. „България има нужда да се реформира, а това правителство не е в състояние да донесе въпросните реформи!", категоричен бе евродепутатът.

   „Едва ли ще получите тази оставка, но докъде искате да стигнете с тези ваши изисквания?", продължи с въпросите си водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че конкретният повод за искането сега на оставката на Валери Симеонов е било арогантното му и недопустимо поведение по време на интервюто В Нова телевизия. Той продължи, че ДПС иска България да бъде управлявана от демократично ценностно мнозинство, което да води по пътя на реформите. Това е важно условие за успешното ни европредседателство. „Това, че някой отказва да си подаде оставката, не решава проблема. Проблемът е там, крайният национализъм е овластен в България, той е облечен в министерски кресла и от това ще губим всички, ще губи България и аз, като млад човек, мога да кажа със жалост, че губят младите хора на страната ни!", категоричен бе Илхан Кючюк.


Оценката в Европа за етническия модел на България.

   Илхан Кючюк беше категоричен, бе българският етнически модел получава много висока оценка в Европа. Той продължи, че либералните партньори на ДПС знаят, че и благодарение на този етнически модел, чийто архитект е д-н Ахмед Доган, България е проправила пътя си към НАТО и ЕС. Неслучайно ДПС ще бъде домакин на някои от най-големите събития на европейските либерали.


Младежкият либерален форум, който започва утре в София.

   Илхан Кючюк обясни, че форумът започва с официална част, на която ще присъстват Мустафа Карадайъ и Ханс ван Бален, цялата ПГ на ДПС, много гости от страната и чужбина. Ще се дискутира бъдещето на ЕС, Европа след Брекзит. Младежката организация на ДПС представя две резолюции. Едната е за евроинтеграцията на Западните Балкани. Втората засяга интеграцията на бежанци чрез образование.

   „Сътрудничите ли си по отношение на интеграцията на Западните Балкани с премиера?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че това е една идея, която се лансира от ДПС от много години. Той продължи, че би използвал всяка възможност за диалог както с колегите си евродепутати, така и с българските власти. Разбира се това не е задача само за една политическа сила.


Подозренията към ДПС, че очакват да бъдат поканени от ГЕРБ да управляват съвместно.

    „Непрекъснато ви подозират, че на вас буквално ви липсва властта и всичките ви активни действия са насочени към това ГЕРБ да ви поканят във властта заедно да управлявате. Вярно ли е това?", попита водещата Клара Маринова. Илхан Кючюк отговори, че ДПС не иска и не очаква някой да го кани където и да било. Той продължи, че ДПС настоява България да бъде управлявана от проевропейски политически партии. Бойко Борисов е имал пред себе си различни варианти, но е избрал най-неподходящия.


Референдумът за независимост в Каталуния.

   Илхан Кючюк изрази мнение, че този референдум е показал, че в Испания има политически проблем. Той продължи, че и Мадрид, и Барселона са допуснали огромни грешки. Единственият изход е да се седне и да се разговаря за целостта на Испания. Евродепутатът категорично заяви, че не приема тезата, че това не е европейски проблем. „Това е европейски проблем и трябва да намери европейско решение. Няма друга алтернатива освен диалог!", завърши Илхан Кючюк разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 12 октомври 2017 г.

 


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, Главчев! Чий „Христос“ ще възкръсне на 9.6.24? Вашият или на България?

Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, Главчев! Чий „Христос“ ще възкръсне на 9.6.24? Вашият или на България?

Беновска: Кирчовци, Кокорчовци, Лени, Деляновци, Бойковци, Радевци, Корнелии, Урсули! Фалшив живот! До кога?

Беновска: Кирчовци, Кокорчовци, Лени, Деляновци, Бойковци, Радевци, Корнелии, Урсули! Фалшив живот! До кога?