Новини

Десислава Атанасова: КС, не прокуратурата да се произнесе за 1,5 млд. лева от НЗОК


Десислава Атанасова: КС, не прокуратурата да се произнесе за 1,5 млд. лева от НЗОК

02-11-2013 14:30

Десислава Атанасова, член на ПГ на ГЕРБ, четвъртият министър на здравеопазването в кабинета Борисов, в интервю за Илиана Беновска, "Радио К2", заяви позиции по следните теми:

 

Протести и будители:

В деня на будителите, вместо студенти, преподаватели, просветители гледахме полицай, които бяха навсякъде. Свещените слова на химна не се чуваха, защото се блъскаха в униформи. Фуражки се смесваха с плакати със словата на Ботев, Вазов и Смирненски. Цветята бяха сред пагони. Хората на духа бяха обкръжени като затворници. На интелигенцията, на младостта и новия морал не бе позволено да приближат Александър Невски, въпреки, че в ръцете си носиха книги, цветя и послания за духовна чистота. Пред този храм бяха докарани други хора, които да защитят управляващата коалиция.

Безспорно, всички които сме вече 4 месеца в обградено НС имаме вина. Всички участвали в политическия живот на прехода имат вина, за да се стигне дотам, че храма на българщината да е обграден и богомолците да не могат да стигнат до него.

Да, ние не сме показали, че можем да издържим 150 дни на протести, да минаваме през задните входове и да не се вслушване в хората. Ние можем да вървим и днес по улиците на София и България без да са ни необходими кордони. Ние имахме достойнство да кажем на хората, какво можем да направим и какво не можем- и не сме ги излъгали и за миг!


Обкръжава ли Орешарски с кадровия си пагон и здравеопазването и националните интереси?

В последните няколко месеца липсата на визия за това, кои са националните приоритети е видна. Липсват национални приоритети, няма посока! Освен устойчивост на протести, нищо друго не се показва на обществото. Дали доминират пагоните? Вчера имах усещането, че по улиците на София имаше хиляди полицаи- кое доминира?


Здравеопазването:

За съжаление и ние не успяхме в много дълго забавената реформа в болничната помощ и платихме политическата си цена, чрез смяната на министрите в здравеопазването, смяната на шефове на здравни каси и т.н. Ние носихме политическа отговорност, за разлика от сега- 140 дни няма, кой да поеме политическа отговорност дори за едно назначение. И мисля, че разликата между двете управления е очевадна.

В сектора липсва управленска идея за развитието му. Не знам дали разбирате, че вече четвърти месец, министъра на здравеопазването не е подготвил нито един законодателен акт, който да бъде внесен в НС, въпреки заявките за реформа. Тя едва миналата седмица представи някаква Национална стратегия за здравеопазване, без обществен дебат, без обсъждане. Декларират се идеи за промяна, а от данните в бюджета на държавата и здравната каса е видно, че такава няма. Нещата ще станат по-зле от сега!

Аз мисля, че ако тази седмица не се вземат мерки за решаване на проблемите в сектора на правителството ще стане ясно, че действията на лекарите са протест, сериозно подценяван от премиера. Министърът на здравеопазването е принципал на най-голямата болница в България- Пирогов, той не е стъпил там да разговаря с колегите си, да защити техните интереси.


Като министър, знаехте ли, че Симеон Дянков ще заеме 1, 5 млд. лв. за други държавни нужди?

Трансфера от Здравната каса към държавния бюджет се случи далеч преди да стана аз министър. Тогава бях председател на Здравната комисия в НС. Г-жа Андреева е редно да прочете и малко правна литература, след като събира доказателства за да предаде Дянков на прокуратурата. Закона за държавния бюджет се приема от НС и са недопустими изказвания, че Дянков ще бъде даден на прокурор, тъй като това е решение на НС. Ако при приемането на бюджета БСП и ДПС са имали основания трябва да сезират КС, а не прокуратурата.

Тези 1,5 млд. не са откраднати както говорят от ДПС и БСП. Тези пари са в консолидирания държавен бюджет. В качеството си тогава на председател на Здравната комисия тогава, няма как да знам точно, в кое перо са заделени тези пари. В последствие зададохме въпрос към Дянков, за какво са използвани? Отговора беше, че всички средства постъпили в държавния бюджет се разходват, спрямо консолидираната му рамка.

Ако сега се случи сезиране на КС за текстове приети от НС през 2010 година, с нищо няма да се промени настоящата ситуация. През 2010-та тези пари са отишли в държавния бюджет с решение на НС, дори и да се връщаме назад няма смисъл. По-добре е да се коментират бъдещите действия. Бюджет 2014 е недвусмислен, за 2013 парите на МЗ са 368 млн., а сега ще са 359 млн. Дали е увеличен бюджета за здравеопазване? 15 млн. ще трябва да бъдат заделени за асистирана репродукция, защото тази дейност се връща отново в министерството. Бюджета на Здравната каса също не обнадеждава, недостиг от 2013 ще бъде прехвърлен към 2014, а и за следващата година парите за болнична помощ са по-малко. Каква е концепцията за здравеопазване след като то беше заявено като приоритет?


Бонусите:

В МЗ във времето когато аз съм била министър няма нито 1 лев раздадени бонуси. Всички средства формирани като излишък или не разходвани бяха пренасочени към работещите в Спешна помощ и в държавните психиатрични болници. Ако някой може да ме упрекне, че съм увеличила заплатите на Спешна помощ с 20% нека го направи, очаквам призовка. 


Бяхте произведена от един вестник за секс-аферистка?

Мисля, че вашата медия е на много по-високо ниво от цитираната. Аз няма коментар, моят коментар ще бъде чрез завеждане на граждански иск!

Аз не съм била галеник на нито една медия, вероятно защото сектора който управлявах е доста труден. Усилията на всички медии ще са недостатъчни да се скрият от обществото проблемите.


Мутра ли е Бойко Борисов, както го нарече Йордан Цонев?

Дебата в НС слезе до едно махленско ниво, което за съжаление говори за нивото на парламента. А това твърдение, от човек преживял политически метаморфози, трябва да бъде оставено без коментар.

Когато липсват аргументи по отношение на говоренето на опозицията се пада на такова недостойно за НС ниво. Прав е г-н Борисов да заведе иск срещу Йордан Цонев за да запази името си.


Ефективни ли сте като опозиция, за да накарате управляващите да работят в правилна посока?

Трябва да има дебат за националните приоритети. Очакваме сериозен дебат по бюджета на държавата. Това е начина във всички демократични общества. Опозицията търси грешките на управляващите и предлага по-добрите решения- надявам се, че ще се вслушат!


Беновска: Г-н Петков! Защо: Доган се „появи“? Защо: Сандов „затвори“ Ковачки? Защо: Подадохте длан на Превозвачите? Защо: НЯ-КОЙ внася 2 танкера ГАЗ? Защо Петреъс - шеф на ЦРУ, собственик на „Нова ТВ“ - купи „Марица Изток 3“?

Беновска: Г-н Петков! Защо: Доган се „появи“? Защо: Сандов „затвори“ Ковачки? Защо: Подадохте длан на Превозвачите? Защо: НЯ-КОЙ внася 2 танкера ГАЗ? Защо Петреъс - шеф на ЦРУ, собственик на „Нова ТВ“ - купи „Марица Изток 3“?

Беновска: Г-н Петков, г-дата Борислав Сандов - ДъБъ и Асен Василев - ПП! Заради личен финансов интерес за 1 млрд с „Джем Корп“, за още 1 млрд с МЕТ опитват да изтъргуват БГ енергетиката и ТЕЦ-овете на Ковачки и Доган, и България?

Беновска: Г-н Петков, г-дата Борислав Сандов - ДъБъ и Асен Василев - ПП! Заради личен финансов интерес за 1 млрд с „Джем Корп“, за още 1 млрд с МЕТ опитват да изтъргуват БГ енергетиката и ТЕЦ-овете на Ковачки и Доган, и България?