18-10-2010 | 15:54 ч.

Кирил Вътев: За нас наличието на соя беше шок

Кирил Вътев: За нас наличието на соя беше шок

София /КРОСС/

 

 

 

stara planina

Под 2% наличие на соя в даден продукт не е задължително да се обявява по европейското законодателство, така че ние дори не знаем за съдържанието на соя в подправките.

Става въпрос за фирми с много сериозно представяне на българския пазар, които имат достатъчно много други продукти, с които могат да правят каквото си искат, за да седнат да спекулират точно с наблюдавания продукт", подчерта председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България.

 

Нека да се получат резултатите от лабораториите в Германия и Австрия и да се види откъде идва наличието на соев продукт, и едва тогава да се правят заключения. Това каза пред Радио К2 председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев по повод откритата соя в продукти с марка „Стара планина". „Пробата показва наличие, но не показва колко", подчерта Вътев. „Три от фирмите, които са засегнати в случая, са членове на асоциацията. Аз съм в позиция, в която не мога да имам друго отношение освен да настоявам за обективно разнищване на проблема докрай и изваждане на фактите такива, каквито са", каза председателят на асоциацията. Той категорично опроверга, че това е активно мероприятие на конкуренцията.

 

„По БДС се допускаше да има до 3% съдържание на соя. Анализът за количествено измерване е изключително скъп и малко страни в ЕС имат лаборатории. Една проба е не по-малко от 1000 лева, за да се установи количеството", поясни Вътев. При приемането на стандарта „Стара планина" обаче решението е категорично да няма никакви остатъци и следи от соеви деривати, обясни месопреработвателят. Той призна, че тогава е подценен проблемът, че голяма част от подправките в България идват от големи концерни. „За да се стабилизират ароматите се ползва соев протеин, който е със съдържание 0,3% - 0,6%. За нас наличието на соя беше шок, защото точно тези фирми участваха активно в изработването на стандарта. Това са фирми с много сериозно представяне на българския пазар и те имат достатъчно много други продукти, с които могат да правят каквото си искат, за да седнат да спекулират точно с наблюдавания продукт", подчерта Кирил Вътев.

 

Има няколко хипотези за проблема, каза месопреработвателят и поясни. Единият източник на наличие на соя може би е от подправките. Тази теза се потвърждава и от факта, че в два изследвани продукта с марката „Стара планина" на една и съща фирма - в единия се отчита съдържание на соя, а в другия не. По европейските закони под 2% наличие на соя в даден продукт не е задължително да се обявява на етиката, така че месопреработвателите дори не знаят за наличието му в подправките.
Ако наличието на соя не идва от подправките, а е умишлено сложена, тогава фирмите безкомпромисно трябва да понесат цялата тежест на закона, е категоричен Вътев.

Има и още една хипотеза, че изследваните продукти не са оригинално производство на въпросните фирми, а само носят сканираните им етикети, предполагат месопроизводителите. Това се случва в нерегламентирани цехове за производство на колбаси, твърдят от бранша.








Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, Главчев! Чий „Христос“ ще възкръсне на 9.6.24? Вашият или на България?

Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, Главчев! Чий „Христос“ ще възкръсне на 9.6.24? Вашият или на България?

27-04-2024 | 21:52 ч.

Прочети повече

Беновска: Кирчовци, Кокорчовци, Лени, Деляновци, Бойковци, Радевци, Корнелии, Урсули! Фалшив живот! До кога?

Беновска: Кирчовци, Кокорчовци, Лени, Деляновци, Бойковци, Радевци, Корнелии, Урсули! Фалшив живот! До кога?

04-05-2024 | 21:04 ч.

Прочети повече