13-03-2020 | 21:10 ч.
Танева, Зоров и Вътов: Здрави служители и при висока хигиена произвеждат храната
Танева, Зоров и Вътов: Здрави служители и при висока хигиена произвеждат храната
Министърът на земеделието Десислава Танева и представители на млекопреработвателния и месопреработвателния бизнес Димитър Зоров и Дяман Вътов отговарят на въпроси на Илиана Беновска на брифинг преди извънредно заседание на Министерски съвет от 13-ти март 2020 г.
Илиана Беновска: Министър Танева, въпросът ми е към Вас и към представляващите производителите, той се отнася до хигиенните условия и незаразяването, какви мерки сте взели и как ще гарантирате, че вашите служители в момента са здрави и ще бъдат контролирани дали ще продължават да бъдат здрави, защото някои от стоките са консервирани, бутилирани, прибрани и складирани, но някои от тях се произвеждат ежедневно? И не на последно място, тъй като вие сигурно сте членове на работодателски организации, ще поискате ли централизирано от вашата работодателска организация евентуално да бъдете снабдени с предпазни средства, костюми, очила, ръкавици и т.н.?
Десислава Танева: Отзад напред по въпросите, като работодатели за служителите ние по най-общ ред на производителите сме заявили разбира се искане за доставка на маски и дезинфектанти, това е за точките на обслужване със земеделските стопани по нашите служби. Снабдяването започна поетапно, това са правилата, за да ограничим всичко. Ние това в земеделието много добре го разбираме, защото миналото лято самите ние се борихме в нашия сектор с африканската чума по свинете. Много добре сме наясно какво означава дисциплината и изпълнението на тези ограничителни мерки. И тъй като сега тона не засяга отделен животновъден сектор, а това засяга хората, извънредното положение е необходимо, за да може да има гарантирана дисциплина, че тази социална изолация за определен период от време ще се спази, няма да се нарушава, за да се ограничи заболяването. Така че всичко по общия ред сме направили. Давам думата на бранша за въпросите. Вирусът, то това не е моя работа да го кажа, може да питате щаба, но разбира се и ние следим темата в земеделието, вирусът не може да съществува и живее във външна среда достатъчно време, за да предполагаме, че за храна може да бъде рисков.
Илиана Беновска: До 10 часа може.
Десислава Танева: Да, това казвам, не е достатъчно дълго времето, така че всички условия за биосигурност по отношение на оперирането с храни операторите ще кажат, че са ги взели. Приключвам с това, че българската хранителна индустрия, това е индустрия, която след 2007 г. отговори на практика на най-високите хигиенни изисквания в ЕС, имаме най-добрите предприятия по отношение на хигиенните условия като степен на санитарна безопасност и в този смисъл може да бъдете сигурни в това, което купувате от българските производители. Мога да вляза много детайлно в разговора за подкрепата, за изискванията, които хората и предприятията покриха, но за това какво са направили те, който иска от тях може да допълни отговора.
Димитър Зоров: Аз първо ще Ви отговоря, че вчера има изявление на Европейската агенция по безопасност на храните, която казва, че няма риск от предаване на вируса през храни и такъв случай не е констатиран нито в Китай, като първоразпространител, нито никъде по света.
Илиана Беновска: Да, но ние няма да го чакаме да стане това, нали?
Димитър Зоров: Второ, имайте предвид, че предприятията работят в малко по-напреднала ситуация от сегашната извънредна криза, защото всяко едно хранително предприятие има санитарен пропуск със задължителна дезинфекция, няма значение дали е обикновена ситуация и не е обявено извънредно положение. Това е ежедневна практика, дезинфекцират се ръце, дезинфекцират се обувки, влизат с работни облекла, които се подменят. Допълнителното, което единствено правим в момента, е да премерим температурата на служителите, за да се ориентираме дали при влизането някой не е започнал да има първоначални индикации. Така че можете да бъдете спокойни, още повече, че повечето от млечните продукти имат несъприкосновеност към човешките крайници, като ръцете, говорим за киселото мляко, за прясното мляко, те минават почти в асептична среда, пастьоризацията е при висока температура. Това последното, което четем за този вирус, че над 27-28 градуса не е устойчив, мога да Ви кажа, че най-ниската температура за подготовката на млякото за който и да е продукт, дали е сирене, дали е кашкавал, е 72 градуса, което е много над това. Просто трябва да бъдем спокойни. Да, може чрез допир на опаковка, но това е все едно да си пипнете вратата на автомобила, копчето на асансьора и т.н. Не е от продукта. Така че бъдете спокойни, ние сме откровени, не ви подвеждаме, не ви заблуждаваме!
Дамян Вътов: В потвърждение на думите на г-н Зоров мога да кажа, както и той каза, че работим в много стриктна среда по отношение на хигиената, като ново, освен да мерим температурата на нашите служители, максимално сме ограничили и достъпа на външни лица в предприятията, включително на територията, в самите дворове, където са сградите, така че максимумът, който смятам, е направен. От друга страна това, което попитахте за хигиенни материали и дезинфектанти, това при нас е ежедневие. В момента смятам, че абсолютно всички са си обезпечили предприятията с достатъчни количества, за да могат да са адекватни на ситуацията.