24-09-2012 | 22:57 ч.
Месото поскъпна с 50% за месец
Месото поскъпна с 50% за месец
m.trud.bg
С 30 на сто се е покачила цената на месото на едро, каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, цитиран от „Дарик".
Той обясни, че „браншът е буквално в шок", защото всяко предприятие е принудено да сложи върху тази надценка и разходите за труд и енергийни ресурси преди да образува цената, на която ще продаде продукцията си на едро. Така разликата между цената на дребно и тази на едро, на месото и месните продукти, е 45 и 50 %.
„От началото на годината до сега консумацията на месо е спаднала с 20-22 % спрямо същия период на миналата година", заяви Кирил Вътев. Той не се нае да прогнозира какво ще се случи с цените за крайния потребител. „При нас големият проблем е рязкото поскъпване на основната суровина - месото. Лошото е, че за август поскъпва с 30 на сто, за две седмици през септември спря и отново продължи да расте. Ние вече сме буквално в шок", коментира той.
Вътев обясни скока на цените на месните и млечните продукти с големия скок в цените на фуража. По думите му през последните две години плавното поскъпване на месото се дължи на огромното потребление, което продължава да расте в Китай и ЕС, реализира огромен износ.
Председателят на федерацията на хлебопроизводителите Мариана Кукушева отказа да коментира как ще се движат цените на хляба, но сигнализира, че търговските надценки в бранша са изключително високи - между 45 и 50 на сто. Преди по-малко от два месеца Кукушева също обяви, че има огромна разлика между цените на едро и крайната цена на продуктите, но тогава тя бе между 40 и 45 на сто. Кукушева обясни, че според анализи в последните години доставната цена на хляба не е променяна, въпреки повишаващите се разходи на производителите.
От своя страна Кирил Вътев потвърди, че и при месото и месните продукти надценките са същите.