Новини

Беновска - Румен Йончев: Гергов? Пловдивският панаир? Йончев: ДБ правят “панаир” за свой кмет!


Беновска - Румен Йончев: Гергов? Пловдивският панаир? Йончев: ДБ правят “панаир” за свой кмет!

21-01-2023 12:17

Румен Йончев, ЗНС, депутат в 48 НС - КБВ - Илиана Беновска „Беновска пита - Радио К2", 21.01.2023 г.    

 


Спасение на България?; Корупцията в България 

"Българският възход е типична цел на Земеделския съюз, откакто той е създаден, така че не намирам това за неуместно" заяви Йончев на бележката на Беновска за коалицията между ЗНС и БВ за начало на разговора. Беновска обясни, че в момента върви процес на липса на лидерство, визионерство и водачество. Йончев подчерта, че по време на избори политиците спират да бъдат културни. "Доган постави в един преговор по повод 33 години ДПС, че все търсим някакви спасители - от какво да ни спасяват?" попита Беновска. Йончев отговори, че със спасителите заместваме визионерите и вместо визия за България, търсим спасение. "България има нужда от спасение, защото последните 30 години се лута в пустинята безнадеждно, но ми се струва, че пътят е намерен и че още 2007 година стъпихме на нещо здраво, влизайки в ЕС, преди това в НАТО, реализирайки някои първични национални приоритети" заяви Йончев. Беновска отбеляза, че вчера е имало среща на Българоамериканската търговска камара с Херо Мустафа и "ред умници" и попита - "не е ли жалко, че тази, нарочно, госпожа ще говори за корупция в България, когато настоящият и бившият президент в нейната държава се разследват за корупция?". Беновска изрази съжаление, че не е отишла на срещата, но там така или иначе нищо не можеш да попиташ, защото те държат в един ъгъл и те карат да ги слушаш. Йончев отговори, че няма нищо странно в това да се говори за корупция и това, което смущава Мустафа е, че делата не са толкова много на фона на много говорене, което реално пречи на справянето с него. "Очаквайте в следващите месеци все повече да се говори и все по-малко да се прави - избори" заяви Йончев. 


Изявление на Стефан Янев от лидерската среща на 20.01.2023 година; Самотните в политиката 

Беновска пожела да изслушат част от изявлението на Стефан Янев на вчерашната лидерска среща. Водещата отбеляза, че Борисов, Карадайъ са седели един до друг, липсвали са Кирил Петков и Асен Василев, Костадин Костадинов, Христо Иванов, а Стефан Янев е бил заточен в ъгъла и заради това си е позволила да отиде при Нинова и да я призове да покани Янев по-близо. 

Корнелия Нинова: Благодаря и аз! Г-н Янев! Първо да Ви поканя да се преместите. Очевидно няма да дойдат представителите на ПП, да не седите така изолиран встрани! 


Стефан Янев: Благодаря Ви, г-жо председател! Благодаря за организацията на тази среща, която смятам наистина за важна. Наистина и преждеговоривите колеги, и аз смятаме, че е малко закъсняла. Но по-добре късно, отколкото никога. Защото ще продължа и това, което спомена г-н Карадайъ - дори и да отидем на избори, този диалог е необходим! Всички тук говорим за диалог. Към тази дума бих добавил още една - диалог и взаимодействие. Това е смисълът на нашето присъствие в Българския парламент. Това е смисълът на политическото взаимодействие, което може и е призвано да решава проблемите, в интерес на българските граждани, на гражданското общество. Също искам да изкажа задоволството си, че наричаме тази среща лидерска, защото лидерите са тези, които водят. Лидерите са тези, които намират решения в много трудни ситуации, които носят отговорност. И още веднъж да поздравя всички присъстващи лидери за това, че са демонстрирали как могат да преглъщат личното и партийното его в интерес на държавата България, на всички ни, на всички български граждани. Мисля, че това е правилното, защото без диалог, без взаимодействие не сме в състояние да предложим решения, решения, които са необходими.  

Така че от наша гледна точка, от името на „Български възход" още веднъж искам да поздравя всички присъстващи и да декларирам, че според нас това е правилният подход - диалог, диалог и пак диалог! Благодаря ви! 


"Лидерско ли беше изказването на Стефан Янев, генерал от резерва, служебен премиер и служебен министър?" попита Беновска. Йончев отговори, че това е човек, който е дал и взел почти всичко на държавата си, което може да даде и вземе като възможности. "Той може да си позволи да бъде лидер, който нарича нещата с истинските им имена, иначе, всички в тази зала изглеждаха малко самотни - г-жа Нинова сама на дългата маса, всеки гледаше да седне по-далеч от другия, празните места" коментира Йончев и добави, че и тези, които ги е нямало са били самотни и тяхната самота започва да досажда. Беновска сподели, че един симпатичен господин от Промяната е казал, че няма да дойдат на срещата и ще си купят пуканки, за да гледат през телевизора. Йончев изрази надежда хората да си зададат най-накрая въпроса какъв е проблемът. Той коментира, че след изборите всички отново ще обясняват, че са спечелили и бидейки по-малко са по-силни, но от това България нищо няма да спечели. "Когато Янев говореше в началото, че в този парламент трябва да има диалог, всички се изсмяха и казаха, че този е всеяден и иска с всички да си говори, а накрая се чувстваха неудобно да седнат на масата, именно защото се бяха смели в началото. Които се смее последен..." коментира Йончев.  


Коалиция ГЕРБ - БСП; Правителство на Янев - единственото възможно 

Беновска сподели, че има още три дни преди Нинова да върне мандата на Радев и мисли, че на Борисов може да му дойде политическата мъдрост и да преразгледа решението за коалиране с БСП. "Трябва ли да има кабинет, или нови избори?" попита водещата. Йончев отговори, че границата между политика и сапунена опера е много тънка и ако тръгнем да интерпретираме в тази посока сценариите, то възможностите са безкрайни. Депутатът от ЗНС изрази желание политическият живот да е по-предвидим, по-системен и нормален, както е най-малката и млада формация в това НС - Български възход. Според него няма какво да се случи този уикенд и може би не трябва след всичко изговорено. Беновска отбеляза, че се е говорело, че Янев е годен да бъде обединяващото и уравновесеното ядро, което да събере политическата енергия за един работещ неслужебен кабинет. Йончев потвърди, че единственият възможен вариант е бил този - БВ и Стефан Янев да създадат кабинет и е могъл да потърси доверието от всички, защото не е имало затръшнати врати, но връчването на третия мандат е било жест от президентската институция какво иска тя за нататък. "Радев връчи мандата на когото иска, а не на когото трябва, защото му върши повече работа това връчване, иначе шансовете за правителство около Стефан Янев бяха реални" подчерта Йончев. Той коментира, че по време на кампанията ще се слуша какво хубаво правителство щяло да има начело с ДБ, как хиляди неща са щели да се случат, били са водени разговори с ГЕРБ и т.н.. Беновска попита Йончев дали няма да изпаднат от каруцата на изборите, а той отговори, че те не са в каруцата и това е голямото им предимство. "Ние отказахме да се качим в политическата каруца, която скърца отдавна. Опитахме се да я ремонтираме, за да може всички да се качат в нея, но не се получи. Не се опасявам, че ще изпаднем, напротив - тезата ни, че България трябва да бъде управляема държава, че трябва да го покажем, че трябва да покажем кой е виновен тя да е на този хал. Или избирателите, които избират тези политически сили, или онези избраните. Има едно правилно, че избирателят никога не е виновен, защото избирателят е написал уравнението в НС, но хората там не могат да го решат или не искат" коментира Йончев. 


Харвардските управляващи 

 

 

По отношение на "новите гласове" в политиката, Беновска припомни тениските "Харвард", а Йончев сподели, че има много тениски от предаването "Беновска пита" и подредени хронологично, изглеждат смислено. 


Георги Гергов и Пловдивският панаир 

"Как ви избраха вас, да бъдете председател на временната комисия, която ще разследва руското влияние в лицето на Георги Гергов, почетният консул и почетен гражданин на Русия, който против желанието на ДБ, искал да придобие чрез своето дружество пловдивския панаир?" попита Беновска. Йончев сподели, че е родом от Пловдив и е избран от народен представител там. Той обясни, че създаването на тази комисия неслучайно е подбрано в този момент. "Едни симпатични млади хора от Пловдив, бяха решили да използват тази, иначе, гореща за Пловдив тема, за да си направят кампанията за кмет на Пловдив. Тези хора бяха решили, че след като предложат такава комисия, вкарат я в народното събрание, ще я оглавят и работата ще тръгне и ще се назначат за господари на положението. Точно в този момент дойде предложението аз да бъда председател на тази комисия. Йордан Иванов не беше избран, той не си беше задал въпроса, бидейки областен управител на област Пловдив, какво е направил като такъв, господар на държавните участия в дружествата, за реализация на държавния интерес в пловдивския панаир. Този въпрос ще му го задам в рамките на комисията, но вместо това той настояваше да е председател на комисията. Той като областен управител на Пловдив е мълчал, а сега като народен представител държи да знае какво става в пловдивския панаир. Имало е достатъчно възможност да разбере какво става там" коментира Йончев. Той отбеляза, че е много интересно защо Иванов иска да знае какво се е случвало с панаира в периода след 2016 година, при положение, че панаирът е приватизиран през 2006 година. Беновска попита Йончев дали Гергов съхранява добре панаира и отбеляза, че няма нищо такова построено от 1989 година насам. Йончев коментира, че панаирът е институция от столетия за България и трябва да се запази и развива, а и Пловдив има нужда от културна инфраструктура - няма опера, концертни зали, слушат музика в бившия партиен дом. Беновска отбеляза, че ДБ предлага Международният панаир да получи статут на недвижима културна ценност с национално значение. Йончев заяви, че е имал намерения да се проведат няколко такива разговора в тази комисия - дали панаирът като институция може да бъде защитен, да се разбере какво се е случвало през години, защото историята ще е по-интересна отколкото мислим, да се види какво е направила държавата, защото правителството на Стефан Янев е написало няколко писма до община Варна да си върне акциите на държавата, след решението на общинския съвет, но нищо от това не се случва, идва правителството на Петков и тези писма изчезват, никой не си търси акциите в това време, включително и областният управител на Пловдив. "Опитът пловдивският панаир да бъде употребен за предизборна кампания няма да мине. В оставащите дни на това НС ще се опитам да гарантирам това и че истината какво се случва - ще бъде извадена наяве" заяви Йончев. Той коментира, че въпросният Йордан Иванов твърди, че Йончев е подставено лице и ще блокира работата на комисията. 


Противоречие в решението на общинския съвет на Пловдив 

Беновска отбеляза, че Търговският регистър се възползва от едно противоречие в решението на общинския съвет на Пловдив. Йончев обясни, че общинският съвет е гласувал да не се приема апортирането на акциите, а в същото време представителят на общинският съвет да гласува "за". Той подчерта, че служителят на търговския регистър трябва да установи обективната воля на този, който я е изразил, но от това решение воля не може да се установи и съвсем нормално решението не е вписано и ще отиде на съд. Йончев заяви, че държавата трябва да се включи в този спор и е могла да го направи в предишното управление, като купи въпросните акции, да остави миноритарния дял на държавата в пловдивския панаир или той да бъде преоформен като общински дял на община Пловдив. Беновска разказа, че е чела интервю на Гергов, в което споделя, че никой не го е поканил на среща. Йончев каза, че една от идеите за изслушване в комисията е на г-н Гергов, за да каже кой как му е въздействал и какви са му вижданията за бъдещето на панаира. Той подчерта, че основното подозрение е, че панаирът ще се превърне в жилищен квартал. Беновска прочете обяснението на Гергов, че са ремонтирали всички палати и сега работят по последното 29-то, построен е многоетажен паркинг, алеите са оправени и т.н.. "Смятам, че пловдивска община трябва да продължи да има значимо участие в тази институция и държавата има грижата да гарантира това - защо не го е направил досега - не знам. Надявам се да има сили да го направи, защото става дума за смешни средства" подчерта Йончев. Беновска го попита каква ще е съдбата на тази комисия, ако сега няма повече парламент. Йончев отговори, че съдбата ѝ ще е като на НС - прекратява дейността си в момента, в който излезе указът на президента и всички закони, комисии, ще бъдат поети от новото НС, а междувременно ще се случат доста неща - може регистрацията на акциите да бъде вече факт. Водещата отбеляза, че Международният панаир има 50,36 % в Пълдин туринвест, 29 на община Варна, 20,63 % на държавата и 0,01 % на физически лица. Йончев подчерта, че Международен панаир Пловдив има мажоритарно частно участие от 2006 година и това, че е бил приватизиран вчера - не е вярно. "Питам защо проверката стартира от 2016 година? Ако искаме да сме честни, нека стартираме от 2006 и видим как по една красива типична за онзи период схема с увеличение на капитала, той става частна собственост" заяви Йончев. Беновска припомни, че преди години Гергов е бил взел Нинова за представител на държавния дял в борда. Йончев коментира, че това може да се установи в комисия за периода 2006-2022 година, но всички разсъждения ще отидат в историята на този парламент.  


Така завърши разговорът между Румен Йончев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 21-ви януари 2023 година.  

Беновска: NEXO! Борисов, Доган, Радев! „3-мата братя“? „Златната ябълка“ - България на коя „ламя“ продавате ?

Беновска: NEXO! Борисов, Доган, Радев! „3-мата братя“? „Златната ябълка“ - България на коя „ламя“ продавате ?

Беновска: Борисов, Доган, Радев, Корнелия: България – накъде с вас?!

Беновска: Борисов, Доган, Радев, Корнелия: България – накъде с вас?!