Новини

Георги Самандов: Стефан Янев и БВ ще влезем чисти във властта!


Георги Самандов: Стефан Янев и БВ ще влезем чисти във властта!

17-09-2022 22:32


Георги Самандов, БВ - Илиана Беновска „Беновска пита - Радио К2", 17.09.2022 г.  

 


Самандов - защо влиза в политиката и с Български възход? 

"Защо Вие влязохте в политиката и защо избрахте БВ и лидера ген. Стефан Янев?" започна разговора Беновска. "Аз съм електроинженер. Занимавам се повече от 10 години с търговия на електроенергия и природен газ и съм първият български сертифициран газов търговец. Обърнах се към тогавашния министър-председател Стефан Янев с апел за помощ. Не съм мислил, че ще влизам в политиката. Исках да покажа бездействието на политиците, управляващи енергетиката по това време - в кризисна ситуация, която форсмажорно влезе в Европа и по-скоро бездействието на ТЕЦ "Марица Изток 2" разказа Самандов. Той сподели, че е описал ситуацията на пресцентъра тогава и изненадващо е бил поканен на среща. Започнал е да прави анализи за Стефан Янев и най-неочаквано е бил поканен от Янев за заместник-министър на енергетиката във втория служебен кабинет. "Той е провидял във Вас един енергиен специалист, който може да бъде полезен на България" коментира Беновска. Самандов потвърди и разказа, че в рамките на 3 месеца работа са прокарали реформи, от които самият пазар е имал нужда, но са били стопирани умишлено 6 години. "Оставихме в електроенергийния системен оператор 300 млн лева на тези реформи и още 200 млн от веитата, които също останаха и платиха мораториума, с който г-жа Нинова е на всяка среща - как мораториумът е запазил цената на живота. Не - цената на живота я запазихме ние като служебно правителство. Затова Янев е моят избор. Защото виждам, че може да подбира екип, може да го контролира и може да се работи в името на България" подчерта Самандов. 


Личната мисия на Самандов в политиката 

"Услади ли Ви се управлението?" попита Беновска. Самандов отрече и отговори, че физически е излязъл с 5 кг по-слаб, а психически с доста проведени битки. Той подчерта, че битките са в самото министерство и е бил подготвен за всички проблеми навън, но не е знаел, че проблемите ще бъдат и вътре. Той призова за обединение, българофилия и мисъл за народа. Беновска подчерта, че всички занимаващи се с политика твърдят как са си зарязали спокойствието, семейството, отслабнали са или са напълнели, но въпреки всичко политиката действа като афродизиак.  

"Каква е Вашата лична мисия в българската политика? Защо Вие се кандидатирате за народен представител?" попита Беновска. Самандов сподели, че не е бил войник, на 34 години е и по този начин счита, че ще изпълни дълга към държавата - експерт, натрупал качества в сферата на енергетиката и не само може да бъде полезен на страната. "Целите, които си поставям - защо само един бизнес да работи добре, защо не разгледаме държавата като една корпорация - имаме всички предпоставки, ние сме входа на Азия към Европа и изхода на Европа към Азия. Дайте като общество да капитализираме позитивите, които са ни завещани от дедите ни. От нас какво се иска - иска се да се обединим и да стъпим малко повече на експертизата, защото последно време се прави политика, която изолира експертизата. Моята лична мотивация е да вкарам малко повече експертиза в политиката" заяви Самандов.  


Партията на Стефан Янев 

Беновска припомни, че арх. Виолета Комитова е била министър на регионалното развитие и благоустройство и попита Самандов каква е групата около Стефан Янев и поради каква причина две дами са напуснали БВ. Самандов отговори, че партиите са отражение на обществото и призова обществото да бъде свободно и всеки може да си каже, или не своето мнение. По отношение на напусналите, Самандов заяви, че са направили своя избор и не може да коментира дали е правилен, или грешен, защото винаги правилното решение е взетото решение - дори да е най-лошото, ще си извървиш пътя и ще стигнеш до правилния извод.  

"Когато Стефан Янев обяви своята партия в НДК, аз взех един много кратък блиц от него - с каква твърдост и какво ми заяви" каза Беновска.  

Стефан Янев, председател на ПП „Български възход", отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция след учредяването на партията на 19-ти юни 2022 г.  

 

 

Илиана Беновска: Може ли, г-н Янев още един въпрос, позволете! Започнахте по-рано! 

Стефан Янев: Съжалявам, имаме работа! 

Илиана Беновска: Не спазвате регламента, пуснахте ни по-рано! 

Стефан Янев: Извинявайте, извинявайте! За г-жа Беновска специално! 

Илиана Беновска: Здравейте! 

Стефан Янев: Здравейте, слушам Ви! 

Илиана Беновска: Готов ли сте да бъдете най-добрия министър-председател за последните 30 години? Поемате ли този ангажимент? 

Стефан Янев: Ако тази оценка зависи от мен, не бих се посвенил да я давам аз! Но нека хората ... 

Илиана Беновска: Не, готов ли сте Вие, като личност? 

Стефан Янев: Аз като личност съм готов! 

"Вижда се колко странно висок рейтинг имате в момента за много нова политическа формация" каза Беновска и попита Самандов дали Стефан Янев вдъхва увереност на хората, че може да ги поведе във вярната за България посока. "Аз мисля, че той беше най-добрият министър-председател и самият факт, че излизайки от управлението служебният му кабинет беше с рекордно висок рейтинг, а той беше с по-висок рейтинг дори от президента Радев, показва това, а какво вдъхва в българските граждани - според мен е на база свършената работа, защото реформите, които направихме в енергетиката, това, което направи г-жа Комитова, това, което направи целият екип... имало е и негативи, но беше оценено от народа. Аз не мисля, че рейтингът, който казвате, е изненада. За мен не е, защото сме доказали, че можем. Досега бяха младите, образованите, красивите. Нека да дадем път и на можещите, да видим какво ще направят" каза Самандов.  


Моралният борд на Янев 

"Този морален борд, за който Стефан Янев говори, получи доста разнопосочни оценки - едни го подкрепиха, разбраха, други попитаха как точно църква, култура, общественици, хората ще могат да оценяват политиците, защото това го създавате вие, но би следвало да бъде валидно за всички хора в политиката" каза Беновска. "Точно така. Нима един монах не отбраняваше Търновград, нима тази църква не ни прекара през 500 години тъмница. Нима първият председател на НС не е представител на клира. Църквата ни спаси българските евреи. За академичната общност няма какво да говорим - достиженията в науката, които България е правила, прави и ще прави, защото онзи ден видяхте, че български камери снимат в космоса, да не се връщам на технологията, благодарение, на която в момента стриймваме. Аз мисля, че политиците трябва да имат морална отговорност, а не да променяме Конституцията и да казваме да го отзовем този. Ти трябва да може да погледнеш своите близки, приятели, своята среда и да кажеш - аз излизам пред Вас, така какво съм влязъл - чист, а ако не си чист - трябва да си носиш отговорността" заяви Самандов. 


Геополитическите позиции на България; България - барометър на ЕС 

"Вие знаете, че Кирил Петков отстрани ген. Янев от правителството, заради позицията на Янев по отношение на това какво се случва между Украйна и Русия. Аз ще се въздържа от квалификация. На свой ред попитах Петков какви са неговите възгледи, какви са неговите национални ценности, ако той отстранява Янев, но за съжаление не получих убедителен отговор. Про-Русия ли сме, Про-НАТО ли, Про-ЕС? Каква е позицията? За момента това е оста на въртене на ориентацията или поне натискът, който се оказва от ЕК върху държавите по отношение на потреблението на руски газ" попита Беновска. Самандов коментира, че в политиката прекалено много се персонализира, а трябва да се действа като политици, а не като персони. Беновска подчерта, че България няма обучени политици, а Самандов призова да не се вкарва махалата в политиката. "Не споделям мнението, че ние трябва безропотно да изпълняваме всичко, което ни кажат европейските бюрократи, защото в Югоизточна Европа в момента, за да има ток е отговорна само и единствено България, защото държи баланса. А относно това, което имате като мисъл за обръщане и геополитика - в геополитиката няма място за сантименти, тя опира само до ресурси и тяхното преразпределение. Въпросът е - как ние ще защитим нашите ресурси и ще осигурим тези, които нямаме, на възможно най-ниска цена, защото г-жа Беновска не я интересува молекулата газ дали идва от Русия, или САЩ, а я интересува да има сигурност на доставката, че няма посред зима да ѝ спре парното и да може да си позволи тази услуга и пак идваме до цената на живота" подчерта Георги Самандов.  

Беновска го попита дали ще убедят българите в това, че България трябва да добие повече национално самочувствие и да брани националните си интереси с достойнство. Самандов смята, че това трябва да е цел на българите, защото имат шанса да бъдат барометъра на ЕС, който в момента е променящ се, а България има ключова роля, защото държавата ни е тази, която внася и изнася стоките от Азия за Европа, включително и газа. "През България тече газ за Сърбия, Унгария, Румъния и Гърция и питам какво правим ние с тази инфраструктура, защото съдбата има много интересно чувство за ирония. Това, което беше негатив от Борисов - тези 3 млрд налети по неговото управление, неизплатими, сега ни дават шанса ние да диктуваме, защото Медведев каза зимата да очакваме цените по 5000 долара за 1000 куб.м. Руският газ по коя инфраструктура преминава? Нека минаването през тази инфраструктура да струва 4800 долара за 1000 куб.м. Това зависи от нас, защото ЕК защити нещо подобно през 2018 година, когато "Булгаргаз" върна над 200 млн и осъди "Газпром" за доминантно положение. Хайде, ние да потърсим от ЕК разваляне на договорите за пренос и капацитет, които са до 2040 година и с които ние имаме газопреносна система, която буквално се управлява от "Газпром", защото те са на входа и на изхода на всичките тръби. Ние трябва да отстояваме интереса си. Какво правим ние със зеления водород? Защото има пътна карта в ЕС, която е начертана до 2024 година, след това до 2030 година и до 2050 година. Ние имаме водата, инфраструктурата и научния потенциал. Защо трябва да зависим от Америка, Русия, Алжир или която и да е друга държава? Нека развиваме технологиите. Какво направихме до 2024 година с електролизьорите, които генерират този водород? Нека го направим зелен - имаме 1300 слънчеви часа, над 2000 ветрови часа и това предлагаме ние - присъединяване на веи системи за собствено потребление и търсене на смисъл в новите големи проекти. Не да съсипваме българския чернозем" коментира Самандов.  


Подаръците 

Беновска подари на Георги Самандов тениска Харвард с пожелание след изборите да не подаряват тениски "Български възход - просто се шегувам". Самандов подари книгата на Димитър Пешев "Спомени". "В политиката зелена или червена ябълка сте?" попита Беновска. "Нека да счупим матрицата и да заживеем в истинския свят. Нека бъдем зелените" каза Самандов. "А, в енергетиката червена ябълка ли сте?" попита водещата. "Нека спрем червената бомба в енергетиката, която цъка!" призова Самандов. Беновска пожела успех на Самандов да реализира идеите си в енергетиката. 


Така завърши разговорът между Георги Самандов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 17-ти септември 2022 година.  

Беновска: Борисов, Доган, Василев „режат“ Гешев с ръката на Габриел? Домусчиев защо доведе Клинтън?

Беновска: Борисов, Доган, Василев „режат“ Гешев с ръката на Габриел? Домусчиев защо доведе Клинтън?

Беновска: Борисов, Петков, Карадайъ, Слави, Костадинов! САЩ - посланик Мертен е тук! И руската Митрофанова!

Беновска: Борисов, Петков, Карадайъ, Слави, Костадинов! САЩ - посланик Мертен е тук! И руската Митрофанова!