Новини

Беновска: Г-да Румен Радев и Гълъб Донев! България, накъде? След ПП, ДБ и БСП?


Беновска: Г-да Румен Радев и Гълъб Донев! България, накъде? След ПП, ДБ и БСП?

06-08-2022 21:56


2 август 22-ра

Горещо. ПП-правителството предава на президента Радев управлението на България....

Кирил Петков: Искат да забравите, че за 12 години крадяха Вашите пари, искат да забравите за пачките и кюлчетата, с които пълниха чекмеджетата си, искат да Ви излъжат, че имат магическа пръчка и могат да намалят цените на бензина, на газа, и спрат световната инфлация, искат да Ви излъжат, че могат да спрат войната и нейните последици, а реално искат да се върнат и да продължат да Ви крадат.

Разбира се, има ги и тези нови месии, които обещават възраждане на база на омраза. Да излезем от Европейския съюз, да излезем от НАТО, да върнем България на три морета. Те за какви Ви мислят - за наивници! Подобни лъжливи тези се изговарят на килограм, а реално по действията ще ги познаете, когато гласуваха срещу правителството заедно с ДПС и ГЕРБ и бламираха антикорупционното законодателство.

За троянския кон в правителството Слави Трифонов не искам даже да говоря, защото вярвам, че той е вече част от историята. Докато пееше за Македония, негови министри искаха поредните милиарди без контрол.

Не допускайте такива политици повече!

 

 
2 август 22-ра

Горещо.

Радев назначава 4-то  служебно правителство...

Румен Радев: Вие, поемате отговорност за управлението на България в труден момент за страната. Обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по ПВУ и забуксувала съдебна реформа, и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС!

    На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. В непосредствена близост до България бушува война, чиито последици се усещат пряко у нас и по света. Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален. И ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличане на страната ни в конфликта. Да предотвратите рисковете пред националната сигурност. Да ускорите работата по модернизацията на въоръжените ни сили и увеличаване на тяхната оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса!

   Пряко следствие от войната е глобалната енергийна криза. Тя неизбежно ще изостри социалното напрежение с потенциал за нови политически и управленски кризи в идните месеци.

    Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза. Тя настъпва постепенно с повишаването на цените, с разстройването на производствения и търговски цикъл в земеделието.

Вие, трябва да разработите липсващите закони по ПВУ. А и във вашия мандат ще трябва да се направи последната решителна крачка за членството на България в Шенгенското пространство. Ние не можем да си позволим да губим повече време и ресурси. Не можем да си позволим риска България да остане в периферията на ЕС!


2 август 22-ра

Горещо.

Гълъб Донев, премиер на 100-тното правителство. Без 100 дни толеранс...


Гълъб Донев: Уважаеми г-н президент, уважаема г-жо вицепрезидент, уважаеми колеги министри, уважаеми журналисти и гости! В такъв момент обикновено се изказва благодарност за доверието и се заявява готовност за справяне с огромната отговорност, с която е свързан поста на министър-председателя. И аз ще го направя.

   Научих много неща за себе си от медиите в последните месеци. Ще си позволя да ви кажа нещо сам за себе си - не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона!   

   Понеже разполагам с опит и наблюдение за отговорностите както на редовен, така и на служебен кабинет, убедено твърдя, че служебното правителство не е Б отбор в управлението на държавата. И това не е някаква моя маркетингова приумица. Това отсъжда основният закон.

   На нас се пада не леката задача да търсим решения на наследените кризи без да разполагаме с механизъм на работещо Народно събрание. От колегите си вицепремиери и министри очаквам работа на 100% по следните направления - организирането и провеждането на честни избори, възстановяване на доверието между институциите, които представляват държавата, намиране на изход от всички завещани кризи, сваляне на политическото напрежение, продължаване на работата по ПВУ.

  

 

 

3.08.2022

Горещо. Първата поява на Гълъб Донев...

 

Беновска: Премиер Донев, невъзпитано е да не отговаряте на медиите! А да си водите монолози!


 

На 3.08.2022 г. Гълъб Донев свика в 19 часа извънредна пресконференция. Представи антикризисен щаб в енергетиката. Донев не пожела да отговаря на медиите! И се в втурна по стълбите на МС!


Илиана Беновска: Въпроси? Не сме дошли в 7 часа вечерта само, за да Ви гледаме!Ако Гълъб Донев продължи да вика медиите вечер за по 5 минути, за да води монолози - „аман" му е работата!


Ето монолога на Донев: Добър вечер на всички! Днес с моя заповед създадох междуведомствен кризисен щаб за енергетиката със задача да предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора! Да предложи решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа. Да предложи механизми за контрол и снижение на цените на горивата, както и на цената на електроенергията. Щабът ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики г-н Христо Алексиев. В щаба ще влезе и министърът на енергетиката г-н Росен Христов, както и представители на други министерства, на браншовите организации, на КЕВР, на ДАНС, както и представители на работодателите и синдикатите. Контролът по изпълнение на поставените задачи на междуведомствения кризисен щам ще осъществявам лично! Щабът ще работи непрекъснато, включително и през почивните дни.

   Благодаря на министъра на енергетиката! Искам да уверя българските граждани и българския бизнес, че ще направим всичко възможно, за да осигурим сигурност на доставките на природен газ за страната, предвидимост на цените и да могат българските граждани и съответно бизнестъ да са спокойни, че газ ще има до края на отоплителния сезон. Благодаря за вниманието!

 

 

4.08.2022

Горещо. Първата поява на транспортния вице

Христо Алексиев ...

 

 

 

Христо Алексиев: Като мъж и като министър ще изпълня исканията на превозвачите!

 

 

 

 

https://youtu.be/AkDAFfVtPXg

 

 

Христо Алексиев, служебен министър на транспорта и съобщенията, отговаря на въпроси на Илиана Беновска по време на пресконференция от 4-ти август 2022 г. след среща с представители на автомобилния и автобусния бранш, излъчена директно в  youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz

 

 

Илиана Беновска: Здравейте, вицепремиер Алексиев и на добър час! Ние всички тук сме свидетели каква битка водиха всички тези хора до Вас тук в момента! Няма да анализирам лично аз като журналист какво и защо е било, но само ще Ви кажа, г-жо Милтенова, че може би разпределението на парите от 2016 постановление е предизборно с цел гласоподавателя, това е политическа шега!

   Влизам по същество, току изтече новината, министър Алексиев, че Вие, като вицепремиер, ще отговаряте за МРРБ, за Министерствата на енергетиката, на икономиката, на иновациите и околната среда и водите и други, но да не ги изреждам. Така че да знаете госпожи и господа превозвачи, че всичко е в ръцете на вицепремиера Алексиев! И сега искам да попитам - ще документирате ли някакво споразумение от тази среща? Не Меморандума Gemcorp, г-н Алексиев, но някакъв документ и някакви срокове?


Христо Алексиев: Ние се обединихме по една около една обща позиция по кои стъпки и мерки да работим! Аз го споменах по отношение на ТОЛ - таксите, гранични преходи, горива, проверката в „Автомобилна администрация" във връзка с подадените от автомобилния бранш сигнали!


Илиана Беновска: Чух и за преструктуриране на „Автомобилна администрация"!


Христо Алексиев: Това вече е друг въпрос, но тези 4 неща, по първите 3 трябва да бъдат набелязани ясни мерки! Ние се разбрахме и във времето кога кой какво да даде, за да може да имаме вече конкретни резултати в близките 2-3 седмици!


Илиана Беновска: Добре, но думата „лети", ще има ли някакъв документ?


Христо Алексиев: Ще има! След като приключи тази пресконференция ние ще приемем някаква обща позиция по тези неща, които споменах!


Илиана Беновска: Вторият ми въпрос е по отношение на наследството, което Ви оставя предишния министър Събев - проблеми на „Капитан Андреево", на „Дунав мост", г-н Петко Ангелов сигурно Ви е казал, както и Илиян Филипов как си платиха камионите на погиналия в Гърция ферибот, „Български пощи", БДЖ уж расте, самолетната линия със Скопие! Как ще се оправите с това наследство, защото тези проблеми са част от цялото?


Христо Алексиев: Все още не съм направил оценка на цялото си наследство, но ще се справя както друг път!


Илиана Беновска: И последен въпрос, Вие, като принципал на министерствата, които изредих, и на енергетиката, какъв контрол и как всъщност, защото цените на горивата касаят превозвачите, как ще процедирате в делови план, защото това не е само български проблем, той се усложни по български, но той е световен проблем?


Христо Алексиев: Аз в началото казах и в моето изложение, ние няма как оттук или от малка България да борим световните кризи, ескалацията на цените в световен мащаб или на европейско ниво! Но много добре се вижда, че ако ръстът на инфлацията средно за Европа е един, то за България е два пъти повече! Тоест това, върху което ще се концентрираме, е да борим този ръст, който е породен от грешни публични политики, от нерегламентирани схеми. Там е нашата концентрация, там ще бъдат концентрирани нашите усилия. Ние не можем да решаваме глобални кризи и въпроси, но трябва да си подредим нашата къщичка. И аз съм сигурен, че ако се приложат определени мерки, поне ръстът на инфлацията в България ще започне да се доближава за средния ръст за Европа! Това горе-долу е целта, която искаме да постигнем! И това е пътят, по който искаме да вървим!


Медия: Ще Ви стигне ли време да направите одит на ТОЛ-системата?


Христо Алексиев: Цялостен одит на ТОЛ-системата би отнел много време, не мога да приема такъв ангажимент! С колегата министър на регионалното развитие и благоустройството ще проведем такива разговори. За мен е необходимо такова действие. Въпросът е, че времето е кратко. Но трябва да се работи и в тази посока, да!Илиана Беновска: А заради това кратко време само тези споменати 4 неща ли ще успеете да свършите?


Христо Алексиев: Те не са малки неща! Има и други по-малки неща, но те са също много важни. Така че ние имаме поне 5-6 задачи, които сме набелязали! Плюс това аз съм свикнал винаги да си изпълнявам обещанията, както са свидетели миналия път - обещах 3 неща и ги свърших! Затова, и като мъж, аз държа на думата си и не мога да обещая повече от това, което мога да изпълня!


5-ти август 2022

 

 

Горещо. ДПС откри изборите на 2 октомври 22-ра...

 

 

 

 

 

Мустафа Карадайъ: Срещата ми с Ердоган е важна за България! А Доган е велик лидер!

 

 

 

 

 

 

 

 

https://youtu.be/fQZwG1_ZnMc

 

 

 

 

 

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС, отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция след заседание на централния съвет на ДПС от 5-ти август 2022 г., излъчена директно в  youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz

 

 

 

 

 

Илиана Беновска: Колко е важна за България, не само за стабилизацията на ДПС, втората Ви среща с президента на Турция Ердоган? Каква е новата нотка, която се опитвате да внесете в България с тази среща? Още повече - ще я свържа със срещата на Ердоган с Путин. Къде влизате, Вие, и къде тръгва България, чрез Вас, в този дует Путин - Ердоган? И, Вие, ли сте част от триото?

 

Мустафа Карадайъ: Интересен въпрос, може би, воден от последните ни срещи, но аз този въпрос бих го свързал и в контекста на другите ни срещи. Преди месец бях в Брюксел - участвах в заседанието на Съвета на либералите преди заседанието на Съвета на Европейския съюз. Там имах възможност да разговарям и с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел. Имах възможността да разговарям и с Макрон, който също се вижда с Путин. Имах възможността да разговарям и с Марк Рюте!


Илиана Беновска: Сега, не ми се измъквайте! Ердоган е на различно равнище?


Мустафа Карадайъ: Не се измъквам! Въпросът Ви е с определена теза, но аз искам да Ви отговарям в по-широкия контекст. Като политици в България, ние, не сме затворени в пространството. Ние сме част от евроатлантическото семейство - ЕС и НАТО. Ние имаме партньори и съюзници. Освен това, ние имаме и съседи. Освен това, ние имаме международна и геополитическа дейност, независимо дали сме на власт или в опозиция. И, ние, безспорно трябва да се виждаме -и се виждаме, и имаме партньори, с които се виждаме.

    От друга страна, независимо, дали, сме във властта или в опозиция, има теми, по които няма власт, няма опозиция! А има решаване на проблемите на хората и гарантиране на сигурността и бъдещето на държавата. От тази гледна точка погледнато, въпросът Ви е много точен, коректен и ясен! Доколко е важна срещата с Ердоган, президента на Република Турция, доколко е важна за България?! Важна е темата! Темата е много важна! Ще се опитам да вместя отговора в едно изречение. При тази глобална енергийна криза, при тази криза, свързана с газа и ред други кризи, особено за газа и енергийната криза, България трябва да има поглед към всички източници за газ и изобщо суровини в енергетиката. Но, пътищата за доставка не са толкова много. Ако източниците са много, то пътищата за доставка не са неограничен брой. От тази гледна точка, Турция е една от държавите, която наистина играе много важна роля, свързана с тази част и затова е важна за България да имаме тези срещи, тези контакти! Нещо, което мога да кажа в момента като добра новина, че политическото ръководство много благосклонно и добре гледа към своите съседи, в частност и към България, в този процес!

   Но, от друга страна, бих искал да продължа, ние, като политици, независимо дали сме във властта или в опозиция, трябва да бъдем много внимателни, понякога, когато даваме оценки и правим коментари и анализи за политиците в държавите наши съседки, и наши съюзници! Защото понякога можем да навредим на държавата! Ето това мога да кажа! Виждам, че ме питате конкретно какво визирам? Конкретиката е: вижте присъствието в социалните мрежи на досега управляващите! Заради някой дребен, частен, личен интерес, те поставят държавата в неудобна ситуация! Няма да конкретизирам, мисля, че сте запознати и знаете по-добре от мен!


Медия пита за модела ГЕРБ- ДПС.


Мустафа Карадайъ: Аз искам и съм много любопитен, понеже, и вие повтаряте „модела ГЕРБ-ДПС" - на мен ми е много любопитно някой да го дефинира? Точно какво и как разбира под това понятие, което използвате - „модела ГЕРБ-ДПС"? Коалиция с ГЕРБ ние не сме имали! Не сме участвали заедно в управлението на страната!


Илиана Беновска: Искате ли отговор какъв е „моделът ДПС-ГЕРБ"? Нали, питате за нашето мнение!


Мустафа Карадайъ: Да!


Илиана Беновска: Аз ще Ви кажа моето скромно мнение! Г-н Карадайъ, това, което ви обединява с ГЕРБ са силните лидери! Почетният председател Ахмед Доган, Бойко Борисов и Вие по стъпките на Ахмед Доган! Структурите, изградените стабилни структури! Твърдият електорат, който имате! Но това, което ви обединява, е и онова, за което ви обвиняват - умеете да „раздавате порциите", Борисов също е под такова подозрение! И имате силни бизнес връзки, което не е лошо! Затова хората ви виждат заедно! Какво ще отговорите?


Мустафа Карадайъ: ГЕРБ е нова партия. Тя възникна с пиар модела на един медиен кръг с анти - ДПС кампания! След това, в периода на дългите години, ГЕРБ основно беше на власт. Един цял цикъл в опозиция като изкарат, тогава ще видим доколко и до каква степен ГЕРБ са станали партия със стабилни структури и с ценностна база. Да, категоричен съм! Това е изпитание и за ДПС, и за всяка една политическа партия, която иска да се самоназовава „политическа партия". Освен да изпълнява закона за политическите партии, трябва да може да изкара един пълен цикъл във властта и един пълен цикъл в опозиция. И, чак тогава, се виждат стабилните структури. Защото виждаме много субекти за властта и на властта. Идват, появяват се отнякъде, влизат във властта и след като паднат от власт - изчезват! Не твърдя, че ГЕРБ е такава, но пълен цикъл в опозиция все още не са изкарали!

   Колкото до г-н Ахмед Доган - да, велик лидер! С огромен принос за България, за мирния преход в България! Философа и стратега на българския етнически модел, който от 10 години, за съжаление, не е в политиката! Разбирам, че имаме нужда от силни лидери и непрекъснато медиите, и обществото се връщат към Ахмед Доган, но като гледам тук колежките отсреща и техните години, аз мисля, че те дори нямат преки спомени за г-н Доган. Те са на по 20-25 години, да са живи и здрави! И те ще имат дълъг опит, но те сигурно не помнят г-н Доган като активен политик. Така че, г-н Доган е дал своя принос. В момента ДПС се управлява от своите колективни органи. Имаме едни стабилни структури. Издържахме на репресиите на ГЕРБ. Издържахме и на реваншистките репресии на едни „случайни минувачи". ДПС в опозиция може да издържи. Но, ДПС, когато е била във властта през 2001 -2009 г., опитните журналисти трябва да правят и сравнителен анализ, да погледнат икономическите показатели за този период и да ги сравнят с целия 32 годишен преход. За 32 години демокрация България е имала най-добри икономически показатели, когато ДПС е участвало във властта! Безспорно метафората за „разпределянето на порциите", правенето на бюджета - ето, аз преди малко, пак, ви дадох един красноречив пример. Нещо повече, дори, като сме в опозиция се стараем да влияем върху съставянето на бюджета, „разпределението на порциите", за да може бюджетът да бъде в подкрепа и на бизнеса, и на хората в тези кризисни времена! Ето, това е ДПС! Има политика, насочена с отговорност към българските граждани и към бизнеса!


Г-да Румен Радев и Гълъб Донев! България, накъде? След ПП, ДБ и БСП?

Аз съм Беновска. И питам.


Илиана Беновска: 75 млн политиците пръснаха, от нашите пари, за избори!

Илиана Беновска: 75 млн политиците пръснаха, от нашите пари, за избори!

Беновска: Г-да Радев и Гълъб Донев! Г-да Шишков - МРРБ и Иванов - АПИ! Черни ли забрадки чакате, за да ремонтирате 20-те километра път Самоков - Мальовица?

Беновска: Г-да Радев и Гълъб Донев! Г-да Шишков - МРРБ и Иванов - АПИ! Черни ли забрадки чакате, за да ремонтирате 20-те километра път Самоков - Мальовица?