Новини

Беновска: Г-н Петков! ПП ще Обновите Европа, като избутате Доган, Пеевски и Борисов? А Генчовска съобщи, че, май, цената е да пробутате СМ? А на Събев му казват от тоалетната да не говори с и за превозвачите?


Беновска: Г-н Петков! ПП ще Обновите Европа, като избутате Доган, Пеевски и Борисов? А Генчовска съобщи, че, май, цената е да пробутате СМ? А на Събев му казват от тоалетната да не говори с и за превозвачите?

04-06-2022 23:28


Българи, 2 юни е свят ден! България е имала герои... Патриоти... Напомням го, защото всеки от нас вече мисли само за пари, за личните си малки интереси и нямаме идеали. Да помълчим поне 1 минута. И да си спомним, и че на медиите е забранено да сме „кучето-пазач" на властниците. Защото имаме обществена мисия - да търсим истината, да будим обществото и да браним националните интереси на България. Да застанем срещу соросоидството, либерализма, примитивизма, където ни завряха, защото не се уважаваме взаимно и не се и самоуважаваме.

 


2 юни 2022 - ра

Какво, как и защо казахте, премиер Петков на връх Околчица?

Кирил Петков: Уважаеми народни представители, Ваше Високопреосвещенство, уважаеми областен управител, уважаеми българи!

„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!". Няма по-важни и по-верни думи, които днес ние заедно можем да кажем, за да почетем паметта на Христо Ботев. В човешката история има много държавници, управници, някои от тях са предавали родината! Някои са се нагаждали към силните на деня. А наистина малцина са били готови да дадат всичко в името на идеала си! И Христо Ботев е направил точно това! Неговият идеал е бил свободна България! И тези думи в неговото прощално писмо към неговата съпруга казват всичко : „Ако умра, то знай, че после Отечеството съм обичал най-много теб!". Христо Ботев е бил непримирим към робството на нашата родина! „Мрачна и жалостна е нашата история от падането под турците до днешни времена! Тежък и възмутителен е животът на свободолюбивия български народ!".

Христо Ботев не се е уповавал на идеологии! Не, той е бил реалист! Той не се е примирявал към никакви несправедливости! „Русия, тази мнима защитница на славянството, тя употребява още по-радикални средства за да изтрие от лицето на земята българските колонии!". Това са думите на Христо Ботев, когато има проблеми с бесарабските българи в Руската империя. Той е истински пример за свободен човек и затова ще завърша с думите му: „Няма власт над онази глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и благото на цялото човечество!"! С такива синове на България ние всички можем да се гордеем, че сме българи!


Да, уважаеми г- н Петков: „Няма власт над онази глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и благото на цялото човечество!"! С такива синове на България ние всички можем да се гордеем, че сме българи!

 

 

На фона на тези думи да си отговорим на въпросите на „Беновска пита - Радио К2" от седмицата.

 

 

 

 

 

1 юни 2022 - ра

 

 

Външната министърка от ИТН Теодора Ганчовска за пореден път „би камбаната", че влизането на Северна Македония в Европа е разменната монета на ПП за да са на върха на властта в България.


Медия: В последните месеци се коментира много темата за Северна Македония, че МВнР трябва да изготвите доклад. Това беше казано и след срещата на коалиционния съвет, беше казано на няколко пъти и от премиера, и от председателя на Народното събрание. Въпросът е МВнР изготвя ли доклад по темата за това има ли напредък в отношенията между двете страни?


Теодора Генчовска: Доклад бихме могли да изработим, ако се проведе КСНС, което е в прерогативите на президента и той поиска такъв доклад от МВнР или от всички останали служби. Той е в правото си да поиска доклади от всички членове на КСНС.


Медия: Тоест на този етап няма такъв поискан доклад от вас?


Теодора Генчовска: Няма, защото няма въобще идея за свикване на КСНС!


Медия: Възможно ли е проблемът със Северна Македония да се реши до края на френското председателство?


Теодора Генчовска: Не можем да се ангажираме с дати по никакъв начин!


Медия: Опитваме се да разберем има ли такова ангажиране!


Теодора Генчовска: За съжаление, пак ще ви кажа, чухте и след коалиционния съвет, аз не участвам в коалиционния съвет, че разчитат на МВнР, както премиера, така и началника на кабинета на премиера. За съжаление обаче екипите на премиера продължават по различен начин да саботират процеса!


Медия: Тоест, по какъв начин го саботират!


Теодора Генчовска: Провеждат разговори с нашите партньори от ЕС! Ние се опитваме чисто професионално, формално да водим тези разговори. Но пак научаваме по страничен начин, че се водят и паралелни разговори от съветници на премиера!


Медия: Може ли в един момент просто да ви елиминират и да си вземат решение?


Теодора Генчовска: Няма шанс Външно министерство да бъде заобиколено!


Медия: Конкретно с кои отговорни фактори, от ЕК ли?


Теодора Генчовска: Не, със страни членки на ЕС. Нормално е да звънят по телефоните, да идват на посещение, така че извън формалните разговори са водени очевидно и паралелни разговори!Г-н Петков, ПП ще „Обновите" Европа, като избутате Доган, Пеевски и Борисов? А Генчовска съобщи, че, май, цената е да пробутате СМ? Ще се срещате ли в Париж с президента Макрон, г-н Петков? И влизането на Македония в ЕС ли ще е трамплина  да ви приемат в „Обнови Европа"?30 май 2022 - ра

 

Медия: Г-н премиер, бяхте обявен като специален гост на „Обнови Европа", моля да кажете какви са резултатите от срещите Ви там?


Кирил Петков: Много е приятно, когато видите около масата хора като Макрон, като Рюте, като Александър от Белгия, като Ксавие от Люксембург, който казват: Много се радваме и много бихме искали, вие, от „Продължаваме промяната" да сте част от нашето семейство!


Медия: Препятствия има ли и какви са те?


Кирил Петков: Единственото условие, което аз исках да обсъдя и ще продължим да обсъждаме, е, че за мен е много важно, когато говорим за нулева толерантност към корупцията, тя да бъде от локалното ниво до Брюксел! Което означава да има един нов стандарт на европейските политически семейства, така че да не си затваряме очите за локална корупция, а на брюкселско ниво да чувстваме, че всичко е наред! И много се радвам, че и Рюте, и Макрон казаха : Да, това е „Новата Европа", Европа на правилата и закона, Европа без корупция! Така че имах разбиране, но този диалог ще продължи.


Медия: Как ще съжителствате с ДПС в една партия?


Кирил Петков: То не трябва да се говори на база, например, като партия. Въпросът е кои са хората в ДПС? Какъв е стандартът, който ДПС ще има към себе си,  за да бъдат част от тази нова формация? И аз мисля, че те имат доста въпроси да попита себе си, ако иска да са част от новите стандарти на европейските семейства!


Медия: Кога ще станете членове на „Обнови Европа"?


Кирил Петков: Това, което днес имахме, беше една много топла покана от тях. Това, което ние ще направим, първо, ПП „Продължаваме промяната" като така, имаме си Изпълнителен съвет! Ние не сме еднолично дружество по никакъв начин! Ще обсъдим заедно, ще видим какъв е отговорът на тези въпроси. Защото не искам да е само риторика. Искаме да видим какви са реалните стандарти и тогава ще се върнем към тях. Либералните партии в Европа се обновяват и този клуб от министър-председатели около масата изглеждаше логичен за „Продължаваме промяната"!


Медия: Да разбираме ли, че за да влезе „Продължаваме промяната" в „Обнови Европа" ДПС трябва да излезе от тази група?


Кирил Петков: Аз по-бих попитал какво ДПС трябва да направи, за да се чувства, че е част от този нов стандарт? Например, как те биха оправдали хора от „Магнитски" да са в техните ръководни роли, да са първия ред в парламента, когато говорим за по-висок стандарт на ниво корупция? Тази дискусия мисля, че е много важна и за тях вътрешнопартийно да си кажат къде се виждат като бъдеще в Европа самите те. Ние знаем къде сме! Ние знаем, че трябва да има правила. Не може в България да сме нулева толерантност към корупцията, а да си затваряме очите на ниво Брюксел! Така че мисля, че и нашите партньори разбраха!


Медия: Да не поставяте такова условие - вие да сте вътре, а те да са вън?


Кирил Петков: Не, аз поставям условие, че ние, за да сме вътре, трябва да има ясни правила, които да дават стандарт, че хора, които са с висок риск от корупция, не са членове там! А не да соча един срещу друг! Тук не е въпрос да си решаваме вътрешно политическите проблеми в България през Брюксел. Тук въпросът е да сложим едно ново ниво на европейските партии. И то, не само заради „Обнови Европа"- Аз, просто, много харесвам хората около масата на „Обнови Европа", но същото важи и за ЕНП, например. Ако те, също, биха видели примера на „Обнови Европа", те също биха задали доста въпроси, например, за партия като ГЕРБ!2 юни 2022 - ра

Г-н Петков! А на транспортния министър Николай Събев, защо му казват от тоалетната да не говори за и с превозвачите?

Николай Събев не отговори на Беновска - една жена от тоалетната му забрани!

 

След заседание на парламентарната комисия по транспорт и съобщения от 2-ри юни 2022 г., излъчено директно в  youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz, Илиана Беновска зададе въпроси на министъра на транспорта Николай Събев. Той не ѝ отговори

 

Илиана Беновска: След Транспортна комисия в Народното събрание се опитах да задам въпрос на министъра на транспорта Николай Събев. Въпрос за „БДЖ-Трансимпекс". Исках да питам г-н Събев знае ли той, че Агенцията по приватизация два пъти е обявявала на търг акциите на „БДЖ-Трансимпекс" за 1,8 милиона лева, но на двата търга никой не се е явил? Исках да попитам министър Събев знае ли, че това дружество от десет години няма никакви приходи, а трупа само дългове и в момента има задължения от 1,3 милиона? Исках да попитам Николай Събев какво е държавническото решение в този смисъл по повод едно дружество с държавно участие, което не генерира печалби, генерира само загуби, само разходи? И какво ще направи той, като принципал на това дружество? Отговор не получих! Ще видите сценка от тоалетната, в която една жена от тоалетната се показа и ми каза, че Събев нямало да отговаря на тези въпроси! И се разпореди от тоалетната Събев да не отговаря на тези въпроси! Любопитна съм коя е тази жена!? Може би ще разберем името ѝ!

Гледайте сега какво стана!Илиана Беновска: Г-н Събев, може ли един въпрос за „БДЖ-Трансимпекс"?


Николай Събев: Не!


Илиана Беновска: Защо?


Внезапно една жена се показва от тоалетната и забранява на Събев да отговори на Беновска.

Събев върви с гръб, без да се обръща.

Вратата не се отваря веднага...

И, май, ще са наложи да отговори на Беновска...

Беновска репликира жената от тоалетната.


Илиана Беновска: Вие каква се явявате, той да не е малък сам да решава?

 

Жената  от тоалетната продължава да забранява на Събев да отговори на Беновска.

Беновска пита жената от тоалетната.


Илиана Беновска: Моля! От тоалетната?!

 

 

Илиана Беновска Една жена от тоалетната се показа и ми каза, че Събев нямало да отговаря на тези въпроси! И се разпореди, от тоалетната, Събев да не отговаря на тези въпроси! Любопитна съм коя е тази жена!? Може би ще разберем името ѝ!

 

 

17 май 2022 - ра

 

Г-н Петков, вие, май си подадохте ръце с превозвачите?

 

Илиана Беновска: Г-н Петков, здравейте! Беновска! Може ли с г-жа Милтенова, преди да започнат въпросите, да си стиснете и ръцете, за да разберем, че примирието не е само на думи, но и на дела? Г-жо Милтенова, ще подадете ли ръка на г-н Петков?

 

Магдалена Милтенова: Винаги ще подам ръка! Знаете, че ние сме комуникативни хора и винаги сме подавали ръка на правителството, което и да е то! И междувпрочем по този повод да кажа - г-н Петков беше поканен от нас, лично той, министър Събев, министър Караджов и министър Василев да заповядат утре на нашия протест! Защото това ще бъде една крачка към подобряване. Още един знак за подобряване на диалога между нас. Така че ние ще ги очакваме, тъй като няма да бъдем допуснати в центъра на София, както разбрахте днес, но ще ги очакваме да дойдат при нас на протестното ни шествие!


Илиана Беновска: Ама те имат министерски съвет утре, ще можете ли на Министерския съвет?


Кирил Петков: Днес инвестирахме наистина много часове в този разговор. Важното е, че диалогът се възстанови! И това искам да кажа и на всички зрители - българското правителство показва, че криза след криза ние се справяме! И това, което трябва да се разбере от цялото ни общество, че тези кризи можем да ги решаваме само заедно и в диалог! Благодаря Ви!


Илиана Беновска: Само да питаме, дали в крайна сметка сте поставили конкретни срокове? Няма да изреждам проблемите на превозвачите, които трябва да бъдат решени и как? Или просто тупкате топката, за да не обърнете лодката, както се изразихте Вие?


Кирил Петков: Сроковете са в тази седмица да продължи работна група по всички тези теми. Тези проблеми не се решават с две решения. Те са много конкретни, защото, когато говорим за средства, тези средства не идват от никъде. Те трябва да се вземат от едно място и да отидат на друго място. Или обратното. Така че проблемите са много по-системни. Също така се обединихме, че не е нормално след толкова години българските пътища да изглеждат по този начин! Не е нормално състоянието на „Витиня" да изглежда по начина, по който изглежда! От толкова години българските превозвачи да не могат да имат един нормален начин за превоз на толкова основна пътна артерия! Не е нормално да нямаме магистрала „Хемус" въобще! Не е нормално да нямаме път Ботевград - Видин!  Не е нормално всички тези неща да се случват, за съжаление! И аз ги разбирам тук колегите. Как може да имате нормален транспортен бизнес с тази инфраструктура, която толкова много години ужким се правеше, а я няма днес!? Така че това българско правителство е тръгнало да решава проблемите. Въпросът е, че за всички тези неща трябват средства. И ние сега трябва да намерим най-разумния начин да постигнем промяната, за която всички сме се обединили! Но няма да стане през лозунги и позиции! Ще стане със съвместна работа!Г-н Петков, Беновска ви накара - Кирил Петков и Милтенова /превозвачи/  - да си подадете ръце в името на България! Но! От 17 май до 4 юни - 18 дни - защо превозвачите продължават да протестират под прозорците на Събев, на Капитан Андреево и да искат оставката на Събев? И защо Събев не отговори на Илиян Филипов, ПИМК, който заяви на протеста: Г-н Николай Събев, каня Ви на професионален транспортен публичен разговор!

 

30 май 2022 - ра

 

Илиана Беновска: Г-н Филипов, защо превозвачите сте тук?


Илиян Филипов: Превозвачите сме тук, защото 6 месеца ние нямаме диалог с господина, който управлява транспортното министерство!


Илиана Беновска: Нека да уточним, намираме се пред Министерството на транспорта, под прозорците на министъра на транспорта Николай Събев.


Илиян Филипов: Точно така! И ще се намираме тук, докато този човек не си подаде оставката!


Илиана Беновска: Защо вие, аз Ви питах и миналата седмица, защо на този фин човек не му обясните проблемите?


Илиян Филипов: Можеш да обясниш проблемите на човек, с когото водиш диалог. Когато сядаш на една маса с някой, а той бяга от разговор - ето, приканвам го при Вас да направим един диалог, аз и той, на тема железопътен и автомобилен транспорт! Защото чух много глупости, които се говорят от министър Събев. Не казваме, че той е виновен, че не разбира, явно го подвеждат експертите. Но да му обясним къде го подвеждат, как го подвеждат! И този човек доказа за сетен път, че не може да бъде министър на транспорта на Република България!


Илиана Беновска: Аз мисля, че Николай Събев ще приеме поканата за дебат с Вас!


Илиян Филипов: Много ще се радвам! Готов съм на диалог по всяко едно време, във Вашето студио, да чуем мнението му по въпросите, които аз ще му задам!


Илиана Беновска: Добре, сега ще го поканим и официално. Само да кажа, че нека да не забравяме, че това правителство ще направи 6 месеца сега през юни. Достатъчно време ли е?


Илиян Филипов: Това, което чухме в предизборната кампания на въпросното правителство, до момента освен голи приказки! Говоря за тема транспорт, не говоря за други политики на държавата, нас ни интересува пряко транспорта - не се е случило абсолютно нищо! Кръгла нула! Освен това, че прозират едни огромни далавери, които предстоят в ж.п. сектора!


Илиана Беновска: А Вие наистина ли нямате някакви политически или русофилски уклони?


Илиян Филипов: Нито съм русофил, нито съм се занимавал някога с политика през живота си! Не смятам и да се занимавам! Това съм го казвал винаги и ако някой ме види, че утре стана политик - всички да дойдат да ме заплюят в тази държава!


Илиана Беновска: За финал - докога ще стоите под прозорците?


Илиян Филипов: Ще стоим всеки работен ден тук, докато министър Събев работи горе! Или казва, че работи! Не знам какво работи! Явно подписва лицензи, защото не знам дали знаете, в момента всеки един лиценз минава през него за подпис. Има сума ти фирми, на които е изтекъл срокът за издаване на лицензи! И ще сме тук, докато не си подаде оставката! 

Г-н Петков, защо г-н Събев не отговаря и на Ивайло Константинов, НСАП, които заяви:  Министър Събев ВКП разследва - 230 са  на "Юнион Ивкони" и "Груп плюс" от 2800 разписания от републиканската транспортна схема!

 

 

Илиана Беновска: Г-н Константинов, Вие доскоро бяхте свързан с фирмите „Юнион Ивкони" и „Груп плюс", които в момента Вие афиширахте, че са подложени на проверки от страна на НАП, на подразделенията на Министерството на транспорта и още на кого? Разкажете за какво става дума?


Ивайло Константинов: Аз няма да кажа нищо нов, защото ние оповестихме и пред медиите, и пред целия бранш какво всъщност се случва. Това да има проверки, да има по някакъв начин контрол е съвсем нормално. Лошо е, когато контролът излиза от нормативната граница, когато е тенденциозен, целенасочен и когато този контрол започва да граници с репресии!


Илиана Беновска: Може ли да кажете факти, които излизат извън рамките на нормалните проверки?


Ивайло Константинов: Доколкото ми е известно днес фирмите сезираха ВКП!


Илиана Беновска: „Юнион Ивкони" и „Груп плюс" ли?


Ивайло Константинов: Да, за всички противозаконни действия от страна на министър Събев. В самия сигнал, който е оповестен и до медиите, който видях и аз, много подробно е разказано какви са нарушенията на министър Събев. А той не ги отрича. Очевидно човекът не прави разлика между разпоредби за репресии и някакви такива виртуални обвинения от рода на пазарни дялове или каквото и да било! Поне да си направеше труда да разбере, че пазарен дял означава дял на фирма или дружество в транспорта на пътници. В България има 2800 разписания от републиканска транспортна схема! Повтарям 2800! И това е публична информация, тя се държи от неговата Автомобилна администрация. Беше нормално да провери колко са. Фирмите „Юнион Ивкони" и „Груп плюс" имат 230 от тези общо 2800 разписания. Това се пада пазарен дял 8% ли се пада, не знам колко е! Освен това има 12 000 разписания, налични и утвърдени разписания на областни и общински транспортни схеми. Тези две фирми доколкото знам имат не повече от 60 такива разписания, което е пазарен дял нула цяло и нещо процента! Да оповестява някакви проверка във връзка с това, че се проверявал пазарен дял е смешно! И на децата в първи клас ще им стане ясно, че се търсят поводи. Но щом прибягнахме до Жоро Боеца да е сигнализатора, ясна е работата докъде я докарахме!


Илиана Беновска: Добре, г-н Константинов, аз и преди Ви питах, и сега ще Ви питам, защо на този фин човек не му обясните проблемите в транспорта? Той е министър само от 6 месеца! Даже няма и 6!


Ивайло Константинов: Ние съвсем добронамерено многократно се опитахме да да го направим! Ако трябва ще го направим онлайн. Можем да го направим и сега. То трябва и някой да те чуе. Диалогът не означава едната страна да говори! Диалогът предполага двама участника. Така че, когато разговаряш с някой, който е преднамерен, пак не може да се получи диалог. Особено пък, ако няма и такъв, който е злонамерен, да седне на диалог.

Вижте, ние сме пределно ясни! Няма една точка от нашите искания, която да не можем да обясним. Затова имаме подкрепа на 80% от населението. Всички анкети до момента показаха изключително широка подкрепа за исканията на бранша! И то тази подкрепа не е защото браншът иска нещо за себе си! Тя е, защото браншът иска да бъдат създадени такива икономически условия, така че реално да въздействат върху инфлацията в позитивен план.


Илиана Беновска: Вие протестирате тук под прозорците на министър Събев в момента! Разбрах, че ще протестирате всеки работен ден! Докога?


Ивайло Константинов: Така ще е до оставката на министър Събев!


Илиана Беновска: Благодаря засега, ще се видим пак!

 

 

Г-н Петков, ще убедите ли Николай Събев да реши проблемите на транспорта в България?

 

Медия: Кажете сега, ще се срещнете ли с протестиращите?


Николай Събев: Разбира се! Аз не съм бягал от никаква среща. Стига да има ясна тема - сядаме и говорим!


Медия: Една от темите е всъщност това, за което сте тук, това, че се чака много по границата, след като контролът беше поет от държавата върху фитосанитарния контрол. Какво се договорихте?


Николай Събев: Ние се договорихме, че от българска страна ще увеличим скоростта на преминаване, ще увеличим капацитета, като ще се опитаме да достигнем до 2000 камиона, които преминават от турска страна към нас на „Капитан Андреево" и до 1000 на „Лесово". Ще командироваме допълнително хора от „Гранична полиция" и от „Митниците". Към тази сутрин трябва да са 25 допълнително от „Гранична полиция" и 25 от „Митници". В момента има тапа от 3500 камиона на турската част. Ежедневно пристигат между 1300 и 1500 камиона. Идеята е в един прозорец от една седмица с такъв по-висок капацитет на преминаване да можем да оберем тази вълна и след това да минем на регулярна скорост на преминаване.

Искам да кажа, че г-н Хрисанов и г-н Бачийски са свършили великолепна работа във връзка с преминаването на този контрол в държавни ръце. Ние използвахме тази ситуация и в момента минахме със заместник-министъра на търговията по всички точки, за да видим какво искаме да виждаме в развитие. Планираме до септември да имаме 50% увеличение на капацитета на преминаване на транспортни средства през „Капитан Андреево".


Медия: Това е чудесно, но хората, които са отвън, настояват за спешни мерки за решаване на проблема. Какво ще им отговорите и кога ще се срещнете с тях?


Николай Събев: Всъщност точно това правим. Ние предвидихме спешни мерки и аз съобщавам за тези спешни мерки. Това е повече от спешно!


Медия: Дадохте си срок една седмица да се нормализира трафика, това възможно ли е?


Николай Събев: Ако ние успеем да вдигнем скоростта на преминаване на 2000 камиона, влизащи от Турция в България през „Капитан Андреево", ние ще успеем да оберем тази тапа от 3519 камиона, които са техните паркинги.


Медия: Една от причините за забавянето е, че в момента пробите се правят в лаборатория в София, тя е с ограничен капацитет. Мисли ли се за втора лаборатория?


Николай Събев: Мисли се и не само на територията на страната. В това сдание ще бъде новата лаборатория!


Иван Христанов: Имаме вече договорка с Агенция „Митници" да инсталираме лабораторията тук. Тя ще може да обработва всички камиони, включително увеличения трафик за по-малко от час!


Медия: Кога ще стане това?


Иван Христанов: След 4-5 месеца, защото това ще стане с обществена поръчка, която ние сме сигурни, че ще бъде обжалвана многократно, за да бъде спъван процеса!


Медия: До тогава обаче, има лаборатория в Плевен, доколкото знаем, възможно ли е там да се обработват проби?


Иван Христанов: Плевен е прекалено далече! В София е най-близката лаборатория. Имаме няколко транспорта на ден, които карат до там и почти не се бавят. На всичкото отгоре ние направихме анализ. В момента имаме драстично намаляване на стоките, които се контролират лабораторно. Ние затова и избрахме този момент, когато имаме спад, а не пик.


Медия: Но знаете, че там има пропуск с един тир, който без да му е приключило каргото стигна до Германия!


Иван Христанов: Ние го разкрихме, така че знам много добре. В 3.30 сезирахме службата на ДАНС на границата, както и икономическа полиция. Те дойдоха веднага и все още се разследва.


Медия: Ще постарад имиджа на България като външна граница, след като камиони без фитосанитарен контрол успяват да стигнат до Германия!


Иван Христанов: Имиджът на България в момента само се подобрява! Няма как да се влоши, защото декларативното отношение на държавата да гарантира контрола на границата е най-силната гаранция.


Медия: Служител на БАБХ всъщност със задна дата ...


Иван Христанов: Това не е вярно! Имаме достатъчен капацитет. Цяла нощ, тоест не цяла нощ, но от доста време не сме имали камиони от пристигащи, защото ги обработваме по-бързо, отколкото се подават. Затова днес имаме среща с г-н министъра, за да можем да уговорим комуникацията камионите да пристигат със скоростта, с която ги обработваме!


Медия: Служител на БАБХ е уличен, че със задна дата е подписал необходимия сертификат за товара, който вече е бил в Германия. Какво се случва с този служител, работи ли още?


Иван Христанов: Да, работи, защото докато не приключат следствените действия и той не бъде, да кажем утвърден като виновен, ние сме длъжни да приемем, че този конкретен служител е бил подведен и е направил грешка. Въпреки че имаме достатъчно сведения за, нека да кажем съмнения към камиона.


Николай Събев: Въпроси към заместник-министъра на Турция? Той е с нас!


Медия: Кажете, за нас е важно ще имате ли среща с превозвачите, ще чакате ли контактна група?


Николай Събев: В момента продължаваме разговорите с турската страна как да ускорим преминаването! Благодаря Ви, всичко най-добро!


Медия: Те искат Вашата оставка, готов ли сте да си подадете оставката, г-н министър?


 

Г-н Петков, а защо и работодателите обявиха протест?

И Кирил Домусчиев КРИБ заяви: Кирил Петков и Асен Василев да си свършат работата до 24.6., не да ни канят по срещи!

 

 

31 май 2022 - ра


Илиана Беновска: Г-н Домусчиев, от какво не сте доволни работодателите? И защо обявявате поне 2 дни, засега, за протести срещу правителството на Петков?


Кирил Домусчиев: Вижте, ние казахме на последната пресконференция, на която бяхме всичките работодателски организации заедно! Националнопредставителните работодателски организации, искам да го подчертая, защото има някакви странни работодателски организации, които имам чувството, че са създадени, за да пречат и да противостоят на интересите на бизнеса, да подпомагат управляващите, а не да подпомагат нашата икономика. На последната пресконференция ясно казахме, че протестът не се отменя, а се отлага! Тъй като ясно искахме да видим всичките обещания, които бяха поети, по всичките точки, Вие ги знаете много добре, относно цената на електроенергията, цената за нея, дългосрочните договори, които искаме за енергоинтензивните предприятия, цената на газта, проблемите на строителите, на транспорта! Докато не бъдат решени ние просто отложихме протеста! Но тогава получихме обещания! В крайна сметка нито една наша браншова структура, нито една фирма не отчита някакъв напредък в разговорите. До момента нямаме никакъв напредък, въпреки че това е второто обещание по дългосрочните договори! Няма нищо черно на бяло разписано някъде, включително и по мерките, които бяха предоставени! Научихме за тях от медиите и вчера на тристранния съвет. Няма нищо, което да касае бизнеса. Това са мерки, които ние не приемаме! Не смятаме, че те ще помогнат на българския бизнес и не смятаме, че те ще помогнат за намаляване на инфлацията, от която всички страдат! Не само бизнеса, но най-вече населението!


Илиана Беновска: Какво ще ви откаже от тези протести, защото вие посочихте два дни в края на месеца за протести?


Кирил Домусчиев: Вижте, дотогава има доста време! Аз се надявам, че поетите ангажименти от министър-председателя и от съответните министри, които бяха на тези срещи, ще бъдат изпълнени. Но, тъй като не виждаме никакво движение, ние просто си насрочваме следваща дата. Защото един такъв протест не се организира от днес за утре. Знаете, че трябва да се вземат разрешения от Столична община, трябва предприятията да се организират, хората да знаят и да се подготвят. Така че нормално е ние да ги обявим по-отрано и да се знае, че до момента нищо не се случва!


Илиана Беновска: Политически ли са исканията ви, подчертайте?


Кирил Домусчиев: Бизнесът не може да има политически искания! Ние имаме икономически искания! Искаме като всяка една държава в Европа бизнесът да получава компенсации или да се намира някаква друга форма за пределни цени. Няма държава в Европа, която да няма формула, като започнем от Испания с Кралския декрет, който дава възможност да има пределни цени за бизнеса, за да не плащат свръхвисоки цени, което ги прави неконкурентоспособни, и стигнем до съседна Румъния! Минавайки през Германия, Франция, Италия и стигнем до съседна Румъния, които са доста по-ниски от това, което ни беше обещано и което, като ангажимент! Българската икономика не е конкурентоспособна по простата причина, че ние плащаме най-скъпата електроенергия и най-скъпия газ! Това рефлектира върху нашите експортни възможности, върху нашата конкурентоспособност и съответно върху нашите възможности да инвестираме и да я развиваме тази икономика! В крайна сметка рефлектира и върху приходите на населението и върху инфлацията! Протестите са на 24-ти и 29-ти юни!


Илиана Беновска: А това какво означава, че цяла България ще окупирате, или само София? Как технически ще изглежда?


Кирил Домусчиев: Предишната организация за 18-ти беше за София. Но сега можем да помислим да бъде по-масов протеста и в страната!


Илиана Беновска: До 24-ти юни може ли да кажете все пак конкретно какво очаквате? Да ви поканят Кирил Петков, Асен Василев, да отидете на Министерски съвет?


Кирил Домусчиев: Няма какво да се каним! Трябва да се  свърши работата!


Илиана Беновска: Какво?


Кирил Домусчиев: В момента нашите колеги са на среща с г-н Рибарски в МС. Очаквам да има конкретни законодателни инициативи в посока това, което сме си обещали, да се случи! Дай Боже да се случи!


Илиана Беновска: За цената на електричеството?


Кирил Домусчиев: Да, те касаят електроенергията и за газта, не знам доколко е от неговата компетентност. Но поне за цената на електроенергията това, което трябва да обсъдят, са спешни законодателни промени!


Илиана Беновска: Кои колеги визирате, другите работодатели или членове на КРИБ?


Кирил Домусчиев: Наши представители на КРИБ и други работодателски организации!


Илиана Беновска: В крайна сметка 24-ти все пак ще дойде! Кога горе-долу преди 24-ти ще бъдем наясно ще има ли протести или не? До колко дни?


Кирил Домусчиев: Предполагам, че до 2-3 дена ще стане ясно! Правим срещи с различни нива на управлението, на парламента. Надявам се това, което е поето като обещание, да се спази! За да можем ние да работим в един баланс, в един синхрон с това правителство за доброто на българския бизнес! А когато българският бизнес е добре, добре е и държавата! И това много хора трябва да го осъзнаят!


Илиана Беновска: От „Промяната" ли сте недоволни, или от целия коалиционен кабинет? Защото видяхме, че с Корнелия Нинова имате разбирателство!


Кирил Домусчиев: С Корнелия Нинова имаме разбирателство, да! Тя е министър, който ни подкрепя и категорично застана зад нашите искания! Даже някои от идеите и инициативите дойдоха от нейния екип, които ние също възприехме. Така че оттук нататък зависи от МС. Зависи от министър-председателя, от министъра на енергетиката и съответно от някои други ресорни министри и техните представители в парламента. Защото има и законодателни промени. Например г-н Рибарски!


Илиана Беновска: Един шеговит въпрос за финал във връзка с това, че сте собственик на „Лудогорец", доволен ли сте от спортния министър?


Кирил Домусчиев: Вижте, каквото и да кажа, няма да е коректно, тъй като нямаме отношения със спортния министър! Знаете, че футболното първенство не се регулира от спортното министерство. Така че не бих желал да коментирам спортния министър нито с добро, нито с лошо!


Г-н Петков, тежка е „царската корона"...

Аз съм Беновска. И питам.


Илиана Беновска: 75 млн политиците пръснаха, от нашите пари, за избори!

Илиана Беновска: 75 млн политиците пръснаха, от нашите пари, за избори!

Беновска: Г-да Радев и Гълъб Донев! Г-да Шишков - МРРБ и Иванов - АПИ! Черни ли забрадки чакате, за да ремонтирате 20-те километра път Самоков - Мальовица?

Беновска: Г-да Радев и Гълъб Донев! Г-да Шишков - МРРБ и Иванов - АПИ! Черни ли забрадки чакате, за да ремонтирате 20-те километра път Самоков - Мальовица?