Новини

Беновска: Г-н Петков, г-дата Борислав Сандов - ДъБъ и Асен Василев - ПП! Заради личен финансов интерес за 1 млрд с „Джем Корп“, за още 1 млрд с МЕТ опитват да изтъргуват БГ енергетиката и ТЕЦ-овете на Ковачки и Доган, и България?


Беновска: Г-н Петков, г-дата Борислав Сандов - ДъБъ и Асен Василев - ПП! Заради личен финансов интерес за 1 млрд с „Джем Корп“, за още 1 млрд с МЕТ опитват да изтъргуват БГ енергетиката и ТЕЦ-овете на Ковачки и Доган, и България?

14-05-2022 22:35


Уважаеми г-н премиер Кирил Петков! България ще има ли газ? Какъв, колко и на каква цена? България ще има ли работеща икономика и колко ще струва хлябът? България ще има ли ток и на каква цена?

Г-да Кирил Петков и Асен Василев, когато вашето правителство на Промяната навърши 100 дни, вие, Петков и Василев, влязохте в противоречие за бъдещето на енергетиката на България.

 

На 26.4.22-ра попитах: Г-н Кирил Петков, каква е „благата вест" за Родината ни от 100-те дни управление на „Промяната"?

Навършиха се 100 дни правителство на Промяната, начело с Кирил Петков.

 


Кирил Петков: Вече 100 дни задържаме цените на тока. От вчера, даже, няма зелен сертификат. 100 дни по-късно поредната криза е овладяна, но не защото просто така се случи, а заради голямата работа, извършена от здравните власти. Приехме бюджет, който за пръв път е истински бюджет на растежа. Започна и войната в Украйна. Във външната политика станахме предвидим партньор в ЕС и НАТО. Говорим в един глас с нашите съюзници, предоставяме хуманитарни помощи, отзовахме 10 руски шпиони.
Планът за възстановяване и устойчивост е технически завършен и ще бъде подписан в следващите три седмици. Благодарение на работата на кабинета, вече не се предвижда спешно затваряне на нашите въглищни централи,


А, дали е така?! Кой ще ни каже?!

Щото, пък, Асен Василев - финансовото „гуру" на Петков - иска да закрие ТЕЦ-овете „Бобов дол" и „Брикел" точно заради НПВУ.

 

Асен Василев: Единственият ангажимент, който сме поели е да се затворят ТЕЦ-овете, които не отговарят на екологичните стандарти. Нашата информация е , че не отговарят „Брикел" и Бобов дол". Те почти не работят.

 

А, дали е така?! Кой ще ни каже?!

 

Защото, на 23 март 2022 г., и „пазачът" на тока,  Станислав Тодоров, заяви: „Бобов дол" и „Брикел" са частни. Съдбата им е в техни ръце! Без КЕВР

 

На заседанието на парламентарната комисия по енергетика от 23 март 2022 г.,  Илиана Беновска и народният представител от ДПС Рамадан Аталай зададоха въпроси на председателя на КЕВР Станислав Тодоров за огласеното от финансовото  вице Асен Василев да закрие ТЕЦ-овете „Бобов дол" и „Брикел".  Ето какво попитаха  Аталай  и Беновска:

Рамадан Аталай: Вицепремиерът каза, че ще закрива топлоелектрически централи, имайте предвид „Бобов дол" и „Брикел". Като отчитате всички тези количества, които досега сте ползвали от „Бобов дол" и това, което  евентуално в газовия сектор, което няма да получите през „Булгаргаз", доколко ще влияе върху цената на топлофикациите, защото те ползват газ? Знам и отговорите, които ще ми отговорите! Моята идея е дано Вие да отправите правилното послание към министър-председателя и по-големия министър-председател Асен Василев, че не е тяхна работа да се намесват в енергетиката!

В отговора си председателят на КЕВР Станислав Тодоров не засегна темата за намерението на Асен Василев да закрие ТЕЦ-овете „Брикел" и „Бобов дол". Беновска помоли Тодоров да каже мнението си, но председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски не ѝ даде думата. Ето какво се случи:

 

Илиана Беновска: Прощавайте, може ли да отговорите за „Бобов дол" и „Брикел", интересува ни нас, журналистите!

Радослав Рибарски: Не можете, г-жо Беновска, въпроси задават депутатите!

Илиана Беновска: Да, но г-н Аталай зададе въпрос за „Брикел" и „Бобов дол"!

Радослав Рибарски: Г-жо Беновска, моля Ви!


След заседанието на комисията Беновска зададе въпроси на председателя на КЕВР Станислав Тодоров. Ето неговите отговори:

Илиана Беновска: Здравейте, г-н Тодоров! Бихте ли коментирал призивите на Асен Василев да закрие ТЕЦ-овете „Бобов дол" и „Брикел"? Как ще се отрази това на енергийния микс и на националната сигурност?

Станислав Тодоров: Думите на министър Василев няма да мога да коментирам! Това, което мога да коментирам, е, че за да имаме свободен и еднакъв пазар на всички участници - всички участници трябва да отговарят на същите изисквания!

Илиана Беновска: Не, това хубаво! Но Асен Василев го обяви публично, че иска да се закрият „Бобов дол" и „Брикел"! Не знам какъв е критерият, коментирано ли е с Вас това?

Станислав Тодоров: В качеството на регулатор не мога да коментирам плановете на правителството!

Илиана Беновска: А енергийният микс, как ще се оформи, ако се закрият тези две централи? Нали знаете, че едната обезпечава София с електроенергия, а другата Източна България!

Станислав Тодоров: Нито „Бобов дол", нито „Брикел" участват в енергийния микс на регулиран пазар!

Илиана Беновска: А обезпечаването на електроенергия за София, за Гълъбово и този регион?

Станислав Тодоров: Това е въпрос към ЕСО!

Илиана Беновска: Тоест, КЕВР нямате отношение, и като председател на КЕВР, към това, към философията?

Станислав Тодоров: Те са частни предприятия, които продават електроенергията си на свободния пазар! И тяхната съдба е изцяло в техни ръце!

Илиана Беновска: На свободния пазар се продават много неща и от страна на частни магазини за хранителни стоки. Това какво означава, частната и държавната собственост при вас са различни?

 

А, дали е така?! Кой ще ни каже?!

Защото Кирил Петков качи селфи с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и написа във ФБ:

"Завършихме на техническо ниво преговорите с Европейската комисия. Радвам се, че Урсула фон дер Лайен скоро идва в България, за да подпишем Националния план за възстановяване и устойчивост. Благодаря на целия екип на Министерството на финансите".


Дали, мадам Урсула, по „нареждане" на Асен Василев - който пее в "Беновска пита" на 03.07.2021 г. с алт-тембър „Хубава си, моя горо" - ще  затвори ТЕЦ-овете „Бобов дол" и „Брикел"?


Асен Василев: Пял съм в училищния хор в Хасково.

Илиана Беновска: Виждам, че имате добре поставен глас. Бихте ли запял нещо?

Асен Василев: Сега ли? / запява/ ,, Хубава си, моя горо!"


Кой командва „парада" на Промяната?! Кирил Петков или Асен Василев? Или друг?!

Ще се разбере. Нали, знаете, какво пише в Библията? Лука 8:17-18 НП

Защото всичко скрито ще излезе наяве. Всяка тайна ще бъде разкрита.

 

На 10.5.22-ра, защо Асен Василев продължи да препъва Кирил Петков в енергетиката и заяви: За ТЕЦ-овете "Бобов дол" и "Брикел" - наказателна процедура от ЕК, нищо лично към Христо Ковачки

 

Илиана Беновска: Искам да Ви питам нещо за енергетиката! Защо искате да затворите „Брикел" и „Бобов дол"? В момента Вашият колега Сандов иска да затвори „Марица 3"! Това са ТЕЦ-ове, които са все свързани с Ковачки, знаете! Каква е тази амбиция?

 

Асен Василев: МФ няма как да затваря ТЕЦ-ове!


Илиана Беновска: Вие го изразихте сам, че искате да затворите „Бобов дол" и „Брикел", защото не работели достатъчно! Това беше на 100-те  дни на  правителството! Ако помните? Дадохте интервюта и Кирил Петков даже каза, че това не е съгласувано! Не го ли помните?


Асен Василев: Това, което с ЕК сме съгласували, беше по повод ПВУ, е МОСВ да си направи проверките и централи, които не отговарят на европейските норми за замърсяване, да бъдат спрени.


Илиана Беновска: Ама Вие лично споменахте двете имена „Брикел" и „Бобов дол", от Вашата уста!


Асен Василев: Защото към момента имаме наказателна процедура от ЕК за тези две централи!


Илиана Беновска: Тоест нищо лично към Ковачки?


Асен Василев: Нищо лично!


А на 12.5.22-ра екзекуцията на ТЕЦ-овете на България продължи с процедурата „отвори-затвори" ТЕЦ „Марица 3", чрез  „вратата" на Промяната... 

 

 


 

 

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов съобщи за решението на Съда в Люксембург, евентуално да осъди България за превишаване нивата на серен диоксид и оповести, че е отменено разрешението на ТЕЦ „Марица 3" да възстанови работата си при намален капацитет.

 

 


 

 

 

 

 

Илиана Беновска: Вицепремиер Сандов, здравейте, „Беновска пита"! Може ли да ми отговорите държавнически в колко часа се появи и Вие узнахте това решение на Люксембургския европейски съд? И дали не разиграхте една постановка, като, вече знаейки за това решение, пуснахте от Хасково ТЕЦ „Марица 3" да работи и сега, уповавайки се на констативното решение да го спирате?

 

Борислав Сандов: Това решение излезе на сайта на съда, което е единствения начин, по който ние го разбираме, преди половин час, 35 минути! Знаехме, че ще излезе днес. Знаехме отпреди време, защото за днес беше насрочено съдът да оповести решение по приключили вече дела. Нашето беше приключило и чакахме решението. Аз това съм го казвал и може да бъде намерено в медиите. Защо синдикатът е решил да насрочи за днес този протест и защо го отложил, пак казвам - аз това не мога да зная! Мога да предположа! За мен самия беше странно защо синдикатът иска протест днес, когато знае, че ще излезе или поне аз съм казал, че очакваме това решение. А за всички ни е ясно, че това решение щеше да бъде негативно за България!


Илиана Беновска: Какво пише в диспозитива на това решение и кои ТЕЦ-ове се цитират?


Борислав Сандов: Цитира се целия регион! Целия Югоизточен регион! Ще Ви зачета част от решението - „148, от това следва, че второто твърдение за нарушение трябва да бъде прието. С оглед на всички изложени по-горе съображения следва да се установи, че Република България не е изпълнила не е изпълнила задълженията си по чл. 13, параграф 1 от Директива 2008/50/ЕО, като не е гарантирала в зона Югоизточна да не се превишават систематично и постоянно от една страна от 2007 г. до 2018 г. включително почасовата пределно допустима стойност за серен диоксид. И от друга от 2007 г. до 2018 г., с изключение на 2010 г. и 2012 г. дневната пределно допустима стойност на този замърсител!".


Илиана Беновска: Какъв срок поставят за изпълнение на това констативно решение?


Борислав Сандов: Незабавно! Тези решения са установителни! Ако оттук насетне ние незабавно не го изпълним, мисля че обясних, следва по тази наказателна процедура тя да остане активна и да се предяви иск за финансови санкции!


Илиана Беновска: А как ще разберете кой ТЕЦ колко е замърсявал? Къде са държавните, къде са „американските", къде са на Ковачки?


Борислав Сандов: Държавата и Изпълнителната агенция по околна среда, като сертифициран орган, част от Европейската агенция по околна среда, по стандартизирана методология, има измервателни станции в населените места близо такива инсталации. Прави мониторинг и в тези инсталации. Самите инсталации също трябва да правят собствен мониторинг. Но ние правим втори мониторинг, за да сме сигурни контролно, че този, който оперира инсталацията, дава конкретно и обективно данни!


Илиана Беновска: Сега ще излезете със списък кои ТЕЦ-ове какви предписания трябва да изпълнят?


Борислав Сандов: Точно така ще направим, да! И вероятно трябва някои от ТЕЦ-овете да намалят малко капацитета си в момента, защото виждаме замърсяване и от други ТЕЦ-ове в момента, защото работят на пълен капацитет!


Илиана Беновска: До края на седмицата ще стане ли?


Борислав Сандов: Тепърва се запознавам! Наистина пристигна преди половин час. Тепърва се запознавам с него в цялост, за да видя какви действия да предприемем!


БТВ: Казахте, че сте очаквал това решение на ЕК. Не го ли очакваха обаче и от регионалната екоинспекция в Хасково, които днес разрешиха някаква временна, пробна работа на ТЕЦ-а?


Борислав Сандов: Те може да не са следили този въпрос!  Така или иначе това тяхно решение от днес е отменено с друго тяхно решение, също от днес!


БТВ: Казахте за някаква заплаха, възможно ли е това първоначално решение от тази сутрин да е взето под въпросната заплаха, за която говорите?


Борислав Сандов: Много е възможно! Било е ултиматум!


БТВ: От кой?


Борислав Сандов: От представител на ТЕЦ „Марица 3"! Към директора на регионалната инспекция!


БТВ: Какъв ултиматум?


Борислав Сандов: Ултиматум да се пусне временно да работи това предприятие!


БТВ: Това ще изисква ли някаква  проверка от страна на МОСВ на инспекцията, ще поискате ли отстраняване на директора?


Борислав Сандов: Ще имаме пълна проверка по въпроса! Аз искам да защитя директора! Защото същият този директор може да си представите на какъв натиск е бил подложен преди да издаде предишното решение, а вероятно и сега! Аз съм готов да я защитя максимално и тя вече е отменила това решение от сутринта, което е издала!


Илиана Беновска: А сезирахте ли прокуратурата за тази заплаха към директора?


Борислав Сандов: Г-жо Беновска, това се случва в последния един час, в който аз имам поредица от срещи и очаквам да видя вас! Още не е сезирана прокуратурата!


Илиана Беновска: Може ли още един въпрос? Защо не допуснахте този юрисконсулт, той ли е заплашвал, Семерджиев, директора на РИОСВ - Хасково? Защо не го допуснахте тук да говори?


Борислав Сандов: Защото това е сградата на МОСВ, правим брифинг на МОСВ. Юрисконсултът на „Марица 3" не е част от министерството! И трябва да е ясно на неговия работодател, че МОСВ е държавен орган, обективен и безпристрастен! Ако някой във времето е имал някакви особени влияния или връзки в това министерство или в други, и не е отговаряло законодателството, както можем да видим и от решението на Европейския съд, то това вече не е така!


Илиана Беновска:  За Христо Ковачки ли говорите?

 

Е, ще видим дали Борислав Сандов ще изпълни обещаното: Освен "Марица 3" кои ТЕЦ-ове замърсяват ще опишем незабавно!

 

 

Г-н Петков, г-дата  Борислав Сандов - ДъБъ и Асен Василев - ПП! Заради личен финансов интерес за 1 млрд с „Джем Корп", за още 1 млрд с МЕТ опитват да изтъргуват БГ енергетиката и ТЕЦ-овете на Ковачки и Доган, и България?

 

Аз съм Беновска. И питам.


Беновска: Г-н Кирил Петков - симпатичен сте. Но! Провалихте се или ви провалиха? Sic transit gloria mundi…

Беновска: Г-н Кирил Петков - симпатичен сте. Но! Провалихте се или ви провалиха? Sic transit gloria mundi…

Беновска: Г-н Кирил Петков, защо Асен Василев се САМОжертва да няма жена, за да е на власт?

Беновска: Г-н Кирил Петков, защо Асен Василев се САМОжертва да няма жена, за да е на власт?