Новини

Беновска помоли Сандов да изслуша  „Марица 3“ пред журналисти – засега Сандов отказва


Беновска помоли Сандов да изслуша „Марица 3“ пред журналисти – засега Сандов отказва

12-05-2022 15:38


Интервю на Илиана Беновска с юристконсултът на ТЕЦ „Марица 3" Юлиян Семерджиев от 12-ти май 2022 г., излъчено директно в  youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz. Беше обявен протест на енергетиците от ТЕЦ „Марица 3" пред МОСВ, но РИОСВ Хасково издаде заповед, с която частично възстановява дейността на централата до 1-ви юни 2022 г, поради което протестът беше отменен.


 


Илиана Беновска: В 12 часа трябваше да пристигне тук протеста на „Марица 3", подкрепен от синдикатите във връзка с това, че вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов затвори и предписа предварително изпълнение на „Марица 3" за това, че замърсявали въздуха. В 13 часа предстои брифинг, защото министър Сандов отмени за около месец и нещо това разпореждане. Помолих от името на журналистите Юлиян Семерджиев да бъде допуснат до брифинга. Засега Сандов ми отговори, че брифингът бил на МОСВ и Семерджиев нямал място там. Ще видим как ще се развият събитята. Кажете защо според Вас министър Сандов отмени разпореждането да не работи „Марица 3"?

 

Юлиян Семерджиев: Предполагам, че това е една стъпка в правилната посока, тъй като той предполагам се е съобразил с последните свои изказвания, че ние не сме замърсител на въздуха в Димитровград. Приемаме днешната отмяна като стъпка в правилната посока и възможност ние да възобновим своята работа. Категорични сме, че не ние сме замърсител на въздуха на Димитровград. Следва г-н Сандов да подаде точна и актуална информация на общината и на гражданите на България.


Илиана Беновска: Именно затова аз помолих г-н Сандов от името на  журналистите да Ви пусне горе, за да изкажете и Вие Вашата позиция! Мисля че е редно, живеем в демократична държава! Как мислите?


Юлиян Семерджиев: Разбира се! Аз нямам нищо против да се срещнем с г-н Сандов. Ще изложим нашите аргументи. Надяваме се да бъдат чути. Решението е тяхно!


Илиана Беновска: Още един въпрос имам! Излезе съобщение от МОСВ, че по времето, когато „Марица 3" е затворена, замърсяването продължава да съществува и да надвишава нормите. Имаше едно странно изречение, аз не съм специалист, че вятърът духал от Стара Загора, тоест от ТЕЦ-овете „Марица Изток 2" и „Марица Изток 3", както и от Гълъбово. Аз попитах министър Сандов тези станции мерят ли посоката на вятъра? Той каза - да! Вярно ли е?


Юлиян Семерджиев: Не съм и аз толкова наясно технически, но със сигурност влияние върху атмосферния въздух в Димитровград оказват и централите от енергиен комплекс „Марица Изток"! Не е възможно само ТЕЦ „Марица 3" да бъде сочен като извършител и то на такива тежки обвинения, които бяха отправени към нас. Това, че се намираме на „местопрестъплението" не означава, че ние сме извършителите!


Беновска: Г-да Румен Радев и Гълъб Донев! България, накъде? След ПП, ДБ и БСП?

Беновска: Г-да Румен Радев и Гълъб Донев! България, накъде? След ПП, ДБ и БСП?

Беновска: Г-н Кирил Петков и ПП, HARVARD LAW, JUST KIDDING – тениската си облечете за „чао“ от МС!

Беновска: Г-н Кирил Петков и ПП, HARVARD LAW, JUST KIDDING – тениската си облечете за „чао“ от МС!