Новини

Превозвачите: Не искаме оставката на Караджов, Събев и Василев! Искаме оставката на цялото правителство! Като работодателите!


Превозвачите: Не искаме оставката на Караджов, Събев и Василев! Искаме оставката на цялото правителство! Като работодателите!

12-05-2022 14:44


Милена Милтенова, КАП и Йордан Арабаджиев, СМП, отговарят на въпроси на Илиана Беновска след заседание на Комисията по транспорт и съобщения от 12-ти май 2022 г., излъчено директно в  youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.

 


Илиана Беновска: Основното, което г-н Събев каза, е, че се е осъдил на 4 години общественополезен труд и няма гняв към вас! Отнася се държавнически към проблема! И другата седмица, както каза Асен Василев, ще имате финансов разчет как да се оформят отношенията с вас. Каза също така, че субсидиите и компенснациите ви се изплащат редовно. И евентуално, ако бъдат ревизирани след преглед, това ще стане с промяна на бюджета!

 

Магдалена Милтенова: Аз ще започна отзад напред. Много важно е по отношение на внушението, което се прави в обществото, че ние взимаме някакви безчетни милиони пари! Ще ви предоставим, аз искам да благодаря през вас и на г-н Свиленски, който винаги е бил последователен. Той много ясно каза, че в годините назад ние винаги сме били недофинансирани! Тоест това, че в момента министър Събев твърди, че в бранша се наливат милиони левове и те са безцелни, безпредметни или каквото и да е там - не, не е вярно!


Илиана Беновска: Това не го каза!


Магдалена Милтенова: Каза го вътре, ние го чухме! Каза го вътре, вие го чухте също. Колко милиони левове се дават за този транспорт. Ще ви оставим една справка, за да не губим време. Около 40% до 50% максимум за миналата година са заплащали до по-миналата. Не, няма разчет! Има разчет, по който се плащат два курса дневно на междуселищните линии!


Илиана Беновска: Г-н Арабаджиев, тук пред нас министър Събев каза, че няма нищо лично, че той се отнася държавнически към въпроса и няма гняв към вас!


Йордан Арабаджиев: Представете си, че най-големите превозвачи в страната са поставени на колене от репресията на държавната машина, какво ще си помисли всеки един по-малък превозвач!


Магдалена Милтенова: Искам да довърша темата за проверките! Проблемът не е в проверките! Проблемът не е в това, че идват да ни проверяват! Добре дошли са всички държавни институции да ни проверят! Проблемът е в това, че има писмо от изпълнителния директор на автомобилна администрация, в което се казва - на ротационен принцип ще получавате списък с фирмите, които да бъдат проверени. Това не означава да занижите контрола към останалите фирми. Това писмо е изпратено на 9-ти май, ден преди протеста. Защо министър Събев не започна тези проверки на 1-ви януари тази година? Ние сме били тук и тогава!


Илиана Беновска: Вие сте юрист, ще го дадете ли това на прокуратурата?


Магдалена Милтенова: Да, задължително! Сигналът се подготвя в момента, наели сме адвокати. В момента се подготвя сигнала срещу тези репресивни мерки!


Илиана Беновска: За „Автомобилна администрация", така ли?


Магдалена Милтенова: Да, г-н Палагачев вероятно е подписал това писмо! Оттам нататък, това, което е записано в това писмо и което е изключително притеснително, е точно това, че се започват едни репресивни мерки. Снимани са личните документи на шофьорите, снимани са ни превозните средства. Извинявайте, аз няма как да не съм в емоция, когато се случва подобно нещо и когато отново слушаме неистини! Защото знаете ли, протестът не е политически! Лично аз на министър Събев му казах на форума, този форум, който „нелегитимните" превозвачи, каквито той в момента ни нарича, ние организирахме този форум под негова егида. Ние го организирахме в партньорство. Тогава бяхме легитимните, тогава бяхме браншът! Сега, понеже вече не сме удобни на министър Събев - вече не сме браншът!


Илиана Беновска: Продължавате ли да искате оставката на Събев, на Гроздан Караджов и на Василев?


Магдалена Милтенова: Ще ви кажа, но нека само да довърша по отношение на проверките. Такова нещо, каквото се случва в момента в демократична България, никога не се е случвало! Ние сме правили много протести, но аз искам министър Събев да Ви отговори - защо на 9-ти май, г-н Събев?! Защо не на 1-ви януари, защо не на 1-ви февруари? Защо не започнахте тогава тези проверки? Защо ги правите в момента, когато хората протестират? Знаете ли, че в момента се ходи в гаражите на хората и те са заплашвани да не излизат на протест?


Медия: Кой ги заплашва?


Магдалена Милтенова: ИА „Автомобилна администрация", включително и служители на МВР. Вчера са се обаждали в Перник от криминална полиция на наши колеги да ги питат дали ще ходят на протеста! Влизано е в гаражи в други градове, предупреждавани са да не ходят на протеста! Това нормално ли е? Такава ли трябва да бъде държавата?


Илиана Беновска: Продължавате ли да искате оставките на Събев, Гроздан Караджов и Василев?


Магдалена Милтенова: Аз мисля, че, аз ще ви предоставя запис от нашия форум, на който форум казах на г-н Събев, когато каза, че подкрепя г-н Караджов за ТОЛ системата. Аз казах - дано разбирате г-н Събев, че току-що предизвикахте протести! Ще ви го дам след малко видеоматериала от тази среща! Така че нямаме политически искания!


Илиана Беновска: Така че нямаме политически искания?


Магдалена Милтенова: Нямаме политически искания! От вчера знаете, че имаме позиция на работодателските организации, към която позиция ние сме се присъединили. Не искаме оставката на г-н Караджов, не искаме оставката на г-н Събев, не искаме оставката и на министър Василев! Но ще се присъединим към исканията на асоциациите и на работодателските организации, които искат оставката на цялото правителство, ако не се изпълнят нашите искания!


Медия: Акцизът няма как да ви бъде намален и няма как да ви бъдат дадени допълнителни пари, току-що каза това министърът! Какво ще се случи с вашите искания оттук нататък? Какви ще бъдат вашите протестни действия! И има ли разговори между вас активни и ползотворни?


Магдалена Милтенова: Вие видяхте, че министърът категорично отказа диалог, дори когато народният представител Мартин Димитров предложи диалог под формата на работни групи


Илиана Беновска: Не, току-що министър Събев каза, че е отворен да се направи такава комисия!


Магдалена Милтенова: Добре, нека да я направят!


Илиана Беновска: Но каза, че инициативата трябва да дойде от комисията по транспорт!


Магдалена Милтенова: Нека да я направят!


Беновска: Г-да Румен Радев и Гълъб Донев! България, накъде? След ПП, ДБ и БСП?

Беновска: Г-да Румен Радев и Гълъб Донев! България, накъде? След ПП, ДБ и БСП?

Беновска: Г-н Кирил Петков и ПП, HARVARD LAW, JUST KIDDING – тениската си облечете за „чао“ от МС!

Беновска: Г-н Кирил Петков и ПП, HARVARD LAW, JUST KIDDING – тениската си облечете за „чао“ от МС!