Новини

Николай Събев: Нямам гняв към превозвачите! Защитавам обществения интерес-„осъден“ на общественополезен труд


Николай Събев: Нямам гняв към превозвачите! Защитавам обществения интерес-„осъден“ на общественополезен труд

12-05-2022 14:25


Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев отговаря на въпроси на Илиана Беновска след заседание на Комисията по транспорт и съобщения от 12-ти май 2022 г., излъчено директно в  youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.

 Илиана Беновска: Може ли да успокоите превозвачите, че има някакъв личен интерес или лобирате за някои други? Това е основното, което те изразяват, като тревога?

 

Николай Събев: Вижте, когато започнаха вече личните нападки, аз разбрах, че те са приключили с всички техни аргументи! Аз не искам да коментирам това!

 

Илиана Беновска: Най-прагматичното, г-н Събев, е това, че много малко се прави разлика между субсидии и компенсации!


Николай Събев: Тя разликата е огромна! Едното е в полза на гражданите. Граждани с определена социална група са компенсирани от държавата да ползват непълната част от транспортния билет. Това е компенсацията, а субсидията е директно към превозвача.


Илиана Беновска: Изготвило ли е министерството разчет как трябва тази синергична схема, която искате да направите между БДЖ и автотранспорта?


Николай Събев: Работи се по разчетите! Това никога не е правено в България. предполагам, че някога е правено.


Илиана Беновска: Не го заварвате Вие?


Николай Събев: Ние сега тепърва трябва да започнем да го изграждаме! Както преди Ви се извиних - извинявайте, че за 3 месеца не успях да направя 5 моста! Извинявайте, че за 2 месеца не успяхме да направим национална транспортна схема! Но ние за 2 месеца не сме обещавали, че ще го направим!


Илиана Беновска: Но, както каза г-н Свиленски, Вие сте притиснат от времето, защото хората има нужда да бъдат превозвани!


Николай Събев: И те ще бъдат превозвани!


Илиана Беновска: Да Ви попитам някакъв срок предвиждате ли? Вие сте човек на разчета!


Николай Събев: Да, имаме разчети, имаме срокове?


Илиана Беновска: Кога? Кога ще бъдете наясно какви субсидии, какви компенсации, на кого какво?


Николай Събев: Ние сме наясно! Субсидиите и компенсациите са заложени в Национален бюджет 2022 г. И ние към този момент ги изпълняваме регулярно. Държавата си изпълнява ангажиментите по повод субсидии и компенсации. И тук никой с нито един лев не е забавен! Това, за което говорим, е в бъдеще да променим механизма за изплащане на субсидиите!


Илиана Беновска: За другия бюджет ли, или в рамките на тази година?

 

Николай Събев: Ако сме готови ще променим механизма. Ако не сме готови - ще остане същия механизъм! Но ние сме защитили този бюджет, който са поискали и този бюджет се изпълнява!


Илиана Беновска: Г-н Събев, идеята, която ДПС дава за съвместна комисия между Министерството на транспорта, МРРБ, превозвачи, камионджии - това как смятате да го реализирате? Вие изразихте съгласие, доколкото разбрахме!


Николай Събев: Да, разбира се! Ако ни поканят да участваме в такава комисия - ще участваме!


Илиана Беновска: Кой трябва да е инициатор - институциите, държавата?


Николай Събев: Тези, които я предложат!


Илиана Беновска: ДПС?


Николай Събев: Разбрахме се в парламентарна комисия по транспорт да бъде създадена комисия, която да създава една такава платформа за разговори! И аз казах да, потвърждавам участието от страна на Министерството на транспорта!


Илиана Беновска: Вицепремиер Василев каза онзи ден, че в началото на тази седмица ще имате готов план за превозвачите. Вие в течение ли сте на това?


Николай Събев: Готов план за какво?


Илиана Беновска: За удовлетворяване на техните искания! Това го каза Асен Василев!


Николай Събев: Да, ако исканията са по повод акциз, горива, цени и така нататък - тази седмица, която предстои той трябва да е готов с пакета, за който говори няколко пъти!


Илиана Беновска: А Вие подтиснахте ли гнева си към превозвачите?


Николай Събев: Нямам гняв към превозвачите! Вижте, аз, както казах, над 30 години съм в тази сфера! Аз имам много повече опит от много от превозвачите в този бизнес!


Илиана Беновска: Това е важно!


Николай Събев: Аз не мога да се гневя към някой, който ми е бил партньор толкова дълго време! И организацията на които транспорти аз съм правил много дълго време! Аз съм наясно с възможностите на този бизнес!


Илиана Беновска: Тоест искате да кажете, че отношението Ви е държавническо, а не лично, така ли?


Николай Събев: Нито веднъж не сте чули да има лични нападки! Защитавам единствено и само обществения интерес! Вижте, аз доброволно се съгласих на 4 години общественополезен труд! Моля да не бъда третиран като осъден на общественополезен труд! Благодаря Ви!


Илиана Беновска: Благодарим и ние!

Беновска: Г-да Румен Радев и Гълъб Донев! България, накъде? След ПП, ДБ и БСП?

Беновска: Г-да Румен Радев и Гълъб Донев! България, накъде? След ПП, ДБ и БСП?

Беновска: Г-н Кирил Петков и ПП, HARVARD LAW, JUST KIDDING – тениската си облечете за „чао“ от МС!

Беновска: Г-н Кирил Петков и ПП, HARVARD LAW, JUST KIDDING – тениската си облечете за „чао“ от МС!