Новини

Антоанета Христова, Харалан Александров: Радев е безпомощен, Герджиков е здравия разум, Карадайъ е мъдрия избор на Доган


Антоанета Христова, Харалан Александров: Радев е безпомощен, Герджиков е здравия разум, Карадайъ е мъдрия избор на Доган

23-10-2021 20:41


проф. Антоанета Христова, политически психолог и Харалан Александров, политически антрополог, в „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 23-ти октомври 2021 г., заявиха позиции по следните теми:


Кой ще е победител на изборите?

    „Кой ще е победител на тези избори, кой ще е шампион - Борисов, Герджиков, Радев, Карадайъ?", обърна се към гостите си Беновска. Харалан Александров отговори: „Борисов, доколкото виждам, не се е кандидатирал за президент, но той си е шампион безспорен! Той се вихри в последните няколко седмици, в много силна позиция е, в добра кондиция е и започна да ражда по 2-3 бисера на ден, преди бяха по 1-2 на седмица! В своето поле Борисов е безспорен шампион, а в лицето на президентската битка предстои да се разбере!". Той добави, че Герджиков и Радев са безспорните фаворити. Те са различен тип хора, различни хора ги подкрепят и много зависи от преобладаващото настроение в обществото. Ако обществото продължава да е обзето от омраза, негативизъм и примитивно разделяне на света на „наши и ваши", то това би работило за Радев, който е цар на противопоставянето и конфликта. „Ако хората се разтревожат и започнат да мислят с по-висшите дялове на мозъка си, не със земноводния мозък, а с церебралния дял на главния си мозък, то има шанс разумната, успокояваща, укротяваща, рационална и цивилизована политика да вземе връх, което е голямото предимство на Герджиков. Така че всичко зависи в следващите няколко седмици накъде ще се люшнат настроенията!", категоричен бе Александров. Ситуацията обаче е непредсказуема поради липсата на рационална преценка. Хората не могат да разберат какво се случва, много притеснени и тревожни са и започват да мислят през конспирации и параноя. Това ги прави податливи на примитивна манипулация.

    Антоанета Христова заяви, че до момента предизборна кампания няма. Тя не е достатъчно насищаща и убедителна, за да можем да обърнем внимание на кандидата, който е с противоположен профил на Радев и който може да удовлетвори тези, които не харесват разделението, които не са поляризирани, които не са достатъчно агресивни в обществото. Тя добави, че е притеснена, че това не може да се случи.

Опитва ли се Радев да използва ковид кризата, за да ограничи възможностите на хората да гласуват?

   „Опитва ли се Радев сега, това е неговата далечна мисъл, ще го чуем в коментара на седмицата, да ни затвори с тази пандемия, за да не можем да упражним конституционните си права за избор на президент и Народно събрание?", продължи Беновска и пусна коментара на седмицата://///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////Беновска: Румен Радев и Кацаров - ще ни затворят, за да не можем и да гласуваме ли?

 

На 14.11.2021г. имаме конституционно право да изберем за президент на България Румен Радев, Анастас Герджиков или Мустафа Карадайъ. Имаме право и да изберем ГЕРБ, БСП, Продължаваме промяната, ИТН или ДПС.


Само че:

Румен Радев - Big Brother е литнал на „крилете" на COVID 19, за да успее втори път да „кацне" на покрива на президентството. Хванал се е за „престилката" на Кацаров. И ни заповядва всички да се ваксинираме. Под строй.

Не знам Румен Радев чел ли е „1984" на Джордж Оруел. Но. Явно си е въобразил, че може да ни превърне в овче стадо с маски на запушените усти.

Не знам Румен Радев чел ли е „1984" на Джордж Оруел. Но. Явно тайният слоган на кампанията му е мисълта на Оруел: „ "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила."

Въпросът на въпросите е: Ще ни забрани ли Румен Радев да гласуваме на 14.11.2021г., внушавайки ни ужасен ужас от COVID 19? За да си запази  „президентската корона" още 5 години?

Въпросът на въпросите е: Ние, българите, дори и тези, които на са чели Оруел, ще осъзнаем ли, че и настоящето, и бъдещето ни с Румен Радев е: „Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги."

Ще се надигнем ли срещу „ботуша" на Румен Радев и да извикаме: Ние сме свободни хора и имаме право да решим как да живеем!

Или ще чакаме Бойко Борисов, или Ахмед Доган - като ескадрила Батман-и да ни спасят?!


Аз съм Беновска. И питам.////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////    Беновска продължи: „Въпросът на въпросите, уважаеми професори, какво ще правим на изборите?". Антоанета Христова отговори, че да се ограничи гласуването чрез противоепидемични мерки не работи в полза на Радев. Тя продължи: „Той има интерес от по-висока степен на активност, защото хората, които не са политически ориентирани, тези, които не са твърди ядра на политически партии, са много по-ориентирани към неговата кандидатура, отколкото другите. Тоест популисткият вот, който не разбира понятията за свобода и демокрация и за управления на пандемия в общество, което е силно индивидуалистично, в нашето общество има справяне сам по себе си, има вътрешен конфликт - хем се справям сам, имам нужда да имам авторитет, хем в същото време отричам всички авторитети и в този вътрешен конфликт на зная какво да направя и кой да избера - сред този тип хора Румен Радев е избор! Затова смятам, че той няма интерес да намали избирателите. Но действията му от друга гледна точка са изключително непрагматични, изключително непрофесионални. Мисля, че в момента се бие интересът му с реалната, донякъде, отговорност на някои негови министри, които виждат, че в такава ситуация на свръхжертви, защото осъзнават, че после ще има отговорност, която трябва да носят, даже може би и някаква друга! В този страх започва да си противоречи неговият интерес от политики, които да бъдат либерални и това, което искат да направят някои негови министри. Затова той се намира в много трудна ситуация и допускам, че рейтингът му, в резултат на последните му действия, ще намалява!".

   Харалан Александров припомни, че самият Радев по време на първата вълна е подкрепил антиваксърските настроения. В момента антиваксър-настроените хора са разочаровани от Радев, смятат, че той ги е предал. Затова те търсят по-радикално лидерство. Той продължи: „Цялата идея, че Румен Радев има ресурса да контролира обществото, да бъде биг брадър, да бъде диктатор и да стъпче някого с ботуша си е дълбоко несъстоятелна и бих казал брутално пропагандна. Може би в контекста на пропагандата, ако сте от противниците на Радев, това работи, но аз не мисля, че то има нещо общо с истината. Истината е, че той е напълно безпомощен и съвършено неспособен да овладее ситуацията. Тоест той е точно противоположното на тоталитарния лидер, който контролира 100% терена. Може би му се иска, но сигналите са на дълбоко объркване и безпомощност!. Това, че живеем в хаос, не е просто слоган на ГЕРБ, това е тъжната истина. Научната дума за хаос е ентропия, нарастващ безпорядък и цялата идея на правителството е да внася порядък. Но партиите на протеста дойдоха на крилете на омразата срещу съществуващия порядък, те успяха да излъжат смайващо голямо количество хора, че е достатъчно да се отмени този ред и бленуваното бъдеще, което ни е отнето, ще дойде. В момента сме в ситуация на отсъствие на управление. Щом управлението е лошо, понеже ГЕРБ беше управлението, значи няма нужда от управление. Всеки оцелява както може. Дълбоката идентичност на двете служебни правителства беше да отменим това, което ГЕРБ е направил, каквото можаха спряха и сега чакаме в това спряло безвремие да възникне нещо друго, а това, което възниква, е ковид пандемия. Сега се сетиха, че нещо трябва да се предприеме, с огромно закъснение, по изключително глупав и естествено репресивен начин, защото те конструират света вертикално, тръгнаха да налагат едни по същество правилни мерки по възможно най-неправилния начин. Всички ще платим висока цена за това. Каква ще е електоралната цена за Радев и неговите проксита не знаем, но е съвсем сигурно, че обществото върви от развала към провала!".

Какви са разположенията са силите, ако се стигне до балотаж между Радев и Герджиков?

   „Говори се много за балотаж между Радев и проф. Герджиков, не му ли къса времевата писта на проф. Герджиков, за да може да влезе в състезанието, все пак Радев има 5 години зад гърба си?", попита Беновска. Антоанета Христова отговори, че в момента по-големият проблем е за Радев, защото хипотезата е, че на балотаж има съвсем реална възможност Радев да е първи. Въпросът е колко хора ще излязат да гласуват на първи тур. Те ще определят на първо място колко ще бъде разликата между Радев и останалите. Христова заяви, че не допуска да се стигне до избор още на първи тур, защото няма да има чак толкова висока активност, колкото социолозите предричат. Що се отнася до втори тур, според нея, поради грешките, които прави в момента служебното правителство, има вероятност да се мобилизира много сериозен вот в полза на Герджиков.

  Харалан Александров заяви: „Да, много е къса пистата! В ситуацията, в която взе това решение, възхитително според мен, битката на Герджиков изглеждаше напълно загубена. Имаме една напълно доминираща фигура на сегашния президент Радев, имаме цялото правителство и държавен апарат, който се справя зле с управлението, но се справя добре с пропагандната задача и имаме един човек, който излиза от една много комфортна позиция на ректор на водещ университет в България, за да се хвърли в кална битка и да си причини тежки щети, единствено воден от идеята, че трябва да се направи спасително действие. В този смисъл този негероично изглеждащ човек прави нещо героично, което мен много дълбоко ме респектира и затова избрах да го подкрепя. Хората, които имат сложни умове, какъвто без съмнение е проф. Герджиков, виждат по-далече и по-рано трагичната посока, в която тръгна обществото! Затова и по-сложният ум, за разлика от семплите умове, които са на власт в момента, винаги има тази тежка дилема - дали да се „похарчи", дали да влезе в битка, която е много тежка в името на някаква очевидно спасителна кауза, каквато е промяната в това управление! Така че смятам, че действието на Герджиков е много отговорно, смело, но има и елементи на трагизъм, което не означава, че той няма да спечели!".

Решението на Доган ДПС да има собствен кандидат за президент.

   „Мъдро ли постъпи Ахмед Доган, който се въздържаше години наред, 30 години да издигне свой кандидат за президент, мъдро ли постъпи той с издигането на Карадайъ и какво ще правят ДПС на втори тур?", попита Беновска. Харалан Александров отговори, че според него Доган е постъпил мъдро и отговорно с този акт. Той продължи: „Доган ще мобилизира целия вот на ДПС във време, когато беше отворена една рана, която положихме много усилия, за да зарасне. Нещо безобразно направи Радев, не знам защо, но така или иначе се случи и Доган дължи това нещо на своите хора. Със сигурност очаквам много висока мобилизация. Ще видим електоралните измерения какви са, но това е действие, което казва - ние сгрешихме, не може така, трябва да се внесе корекция. И разчитам, че и този път ще повлияят на избора.

   Антоанета Христова се съгласи с Харалан Александров и продължи: „Силно идентификационен избор. Това да бъде председателят на партията и то с име, което е специфично за техния етнос, е изключително силно идентификационно. То е знак, че трябва да има мобилизация за гласуване. На второ място то действа силно мобилизационно за гласоподавателите на ДПС и на трето място е много политическо, защото те ясно се дефинираха като опозиция на Радев. В момента за тях е въпрос на чест, да докажат, че и този път без тях не може. Сега е една среда, в която общественото мнение намали своя негативизъм и желание да остракира ДПС. Започна да бъде много по-меко, по-уважително към умението им толкова дълго време да присъстват в политическия живот и по някакъв начин да са гаранция, независимо как, но гаранция за спокойствието в гражданското ни общество. Затова си мисля, че осъзнавайки етапа, в който са, правят една крачка напред. За тях е изключително важно да бъдат успешни на тези избори!"

 

 

Подаръците.

 

 

   Беновска подари на гостите по една конституция на България. Харалан Александров каза, че не е виждал точно това издание. Водещата отговори, че е благодарна на „Сиела", защото конституцията не е била на разположение в книжарниците и от въпросното издателство за съвсем кратко време са подготвили това издание. Александров се обърна към Беновска: „Направила си частен, граждански принос към конституционализма и конституционалната република!". Така завърши разговорът между Харалан Александров и Илиана Беновска в „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 23-ти октомври 2021 г.  

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!