Новини

Милен Михов: Радев е градивен в отбраната, Герджиков да продължи реформата в образованието


Милен Михов: Радев е градивен в отбраната, Герджиков да продължи реформата в образованието

09-10-2021 21:53

 

доц. Милен Михов, кандидат-президент, ВМРО, в „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 9-ти октомври 2021 г., заяви позиции по следните теми:


Насочването на фокуса от ВМРО към реалните проблеми на хората.
„Доц. Михов, тежка е царската корона!", обърна се към госта си водещата в началото на разговора. Милен Михов отговори: „Да, изпитанията не са леки, ВМРО знае много добре какво е положението, знаем накъде сме тръгнали, знаем и проблемите на хората, с които всеки един гражданин се сблъсква, влизайки в магазина, зареждайки своя автомобил, включвайки фурната. И това е нашата цел - да поставим истинските проблеми на хората в центъра на политиката, в центъра на парламента, в центъра на президентската институция!".
  Милен Михов обясни, че протестите са част от кампанията на ВМРО, защото сме свидетели на оглушаващо мълчание от страна на статуквото през последните месеци за истинските проблеми на хората. Тези проблеми са свързани с реалната икономика, доходите, инфлацията. Той добави, че раздадените предизборно пари от последния парламент вече са стопени от нарастващите цени. Това трябва да бъде център на кампанията.
Ролята на президента като върховен главнокомандващ.
„Вие сте кандидат за президен на ВМРО, ходил сте в казармата, нали?", попита водещата Беновска. Милен Михов отговори, че е служил в казармата, в 31-ва фронтова, зенитно-ракетна бригада в Стара Загора, набор 1980-82 г. Бил е старши оператор на станция за насочване на ракети. Михов заяви, че е израсъл в семейство на офицер от БНА, свързан е с армията. В парламента е бил член на комисията по отбрана и познава проблемите на българската армия.
„Преди година-две попитах всички видни управляващи - министър-председатели през последните 30 години, президенти, шефове на съдилища, главни прокурори, ръководители на партии, които са от мъжки пол, ходили ли са войници. Трябва да Ви кажа, че всички доложиха като Вас кой къде е бил, главните прокурори казаха, президентите казаха, Борисов каза, само Лозан Панов не отговори на хилядата запитвания. Имам подозрения и пак ще питам, че той не е ходил войник. А това е важно, защото президентът е главнокомандващ, нали така?", продължи Беновска. Михов отговори: „Това е изключително важно, защото президентът, като върховен главнокомандващ, има една много важна и основна функция по въпроса за националната сигурност и отбранителните способности. Той трябва да бъде гарант за една последователна, планомерна и целенасочена приемствена политика в сферата на отбраната. В последните 30 години се наруши тази приемственост и всяко правителство смяташе, че най-важно е това, което то прави. Вместо бойни машини се купуваха джипове и транспортни средства. Вместо да се купува бойна авиация се купуваше транспортна авиация!".
„Кого критикувате, вашият лидер, който беше министър на отбраната и вицепремиер ли?", попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че Красимир Каракачанов е бил носител на истинската промяна в армията през последните 4 години, когато са поставени истинските проблеми. Той добави, че самият Румен Радев е дал положителна оценка единствено за свършеното в сферата на отбраната през последните 4 години. Михов обясни: „През май тази година пред съвещание на висшия генералитет г-н Радев каза, че през последните 4 години са били направени много добри неща в сектора на отбраната и тук ние сме на категорична позиция!".
Позицията на ВМРО за конституционни промени, които да засилят ролята на президентската институция.
„Да не би да сте сключили сделка с Румен Радев, защото нека видим какво каза вашият лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, когато регистрираха вашата кандидатура за президент!", продължи Беновска и пусна запис от изказването на Каракачанов от 7-ми октомври при регистрацията в ЦИК на кандидат-президентската двойка на ВМРО://////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Красимир Каракачанов: Президентската институция трябва да обединява, а не да разинява. Трябва да се използват механизмите на президентската власт, за да се сложи най-накрая край на това разделение на българското общество, което продължава повече от 32 години. Ние поставяме и чрез тази кампания ще се опитваме да наложим в обществото още една теза, която много хора споделят, но политиците не желаят да коментират, а именно промяна на конституцията и промяна на президентските правомощия. Ние винаги сме казвали, аз още от 1999 г., първите промени в конституцията съм говорил за президентска република и президентски правомощия. Защо? Ето виждате каква е ситуацията в България, разделено общество, мразещи се политици. Именно в една такава ситуация именно президентската институция е тази, която трябва да даде път на държавата, да даде път на народа и да носи отговорност.///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Беновска попита: „Защо ви е президентската институция да е на върха на държавата?". Милен Михов отговори, че няма сделка с Радев, просто е използвал този пример, защото Радев няма как да бъде заподозрян в пристрастия към ВМРО. Той продължи, че от много години ВМРО отстоява тезата, че ни е необходима силна президентска институция, която да носи и отговорността за изпълнителната власт. Според него последните два парламента ясно са демонстрирали как вотът на народа може да бъде подменен. Михов заяви: „Хората гласуваха за Слави Трифонов, но след това получиха Николай Василев. След това казаха - не, няма да бъде този, ще бъде друго успяло момче, което май е преписвало. Не, няма да бъде този, защото другите са виновни. Тази илюстрация показва, че хората гласуват в една посока, а получават чрез конфигурирането на парламентарното мнозинство нещо друго, за което може би няма да гласуват. Ето защо в тази кампания ние повдигаме ясната теза, че ако искаме реална промяна, а не циклично извършваща се промяна на персоните в играта на политика, трябва да погледнем към конституционните реформи. И един от основните моменти в нашата предизборна кампания е отваряне на един сериозен дебат и една сериозна процедура за конституционни промени, а не както в предходни години конституцията да се използва като политически оперативен инструмент в изборите. Нека да си спомним, че само преди една година конституцията беше разиграна както от страна на президента, така и от страна на Борисов в острата политическа криза! Ние подкрепихме конституционен дебат, въпреки че знаехме, че това няма да доведе до действителни стъпки. Сега е моментът в тази кампания всички да заемат позиция по този въпрос! Не да го замитаме под килима или да смятаме, че когато влезем в парламента със Слави, Мая или „момчетата от Канада", ще си направим мнозинство, ще си сложим човека, който сме замислили и конституцията и промяната може да почака!".
Докъде ще стигне ВМРО на изборите на 14-ти ноември?
Беновска продължи: „Чудесно, ще ми позволите ли да Ви погледна в очите и, няма да ми се обидите, ако го кажа обективно, за съжаление ВМРО не успяхте да влезете в парламентите 45-ти и 46-ти поради първата грешка - коалицията, която ви дръпна кръв в изборите за 46-то Народно събрание. Знаем, много пъти сме го говорили, няма паднали бойни знамена български и сега ще ми кажете, че няма да падне и знамето на ВМРО, но Вас няма да Ви изберат за президент, пожелавам ви поне ВМРО да влезе в политиката! Това не пречи да се състезавате с все сърце, нали?". Милен Михов отговори: „Докъде ще стигне ВМРО зависи от избирателите, за мен е важно да играем с истината и да бъдем честни с хората. Да, истината може да не бъде приета от мнозинството днес, но утре, когато се реализира, хората ще припознаят този, който е носил истината и онзи, който е разказвал сладки приказки и сладки обещания!".
Кого биха подкрепили ВМРО, ако се стигне до балотаж между Радев и Герджиков?
„Благодаря Ви за смелостта на отговора и да надградя, говорихме много за президента Радев, изразихте положително отношение, но неговият опонент, който тича на тази писта, се очертава Анастас Герджиков, ректорът на ректорите. На балотаж кого ще подкрепи ВМРО - Радев или Герджиков и защо?", попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че зад тези две уважавани личности се крият две политически партии. Ясно е, че тук има сблъсък между ГЕРБ и БСП. Той продължи: „Двуполюсният модел на сблъсък между синьото и червеното днес е може би по-лъскаво опакован под формата инициативни комитети и независими кандидати. Това може някого да заблуди или по-скоро да го подтикне, че ще гласува не за БСП, не за ГЕРБ, а за персоната. В тази посока ние поставяме другия акцент, че синьото и червеното, изтока и запада винаги, когато бъдат абсолютизирани, водят до неуспех!".
„Но все пак кажете, Радев или Герджиков?", попита Беновска. Милен Михов отговори, че изборите предстоят, резултатите все още са неясни, в зависимост от резултатите ВМРО ще заеме позиция, но избирателите на партията не са хора, които могат насила да бъдат закарани до урните. Те са свободни граждани и ясно са го показали на последните избори. „Аз мисля, че ние ще се вслушаме в мъдростта на нашите избиратели и ще ги следваме, а няма да ги водим в една или друга посока!", добави Михов.
Основните послания на Михов и ВМРО в предстоящата кампания.
„Хайде, приемете ме за потенциален избирател и ме убедете да гласувам за Вас, доц. Милен Михов, разкажете малко за себе си?", попита Беновска. Милен Михов отговори: „Гласувайте за ВМРО, защото това е българският проект! ВМРО не гледа на изток или на запад, ВМРО поставя в центъра българския национален интерес. ВМРО не приема „зелената сделка" не защото е против екологията, а защото това представлява идеологизация на икономиката, която ние сме преживели по времето на социализма и която ни води към бедност. Ние не приемаме тази идеологизация, защото това означава по-бедна България, защото това означава затваряне на енергийните ни мощности. След блокове на АЕЦ „Козлодуй" следва затваряне на маришкия басейн заедно с електроцентралите, които дават 45% от нашата енергетика!".
Беновска продължи: „Ще Ви допълня, вие сте против ЛГБТ, вие сте за това младите, които работят на светло, образованите хора да имат право да създадат свое семейство, да купят свои домове, да отгледат децата си и сте за подпомагането на тези хора!". Милен Михов отговори: „С една дума ние сме за нормалността! Това е нормалността! Ние смятаме, че едно семейство е нормално да бъде съставено от мъж, жена, деца, баба и дядо!".

Милен Михов разказа за себе си, че има 3 деца. От голямата си дъщеря вече има 3 внуци. Всичките му роднини живеят в България, те сами са направили този избор и това е голямо щастие.
Какво би попитал Румен Радев и Анастас Герджиков?
Водещата пусна коментара си за седмицата, който е насочен към това какъв ще бъде кандидат-президентският дебат://////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////Беновска: В дебатът с Герджиков, Радев да не стане като Мирча Кришан в смешката за „Краставицата"?

Ректорът на ректорите проф. Анастас Герджиков, май, ще спре „коремното възземане" на Румен Радев към 2-ри мандат президент? Но! В дебатът с Герджиков, Радев да не стане като Мирча Кришан в смешката за „Краставицата"?
Да си я припомним:

„Когато бях ученик, преди изпити:
Сорина Дан: Здравей, Мирча!
Мирча Кришан: Здравей, Сорина!
Сорина Дан: Какво свириш, не учиш?
Мирча Кришан: Уча, как да не уча!
Сорина Дан: Как учиш, като свириш?
Мирча Кришан: Уча се да свиря.
Сорина Дан: Утре имаш изпит.
Мирча Кришан: Не се безпокой, всичко знам!
Сорина Дан: Какво знаеш?
Мирча Кришан: Слушай! Краставицата - краставицата е двусемеделно растение от семейството на тиквовите растения, размножава се чрез семена, съдържа 98% вода.
Сорина Дан: Браво, Мирчо!
Мирча Кришан: С мен ли ще си играеш?
Сорина Дан: Ако те питат за папрата?
Мирча Кришан: Няма да ме питат точно за папрата.
Сорина Дан: Ами за картофите?
Мирча Кришан: Точно за картофите ли ще ми се падне? Слушай, ако не върже питането с моята краставица, не ме наричай на име!
И вдругиден на изпит:
Сорина Дан: Ученикът Кришан!
Мирча Кришан: Аз.
Сорина Дан: Говори ми за папрата!
Мирча Кришан: Точно за папрата искате?
Сорина Дан: Искаш да кажеш за друго?
Мирча Кришан: Не, за това, за онова, за краставицата.
Сорина Дан: Не, за папрата.
Мирча Кришан: Папрата, имаме, тогава, когато, тя се различава от другите животни и растения, както и от краставицата. Краставицата - краставицата е двусемеделно растение от семейството на тиквовите растения, размножава се чрез семена, съдържа 98% вода.
Сорина Дан: Говори ми за бозайниците!
Мирча Кришан: Бозайниците са онези животни, които ...
Сорина Дан: Които се хранят с мляко.
Мирча Кришан: Да. Докато са малки с мляко, като пораснат с кисело мляко. Хищниците се хранят с месо, насекомоядните с насекоми. Тревопасните с растения, с папрат, с картофи, с краставица, което е двусемеделно растение от семейството на тиквовите растения, размножава се чрез семена, съдържа 98% вода.
Сорина Дан: За математиката знаеш ли, как се вади квадратен корен?
Мирча Кришан: Квадратен корен се вади много трудно, за разлика от кръглия корен, който се вади по-лесно, както на картофите, но и като краставицата, която е двусемеделно растение от семейството на тиквовите растения, размножава се чрез семена, съдържа 98% вода.
Сорина Дан: По география, какво знаеш за Суецкия канал?
Мирча Кришан: Суецкият канал е много голям и много дълъг. Има продълговата форма във вид на тиквичка, защото край него растат много растения, като например банани, моркови, репички, защото туземците много обичат зеленчуци, а най-много домати, че няма да обичат краставицата, която е е двусемеделно растение от семейството на тиквовите растения, размножава се чрез семена.
Сорина Дан: Друго да знаете за Суецкия канал?
Сорина Дан: Да, съдържа 98% вода.

Ректорът на ректорите проф. Анастас Герджиков, май, ще спре „коремното възземане" на Румен Радев към 2-ри мандат президент? Ще предложи ли Герджиков Национална доктрина за България, срещу юмрука на Радев?
Бойко Борисов нe се заигра за президент „по свирката" на Радев. А порита мач с ветераните.
И обезсили юмрука на Радев с подкрепата на Герджиков.
И задочният дебат „Радев и другите" започна:

Проф. Анастас Герджиков: Надявам се, че ще мога да убедя всички политически партии и най-вече всички български граждани, че аз съм този кандидат, който може да обедини всички българи в името на наш общ идеал. В момента нямаме национален идеал, имаме нужда да се обединим около нов.

Румен Радев: Преди 5 години Борисов се скри под полата на г-жа Цачева, сега се крие под тогата на ректора.

Бойко Борисов: Така ли е казал? Аз се занимавам с важни неща. За духовното състояние на изпаднал в криза човек не ми се говори, а и той, понеже все под пола, все с баджанаци. Ректорът на ректорите - какъв по-голям обединител може да се намери?

Проф. Анастас Герджиков: Аз няма да откажа на никоя партия подкрепа, защото това би било лош знак за българското общество. Включително и на ДПС, на БСП, на всички партии. Ако нашата двойка бъде избрана, това означава, че са ни подкрепили 51% от избирателите, което означава, че не са ни подкрепили само ГЕРБ, ДПС, БСП или „Да, България".

Румен Радев: Вие, г-н Карадайъ, ще ми кажете ли коя е Вашата родина-майка?

Мустафа Карадайъ: Да, г-н президент, моята родина е България и мисля, че за всичките тези 51 години, които ги имам, са абсолютно и категорично доказателство на това.

Йродан Цонев: Ще има последствия за българския президент, да. Ние дадохме своя скромен принос той да стане президент, сега ще дадем своя скромен принос той да не стане.

Бойко Борисов: Мисля, че симпатизантите, членовете на ГЕРБ, а и много други хора ще предпочетат един умен, красив, образован, спокоен, нормален, добър човек пред диктатора.

Илиана Беновска: Ще търсите ли дебат с Румен Радев?

Проф. Анастас Герджиков: Аз съм отворен за всякакви дебати по всички видове теми и политики.

Румен Радев: Моят дебат е с българските граждани, не забравяйте, водя го през целия този мандат и винаги съм бил на тяхна страна. Интересен ми е дебатът с всички кандидат-президенти, защото те са български граждани.

Бойко Борисов: Днес разбрах крилата фраза, че „юмрукът обединява ценности". А тоягата сигурно раздава демокрация.

Румен Радев: Този юмрук обединява българите около ценности, дава вяра, че можем заедно да намерим решение на всички предизвикателства, за да имаме една успешна България.

В дебатът с Герджиков, Радев да не стане като Мирча Кришан в смешката за „Краставицата"? Ректорът на ректорите проф. Анастас Герджиков, май, ще спре „коремното възземане" на Румен Радев към 2-ри мандат президент? Ще предложи ли Герджиков Национална доктрина за България, срещу юмрука на Радев?


Аз съм Беновска. И питам.


////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////Беновска продължи: „Лично аз години се боря, не винаги успявам, но понякога частично, смятам, че трябва да има публичен дебат между всички, които имат самочувствието и качеството да се явяват бъдещи ръководители на държавата. Ако Вие се появите на един дебат, можете ли коремни възземания да правите, казвам го образно?". Милен Михов отговори: „Правил съм го някога, трудно е да отговоря в сегашното физическо състояние от висотата на моите 60 години, но не се страхувам от дебат. Аз лично познавам и ген. Радев, и проф. Герджиков, работил съм с тях като член на комисията по отбрана, и на комисията по образование. Така че и двамата са в полето на моята професионална ориентация в политиката!".
„Какво бихте питал Радев и какво бихте питал проф. Герджиков?", попита Беновска. Милен Михов отговори, че би попитал Румен Радев дали ще бъде гарант за продължаване на реформите във въоръжените сили, модернизацията и въздигането на българската армия. Към проф. Герджиков въпросът е ще продължим ли реформите във висшето образование и изпълнението на стратегията за висшето образование, която има за цел да повиши качеството на българското висше образование в обозримо време. Михов обясни: „Това са два ключови въпроса не само защото и двамата имат професионално отношение, а защото те засягат националната ни сигурност и бъдещето на страната. България не може да съществува в това размирно време, ако няма въоръжени сили, които да гарантират нейния суверенитет. България не може да се развива икономически, културно, демографски, ако нямаме качествено висше образование!".
„Парламентарните Ви стремежи, кандидатстването на 47-мо Народно събрание, пък защо не и президентската Ви кампания ще бъде ли анти някого? Вие бяхте коалиционен партньор на ГЕРБ например, но и вашият лидер, и Вие си позволявате да критикувате доста от политиките и поведението му!", попита Беновска. Милен Михов отговори: „Кампанията няма да бъде анти някого, анти персонално, но ние няма да скриваме и да премълчаваме функционалните критики и допуснатите грешки от президента Радев, от ГЕРБ, от нашите конкуренти в кампанията. Както е казал Апостолът: „Кажи ми байно кривиците, да се поправим и да вървим напред!"". Така завърши разговорът между Милен Михов и Илиана Беновска в „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 9-ти октомври 2021 г.

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!