Новини

Ахмед Ахмедов: ДПС с кандидат-президент от централно оперативно бюро - може и да съм аз


Ахмед Ахмедов: ДПС с кандидат-президент от централно оперативно бюро - може и да съм аз

09-10-2021 22:04


Ахмед Ахмедов, зам.-председател на ДПС, в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 9-ти октомври 2021 г., заяви позиции по следните теми:


ДПС на изборите; Национална доктрина на България

"Добре сте дошъл, но да видим дали след 6 дена добре ще Ви посрещнат избирателите" започна Беновска. Ахмедов е убеден, че ще бъдат добре посрещнати, защото ДПС е единствената политическа партия, която мисли за родината и го показва с програмата, стратегиите и действията си. Водещата подчерта, че всички обещават едно и също, но въпросът е дали го изпълняват. Зам.-председателят на ДПС заяви, че 2016 година ДПС е актуализирало програмата си, която в същността си е спасение за България. Беновска отбеляза, че повече от 30 години се говори за национален идеал на страната, но въпреки това България е единствената, която няма национална доктрина, а в Турция първата национална доктрина е създадена от българския възпитаник Кемал Ататюрк, Румъния 5 пъти е ревизирала своята. "Годни ли сте ДПС да съберете самочувствие най-накрая, защото имате репутация на национално отговорна българска партия и да заговорите за национален идеал и доктрина?" попита Беновска. Ахмедов отговори, че ДПС получава малко подкрепа, но благодарение на нея успяват да реализират политиките на движението. Зам.-председателят на ДПС сподели, че са призовали политическите партии за диалог и консенсус, за да се реализира програмата за ускорено развитие на България. Зам.-председателят на ДПС смята, че България трябва да направи стъпка към създаване на национална доктрина.

Подкрепата на ДПС при избора на Радев за президент

Беновска отбеляза, че ДПС е била решаващата партия в изборите, с изключение на двама президенти и не е тайна, че Румен Радев е станал президент благодарение на подкрепата на ДПС, но в последствие са възникнали остри отношения. Водещата попита Ахмедов как ще решат конфликта, тъй като това е въпрос, който засяга и националната сигурност. Зам.-председателят на ДПС потвърди, че са подкрепили Радев за президент, но това не е било оценено от самия него. Ахмедов отбеляза, че ДПС винаги са правили анализ на управлението на президента, но за мандата на Радев не са си позволили никакъв. Според зам.-председателя на ДПС президентът Радев би следвало да се поинтересува каква е причината. Беновска подчерта, че кандидат-президентът проф. Герджиков е в деликатно положение - излиза с подкрепа от ГЕРБ, но и трябва да привлече по-широк кръг от хора, обръща се за подкрепа от всички партии и подчертава ДПС. Водещата пожела да бъдат излъчени въпросите на Илиана Беновска и отговорите на проф. Герджиков от издигането на кандидатурата му в НДК.


Илиана Беновска: Кога ще представите програма, приоритети и екипа, с който ще работите?

Анастас Герджиков: В близките дни. Нека най-напред да довърша отговора на този въпрос. Аз няма да откажа на никоя партия подкрепа, защото това би било лош знак към българското общество.

Медия: Включително на ДПС?

Анастас Герджиков: Включително на ДПС, на БСП, на всички партии. Аз не искам да покажа лошо отношение към никой, защото така ще отрежа възможността за разбирателство към всички тях. Казах имаме важна работа, българското общество има приоритети, които са консенсусни. Няма спор кой иска да ги подкрепи. Всички искаме да ги подкрепим. И когато партиите се карат помежду си по тези приоритети, обществото гледа с недоумение. Това трябва да спре.

Илиана Беновска: Вие ли ще търсите партиите, или ще чакате те да се обърнат към Вас?

Анастас Герджиков: Аз ще потърся всички партии, за да няма никакво съмнение, че съм се обърнал към всички. Не съм сигурен, че ще ме подкрепят, особено на първи тур. Но аз смятам, че самите им избиратели ще се обърнат към нас, защото и в днешното събиране имаше хора, които години наред са подкрепяли други партии, освен тази, която досега ме е подкрепила, дори са спорили с ПП ГЕРБ и са се изказвали неласкаво за нея. Но когато видяха нашата президентска двойка, сами ни се обадиха, за да влязат в инициативния комитет.

Илиана Беновска: А ще правите ли тези срещи публично пред медиите?

Анастас Герджиков: Тези срещи ще преценят партиите дали да бъдат публични, но аз ще поканя всички на такива срещи и ще обявя, че съм се срещал с едни или други.

Илиана Беновска: При положение, че ДПС отказва категорично подкрепа на Радев, Вие първо ДПС ли ще потърсите за среща?

Анастас Герджиков: Не, аз ще потърся най-напред десните партии, а след това дясноцентристките партии и всички останали.

Илиана Беновска: Ще имате ли среща с американската посланичка, с руската посланичка и с други посланици?

Анастас Герджиков: Аз няма да откажа ...

Илиана Беновска: Ще търсите ли дебат с Румен Радев?

Анастас Герджиков: Аз съм отворен за всякакви дебати по всички видове теми и политики.

Илиана Беновска: А ще търсите ли новите политици и носителите на промяната Кирил Петков и Асен Василев?

Анастас Герджиков: Разбира се! Аз се познавам с Кирил Петков. Аз бих работил с всички партии. А с партии от десния спектър винаги.

Илиана Беновска: Не ми отговорихте ще се срещате ли с американската посланичка, с руската.

Анастас Герджиков: Казах, че ще се срещна с всички, които ме поканят.

Илиана Беновска: Вие няма да ходите?

Анастас Герджиков: Аз нямам за цел да се срещам с посланици. Аз имам за цел да се срещам с партии и с всеки, който пожелае.

Кого ще подкрепи ДПС на президентските избори; Кандидат-президент на ДПС

"Вие срамежливо ли ще подкрепите Радев, явно ли ще издигнете свой кандидат на първи тур? Каква е стратегията Ви?" попита Беновска. Ахмедов заяви, че централното оперативно бюро на ДПС е било упълномощено да номинира и утвърди кандидат-президентска двойка и листи за народни представители. "Утре евентуално ще излъчим нашия кандидат за президент и вицепрезидент" сподели зам.-председателят на ДПС. Водещата попита кой ще е кандидатът на ДПС, защото в пространството се появяват слухове, че ще бъде издигнат един известен конституционалист, който е бил служебен премиер. Ахмедов каза, че всеки може да бъде номиниран, но най-вероятно ДПС ще се спре на кандидатура от централното оперативно бюро. Беновска отбеляза, че и Ахмедов е член на ЦОП и може самият той да бъде излъчен за кандидат-президент. Зам.-председателят на ДПС потвърди, че е член, има навършени години, а и е ходил в казарма. Водещата подчерта, че това е важно, защото има подозрения, че Лозан Панов не е бил в казарма, а президентът е главнокомандващ.

Беновска пожела да бъдат излъчени репликите между Карадайъ, Радев и Цонев.

Анастас Герджиков: Надявам се , че ще мога да убедя всички политически партии и най-вече всички български граждани, че аз съм този кандидат, който може да обедини всички българи в името на наш общ идеал. В момента нямаме национален идеал, имаме нужда да се обединим около нов.

Румен Радев: Преди 5 години Борисов се скри под полата на г-жа Цачева, сега се крие под тогата на ректора.

Бойко Борисов: Така ли е казал? Аз се занимавам с важни неща. За духовното състояние на изпаднал в криза човек не ми се говори, а и той, понеже все под пола, все с баджанаци. Ректорът на ректорите - какъв по-голям обединител може да се намери?

Анастас Герджиков: Аз няма да откажа на никоя партия подкрепа, защото това би било лош знак за българското общество. Включително и на ДПС, на БСП, на всички партии. Ако нашата двойка бъде избрана, това означава, че са ни подкрепили 51% от избирателите, което означава, че не са ни подкрепили само ГЕРБ, ДПС, БСП или „Да, България".

Румен Радев: Вие, г-н Карадайъ, ще ми кажете ли коя е Вашата родина-майка?

Мустафа Карадайъ: Моята родина е България и мисля, че за всичките тези 51 години, които ги имам, са абсолютно и категорично доказателство на това.

Йордан Цонев: Ще има последствия за българския президент, да. Ние дадохме своя скромен принос той да стане президент, сега ще дадем своя скромен принос той да не стане.

Лайтмотивът на ДПС

 

 

"Сега ще дадем своя скромен принос Радев да не стане президент - това ли ще бъде лайтмотивът на кампанията Ви?" попита Беновска. Ахмедов заяви, че няма да попаднат в играта на президента Радев да си играят на турци - българи. "Нашият лайтмотив ще е - какво можем да направим за родината ни. Цялата програма на ДПС е всичко около, което трябва да се обединят останалите политически партии. Лично за мен тази игра на Радев е планувана, стратегия, която е следвана през всичките тези години" отговори Ахмедов. Той подчерта, че при Радев се вижда единствено дерзания за втори мандат и нацията няма да стигне доникъде, ако това е единствената цел.

Делян Пеевски; "Магнитски"; Служебното правителство

Беновска отбеляза, че Делян Пеевски се е появил много деликатен и съответстващ на годините си на разпит в ДАНС по закона "Магнитски". Водещата пожела да бъде излъчена неговата поява.

"Как ще коментирате, че за разпита в ДАНС г-н Пеевски го причакваха определени медии в началото, на излизане вече бяха събрани други медии, но пак определени? Вие лично не разпространихте съобщение за разпита. Кой уведоми определените медии, които задаваха определени въпроси?" попита Беновска. Ахмедов отбеляза, че наистина е интересно, че някои медии са знаели, но е изглеждало като че ли са очаквали Делян Пеевски да не дойде, за да се "излее цялата помия", че той не е дошъл. Зам.-председателят на ДПС подчерта, че прави чест на Пеевски, защото доста хора не се връщат в България, за да дадат показания. Беновска отбеляза изречението на Пеевски - ще можете да ме виждате и питате. "Това заявка ли е, че ще кандидатирате г-н Пеевски за народен представител в 47 НС?" попита Беновска. Ахмедов отговори, че Пеевски не е член на ДПС, винаги е участвал от гражданската квота, а на предишните два избора е отказвал, въпреки номинациите. "Сега г-н Пеевски има много номинации от над 10 области, искат го отвсякъде. Аз предполагам и съм убеден на 99 %, че г-н Делян Пеевски този път ще приеме кандидатурата, защото това е желанието на структурите" каза Ахмедов. Беновска отбеляза, че ВАС се е произнесъл окончателно да се отпишат едни фирми и лица от списъка "Магнитски" и може би и Делян Пеевски ще получи възможност българският и европейският закон да се произнесе доколко законосъобразни са действията на българския служебен кабинет, на БНБ и на ред други институции, които са съставили черен списък и са оставили без дейност много юридически лица и без право на защита много физически лица. Зам.-председателят на ДПС подчерта, че България е първата страна, която прилага санкциите "Магнитски", които противоречат на българското и европейското законодателство. "След време ще разберем кой, как и защо от българското правителство се поддава на този натиск. ДПС показва, че застава не само зад Делян, застава и зад всички хора, които по този политически начин са лишени от своето право да упражняват дейност фирмите им и да имат банкови санкции. Това не е нормално за страна-членка на ЕС" заяви Ахмедов.

ДПС в България; Посещението на Радев в родното място на Герджиков - Кърджали

Беновска коментира, че в последно време са били нанесени рани върху ДПС, макар Пеевски да е от гражданската квота - той е пряко свързан с ДПС, Радев пита Карадайъ коя е неговата родина, служебният кабинет запорира Пеевски и се разпространява новина, че проф. Герджиков е помак. "Как ДПС ще се бори още веднъж и за пореден път за Вашите членове с друго религиозно самосъзнание?" попита Беновска. Ахмедов отговори, че всеки в ДПС има право на самоопределение и никой не носи тежестта на своите родители. "За България това не трябва да е някаква обремененост - кой е помак, кой е българин. ДПС ще направи всички възможно не само да спечели своя електорат, ние сме длъжни да се разширяваме абсолютно навсякъде в политическата карта на България, но нашите политики все още не достигат до хората" коментира зам.-председателят на ДПС. Той подчерта, че увеличението не е самоцел за власт, а е заради желанието на движението да участва в бъдещето на България. Водещата отбеляза, че проф. Анастас Герджиков е роден в Кърджали, а президентът Радев е отишъл на знаково изненадващо посещение там, а кметовете на ДПС са му обърнали гръб. "Става деликатен въпросът за Кърджали, защото това е Ваш регион, кметът Ви е 4 мандат, състезателят до Радев е роден в Кърджали. Съпоставено така се създава доста интересен пъзел" каза Беновска. Ахмедов смята, че това е знак. Той обясни, че Радев преди това е обявил своя инициативен комитет, а постъпката му към Карадайъ е режисирана и той като президент няма право да зададе такъв въпрос, защото ДПС е доказала, че България е родината и всичко се прави за нея. "Как може да зададеш такъв въпрос на председателя на движението?!" попита Ахмедов. Зам.-председателят подчерта, че ДПС има една единствена цел - да гарантира териториалната цялост на България, не е допуснат ислямски фундаментализъм и всичко се прави с цел страната да просперира.

ДПС ще подкрепи ли Герджиков?

"Вашият кандидат няма да бъде избран, но това не пречи да направите първи опит в тази писта. На втори тур се очертава да се явят евентуално Радев и Герджиков. Обмисляте ли да подкрепите Герджиков при така натрупаните факти и обстоятелства?" попита Беновска. Зам.-председателят на ДПС коментира, че тази кампания започва сякаш е 2001 година и има един кандидат с голям процент одобрение от българското общество. "Нека видим балотажа, но ние от ДПС ще дадем своя дан България наистина да има президент обединител на нацията" каза още Ахмедов. Водещата го попита какви въпроси ще поставят на Герджиков, когато дойде на среща с ДПС. Ахмедов каза, че Герджиков е направил добра заявка с това, че ще търси подкрепа от всички, което е добър знак за ДПС. "Допускате ли, че Радев може да поиска среща с Вас?" попита водещата, а Ахмедов заяви, че всичко допуска, ще приемат всеки, но при него границата е нарушена.

Обръщение на Ахмед Доган

Беновска подари книгата си с интервюто ѝ с Ахмед Доган и отбеляза, че написаното е все още актуално и не е дошло времето за втора част. Водещата попита събеседника си дали обръщението на Ахмед Доган ще изпревари Коледа и ще има изявление преди изборите. Зам.-председателят на ДПС каза, че почетният председател прави изявления преди всяка кампания, когато му дойде времето, но за Коледа и за рождения ден се очакват неговите думи, защото единствено в неговите слова се намира светлина. Ахмед Ахмедов подари на предаването книгата "Суфисткият светец Саръ Салтук Баба на съвременен език".

Водещата подари традиционната здрава българска червена ябълка в знак на доверие, че ще успеят да се справят с тежката задача на тези избори.

Така завърши разговорът между Ахмед Ахмедов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 9-ти октомври 2021 година.

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!