Новини

Проф. Анастас Герджиков: Ще се отчитам, като Путин, публично


Проф. Анастас Герджиков: Ще се отчитам, като Путин, публично

09-10-2021 21:34


Проф. Анастас Герджиков, кандидат-президент, ИК, в „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 9-ти октомври 2021 г., заяви позиции по следните теми:


Ябълките.

     „Сутринта, докато пътувах, ми хрумна една идея, Вие сте идвал и друг път и аз съм Ви подарявала червени ябълки и като ректор на СУ, и като ректор на ректорите. Сега искам да Ви представя една зелена и една червена ябълка и да Ви попитам с коя ябълка да започнем? Червен сте в науката и в управлението, зелен ли сте в политиката?", попита Беновска. Анастас Герджиков отговори: „Нито едното, нито другото. Аз не съм голям привърженик на цветовете, особено ако са партийни. Но е хубаво, че са две, защото кандидат-президентската ни двойка сме двама души!".

   Беновска продължи: „Хубаво се измъкнахте! Връчвам Ви зелена ябълка за политиката, в очакване да Ви връча червена ябълка, когато станете президент!".

Подкрепата на ГЕРБ.

   „Защо отричате на живот и смърт, че ГЕРБ не Ви подкрепя?", попита Беновска. Анастас Герджиков отговори, че не твърди подобно нещо. Просто казва, че не е член на ГЕРБ и не е партиен кандидат, но това, че те го подкрепят, е очевидно. Той продължи: „Много приятели ми казват, че начинът, по който журналистите ме питат дали виждам някакви недостатъци в управлението на ГЕРБ и аз казвам, че виждам, за много хора може да изглежда като неблагодарност към тази най-голяма партия, която ме подкрепи. Аз се притеснявам от това, защото може да имам много недостатъци, но неблагодарността не е едно от тях!".

   „Може би не става дума за неблагодарност, а за уважение и партньорство!", отбеляза Беновска. Герджиков отговори: „Нека да е ясно, аз уважавам ПП ГЕРБ, която в продължение на 12 години е постигнала много резултати, например в образованието, включително връщането в средното образование на деца, които десетилетия наред никой не успяваше да върне, икономическите успехи, увеличаването на доходите, включително и на учителите, така че да привлечем най-добрите, а не който изпадне от останалите места. И най-вече приемането в ERM II, в банковия съюз, което е най-големият евроинтеграционен успех след 2007 г. Така че аз уважавам ПП ГЕРБ. Колкото до признателността, аз няма как да не съм признателен на тези 700 - 800 хиляди избиратели, които са готови да подкрепят моята кандидатура! И няма как да не съм признателен на Бойко Борисов, който ми каза, че те ми предлагат тази подкрепа без да искат нищо в замяна! Те не ми поставиха нито едно условие! Аз пожелавам на всички кандидати партиите, които ги подкрепят, да не им поставят условия!".

ДПС.

    Беновска продължи: „Настоящият президент Радев доста напрегна отношенията си ДПС, които на практика го избраха на втория тур. Исторически факт е, че досега ДПС е избирало всички президенти, с излкючение на двама. Новина, която се роди тук, ДПС ще издигнат утре своя кандидат-президентска двойка, която ще бъде от средите на тяхното партийно ръководство. Не успях да получа ясен отговор от Ахмед Ахмедов дали ще подкрепят Вас, но то се чете между редовете. Защо отбягвате да отделите ДПС от другите партии, поради етническия им характер ли?". Анастас Герджиков отговори, че няма проблем с нито една българска партия и много пъти е призовавал за подкрепа от всички партии, най-вече от всички български граждани. В този смисъл очаква подкрепа и от избирателите на ДПС, които имат същите права както всички останали български граждани и те не бива да бъдат обиждани, като по някакъв начин се поставят на друга плоскост. Герджиков каза: „Аз самият съм роден в Кърджали, където през ранните години от живота си съм бил приятел с много хора, които подкрепят ДПС днес и някои от тях вече са успели да кажат в местните вестници хубави думи за мен. Така че аз нямам проблем с избирателите на партия ДПС, нямам проблем и с ДПС. Просто отговарям на въпроса имате ли нещо общо с нея - не, нямам! Колкото до това дали ДПС ще ме подкрепи на втори тур, отговорът зависи от това дали ще стигна до втори тур, в което съм доста убеден, защото не бих се захванал с тези избори, ако не бях убеден, че имам силите да стигна до финала. Но след спора с президента Радев, аз съм сигурен, че ДПС ще подкрепи всеки кандидат, който стигне до втори тур. Така че няма нужда да си близък до ДПС, за да бъдеш подкрепен от тях, те ще гласуват срещу Радев!".

   „Вие сте роден в Кърджали, дори пуснаха някакви обвинителни реплики, че сте помак!", продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че е чувал подобни твърдения за себе си, но това изобщо не е обидно, а звучи пренебрежително към българите, които изповядват религия, различна от християнството. Според Герджиков хората не трябва да се делят на групички.

    Водещата попита Герджиков дали е вярващ. Той отговори, че е източноправославен християнин. Тя го попита дали ще потърси подкрепа от Църквата или Мюфтийството. Ректорът на СУ отговори, че ще се обърне към всички институции, които смята за важни, ще се обърне и към институциите, които представляват големите вероизповедания у нас.

     „Направи ли Ви впечатление, че президентът Радев, след като откри предизборната си кампания, взе че отиде в Кърджали - крепостта на ДПС? Какъв знак дава? Сега Вие дали ще отидете в родния си град, или ще изглежда като римейк на Радев?", попита Беновска. Герджиков отговори, че посещението на Радев в Кърджали е било странно и с неясна цел. Той продължи, че ще се опита да посети всички големи български градове, но не знае дали ще успее, защото времето е кратко.

Истанбулската конвенция. ЛГБТ движението.

   „Нарекоха Ви и хомосексуалист, няма нищо лошо, ако тези хора не посягат на деца и старци, според мен. Но защо наистина се лепят подобни етикети?", попита Беновска. Анастас Герджиков отговори, че на деца и старци може да посегне всеки, независимо от сексуалната си ориентация и това е престъпление. Той продължи: „Аз не съм хомосексуалист. Не искам да обиждам никого, защото уважавам всички, но хората, които раждат подобни абсурдни обвинения, очевидно смятат, че това да сложиш етикет на някого е обида. Те обиждат не мен, а тези, които смятат за етикет за нещо лошо!".

    „Какво тогава смятате за Истанбулската конвенция, Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ, първият законодателен акт който внесе, беше за увеличаването на половата самоопределеност. Знаете, че бяхме подложени на огромна атака да приемем Истанбулската конвенция и това от американска страна сигурно пак ще продължи. Какво е Вашето мнение?", попита Беновска. Анастас Герджиков отговори, че при дебата около Истанбулската конвенция за съжаление сме станали свидетели на надвикване, а не на сериозни аргументи. Единствено СУ е успял да организира дебат, в който са се чули всички мнения, дори и най-крайните, но не е имало скандали.

   Анастас Герджиков заяви, че в Истанбулската конвенция освен важни текстове, които засягат равноправието на половете, са били включени и някои неща, които са обезпокоителни за част от обществото и които, според тях, са свързани с пропаганда в училище на идеи, които са неприемливи. Той продължи, че ние сме по-консервативна нация и затова трябва да има сериозен дебат, докато не стане ясно всичко, а не нещо да ни се налага отвън.

   „И да затворим темата за хомосексуализма, обвиниха Ви, че не сте излязъл заедно със съпругата си, със сина си да ги представите, а се появиха техни снимки в някои издания!", продължи Беновска. Анастас Герджиков призова медиите да не се занимават със семейството му, защото те не трябва да плащат цената за това, че е решил да се кандидатира за президент. Той обясни, че женен, не е разведен, но с жена му са разделени от около 15 години. Той продължи: „Не е вярно, че живеем прекрасно, както написа един жълт вестник, не е вярно и че сме разведени, както написа един друг жълт вестник!".

Служил ли е в армията?

   „Ходил ли сте войник, задавам въпроса, защото президентът е и главнокомандващ?", попита Беновска. Герджиков отговори: „Да, служил съм две години, както всеки по онова време, който не се е измъкнал или не е бил неспособен да служи в казармата!".

   Водещата продължи: „А знаете ли, че един от Вашите опоненти, разбира се той няма да стигне до втори тур, Лозан Панов, направихме едно запитване до всички министър-председатели, президенти, председатели на съдилища, всички отговориха чинно и почтително, само Лозан Панов не отговори. Той вероятно не е ходил войник, защото не фигурира в биографията му!". Анастас Герджиков отговори: „Аз не мисля, че това е фатално важно! Когато говорим за главнокомандващия, той не е някой, който трябва да има редовия опит на войник в казармата две години. Така че аз не бих упрекнал някой за това дали е ходил или не в казармата. Тук по-скоро става дума за това дали човек може да възприема бързо нови неща, защото президентската институция отговаря за около 20 пълномощия, които са от всички области на живота, защото много области са свързани с националната сигурност!".

Кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева.

   „Тук трябва да споменем, че вашият кандидат за вицепрезидент Невяна Митева е полковник и съпруга на генерал!", продължи Беновска. Анастас Герджиков отговори, че това не е било търсено. Той продължи, че е според него трябва поне единият от кандидат-президентската двойка да е жена и то такава, която е активна и се е доказала в професия, доминирана от мъже. Жена, която отстоява каузи. Тогава се е сетил за Невяна Митева, защото нейните каузи я правят популярна. Затова тя е кандидат за вицепрезидент, а не защото е полковник.

   „А вярно ли е, че има настроения срещу нейния съпруг, които могат да се отразят на вашата кампания?", попита Беновска. Анастас Герджиков отговори, че ако наистина има такива настроения, не вижда защо те трябва да се прехвърлят върху нея.

Търсенето на консенсус.

    Анастас Герджиков заяви, че според него един кандидат за президент не е нужно да представя програма или приоритети. Той продължи, че най-важното за него е независимо за която сфера на обществения живот говорим, да намерим консенсусните точки. Има теми, по които в обществото няма спор, а ако партиите спорят за тях, това е защото гледат тяснопартийния си интерес.

   „Но веднага ще Ви питат „икономиката, глупако!", както казва Бил Клинтън и ние сме перифразирали тук!", продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че икономиката е сложна тема по която трудно може да се намери консенсус. Няма спор обаче по външнополитическата ориентация на страната и това дали евроатлантическата ни ориентация има алтернатива. Според него няма спор и това го разбира всеки разумен български гражданин. Няма спор в обществото и по това, че върховенството на правото е абсолютна ценност.

Външнополитическата ориентация на България.

   „Казвате евроатлантическа ориентация, но Вие като обединител на нацията, това е щампата, но мисля, че всеки културен човек би потърсил обединение, а не разединение дори и без да кандидатства за президент, къде е Русия? Къде е Турция? Къде е Китай?", попита Беновска. Анастас Герджиков отговори, че има много държави, които са по-големи от нас и с по-развити икономики и ние трябва да общуваме с всички. Ролята на президента е да напомня за този баланс. Но това не променя факта, че ние имаме евроатлантическа ориентация и това е основната ни външнополитическа посока.

Планът за възстановяване и устойчивост.

   „Постави се въпроса за това, че средствата по плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат отпускани на държавите, само ако има върховенство на закона!", продължи Беновска. Анастас Герджиков отговори, че самият той държи на върховенството на закона, така че това само по себе си не е лошо. Той продължи, че ние трябва да отстояваме и националния си интерес и планът за възстановяване и устойчивост е типичен пример. Проблем е, че се бавим и ако планът ни не бъде одобрен до нова година, тогава няма да получаваме аванси, а само ще ни се възстановяват разходи, които сме инвестирали. Това е голямо затруднение за българската икономика. „Ние искаме да сме европейци, искаме да сме интегрирани, но тук беше моментът, когато всички държави членки отстояха своя интерес, а ние още не сме!", категоричен бе той.

Върховенството на закона.

   „Пак Ви връщам към членството ни в ЕС - законът „Магнитски", „кутията на Пандора", която сега се отваря. Лаура Кьовеши, една от най-големите критици на съдебната система в България, дойде на посещение в България и на мой въпрос отговори, че законът „Магнитски" не е валиден в Европа. Какво правим тук? Вчера ВАС започна да отписва фирмите от черния списък!", попита Беновска. Анастас Герджиков отговори, че тук въпросът е по-сложен. Той продължи, че санкциите по закона „Магнитски" и случаят с офшорките са сигнали, които идват от най-различни места. „Ние можем да кажем, че „Магнитски" не важи тук, можем да кажем на ЕС, че имаме върховенство на закона, можем да кажем на разследващите журналисти, че има наистина някакви офшорки, но повечето нямат, но когато непрекъснато получаваме сигнали, то трябва сами да се сетим, че нещо тук не е наред и да се опитаме да го поправим!".

     „Добре, но да речем аз ще започна да пиша непрекъснато някакви неща срещу Вас в някакъв фейк сайт и след това то ще започне да се приема?", продължи Беновска. Анастас Герджиков отговори: „Това означава да си затваряме очите. Аз например през 90-те години виждах как едно БМВ стои до училището до нас, как очевидно продават нещо. Всички в целия квартал го виждаха, само тези, които трябваше да ги арестуват, не го виждаха. Това не трябва да продължава, нали?". Беновска отвърна: „Аз също съм виждала такива БМВ-та и когато се обадих в полицията и казах, че искам телевизионен екип ми, казаха - моля те, прибирай си детето и изчезвай! Как ще се преборим с наркотиците?". Анастас Герджиков отговори, че има само два начина, единият е да създадем нужните правила, вторият е да осигурим прилагането на закона.

С какъв екип ще работи и кога ще го представи?

 

 

    Анастас Герджиков обясни, че в момента събира голям екип от специалисти в най-различни области, с който би работил. В момента още не иска да назовава имената им, ще го направи по-късно по време на кампанията. 

   „Има един деликатен въпрос, сега Вие сте сам и упреците са само срещу Вас, когато човек постави до себе си екип, може би всички техни недостатъци ще вредят на кампанията, да кажем, че техните достойнства ще Ви помагат, но колко е деликатен балансът?", попита Беновска. Анастас Герджиков отговори, че наистина нещата са деликатни. Самият той се колебае дали да спомене техните имена.

Лозан Панов.

      „Антоанета Христова беше тук и Ви разкритикува за това, че сте казал, че ще подкрепите Лозан Панов, ако се яви на втори тур!", отбеляза Беновска. Анастас Герджиков отговори: „Това е извадено от контекста. Това, което казах, е, че нямаше да се впусна в президентската надпревара, ако не смятах, че моята кандидатура има големи шансове. Аз смятам, че аз ще бъда избраният президент. Но ако не стигна до втори тук, кандидатът, който най-много ми импонира, е Лозан Панов, защото основната му теза е една от моите тези - трябва да има върховенство на правото!".

Северна Македония.

   „Какво смятате за Северна Македония и този натиск, който се осъществява върху България да отстъпи от своите национални ценности?", попита Беновска. Герджиков отговори: „Много често, когато говоря за обединение, ме обвиняват, че говоря за обединение на честни и нечестни, биячи и бити, а това въобще не е вярно. Аз говоря за обединение около политики и общи теми, по които има пълен консенсус. Няма как, независимо кой е избран за президент и какво мнозинство има в парламента, българската позиция да бъде някаква друга. Тя трябва да бъде една и да казва две неща - ние сме за европейската интеграция на Република Северна Македония и останалите държави от Западните Балкани и в същото време да се изпълнява вече подписания договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който гарантира и правата на хората с българско самосъзнание там!". Той продължи, че темата за образованието е много важно, защото, когато преиначаваме историята, тогава насаждаме в децата омраза към съседа. Затова и работата на българо-македонската историческа комисия е много важна.

   „Знаете ли какво се сещам, ние строим път до Македония, с наша инвестиция, прекрачвайки границата ние попадаме в едно малко пътче. В същото време ми направи впечатление това лято, че са изградили огромен хубав път до Атина и също такъв до Белград. Какво показват по този начин, че имат обща кръвоносна система със сърбите и гърците, но не с нас, които им дадохме първи посока да влязат в ЕС?", попита водещата Илиана Беновска. Анастас Герджиков отговори, че съвсем скоро е пътувал по този разбит път между България и Северна Македония и е видял, че по него се работи усилено, защото е щял да минава Зоран Заев. Той добави: „Така че я има и балканската страна, в която се преструваме, че работим, но не работим!".

Българите в чужбина.

    Анастас Герджиков заяви, че трябва да се опитаме да върнем у нас колкото се може повече от българите в чужбина, защото демографската криза е голяма и трябва да направим всичко възможно, за да я преодолеем. За да се случи това трябва да им създадем необходимите условия. Ректорът на СУ разказа, че през годините с колегите му са правили опити да върнат у нас българи, които са се реализирали в областта на науката и те никога не са го питали за размера на възнаграждението. Те поставят акцента върху това дали имат условия за работа.

   Герджиков продължи, че има българи в чужбина, които няма да се върнат каквито и условия да им предложим, затова трябва да им създадем условия там, където се намират, за да запазят българския си език. Всяко следващо поколение от българи в чужбина знае все по-малко български език. През последните години е постигнато доста в тази област, включително и от ПП ГЕРБ.

   Анастас Герджиков разказа, че СУ има 4 центъра за върхови постижения и много се гордее с тях. За последния ще получи помощ от 2 швейцарски университета. Става въпрос и за сериозно финансиране. Ще се направи опит първо да се привлекат българите от чужбина, а след това и чужденци, които виждат, че тук се инвестира в перспективни области.

Ще има ли срещи с академичната общност?

   „В търсене на гласност Вие трябва да се обърнете и към младите хора и изведнъж изпадате в една деликатна ситуация - ректорът на СУ дали ще може да се срещне със студентите от университета, който е оглавявал до вчера? Ректорът на ректорите дали ще може да направи една разширена среща и с други университети, с други ректори?", попита Беновска. Анастас Герджиков отговори, че по закон в университетите е забранена политическата дейност в смисъл на партийна дейност. В същото време обаче политики трябва да се изграждат и затова в университета често е имало срещи с различни политици.

Ще потърси ли подкрепа от работодателски и синдикални организации?

   „Ще търсите ли подкрепа от работодателите, от синдикатите, от браншовите организации? Виждате в момента колко протести вървят по улиците. За съжаление, знам го, защото се занимаваме с това, нито президентът Радев иска да се срещне с тях, нито ресорните министри се обръщат към тях с достатъчно уважение. Не искам да цитирам нито едно име, но ние го виждаме!", попита Беновска. Анастас Герджиков отговори, че според него също част от протестите се неглижират, а те трябва да се чуват, защото често съдържат желания за подобрение на положението в дадена гилдия. В повечето случаи става дума за тежки проблеми в даден бранш. Той продължи: „Ще се срещна с всеки, с който успея. Искам да се видя с всички сериозни български институции, работодателите и синдикатите са между тях. Имам само 30 дена, ако мога ще се срещна с всички важни български институции, включително с религиозните общности!".

Готов ли е да се яви на дебат с останалите кандидат-президентски двойки?

   „Казахте още в първия ден, че сте готов да се явите на дебат с Радев, той доста обтекаемо каза, че е в дебат с всички граждани и понеже и вие, кандидатите, сте граждани, може и с вас да дебатира. Нужен ли е?", попита Илиана Беновска. Анастас Герджиков отговори, че дебатът е хубаво нещо. Той продължи: „Телевизиите ме питат готов ли сте на дебат с вашите опоненти. Аз нямам опоненти, аз не искам да се противопоставям на никого. Работата е всеки да представи визията си и хората да преценят чия визия е най-полезна, коя подхожда на това, което те самите разбират като политика, особено когато става дума за президентската институция!".

   „Аз ще Ви кажа, понеже от години се опитвам да устройвам такива дебати, получава ми се с променлив успех, не успявам с всички, но може би не е необходимо и да събираме всички. Но друга мисъл ми хрумва в момента. Готов ли сте Вие по време на своята кампания, може би в края, може би в началото да седнете на една пресконференция от рода на тази, която дава Путин всяка година?", попита Беновска. Анастас Герджиков отговори, че ако става дума за дебат, то мястото му е сега. Той продължи, че е готов да участва в предизборни дебати във всякакъв формат, както се разберат останалите кандидат-президентски двойки. Готов е също така и да дава публичен отчет, ако бъде избран за президент.

Кое няма да пречупи в себе си по време на кампанията и кое няма да загуби, ако спечели?

   „Кое е най-важното, което няма да пречупите през себе си по време на тази кампания, което няма да загубите, ако спечелите и няма да потушите, ако не спечелите?", попита Беновска. Анастас Герджиков отговори: „Всеки един гражданин си има пристрастия, включително и политически пристрастия. За мен е много важно в тази кампания да не допускам личните ми пристрастия към хора, политически каузи или идеологии да влияят на това, което правя. А това, което правя, е да поднеса възможността всички български граждани да подкрепят кандидат-президентска двойка, която обещава да работи за това поне по основните теми да нямаме разединение, а да бъдем обединени и да гледаме в една посока, да намерим общата визия, общия национален идеал, около който да се обединим!".

    „И сега ще си позволя едно послание към Вас, то не е лично, защото ние тръгнахме преди две години и с ваше участие, и с участието на Народното събрание, МС, Църквата, посланици, много широк кръг хора да правим кампания за образованието. Създадохме клип с вече покойния Косьо Марков от „Тангра" и със Сашо Петров, големият текстописец. Искаме да Ви напомним за тези времена и да Ви подкрепим, че ще бъдем до Вас в кампанията за образованието, това е една от важните цели!", продължи Беновска и пусна в ефир песента „На прага", създадена от „Беновска пита", Косьо Марков и Александър Петров. След песента Беновска се обърна към Герджиков: „Това е нашето пожелание на „Беновска пита" и „Радио К2" да продължим кампанията за образованието и не само!". Ректорът на СУ отговори: „С удоволствие, това е важна кауза!". Така завърши разговорът между Анастас Герджиков и Илиана Беновска в „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 9-ти октомври 2021 г.  

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!