Новини

Алибегов, Милтенова и Ангелов: Служебното правителство и Радев - аут - стоп на говорилнята - да се действа


Алибегов, Милтенова и Ангелов: Служебното правителство и Радев - аут - стоп на говорилнята - да се действа

11-09-2021 23:07


Петко Ангелов, КАПБ, Магдалена Милтенова, КАП и Ричард Алибегов, БАЗ в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 11-ти септември 2021 г., заяви позиции по следните теми: 


Кои са те? 

Магдалена Милтенова представлява Конфедерация на автобусните превозвачи, председател на браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта. КАП е национално представена организация, която настоява законите да бъдат спазвани от всички. 

Ричард Алибегов е собственик на една от големите ресторантьорски вериги, през 2018 г. са учредили Българска асоциация на заведенията, на която е председател и от 2020 година е председател на Конфедерацията на българския туристически съюз. Алибегов отбеляза, че над 600 фирми и 2000 заведения членуват в БАЗ. Делът към БВП на страната им е близо 13,5 %.  

Петко Ангелов е председател на Камарата на автомобилните превозвачи. Членове са 50 фирми и няколко хиляди камиона, както и автобуси. Делът към БВП на страната им е 17 %.  

Милтенова отбеляза, че техният дял към БВП на България е значително по-малък, защото последните години транспортните фирми са на изчезване. 1500 са транспортните фирми, които оперират. 5 % е печалбата на транспортните предприятия, но за сметка на това дейността им е изключително значима и поема социалната функция на държавата.  

Протестите 

"Подозират Ви, че има политически мотив в протеста, който организирахте тази седмица и който предстои на 28-ми септември" каза Беновска. Водещата пожела да бъде излъчен въпросът ѝ от пресконференцията на 7-ми септември.  

Илиана Беновска: Излъчваме ви на живо, защото смятаме, че проблемите не са ваши браншови, а засягат цялото общество. Солидарността, която проявявате различни браншове, сякаш за първи път я виждаме в България през последните 30 години, не го казвам, за да ви правя комплименти. И оттук въпросите ми са следните. Сдържано до момента се изказвате по политиката, с метафори и ироничен анализ показвате, че нямате, засега, политически уклони, но предстоят нови парламентарни и президентски избори. Обикновено политиците търсят среща с браншовете, с работодателите, със синдикатите. Вие този път имате ли намерение, вашият съюз, предполагам не временен, да обхванете всички искания заедно и да поискате от следващите кандидати за народни представители и президенти да дадат ясни гаранции пред обществото? Защото тук става въпрос за потискане на нашите граждански права. Знаете ли колко е нараснала нелегалната търговия с фалшиви здравни сертификати, г-н Алибегов, за да могат хората да влизат в заведения? Цената доскоро беше 350 лева, сега е 200. Говори г-н Димитров за нужда от професионално образование. Ще напомня, че предишният кабинет беше взел решение да се върнат техникумите и този вид образование. Ще надхвърлите ли конкретиката на вашите искания, ще надградите ли с искания и очаквания от политиците да бъдат по-ангажирани в загрижеността си за България и да поискате конкретни неща, които са свързани с просперитета на обществото? Споменах някои от тях. 

Беновска отбеляза новината, че е приета актуализацията на бюджета, което отваря още въпроси. Ричард Алибегов подчерта, че фалшивите новини са с цел да се омаловажи случващото се в страната - ресторантьорите, превозвачите, таксиметровите синдикати протестират за правото си на труд, което само по себе си е абсурдно. Той подчерта, че бюджетът е приет, но няма никакви изготвени мерки за бранша. "Да се въведат ефективни здравни мерки, които забраняват и отнемат правото на труд на хората, в същото време да няма никакви социални и икономически мерки. Имаме затворено обекти, хора без работа. Обявихме гражданско неподчинение, защото няма как да оставим нашия персонал на улицата. Не защото не искаме да спазваме здравни заповеди, а защото те няма как да вървят без икономически и социални" подчерта Алибегов. Той коментира, че въпреки налетите пари в здравеопазването, България отново има 3000 заболели, отново се затварят само и единствено заведения, а страната разполага с четири вида ваксини и всеки може да се ваксинира на всеки ъгъл. "Това, че държавата в лицето на Стойчо Кацаров не е успяла за 3-4 месеца да мотивира хората, както го направиха в чужбина, те прехвърлиха отговорността на бизнеса и се опитаха чрез нашия бранш да си измият ръцете и да задължим ние хората да се ваксинират, което няма как да се случи. Ние дадохме и предложение на доктор Кунчев и на здравното министерство - държавата като най-голям работодател да даде пример и да ваксинира всички държавни служители" каза Алибегов. Беновска отбеляза, че и президентът Радев не е ваксиниран.  

Водещата попита Петко Ангелов къде е политиката в тяхната икономика. Петко Ангелов заяви, че политика няма и всичко се решава на парче, вдига се гюрултия, ще има протести и лицемерие от страна на политиците. "За средните и големите предприятия няма отпуснати средства за подпомагане. Голямото предприятие е обречено на фалит, няма средства, не се подпомага, а същевременно в една от моите фирми работят над 650 човека" сподели Ангелов. Той коментира, че в разговорите за Пловдив отново се е проявило лицемерие и всеки път управляващите казват, че протестът е политически - това е добре дошло за опозицията, а за властимащите ситуацията не е удобна. Ангелов подчерта, че депутатите от парламента веднага са се опитали да "яхнат" протеста на 7-ми септември за подкрепа. Беновска коментира, че няма как да няма политика, защото управляващите взимат решенията.  

Забележки към правителството; Икономическите мерки 

"Имате ли забележки към това правителство, към минали правителства?" попита Беновска. Магдалена Милтенова подчерта, че България няма стратегия за развитие на транспорта и това, което е качено на сайта на министерството на транспорта е за развитие на пътищата и инфраструктурата. "Транспорт е живата връзка, която правим с хората, работниците, шофьорите. Ние трябва да работим в тази посока" заяви Милтенова. Тя отбеляза, че в организацията членуват хора, които припознават различни политически лидери и личности. "Никакво намерение нямаме да се обвързваме политически. Знаете колко протести сме правили при кабинета Борисов, така че ако някой се опитва да ни припише политически цели, да не го прави, защото всичките ни цели в момента са изцяло икономически. Нашата дейност има изключителна нужда от подпомагане. Големите предприятия останаха без никаква помощ в пандемията" подчерта Милтенова. Тя добави, че единствената получена мярка е била 80/20, а от май месец нямат и помощта от 290 лева, 60/40 е редуцирана до неизпълнимост, защото при 40 процента спад в оборота не може да се работи и да се изплащат заплати. Милтенова коментира, че добрата новина за бюджета е това, че средствата ще могат да бъдат предоставени и за големи фирми, защото не се предоставят от ЕК и предстои да се види реакцията на министерски съвет, министъра на транспорта и министъра на туризма, който трябва да направи предложение за разпределянето им. Милтенова подчерта, че тези бюджетни средства трябва да бъдат разходвани в рамките на тази година и всичко зависи от това как ще реагират министерствата, за да знаят предприятията какви проекти и програми им предстоят.  

Новите лица в политиката - Слави Трифонов 

Беновска отбеляза, че при появата на нови лица в политиката са им били възложени много големи очаквания - например Слави Трифонов, който сякаш не успя да бъде адекватен на очакванията на хората. Водещата пожела да бъде пуснат коментарът ѝ от 17-ти юли по отношение на Трифонов. 

Беновска: Слави, ти взе властта... „Не е магия", за теб е „изкушението на един глупак"! 

По изборите Слави и Тото създадоха песента „Изкушение". 

Припевът е: „И чудя се дали не е магия, ако не е - само дай ми знак. И чудя се, ако не е магия, може би, е изкушението на един глупак." 
 
Слави, 7/8 ръченицата  ти с Румен Радев няма да си я изтропкате. 

Историята ще  ти положи  епитаф с латинската фраза: „Sic transit gloria mundi" -  „Така преминава световната слава", Слави... 

Епитафия (на гръцки: ἐπιτάφιος) е кратко слово, изсичано на надгробната плоча на починал човек, което сбито преразказва живота му 

От години питам: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България? 

Политиката, глупако! 

Ето отговорите на ИТН - сценаристите Тошко Йорданов и Филип Златанов на пресконференция в БТА от 16-ти юли 2021 г: 

Илиана Беновска: Къде е Слави Трифонов? Защо той не се появява? През 2013 г., в едно мое гостуване във вашето шоу, аз предложих на Слави да стане политик. 

Илиана Беновска: Ти, между другото, защо не станеш политик? Имаш такава голяма аудитория, толкова голяма известност, толкова много опит и знания, защо и ти не тръгнеш да ставаш политик? 

Слави Трифонов: Сериозно ли питаш? 

Илиана Беновска: Много сериозно. За да се неутрализира, малко, с друг полюс пространството. 

Слави Трифонов: По смисъла на професионализма... и по смисъла на това, което е казал Кант... за смисъла на живота, че човек трябва да се самоусъвършенства, един професионалист трябва да работи нещо, в което да става все по - добър и по - добър. Не вярвам това за „пенкилера", че като можеш да правиш едно нещо добре, ще можеш да правиш и друго добре. Тоест, примерно, си добър като пожарникар, или шеф на охранителна фирма и това означава, че си добър като кмет или министър - председател. 

Илиана Беновска: Въпросът е следния. Да си довърша темата за политика, че много ме кефи. Ако ти тръгнеш да ставаш политик, всичко ти е десет. 

Слави Трифонов: Защо? 

Илиана Беновска: Вече го изредих тука, пак ли да те полаская? Слави, много си висок - не само на ръст. Много си висок - по интелект и въздействие. 

Слави Трифонов: Не е ли логично аз да стана, окей, аз ставам политик и след това? То не е достатъчно да станеш политик. 

Илиана Беновска: След това спираме да пускаме нашата любима песен, която пускаме по „Радио К2" -  заедно със стихотворението на Ръдиърд Киплинг „Ако" - „Нема такава държава" и почваш да пееш „ Ето я такавата държава, аз я ръководя Слави Трифонов". 

Слави Трифонов: Усещам някаква ирония, аз не съм тръгнал да ставам политик. 

Илиана Беновска: Няма ирония. Създаваш, освен политически и художествен образ. Ще ставаш ли политик? 

Слави Трифонов: Не. 

Илиана Беновска: Само едно ти куца, да знаеш. 

Слави Трифонов: Кое? 

Илиана Беновска: Може би, трябва да се задомиш преди да станеш политик. 

Слави Трифонов: Бойко Борисов не е женен, пък стана политик. 

Илиана Беновска: Бил е. Я, виж Сергей Станишев-  как се задоми! Че и две деца роди. Този, който ръководи държавата, той трябва да влиза и да излиза от парадния вход. Той трябва да осигури работни места, а не да подхвърля милостиня на хората. 

Слави Трифонов: Значи, с тия с които разполагаме, нито един от тях не става. 

Илиана Беновска: Аз за това ти предложих ти да станеш политик! Ето те тебе! Я ръкопляскайте тука - без да ви е написано, дайте по - силно, поощрете го! 

Слави Трифонов: Както се казва, в такъв случай, ще продължим този разговор, уважаеми зрители, представих ви Илиана Беновска. 

Среща с ИТН; Росен Желязков 

"Можете ли да се обърнете към Слави Трифонов?" попита Беновска. Милтенова отговори, че до момента не са имали среща с ИТН и транспортният бранш по никакъв начин не е бил ангажиран, макар да са изпращали писмо с предложение за среща. До тях е изпратено и предложение за промяна и актуализация на бюджета, както и до всички представени партии в НС. "Само Росен Желязков, бившият министър на транспорта, внесе този текст. С него сме работили изключително добре и наистина сме постигнали изключително много. Без никакви политически окраски, говорим конкретно за личността, който показа професионализъм по отношение на транспортния бранш в периода, в който беше министър. Ние сме благодарни, че той припозна нашето предложение. Автобусният транспорт има нужда от револвираща помощ " подчерта Милтенова. Тя обясни, че това, което са получили миналата година като помощ е 8 % от оборота се равнява на едномесечен оборот и когато фирмата има само разходи, месечният оборот се изразходва много бързо. Милтенова благодари на депутатите, които са подкрепили изменението на бюджета, но и заяви, че ще продължат да настояват да бъдат отделени още средства по оперативната програма, защото в противен случай фирмите ще са в невъзможност да работят.  

С кой политик може да се работи?; Срещи с БСП, ДБ и ГЕРБ; Министър Балтова; Нерегламентираните превози 

Беновска попита Ангелов дали получават помощи и с кой политик може да се разговаря по тези въпроси. Ангелов отговори, че до май месец са получавали средства по програмите, но новите програми не могат да се използват. "Разговорът трябва да се води с президента и неговите съветници, защото служебното правителство - каквото му наредят, това се случва" подчерта Ангелов. Водещата отбеляза, че с Алибегов са говорили, че парите идват бавно, а и не са достатъчни. Алибегов заяви, че са имали срещи с БСП, ДБ и ГЕРБ, както и с министъра на икономиката и министъра на туризма. "Апелираме от 3 месеца, че приемането на бюджета няма нищо общо с изготвянето на мерки" подчерта Алибегов. Той се надява да изготвят заедно с министерството на икономиката мерките, защото няма как един министър да изготви мярка в офиса си без да покани  браншовите и работодателските организации, които да кажат от какво имат нужда. "Апелирам спешно да седнат да се правят икономически и социални мерки заедно с браншовите организации" каза Алибегов. Беновска попита дали ще искат срещи с новите кандидати на НС, за да получат гаранция, че за тези хора може да се гласува и имат компетенция. Милтенова отговори, че са поискали среща в президента, защото все още страната се управлява от служебното правителство, което ще разпредели средствата по мерките. Беновска коментира, че служебната министърка на туризма Балтова не е направила нито едно предложение по изменението на бюджета. Милтенова каза, че имат специално отношение към нея заради лансирането на идеята превозът 8+1 да бъде легализиран и заради лобизма на министерството към нерегламентираните превози, което е недопустимо. Тя заяви, че следващата седмица ще говорят с президента по темите и ако не бъдат взети мерки, ще протестират отново на 28-ми септември. "Не може ние да се борим 10 години с нерегламентираните превози, а някой само защото трябва да узакони превозите на някой друг, да прокарва лобистки текстове. Ако някой иска да бъде превозвач - добре дошъл на нашата стандартова линия, с лиценз, всички изисквания по закон. Министърът да си прочете закона, в който се казва, че туристически превози се извършват от лицензирани превозвачи" подчерта Милтенова.  

Очаквания към президента Радев 

 

 

"Какво очаквате от президента Радев при тази задочна престрелка, която сега ще видим в деня на съединението? Той с бившия министър-председател Борисов си размениха доста остри и заканителни реплики" попита Беновска и пожела да бъде излъчен материалът. 

Румен Радев: Трябва да се научим от Съединението, че е време да излекуваме всички наши комплекси за политическа обреченост. Единствените думи на Борисов, които имат значение, това са тези, които ще произнесе пред следващия главен прокурор. 

Бойко Борисов: Откъде знае знаеш ти кой ще е главният прокурор? Кой ще е той и защо точно моите думи? Може твоите да попитат за торбичките на Пламен Узунов „Пловдивски" или всичките ти там далавери на твоя кръг. Безсилие, страх, че ще загубят вече изборите. 

Румен Радев: Ако искат да бъдат полезни за обществото, те не трябва да създават просто поредния партиен проект, а трябва да следват една по-широка философия, отворена към цялото общество. 

Бойко Борисов: Ето това е интересно в държавата, дали Киро ще прави партия. Да я прави. Аз пък искам да направи партия. 

Румен Радев: Що се касае до тревогите на левите хора, които се надяват да не бъде предадена тяхната надежда, искам да заявя следното - не аз съм човекът, който ще ви предаде! 

"Какво очаквате от президента Радев? Той до момента не Ви е отговорил на писмото" Беновска попита Алибегов. Алибегов отговори, че не очакват нищо вече, служебният кабинет е дал гръмки заявки, че ще обърнат внимание на пострадалите бизнеси, а са спрели всички мерки, всичките министри се надпреварват да лъжат в ефир. "60/40 от една прекрасна мярка за подпомагане на заетостта я направиха на 80 % в неизпълнима и недопустима, тъй като за да кандидатстваш ти си по-скоро фалирал, отколкото да имаш нужда от помощ" коментира Алибегов. Той подчерта, че министър Балтова е издала абсурдна заповед към заведенията и след това е заявила, че не е пострадала съществена част от туризма и заведенията отново не са част от туризма. Председателят на БАЗ отговори, че очакват нови избори и легитимно правителство, към което да могат да се обърнат, защото в момента всеки абдикира и е в предизборна кампания. Ангелов коментира, че преди да станат политици всичко е нормално и хората си вдигат телефона, но когато придобият някаква длъжност и власт, се променят. "Да се отиде при президента и да се поставят исканията, даде се срок до 1 месец да се направи работещ механизъм и всеки да си получи парите по веригата" смята Ангелов. Той коментира, че политиците винаги ухажват бранша, когато идват избори и имат нужда от тях. "Заложим на някой субект, помагаме и в следващия момент, когато заема някаква длъжност - човекът става друг" каза още председателят на КАПБ и заяви, че това се случва и в президентството. Беновска коментира, че Радев може да вземе и втори мандат. Ангелов обясни, че визира и хората около президента в Пловдив. "Когато беше само президент, без да се създава правителство, бяха едни обещания. Дойде време, взеха да командват, но виждаме, че огледал се Илия пак в тия. Промяна няма" каза Ангелов. Милтенова подчерта, че нещата са се задълбочили, създали са се нови проблеми. "Ние имаме очаквания част от министрите в служебното правителство да ги няма. Президентът да направи своя самоанализ и да сложи наистина работещи хора, които да направят нещо. Да бъде любезен г-н Радев да ни приеме и да подмени екипа си, с който ще работи следващото правителство, защото ние не сме длъжни да търпим негативните на това, че някой е дошъл да си вземе възнаграждението за 3-4 месеца, да стои пасивно и да не върши нищо. На политиците им плащаме ние и те трябва да работят за нас" заяви Милтенова.  

Кой да е отговорен за туризма и транспорта 

"Кой смятате, че трябва да бъде отговорен в областта на туризма и транспорта? Кого бихте предложили за министър?" попита Беновска. Милтенова отговори, че никого няма да предлагат. Алибегов обясни, че са направили обединение между Конфедерацията и Алианс на туристическата индустрия и са написали писмо до Радев с предложение - конкретни две имена - за да се спре с опитите в министерството на туризма. "Очевидно има някакъв проблем в служебния кабинет. Провеждаме 3 часа и половина среща в министерството на икономиката, след това 3 седмици по-късно няма едно писмо на тази тема. Входираме писма, на нито едно не сме получили отговор от нито едно министерство" каза Алибегов. Той заяви, че са се обединили в туризма, с превозвачите и други браншове, изготвят план за стачни действия в цялата страна, ще подкрепят големия протест на 28-ми септември. "Ако някой си мисли, че ще ни маже очите и ние ще спрем всякакви действия, и ще стоим, и ще се надяваме да получим писмо, или някоя мярка, която някой в някой офис е родил, няма да се случи. Бизнесът е цял, ще си отстоява правата на улицата, щом няма как в офисите на министрите" заяви председателят на БАЗ.  

Беновска попита Ангелов дали имат избраник за министър. Ангелов отговори, че няма кандидат и заяви, че когато има среща при президента, трябва да дойдат министри, които отговарят и да се поемат конкретни задължения със срокове. "Правим споразумение и протокол от срещата какво се е говорило, защото 3 часа и половина говорилня и накрая сигурно няма протокол от срещата. Подписва се от двете страни и всеки трябва да си изпълнява задълженията" каза Ангелов.  

Какво следва? 

Милтенова подчерта, че ще следват линията за спазване на всички закони не само от тяхна страна, но и от страна на политиците, защото това не се случва. На 28-ми септември ще излязат да защитят правата си. Тя подчерта, че не искат само пари, а искат нормални условия на труд, ефективна борба с нерегламентираните превози, промяна в наредба 2, промяна в наредбата за субсидиите и компенсациите, защото много населени места ще останат без транспорт, тъй като няма средства за тези, които не са във високопланински гранични райони. Беновска подари здрава българска червена ябълка на Магдалена Милтенова с пожелание за успех. Милтенова подчерта, че са много по-ефективни, когато са конструктивна гражданска опозиция, не са зависими политически и могат да бъдат добър коректив на всички, които искат да бъдат политици. Тя подари на предаването книгата "Кратка история на бъдещето".  

"Ние ще предложим на министерствата да вземат тези пари, които са предвидени за бизнеса ни, да ги дадат на болниците, да ги дадат на лекарите на първа линия, а да ни оставят нас да си работим, защото ние нищо друго не искаме. Поредно затваряне, поредни обезщетения не носят абсолютно нищо. Ще продължим с протестите от понеделник във всички градове. За 10 дена излязоха над 60 000 души по градовете и ще станат повече. Ще искаме оставката на министър Кацаров и по никакъв начин да не е свързан с този кабинет и с никой друг никога" каза Алибегов. Водещата подари здрава българска ябълка и на председателя на БАЗ. Той подари на предаването книгата "Изкуство на войната". 

"Нашият съвет към президента е да сложи хора, които работят, да слязат от кабинетите си долу и да видят как се намират работниците и служителите, които са без пари" заключи Ангелов. 

 

 

 

Така завърши разговорът между Петко Ангелов, Магдалена Милтенова, Ричард Алибегов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 11-ти септември 2021 година. 

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!