Новини

Росица Кирова: Президентът на ГЕРБ ще е антипод на тези без коса


Росица Кирова: Президентът на ГЕРБ ще е антипод на тези без коса

11-09-2021 22:29


Росица Кирова, заместник-председател на 46 НС, ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 11-ти септември 2021 г., заяви позиции по следните теми: 


Царската корона

"Тежка ли е царската корона?" попита Беновска. Кирова отговори, че тя няма царска корона, но очевидно е тежка, защото това, което се случва, показва, че няма много кандидати за нея - всеки иска да порицава, да наставлява, но не и да поема отговорност. Беновска каза, че има много нови политици и кандидати. Заместник-председателят на 46 НС заяви, че ако са били кандидати, са щели да поемат отговорността на короната, а кандидати за трапезата на царя има много. Беновска пожела да бъде излъчен коментарът ѝ от 14-ти август. 

Беновска: Слави, ти се самопогреба 

Да положим цветя. Бели рози за Слави. Пред ТВ 7/8. Национален траур е. 

Познати са ни заглавия: „Една звезда пада от небето", „Тя танцува само едно лято". „Героите на нашето време". 

Приятелят Слави Трифонов. Идолът на последните 30 години. Момчето днес си отиде. От политиката. 

ЗАТОВА. В „Беновска пита". Провеждам този диалог. Със Слави и ИТН. 

Слави Трифонов: Сигурно, в живот предишен, много лош съм бил.  

Илиана Беновска: В днешния. 

Слави Трифонов: Сигурно, във нещо важно, много съм сгрешил.  

Илиана Беновска: Срути се.  

Слави Трифонов: Някой ми е дал истинска любов. 

Илиана Беновска: Народът.  

Слави Трифонов: Аз не съм я взел, аз съм я убил.  

Илиана Беновска: Удуши я. 

Слави Трифонов: И сега ми се връща, Боже, как ми се връща.  

Илиана Беновска: Яко. 

Слави Трифонов: И това, че те искам няма смисъл, нали?  

Илиана Беновска: Не. 

Слави Трифонов: Прави си шеги живота, просто случва се. 

Илиана Беновска: Подигра те.  

Слави Трифонов: Ти, за някой да си всичко, той за тебе - не.  

Илиана Беновска: Беше.  

Слави Трифонов: И убивал съм със мълчание. 

Илиана Беновска: Хората. 

Слави Трифонов: Подминавал съм с безразличие.  

Илиана Беновска: Народа. 

Слави Трифонов: И сега ми се връща, 

Илиана Беновска: Страшно.  

Слави Трифонов: Боже, как ми се връща.  

Илиана Беновска: От сърце. 

Слави Трифонов: И това, че те искам няма смисъл, нали?  

Илиана Беновска: Нулев.  

След свалянето на „Хъшове" от БНТ. През 1998 г. в знак на протест. Слави и „Хъшове" се подстригаха нула номер.  

Пред МС и Президентството. Акцията се казваше: „Хъшовете се привеждат във вид, удобен за властта".  

Косите събраха във възглавници. Слави днес няма коса. А и никой няма. Да му вярва вече. 

Какво ще правиш сега? Скъпи приятелю, Слави? 

Аз съм Беновска. И питам. 

Кадър на Слави 

"Така ли отминава световната слава?" попита Беновска. Кирова каза, че тя просто отминава понякога. Водещата отбеляза, че Кирова е била добре прононсиран кадър на Слави Трифонов. "Смятам, че винаги съм била изградена личност и съм тежала на мястото си повече от голяма част от хората, които са кадри на Слави Трифонов. Приемах партньорството ни като между равностойни хора, между които има диалог. Може би, затова вече не съм част от този проект. Липсва ми диалогът. Спускането на решения отгоре е причината, поради която целия си живот не съм членувала в подобен род организации. Да, случи се. Човек прави грешки" коментира Кирова. Беновска я попита колко време вече е в политиката, а Кирова отговори, че от февруари месец не е почивала един ден, не се е будила сутрин без стрес, че закъснява за някъде и че има нещо, което трябва да направи. "Това е моментът, в който започна първата предизборна кампания, краят на февруари, когато приех предложението на Борисов. Тежка е короната да носиш отговорност, да носиш отговорността пред онези, които си убедил, че ти си човекът и че има защо да дадат своя глас за теб" каза Кирова. 

Политиката в България 

"В НС започнаха да се рушат правилата за зло или за добро, и ние ставаме свидетели на най-различни диалози, които не са по политики, а по-скоро са в личен план" каза Беновска и пожела да бъде пусната извадка от НС, в която и самата Росица Кирова е била главен герой. 

Корнелия Нинова: Това, че правим тази среща е въпрос на диалогичност и на последен опит за съставяне на кабинет. 

Тошко Йорданов: Ние няма да подкрепим съставянето на кабинет с ваш мандат. Всички партии, включително и Вашата, отказаха предварително да подкрепят нашия проектокабинет, което както още тогава в началото заявихме, това ще даде възможност на ГЕРБ и на ДПС да продължат да са щастливи, да се пробват на поредни избори, а Гешев да продължи да си бъде Гешев без орязване на правомощията. От Вас зависи дали ще оставите този парламент да си поживее една седмица отгоре. 

Корнелия Нинова: По-разумното беше да съставим трайно и дългосрочно мнозинство, което да започне промяна, а не просто кърпене. 

Тошко Йорданов: Всички останали минаха през „ще подкрепим", „няма да подкрепим", „не искаме постове", „щем политики", „не, не щем политики, искаме постове". Цялата тази „фурнаджийска лопата", която представляват другите партии, ние не участваме в това. 

Корнелия Нинова: Надявам се, че „фурнаджийски лопати" не се отнася за „БСП за България". 

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 

Христо Иванов: Слави се опита да се държи като „големия". Той неслучайно реши да обяви първото си решение за министерски съвет още преди да бъдат обявени крайните резултати от изборите. Той беше „новата вълна", „новият спасител", само че дребният детайл беше, че има само 65 гласа в парламента. 

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 

Тома Биков: Според мен този мандат не беше добре раздаден от президента. Той прецени, че му е по-удобно за изборите да няма редовно правителство и го даде на колегите от БСП, които предварително бяха обречени на неуспех. 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 

Николай Хаджигенов: Третият мандат, връчен на БСП, е изначално мъртвороден. Неслучайно първата ми реакция беше колко пъти ще настъпваме една и съща мотика по един и същи начин. 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 

Хамид Хамид: Чакаме четвъртия мандат! Вие сега ще кажете, че в Конституцията няма четвърти мандат ли? 

Медия: Разбира се! 

Хамид Хамид: В Конституцията няма и министри с двойно гражданство, но какво виждате те са назначени. 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 

Румен Радев: Искам да призова всички партии в България, от които зависи съставянето на редовно правителство, да си дават много ясна сметка, че натискът върху България ще се засилва и ние имаме нужда по-скоро от редовно правителство и работещ парламент, които ясно да отстояват българската национална позиция пред нашите европейски партньори. 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 

Корнелия Нинова: И се надяваме всички да проявим разум и разбиране. По време на разговорите досега с „Изправи се БГ! Ние идваме!" водихме разговора за актуализацията на бюджета и съкращаване на сроковете и намерихме разбиране. 

Арман Бабикян: Аз такова разбиране не чух! Добре е телефонните обаждания от друга сграда да не се превръщат в законодателни инициативи на Народното събрание! 

Борислав Сандов: Може би някой в тази среща е кимнал в неподходящ момент, за да разберат колегите от БСП, че вие всъщност сте съгласни. Сега разбирате ли защо ние всъщност не отиваме на такива срещи? 

Любомир Каримански: Имам чувството, че се намирам на конгрес на БСП или на конгрес на БКП. Г-жо Нинова, Вие не можете да казвате на комисията по бюджет и финанси кога да работи! 

Георги Свиленски: На много хора вероятно им е било мечта да бъдат делегати на конгрес на БКП. 

Мая Манолова: „Изправи се БГ! Ние идваме!" няма да бъде „смокинов лист" на желанието на БСП да пререже възможността от разглеждане на законите, свързани със съдебната власт. 

Тома Биков: Тук стана листопад и листа падат и стана сериал. Толкова да е срамна тази работа, че никой да не иска да ѝ става „смокиново листо" ми се струва много интересно. Ще спасяваме хората с актуализацията! Ако може да потупкаме малко топката и парламентарните избори да отидат след президентските, защото ще вземе да ги спечели ГЕРБ. 

Тошко Йорданов: Днес лицемерието ви е очевадно и вие отново се гушнахте с ГЕРБ. Така че уважаеми български сънародници, ако това предложение на БСП мине, те трябва да изпратят букет с цветя и шоколадови бонбони на Иван Гешев! 

Тома Биков: Г-жа Нинова нито е ходила на кино с г-н Борисов, нито му е била министър, нито му е била омбудсман! 

Мая Манолова: Това са разговори, които са водени в офиси. Само вие и вашият лидер имате посещения в спалня с чекмеджета с кюлчета и пачки. 

Росица Кирова: Г-жо Манолова, ще Ви отнема времето и възможността да говорите. Това е грозно. Правите ненужни внушения в момента. Ако обичате. Вие явно знаете как се посещават тези помещения, но не е нужно от трибуната на Народното събрание, съжалявам! 

Мая Манолова: Това, че не съм съдружник с косовски наркобос не значи, че нямам право да се изказвам от трибуната! 

Корнелия Нинова: Търпяла съм много повече от това, което днес причинявате. Уверявам ви, че Борисов е по-сериозен опонент и ние с него 5 години бая се бихме. Така че с нищо не можете да ме уязвите повече от това, което съм преживяла с този човек. Но сега малко по същество. Да, може днес да внушавате лъжата за ГЕРБ и БСП, но наистина никога в политическата и житейската си кариера не съм стъпвала в офис или кабинет на Борисов, никога! Както и в кабинет на Слави Трифонов, както и в кабинет на Христо Иванов и на всички, да не ги изреждам! Никога! 

Политиката в България; Нинова - Борисов; Манолова и косовския наркобос; Дончева 

"Какви искри прехвърчат - личностни, намеци, клевети, обвинения? Това ли е политиката в България?" попита Беновска. Кирова отговори, че това е политиката в страната - искри на безпомощност. Тя заяви, че една голяма част от времето се прекарва в слушане на изказвания от трибуната за това кой какво мисли и какво предполага, внушения без факти. Беновска отбеляза, че Нинова е изразила емоционално пристрастие към Бойко Борисов. Кирова смята, че отношението ѝ не е било базирано само на емоция, а и на много трезва и реална преценка. "Винаги от хора като нея трябва да знаем, че могат да оценяват по достойнство опонентите си. Г-жа Нинова каза това, което мисли и не беше само под въздействието на емоция" смята Кирова. Беновска припомни, че Кирова е казала на Манолова, че има опит да посещава стаи и попита събеседника си какво намеква с това. Росица Кирова обясни, че го е казала във връзка с направеното преди това от Манолова внушение. "Съжалявам, че по този начин реагирах, защото това не е политически аргумент. Когато хванеш микрофона и започнеш да правиш внушения на всяка цена, дори без да ти е дадена думата, понякога се налага по този начин да се реагира. Аз изразих това, в което съм убедена. Убедена съм, че много от хората в този парламент говорят на базата на личен опит" заяви Кирова.  

Беновска попита заместник-председателя на НС защо Мая Манолова я е обвинила, че е сътрудник на косовски наркобос. Кирова отговори, че това е тема от 45 НС започнала след изказване на един журналист, който е показал документи за собственост на дружество и снимка на човек, който Кирова твърди, че не познава. "Нямам никакви притеснения и не смятам, че това с кого съм седяла на един чин в първи клас ме определя като човек" заяви Кирова. По отношение на Мая Манолова Кирова коментира, че Манолова и Дончева не са били притеснени, когато са се опитвали да я привлекат към своите проекти. "Г-жа Манолова по време на протестите, г-жа Дончева доста години преди това. 2015 година тя ни даде регистрацията, с която Единни за промяна, нашата коалиция, участва на местните избори. Основен опонент тогава ни беше кандидатът на ГЕРБ" разказа Кирова.  

Миналото на Кирова 

"Какво трябва да знаем още за Вашето минало? Карате скъпи коли, например" попита Беновска. Кирова отговори, че е работещ човек, никога не се е опитвала да се препитава с политика, не си купува скъпи чанти в скъпи луксозни магазини в чужбина при служебни и парламентарни командировки, защото може да си го позволи да го прави навсякъде по света и по всяко време, когато пътува със собствените си пари. Беновска попита Кирова дали намеква за пазарния воаяж на някоя от двете дами - Манолова и Дончева. Кирова подчерта, че е ясно и видно. "Мисля, че за миналото на онези, които се препитават в политиката от обществен и публичен ресурс, е нужно да се знае повече" смята Кирова. За себе си разказа, че е започнала трудовия си стаж веднага след завършване на училище, работила е по време на следването си и продължава да го прави. "Аз мисля, че няма човек, който да ме укори в това, че съм излъгала, измамила, злоупотребила с обществен или публичен ресурс, че съм ползвала някога такъв и че съм била непочтена към хората около себе си, независимо от това в какъв формат - служебен или граждански" заяви Кирова. 

ГЕРБ, ДПС и БСП в коалиция 

Беновска прочете коментар от зрител - "понеже всеки ден в парламента партиите на протеста копаят дъното, не е ли време за коалиция между ГЕРБ , ДПС и БСП ( не мога да повярвам, че го казвам ) в името на България?". Кирова смята, че е време за разговор между тези, които претендират, че могат да управляват България. Според нея това, което свързва трите формация, както и партиите на протеста - знаят какво означава да си играеш с живота на българите. Тя сподели, че синът ѝ се е обадил и ѝ е казал - страшното е, че те си играят на политика, те не осъзнават, че всичко това, което правите там в НС, оказва влияние върху живота на обикновените хора. "Системните партии си дават сметка за това, което се случва и това, което биха могли да направят. Не мога да определя формат на една бъдеща коалиция и в никакъв случай не мога да кажа с кого да и с кого не. Трябва да има разговор върху сериозните теми, а те са много" смята Кирова. 

Беновска пожела да бъде излъчено изявление на Бойко Борисов в НДК на конгреса на Младежи ГЕРБ. 

Беновска пита Бойко Борисов, лидер на партия ГЕРБ, след отчетно-изборно събрание на МГЕРБ, на 29.08.2021г. 

Илиана Беновска: Какво е международното и вътрешното бъдеще на България, според Вас?  И каква би била Вашата роля - Вие предложихте в речта си помощ  на Вашите опоненти? 

Бойко Борисов: Не, аз им казах как става! Те не са дорасли още да. Може би, след кризата, която ще дойде - сега и икономическата вече, тогава ще почнат  да говорят. Още им е рано за изводи. 

Илиана Беновска: Изясни ли Ви се, г-н Борисов, какво трябва да е новото послание към избирателите на тези, следващите избори- Вашето, на ГЕРБ и Вашето, лично? 

Бойко Борисов: Нали, го казах. Да сме по-силни от хаоса! 

Илиана Беновска: Спряхте ли се вече на кандидат - президент, г-н Борисов? 

Водещата прочете коментари от зрители - "първата стъпка за измитането на пошлите и продажни от парламента е една много коварна и вредна за България гарга да изгуби изборите. Пет години празнословие, сеене на омраза и лъжи...", "Румен Радев президент, Кирил Петков премиер - за да я има България!". "Как гледате на хипотезата за нова партия?" попита Беновска. Кирова подчерта, че отношението на ГЕРБ към Радев е ясно, а нейното лично мнение е, че Радев със своето поведение е направил така, че българите да се мразят още повече помежду си. "Това не е ролята на обединител" заяви Кирова. Според нея вината за смъкване на рейтинга на институциите, загубата на доверие към тях е в неговото поведение в последните няколко години. "Когато играеш ролята на политическа партия и политически формат... трябваше да напусне президентството и да направи собствен формат, може би, щеше да има възможност да управлява" каза Кирова. По отношение на Кирил Петков Росица Кирова каза - "човек, който казва, че е подал заявлението да се откаже от гражданство и смята, че с това е приключила процедурата... от своя пост на министър би трябвало да спазва законодателството и да е достатъчно добре запознат с него. Сигурно има хора, които го харесват. Аз смятам, че да се правиш на луд по този начин, е ужасно. Не мисля, че той не осъзнава вината си. Не мисля, че подписвайки декларация с невярно съдържание не знае какво прави". 

Окрупняване на медиите; Кирил Петков 

Беновска отбеляза, че във фокуса на вниманието се губи един факт - окрупняването на медиите. Водещата пожела да бъде излъчено изказването на Кирил Петков в Бургас по повод това дали ще прави политически проект с Радев и окрупняването на медиите. 

Беновска: Кирил Петков, ще оглавите ли партия на Радев?  

Илиана Беновска: За президента Радев можете ли да кажете - верни ли са слуховете, че Ви гласи за водач на негова партия?  

Кирил Петков: О, не, това ме питаха и в индустриалната. Не, такава дискусия не е имало. В момента това, което аз знам, е че президентът Радев се опитва трети мандат да се случи. Ако не се случи, следващата му задача ще бъде да направи отново служебно правителство.  

Илиана Беновска: Кажете за Българска банка за развитие (ББР). Това е един от проектите, който беше и надявам се, да говорим в сегашно време, да остане, е важен във Вашата кариера. Може ли да изясните каква е тази фирма, която я ръководи Владимир Каролев, който още не знам как е със здравето, представляваща ББР в "Булсатком"? Вие за това нещо знаете ли? Аз мисля, че Ви го пратих, даже.  

Кирил Петков: Чух за него такова. Доколкото знам, аз проверих, че е имало запитване от "Булсатком" за финансиране от ББР за доста голям заем, което, обаче, след като ударихме 5-милионния лимит за финансиране, е отпаднало. Това, което разбрах, е че реално, когато лимитирахме 5-милионния таван за нови кредити, близо 850 милиона потенциални нови кредити, които са били със среден размер на 50 милиона, с други думи - старата практика, за която аз говорим, са реално спрени. Много от тези заеми са били почти готови да бъдат дадени, но заради този таван изведнъж остават в невъзможност да бъдат дадени.  

Илиана Беновска: Може ли да обясните, министър Петков, това е важно - Спас Русев и групата около него, която закупи "Нова Телевизия", вестниците на Делян Пеевски, "Канал 3" и т.н., която сега купува "Булсатком", вече е завършена сделката с одобрението на КЗК и КПН - дали, всъщност купува и някакъв дял, който се представлява от Каролев от името на ББР? Това е много важен въпрос, защото ББР е държавна банка.  

Кирил Петков: Лично аз не съм се запознал.  

Илиана Беновска: Ще поемете ли ангажимент да го изясните?  

Кирил Петков: Това след интервюто със сигурност ще го проверя. Имаме много добър борд и управление, така че бързо ще разберем това нещо.  

Илиана Беновска: Няма да го бавите, докато Ви изтече мандатът?  

Кирил Петков: Не, ние не бавим нищо. Аз се опитвам всеки ден да напредваме.  

"Не е ли редно някой от трибуната да го попита този министър, който е патримониум на ББР - как юридическо лице, уважаемият Владимир Каролев, представлява ББР в най-големия кабелен и сателитен оператор в България, който вече е придобит от Спас Русев, от "Виваком" и е прибавен с разрешение на КЗК, КФН тихомълком в групата на Нова Телевизия?" попита Беновска. Кирова отговори, че съвсем незабелязано е станало прехвърлянето на "Булсатком". Тя сподели, че брат ѝ е казал, че с новия собственик на "Булсатком" са се появили съмнителни канали, промиващи мозъка. "Промяната на собствеността на "Булсатком" за ползвателите е ясна и видна, особено на онези, които се интересуват, гледат публицистика, новини, които следят нормалните телевизионни предавания" каза Кирова. Беновска подчерта, че отговор на въпросите ѝ няма. Кирова смята, че Кирил Петков е бил леко смутен от въпросът на Беновска, защото може би знае нещо повече и има какво да каже.  

Нови избори 

"Няма ли да го запитате, да поискате извънреден парламентарен контрол?" попита Беновска. Заместник-председателят на НС сподели, че според нея животът на този парламент е приключил с приемането на актуализацията на бюджета и едва ли някой ще допусне подобна точка в дневния ред, а и не се знае дали изобщо ще има заседание, но ако има достатъчно народни представители, които са инициирали такова събрание, председателят има право да събере заседание. "Смятам, че трябва бързо да ходим на избори" подчерта Кирова. Беновска отбеляза, че на подсъзнателно ниво се правят внушения и въпросът с медиите е важен. Кирова коментира, че се борави основно с внушения в медиите и това е страшно.  

Телевизия ГЕРБ 

"Вие ГЕРБ защо не вземете да си направите една телевизия?" попита Беновска. Кирова каза, че е пълно с партийни телевизии и те доста добре работят в тази насока. "Идва моментът, в който хората трябва да се замислят за нещата, които се случват конкретно и не е нужно да ги презентираме по какъвто и да е начин в медиите. Те в един момент влияят на живота ни" каза Кирова. Тя подчерта, че много важни неща през следващите месеци няма да се случват и не се случват от февруари насам. "Защо някои си мислят, че българинът е глупав и няма да разбере кое е по-полезно за него?" попита Кирова. 

ГЕРБ и Борисов накъде? 

"Накъде ГЕРБ и Бойко Борисов на тези избори? Кой ще Ви припознае? Можете ли да задържите постигнатите гласове, или дори да ги увеличите?" попита Беновска. Росица Кирова отговори, че припознаването трябва да е от всички, които са се доверили на политиката на ГЕРБ до момента и на желанието за промяна, което се показва в партията, на изборите за 45 и 46 НС, с поведението на групата в зала. "Партията трябва да бъде избрана от онези, които искат стабилност и предвидимост в управлението. Много неща са се случили по грешен начин, но още повече са се случили по начин, който животът ни да стане по-добър. Сякаш забравяме, че това, което се случи последните 15 години, последните 7-8 години на България - не е даденост, а животът ни коренно се промени" подчерта Кирова.  

Президентът на ГЕРБ 

"Кой ще бъде президентът на ГЕРБ?" попита Беновска. Кирова каза, че не знае, но ще бъде мъж с коса и очила. Тепърва ще има разговори по темата. "Смятам, че трябва да е личност, която да обедини по широка група от хора, да бъде доказан в обществото с това, което е направил. Не смятам, че трябва да е тяснопартийна кандидатура" коментира Кирова. Беновска отбеляза, че може би кандидатът с коса и очила е Петър Стоянов. Кирова каза, че това е някакъв образ и антипод на онези, които нямат коса, защото косата е връзка с космоса и вселената и показва как възприемаме енергията и как я предаваме. 

 

Така завърши разговорът между Росица Кирова и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 11-ти септември 2021 година. 

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!