Новини

Михаил Константинов, Христо Панчугов: Радев няма да бъде избран на първи тур, особено с лъжеца Кирил Петков


Михаил Константинов, Христо Панчугов: Радев няма да бъде избран на първи тур, особено с лъжеца Кирил Петков

11-09-2021 21:12


проф. Михаил Константинов - ексуправляващ  в ИО, математик, анализатор  и Христо Панчугов - политолог, в „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 11-ти септември 2021 г., заявиха позиции по следните теми:


Двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков.

     „Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България? Това е въпросът, който задаваме от години!", обърна се в началото на разговора към гостите си водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов заяви: „България трябва да се управлява от хора, които не лъжат, защото напоследък сме заляти от лъжи от всички посоки! Затова ще припомня един стар принцип - когато двама души говорят различни неща, то поне един от тях лъже, а може и двамата. Тук непрекъснато говорим за един човек, който щял да става нещо си (водещата уточни, че става дума за Кирил Петков), който твърди, че документът за това, че няма канадско гражданство, се намира в румънското посолство. В същия ден, в който той каза това нещо, на сайта на канадското външно министерство се появи съобщение, че неговата молба за отказ от гражданство се разглежда, става въпрос за 19-ти август. Ако тази молба все още се разглежда, то няма как да има решение. В такъв случай или Канадската държава, или въпросното лице лъже, или и двамата. Нашите зрители и слушатели са интелигентни и аз оставям на тях да преценят кой лъже! Аз мисля, че Канадската държава не лъже!".

Слуващото се в българския политически живот през последната година.

     Христо Панчугов заяви, че в българската политика му липсват хора, които могат да мислят дългосрочно, извън краткосрочния си частен интерес. Той продължи: „В последните два парламента виждаме хора, които са толкова фиксирани в отиграването на ситуации, в позиционирането си за следващите избори, че не успяват сами пред себе си, но и пред избирателите и българското общество да начертаят план за дългосрочна промяна на българската политика и институционална среда, като цяло на държавността. Това за мен е най-разочароващо през последната година. Надявам се, макар че се съмнявам, в следващата кампания да видим политици, които могат да гледат дългосрочно, да общуват с българското общество и да разчитат на българското общество за подкрепа, а не на някакви математически мнозинства в някакъв имагинерен парламент!".

   „Но да поговорим за неимагинерните политици, Слави Трифонов, новото лице в политиката, идолът на цяло едно поколение, някак си не събра смелост да уплътни ролята си на политик. Нека да си спомним, че той сякаш се отказа фигуративно от политиката с едно свое интервю пред БНТ!", припомни водещата и пусна своя коментар от 28-ми август 2021 г.://///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////Беновска: Слави. Щеше да е по-ок да си сам. Слави, що се намъкна „по терлици" в БНТ? 

Слави: „Жив съм докато знам къде си ти, докато имам на света. Една отключена врата... Целувка и две сълзи, които очакват мен. Жив съм, докато знам, къде си ти, докато имам на света. Една отключена врата... Целувка и две сълзи, които очакват мен." 

Беновска: Ще остане ли „по парфюм" Корнелия Нинова след теб, Слави? Слави, Президент Радев, българска комедия „Борат 3" ли създавате с Корнелия Нинова?  

Наско Ментата: „Падне ли вечерта, с було от синкав здрач. Пеят щурците, грее луна, а Шушана е сама. Ой, Шу-Шу- Шушана! Моя единствена." 

Беновска: На 27.8.21 г. политическата БСП -„шушана" Корнелия вземА мандат за НС! И трябва да го достави на „шушанския" - президент Радев след 7 дни. Начело с кого?!  

А! Може да е с Черната кобила на Нинова? Или с Крушовенската ѝ селска баницата?! Или за чашите по 5 лева с нейния лик на Бузлуджа? ААА! Сигурно ще чака Горан Брегович  - да хвърли в негова чест един гюбек... 

Яко. Корнелия взима мандат с чиновническо костюмче и токчета „свински копитца". Радев. Като глътнал 3 юнака и Златната ябълка на Беновска.  

Но. Явно е. Миличък Йори - Слави! Добре, че не си Прасчо, още.... 

Слушкай, леля Херо. Че те изоставиха Кой-човците - РР, АД, ДП, ББ, ХМ 

„Падне ли вечерта, с було от синкав здрач. Пеят щурците, грее луна, а Шушана е сама. Ой, Шу-Шу- Шушана! Моя единствена." 

Беновска: Аз питам! 


////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


    Беновска попита: „Какво е бъдещето на България, ДПС ли чакаме отново да се появи и да бъде здравия разум?". Христо Панчугов отговори: „Единствената съпровитителна сила в момента е в българското гражданско общество. Най-големият проблем и недостатък през последните години е отказът на гражданите да повярват, че могат да променят политиката и да се самоорганизират за това. Да се разчита на разни спасители, да се разчита, тук ще вляза в клише, на някакви инженерни проекти, да се разчита, че фундаменталната промяна на политическия модел е решение на кризата с българската политика е дълбоко погрешно. Единственото, в което има смисъл да се инвестира и което би променило ситуацията, е нагласата на българските граждани в посока участие в политическия процес и в посока връзка между гражданското общество и политиката. В последните години беше направен опит да се отделят гражданите от политиката, да се обясни, че едни протести са граждански и нямат общо с политиката. Това, че има толкова чести избори, според мен е позитивно развитие, защото изборите са най-силен катализатор на подобен тип процеси!".

     „Проф. Константинов, какво да очакваме, ДПС ли ще ни обединява пак? Вие в предварителния разговор казахте една много мъдра мисъл, че всеки народ си заслужава политиците, за които е гласувал!", обърна се към Михаил Константинов водещата. Той уточни, че е казал въпросната фраза, защото понякога народът получава управление, донесено на броните на окупационна армия, както през 1944 г. в България. Той продължи, че иска да каже няколко думи за така наречените „партии на промяната". Според него у нас незнайно защо се счита, че „промяна" е нещо хубаво. Никой обаче не казва промяна към какво. Математикът припомни, че през 1917 г. в Русия промяната е била донесена от болшевиките. След 16 години в Германия промяната е била направена от нацистите чрез избори. Всички знаем до какво са довели тези събития. Затова трябва да уточним, че промяната сама по себе си не е нито лоша, нито хубава, тя може да доведе след себе си както положителни, така и отрицателни последствия. „А що се касае за България, дето се вика толкова години сме оцелели, едва ли една банда провалени политици, които в момента вилнеят из страната, ще успеят да затрият страната. Аз смятам, че България ще оцелее, въпреки нискокачествения материал, който заседава в Народното събрание в момента!", заяви Константинов.

Очакванията им за предстоящите президентски и парламентарни избори.

    „Какво ще се случи на изборите, ако те са 2 в 1, както се очертава в момента, машинното гласуване трябва да се застъпи?", попита Беновска. Михаил Константинов отговори, че със сигурност ще има втори тур на президентските избори, защото няма как да гласуват повече от половината избиратели по списък. Той продължи, че ще се получи така нареченият ефект „15-15", партиите, които издигнат кандидати, ще имат президент под същия номер и има шанс да се получи силна корелация между номерата. А някои кандидати за президенти формално ще се явят като независими. Тук интересно как ще си номерират партиите кандидатите за президент, дали като независими, или ще вземат номера на партията. Математикът заяви: „Изобщо ще наблюдаваме доста добри циркове, защото това, което се случи между последните два избора, е, че избирателите намаляха със 600 000. На последните избори, когато гласуваха най-малко избиратели в новата история на България, обстановката с коронавируса беше прекрасна, нямаше заразени, нямаше умрели. Така че според мен причината за тези 600 000  по-малко е това, че хората се уплашиха от машините. Сега, когато ще трябва да гласуват за 2 избора с една машина, да превъртят 6-7 екрана и да натиснат 5-6 електронни клавиша, се опасявам, че нещата ще бъдат още по-зле!".

     Христо Панчугов заяви, че очаква силно обвързване между кампаниите за парламент и за президент. Той продължи, че тези партии, които не успеят да издигнат кандидат за президент, ще загубят от това, че двата избора ще се проведат заедно. Политологът заяви: „Досега видяхме голяма част от политическите формации, обслужващи кампанията на Румен Радев. Сигурен съм, че в президентството се прави сметка за това как всички ще се обединят срещу кандидата на ГЕРБ и ще подкрепят Радев на втори тур и това влияе върху решението дали да бъдат събрани двата избора в едно. Не съм сигурен, че ще има такъв ефект и дали толкова лесно може да се предвиди той. Но от това губят българските граждани, защото няма да видим смислени политически кампании, а ще видим позиционна война. Ще видим кампании, които са фокусирани да говорят единствено и само на избирателите на формациите, които правят съответната кампания. Това, от което има нужда българското общество, за да се излезе от патовата ситуация, е опит за обединяване, опит за вдъхновяваща комуникация, опит някой да очертае как изглежда политическата промяна оттук нататък, така че да събира избиратели, а не да води окупационни войни срещу кандидатите на всички останали. Вече сме закъснели за подобен тип игра, ще видим една предизвестена кампания. Това е най-тъжно от гледна точка на демокрацията и на българските граждани!".

Бъдещето на Бойко Борисов.

    Михаил Константинов заяви, че Борисов постепенно трябва да се откаже от властта, защото е бил достатъчно начело на България. Той е най-дълго управлявалият демократично избран премиер в българската история. Математикът продължи: „Успехите и върховете в политиката идват и си отиват. Аз се надявам, че България ще остане, както винаги е била, ще преодолее това нещастие, което ѝ се случва и българите ще започнат да мислят преди да гласуват. Дано този път управлението, което ще си изберем, е това, което ни трябва!".

   Христо Панчугов заяви, че още по време на протестите от миналото лято е казал, че със сигурност никога повече няма да видим Борисов като премиер на България. Той продължи: „Какво е неговото бъдеще е трудно да се предвиди. Той за съжаление е воден твърде много от суетата, която виждаме в последно време. В ситуации, когато трябваше да запази по-нисък профил, да се обере и да изчезне от политическата ситуация, той реши да говори. В крайна сметка решенията са негови и на партията, която той представлява. Не смятам, че има кой знае какво позитивно политическо бъдеще пред него. Големият въпрос е дали ГЕРБ ще намери сили да се трансформира в партия, която е отвъд Бойко Борисов, или ще изчезне по същия начин, по който видяхме да изчезва и НДСВ!". Така завърши разговорът между Христо Панчугов и Илиана Беновска в „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 11-ти септември 2021 г.

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!