Новини

Буруджиева и Стойчев: Божков - Черепа е по-слънчев от Слави


Буруджиева и Стойчев: Божков - Черепа е по-слънчев от Слави

17-07-2021 21:34


Доц. Татяна Буруджиева и доц. Стойчо Стойчев, политолози, в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 17-ти юли 2021 г., заявиха позиции по следните теми:


Слави или Бойко?

"Слави или Бойко? Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България?" попита Беновска своите събеседници доц. Буруджиева и доц. Стойчев една седмица след парламентарните избори. Доц. Буруджиева отговори, че на основание на изборите Слави ще управлява и независимо от това дали си първи с един глас повече - трябва да предложиш управление на страната. "Може ли? И с 60 % понякога не могат" каза Бурурджиева и подари на Беновска книгата "Изкуството на войната", за да подчертае, че няма нищо общо с това, което се случва в България. Доц. Буруджиева обясни, че въоръжената армия не означава, че войната може да бъде спечелена и водена с успех. Водещата отвори на случаен принцип книгата и прочете - "Това се нарича да спечелиш битката и да станеш по-силен". Доц. Стойчев коментира, че българските политици твърде много четат Сун Дзъ и Макиавели и възприемат политиката като битки и войни и именно заради това не са способни да създават ефективни съюзи и коалиции. "Привиждат врага във всеки друг" подчерта доц. Стойчев. Той припомни, че след изборите на 4-ти април с Беновска са коментирали, че ГЕРБ и ДПС са в изолация в парламента, но в момента и ИТН отиват към някакъв вид изолация. "Всичките са в самоизолация, сами така са се оградили с враждебни действия срещу другите и не могат с никого да мелят брашно в една мелница" подчерта доц. Стойчев. Той отбеляза, че партиите в българския парламент трябва да имат някакво ниво на сътрудничество, което да предполага устойчиви отношения за въвеждане на законодателни мерки и политики в дългосрочен план. "Парламентът е изпълнен с войнстващи егота, които не могат да се понасят" смята доц. Стойчев. Той коментира, че всички искат да управляват, но само някои имат сили за това. Доц. Стойчев подчерта, че и ГЕРБ и ИТН имат легитимност да формират съюзи и тяхната коалируемост ще е факторът, който ще реши кой ще успее. Според доц. Стойчев Слави Трифонов е имал по-големи шансове да формира кабинет преди да обяви правителството, защото е изглеждало сякаш са говорили с другите две партии и тече процес. "Той сам намали шансовете си да има устойчив съюз с другите две партии в следващия парламент" подчерта Стойчев.


Комуникацията на Слави Трифонов

Беновска пожела да бъде излъчен отговор на Бойко Борисов на неин въпрос след изявление на Слави Трифонов, което е било по "самоизолиран" начин през социалните канали. "Той комуникира, както джихадистите от Ал-Кайда комуникираха със запис по телевизията на черен фон, само дето липсва едно зелено знаме с някоя друга възхвала на Аллах. Това не е комуникация. Това е съобщаване свише на някакви неща, които той е решил" коментира доц. Стойчев. Беновска отбеляза, че журналистът от Льо Монд е споделил, че Слави е тъмносин. Доц. Буруджиева подчерта, че този нюанс е бил много ясен за френската публика, която си е създала немного добро мнение за нашето бъдещо управление.


Илиана Беновска: Г-н Борисов, нещо, което не казахте - кога ще съобщите Вашия анализ поради силата на какви права, самочувствие или зависимости от институции или организации Слави Трифонов се разпорежда с политическите си партньори от новите партии като "паша в харем"? Какъв е Вашият анализ?  Кой му дава тази сила?"


Бойко Борисов: Такъв си му е характера. Пак казвам, ако той искаше да прави правителство, самият му изказ щеше да бъде друг: "Колеги, подкрепете ме, аз съм готов да нося политическа отговорност, макар и с шейсет и няколко депутата и да успея? Благодаря!"


Беновска коментира, че в краткото изречение на Борисов се вижда неодобрението му. Доц. Буруджиева каза, че всяко нещо има смисъл и значение в комуникацията, а в други сфери действията са много показателни. "Не мога да си представя, че екипът на г-н Трифонов и самият той няма представа от това, но идеята, че може измислената форма на комуникация, в която битува самото шоу, защото това също е част от играта, също е част от представлението, да бъде внесено в политиката - според мен се нужда от известно премисляне и корекции. Това, че стоиш разпаднал се в стола пред журналистите, може би, няма особено значение. Можеха да седнат и да издържат един час на столовете заради българските избиратели, които ги гледат" коментира Буруджиева. Беновска отбеляза, че става въпрос за вчерашната пресконференция на ИТН с участието на Тошко Йорданов, Филип Станев и Николай Василев. Доц. Буруджиева обясни, че много от избирателите на ИТН са щастливи, че те правят точно обратното на всичко, което се прави в политиката. Тя окачестви това като фаза на детски негативизъм на 2-3-годишни - бабата дава баничка, детето казва "не", но същевременно я яде. "Ако те имат разбиране, знание и представа за политиката по друг начин, нека да го кажат" подчерта доц. Буруджиева. Доц. Стойчев се съгласи с коментара на Борисов, че е такъв характерът на Слави Трифонов. Стойчев сподели, че е бил изумен от историята как Борисов и Трифонов са ходели на кино и там са срещнали Иван Костов, който се здрависал с Бойко, но не и със Слави. Беновска припомни, че с доц. Буруджиева са поканили Корнелия Нинова да излязат на кино, защото е била изпаднала в социална изолация. Водещата покани и доц. Стойчев да дойде. Доц. Стойчев коментира, че явно Слави и Бойко се познават добре, щом са ходили на кино и е учудващо как изведнъж стават непознати. Доц. Стойчев подчерта, че изневиделицата с обявяването на кабинет не е сбъркана комуникация, а е маниер на поведение, а сценаристите са негова функция. "Той така ще действа, независимо, че сега е принуден да отстъпи крачка назад и да оттегли предложението за премиер. Ще продължи така авторитарно, както казахте, "паша в харем" или "Агата на село" да раздава правосъдие" подчерта Стойчев. "Или като водещ с Годжи, както каза един участник в друга телевизия - "ние не сме Годжита" допълни Буруджиева. "Христо Иванов не е Ванката, Мая Манолова не е Годжи" продължи цитатът доц. Стойчев.


Беновска попита събеседниците си как са се почувствали - като Годжита или като годжибери - на пресконференцията в БТА след отговорите и вида на Тошко Йорданов. Водещата пожела да бъде излъчен клипът от нея.


Тошко Йорданов и Филип Станев от ИТН отговарят на въпроси на Илиана Беновска по време на пресконференция в БТА от 16-ти юли 2021 г, на която присъства и номинираният за премиер от ИТН и впоследствие оттеглен Николай Василев.


Илиана Беновска: Добре дошъл, г-н Василев, много се радвам да Ви видим! Имам няколко конструктивни въпроса. Къде е Слави Трифонов? Защо той не се появява? Не се подхилвайте, г-н Станев, няма нищо лошо в това, което питам! Второ, през 2013 г. в едно мое гостуване във вашето шоу аз му предложих да стане политик. Той отказа да стане политик. Какво се е променило оттогава досега? И трето, кога наистина ще съобщите състава на новия кабинет, ще изчакате президентът Радев да ви връчи мандата и тогава ли, или изпреварващо ще го направите?


Тошко Йорданов: Само да уточня, че този въпрос трябва да е към нас, а не към г-н Василев!


Илиана Беновска: Аз просто го поздравих с добре дошъл, учтива бях, извинете ме, г-н Йорданов! Въпросите са към вас!


Тошко Йорданов: Г-н Трифонов е на работа в момента.


Илиана Беновска: Къде работи той?


Тошко Йорданов: Г-н Трифонов работи в телевизия 7/8 и е на работа в момента. 2013 г., когато сте гостували и г-н Трифонов Ви е отказал да стане политик, е 3 години преди да има референдум. След националния референдум, който ние инициирахме и на който, няма да се уморя да повтарям, над 3,5 милиона граждани гласуваха и над 2,5 милиона отговориха с "да" на всички въпроси. Такава подкрепа нито една партия не е постигала в страната. И политическото статукво се изплю върху волята на хората. И тогава, за n-ти път ще го повторя, явно не сте ни слушали, тогава стана ясно, че ние или трябва да се откажем, или решението на хората да го направим закон, създавайки политическа партия. Ако имаше вариант да го направим без политическа партия, щяхме да го направим без политическа партия. Така че тази партия е правена от зор. Това е!


Илиана Беновска: Питах за кабинета, ще ми отговорите ли, нали не се криете?


Тошко Йорданов: Кабинетът ще го представим съвсем скоро. Ще си позволя да го кажа точно така - когато му дойде времето!


Филип Станев: Кабинетът, след като стана ясно, че г-н Василев няма да е министър-председател, не сте чели поста вчера на Слави, налага се известна ревизия и на останали министри.


Илиана Беновска: А трябва ли да го чета, кажете Вие!


Филип Станев: За да се информиране обективно и внимателно трябва да четете информационния поток. Вчера г-н Трифонов уповести, че ще има ревизия и на други министри!


Илиана Беновска: Извинете, Слави Трифонов е някакъв класик, който трябва да четем непрекъснато ли?


Тошко Йорданов: Пълно е с колеги, не е нужно да влизаме в диалог с Вас!


Илиана Беновска: Просто искам да разбера, какъв е историческият момент?


Тошко Йорданов: Беше Ви отговорено!


Филип Станев: Г-жо Беновска, аз не се вълнувам в момента. Искам да сме спокойни всички. Моля Ви, така не можем да водим нормален диалог. Благодаря на всички! Илиана, и на теб благодаря!


Илиана Беновска: Само ми кажи - трябва ли да го четем 24/7 Слави?


Коментар след пресконференцията на ИТН

Доц. Буруджиева коментира, че Слави директно е казал, че няма да участва в политиката, по някакъв друг начин ще участва. "Ще работи в телевизията и ще пише постове във ФБ. Тази партия на същата пресконференция обясни, че лидерщината е свършила и няма повече месии" коментира Буруджиева. Тя запита в качеството на какъв е Слави, че да бъде четен 24 часа внимателно. Доц. Буруджиева помоли водещата да зададе на следваща пресконференция как да разбират Слави и какво да разбират. Буруджиева заяви, че тези, които говорят от негово име, както и министрите, които също щели да говорят от негово име и да му бъдат слуги, знаят и могат да разтълкуват. Доц. Буруджиева ги нарече "тълмачи" и ще бъде благодарна да обяснят, за да не бъркат и да застнат от правилната страна на барикадата. Доц. Буруджиева обясни, че при агресивен сблъсък на партии се започват обвинения към анализаторите, които не са на страната на чувстващите се силни, че са купени. Доц. Стойчев сподели, че отдавна Слави в пост ги е "shame-нал".

Референдумът на Слави

По отношение на референдума Стойчев подчерта, че самите сценаристи в предишния парламент са се отказали от основните точки. "Тая работа - на наш референдумът ни дава крила и ни дава сила - я забравиха или трябва да я забравят вечерта на 11 юли, защото едно са 3,5 милиона, които ги бълнуват, други са 600 000 гласа, които получиха на парламентарните избори" коментира доц. Стойчев. Той отбеляза, че проекциите трябва да се градят на получената подкрепа, а не на всенародната воля за система и резултатите от референдума. "Слави ми прилича все повече на една амалгама между Фетхуллах Гюлен и Доналд Тръмп - стоят някъде далеч, незнайно къде, чрез Туитър или Фейсбук, пускат някакви мантри. Уви, на Васил Божков му се получава доста по-добре комуникационно, отколкото на Слави Трифонов. По-добър му е човекът, който му ги пише. По-слънчево, по-позитивно - добави доц. Буруджиева. Слави Трифонов е по-мрачен и зловещ от Черепа. Това е брутално, ако трябва да го мислим назад във времето. Изглежда по-човешки от Слави" коментира доц. Стойчев.

Прогнози за управлението; Николай Василев; Партиите на статуквото или на промяната ще внесат промяната?

Беновска попита какви са прогнозите за следващите дни - виртуално  изявление, ново виртуално правителство. Доц. Стойчев смята, че трите партии на промяната ще се съберат - ИТН, Мая Манолова и Христо Иванов, но ще се окаже, че промяната трябва да я правят партиите на статуквото. Стойчев коментира, че Слави ще праща послания, Манолова ще прави нещо ударно - комисия или нещо други, а третият лидер трябва да е в парламента - Иванов. "Николай Василев беше уникално добър избор за такъв тип кабинет, защото идва една непозната популистка партия, с популистки лидер, никой нито ги е виждал, нито ги е чул. Това за международните инвеститори и партньори е тотален знак за несигурност, нестабилност и непредвидимост. Да извадиш човек като Николай Василев, който всички го знаят отдавна, той просто крещи - Аз съм предвидим" коментира доц. Стойчев. Беновска припомни, че вчера е попитала сценаристите дали са чели книгата "Меню за реформатори" на Н. Василев - не са и го канят без да го познават. Доц. Буруджиева отбеляза, че го познават от телевизията. Доц. Стойчев коментира, че Василев излъчва стабилност и предвидимост, което е добър ход, защото ако изкарат непознато лице, то ще буди съмнения кой му диктува решенията. Доц. Буруджиева смята, че това, което ще се чете внимателно във фейсбук са публикациите на ИТН, които ще са съсредоточени върху работата на правителството, защото силата им не е в парламента. Според нея в парламента ще бъдат най-силни "Демократична България", които имат ясна програма за реформи. Доц. Буруджиева сподели, че политологичната асоциация 5 часа е дебатирала с хората от ИТН след референдума по повод промяната на системата в абсолютно мажоритарна. Дебатът е публично достъпен. "Аз не знам дали те четат, но аз знам, че те не чуват, защото в момента, в който репликата "ма, разберете, тази система не е нова за България", защото те непрекъснато нещо ново правят, свършвали с лидерщината, първи били дето няма да бъде лидерът на партията премиер - ми, не, пето ще е това правителство без лидер на партия в България за тези 30 години" коментира доц. Буруджиева. Тя подчерта, че са обяснили на Тошко Йорданов, че по времето на Тодор Живков по тази система се е избирало народното събрание, той се е усмихнал и пожелал да разкаже нещо за първото българско царство.

Служебното правителство

"Каква е оценката Ви за служебното правителство?" попита Беновска. Доц. Буруджиева смята, че доверието към сегашния кабинет е високо и си вършат работата, така както им е зададена от президента Радев и от министър-председателя Стефан Янев. "Ще видим абсолютно в детайли тази оценка на президентските избори" заключи Буруджиева.

Доц. Стойчев смята, че оценката трябва да се даде от президента, който вече го е направил. "Рейтингът на президента ще бъде отражението на общественото очакване или пък одобрение, или неодобрение на работата на министрите. Един служебен кабинет е пряка функция на президента и на неговите виждания и политики" заключи доц. Стойчев.

Така завърши разговорът между доц. Татяна Буруджиева, доц. Стойчо Стойчев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 17-ти юли 2021 година.


„БЕНОВСКА ПИТА“ - на 11.09.2021 г., СЪБОТА, от 9.00 часа

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Беновска: Слави, Радев, Нинова – „летящи“ или „пълзящи“ политици сте?

Беновска: Слави, Радев, Нинова – „летящи“ или „пълзящи“ политици сте?