Новини

Димитър Бербатов: Влизам в битката за БФС с чисти идеи, за да помогна на футбола


Димитър Бербатов: Влизам в битката за БФС с чисти идеи, за да помогна на футбола

27-04-2021 20:28


Димитър Бербатов и Петър Величков отговарят на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция от 27 април 2021 г.

 

Илиана Беновска: Господа, амбициозно първо полувреме, но може би по-скоро за интелектуалци. Доколкото се разбира, г-н Бербатов, Вие ни изложихте плана за създаване на футболната държава с нейните институции - властови, управленчески, съдебни, контролни и така нататък. Ако това е така, давайте напред! Обаче ние сме в момента в следизборна обстановка, алюзията неволно  се налага, Вие влизате в избори сега, България излезе наскоро от тях и може би пак ще влезе. Вие сте звезда, това е известно, не Ви правя комплимент, острие сте в своята област, но да не се получи повторение на Слави Трифонов, той е звезда в своята област, но в управлението не го бива? Това е въпросът, който аз си задавам сега, но ще Ви го задават през цялото време, бъдете сигурен. Второ - къде е „заровено кучето" на властта и на облагите в БФС, защо апетитите са толкова големи? Трето - как ще се справите с упреците, че част от вашия екип е в компрометиращи обстоятелства? Няма да цитирам неща, които аз не съм проверила, но вашите опоненти го говорят. И четвърто, последно, двата „златни" отбора „Левски" и ЦСКА, кризата в тях, на терена е „Лудогорец", който им диша във врата и правата за излъчване, кой ще ги държи, този „златен камък"?


Димитър Бербатов: Аз вече споделих, че ние сме далеч от това, че знаем всичко и можем всичко, особено в момента. Обстановката в държавата е такава, каквато е, аз съм далеч от политиката и не искам да давам мнения в случая, но предполагам факта, че излизам сега и излагам идеите си какво как трябва да се случи, гарантирана с моя екип и с идеологията, която имаме. Да, може би няма да бъде достатъчно за някои, може би и за теб, ще си кажат - да, той и Слави направи такова нещо, но после се случи едикакво си. Затова не искам да има сравнения, ние си работим по нашите изборни идеи. Мотивацията, която гоним и силата, която споделяме, е, че искаме нещата да стават по-добре. Да, ти спомена, че едното няма връзка с другото, защото аз бях успял в моято професия, сега навлизам в друго поприще, напълно ново за мен. Ясно ми е, предизвикателствата са много пред мен и доста трудни.


Илиана Беновска: Защо е толкова апетитен БФС?


Димитър Бербатов: На това нямам отговор, защото за мой късмет успях да създам кариера в чужбина, в която постигнах всичко, което исках, с едно - две изключения. И по тази линия, тъй като знаеш, че нашият спорт е, ако щеш много добре подплатен, съм си заслужил всичко, което е дошло към мен и в крайна сметка влизаме с едни чисти идеи, с които искаме само да помагаме за развитието на футбола. Може да звучи популистки, да не използвам едни термини, които не са присъщи за мен, но ги чувам по новините постоянно. Искрен съм в това, което казвам. Мисля, че съм си изградил такъв образ в обществото, на човек, който като каже нещо, то се случва, дори и да е тежко. Предполагам това на никого не е интересно, но ето, фондацията ми вече работи 12-та година, с която аз трупам, трупам, трупам през годините опит, колкото и скромен да изглежда, в управление. Разбира се не може да има никакво сравнение между фондация и БФС, но за си трупам опит, както и с други хора, с които имам контакт и се надявам това да ми е от полза.


Илиана Беновска: „Левски" и ЦСКА, как ще запазите тези „златни марки", до тях седи „Лудогорец", и за правата за излъчване, това е важно?


Петър Величков: Българският футбол не е „Левски" и ЦСКА! Българският футбол започна от аматьорските клубове! Разбира се, че ние като ръководство няма да неглижираме подобни проблеми, но ако очаквате от нас, че ние ще извадим едни пари и ще ги дадем на един клуб - това е абсурдно! Клубовете трябва да се опитат да работят по правилата и да се адаптират към съответната среда. За мен ЦСКА и „Левски" са клубове достойни за уважение, с големи успехи, но честно Ви казвам - по-мил ми е дутско-юношеският отбор на „Устрем" Трънково. За това ме питайте, не ме питайте за „Левски" и ЦСКА, те си имат президенти, футболни хора, големи фенски маси, които би трябвало да им помогнат.


Димитър Бербатов: За телевизионните права, когато в крайна сметка отделим Професионалната футболна лига и те поемат администрирането на първенството, в крайна сметка тези пари, които идват сега в БФС, ще си отиват при тях, те ще разполагат с тях и те ще си ги разделят, което мисля, че е най-доброто и правилно решение!


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска : Президент Радев и премиер Янев: Кой е авторът на „пиянските въпроси“ за Борисов?

Беновска : Президент Радев и премиер Янев: Кой е авторът на „пиянските въпроси“ за Борисов?

Беновска: Президент Радев и премиер Янев, заседна ли ви отчетът за 1 месец власт?

Беновска: Президент Радев и премиер Янев, заседна ли ви отчетът за 1 месец власт?