Новини

Даниел Митов: Само ГЕРБ показва, че може да управлява, мълчанието на Слави е огромен проблем


Даниел Митов: Само ГЕРБ показва, че може да управлява, мълчанието на Слави е огромен проблем

24-04-2021 21:56

 

Даниел Митов, предложен за премиер от ГЕРБ, политолог, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" коментира следните теми:


Подаръците.

    „Подарявам Ви традиционната ябълка на предаването като компенсация за това, че не успяхте да станете министър-председател, но добавям - засега! Пожелавам Ви успех! Символ на очакванията на хората към вас, политиците, хората, които създавате процесите, че ще бъдете наистина здрави, а не гнили ябълки!", обърна се към госта си водещата Беновска. Даниел Митов отговори, че хората обикновено подозират, че в политиката процесите не са точно такива, каквито изглеждат, но това често е заблуда. Той продължи: „През годините съм минал през различни общности, в които съм крещял срещу системата, срещу гнили практики, които съм виждал или съм си представял, че виждам. Истината е, че често става дума за обикновени човешки грешки и за неразбиране на някакви институционални процеси, които в един момент през безотговорното говорене на политици се хиперболизират, раздуват и се превръщат в едва ли не някакви схеми, гнили канали, през които тече някаква мръсна политическа вода!".

     Водещата подари на Митов и книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган с обяснението, че то е правено преди 20 години, но този разговор продължава и в момента. Даниел Митов подари на водещата книгата на Веселин Ангелов „Хроника на едно национално предателство". Тази книга изследва документално периода 1944-48 г.  и отношенията между комунистическите партии в България и Югославия. Посвещението му е: „В България има да се задават още много въпроси. Илиана, пожелавам ти да можеш да получиш отговорите на всичките!". Беновска попита: „На какво основание вие от ГЕРБ искате, но и можете ли да управлявате България? Това е въпрос, който задавам вече почти 10 години и не получавам отговор!". Даниел Митов отговори: „Ние имаме не само основание, ние сме доказали, че можем да управляваме и българските избиратели вече 12 години държат ГЕРБ на власт. Очевидно е, че ГЕРБ може да управлява и то като че ли в момента единствено ГЕРБ може да управлява по простата причина, че останалите партии от оформилото се в момента мнозинство бягат от отговорност. Г-н Борисов не напразно каза, че ако не направят кабинет, са страхливци!".


Неуспешният опит на ГЕРБ да състави правителство.

   „Но не попадате ли в тази мръсна политическа вода и ако използваме тази символика, ще чакаме ли да изтекат всички води, в това число и черната, за да дойде накрая и златната вода отново при ГЕРБ, или това няма да стане?", попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че в момента ГЕРБ не участват в нищо мръсно, опитали са се да съставят правителство, макар и с ясното съзнание, че шансовете са малки, защото са били първа политическа сила и е трябвало да го направят, заради избирателите, които са ги подкрепили. Това е било направено прозрачно, отговорно и откровено, без задкулисни разговори и странични неща. ГЕРБ и СДС са показали ясно какъв кабинет предлагат, опитали са се да проведат ясни и честни разговори с останалите партии, но са получили отказ.


Отказът на ИТН да разговарят с ГЕРБ.

    Водещата пусна запис от изказването на Тошко Йорданов за отказа на ИТН да разговарят с ГЕРБ. В съобщението се казва, че ИТН няма да разговаря с партии от статуквото. Беновска попита колко политически отговорен е подобен начин да се откаже предложението дори за разговор, има ли политическо възпитание. Даниел Митов отговори, че понятия като политическа култура и политическа зрялост съществуват и не са без значение. Той продължи, че ИТН очевидно попадат в ситуация, в която не са си представяли, че ще попаднат. Митов заяви за Тошко Йорданов: „Човекът излиза, изчита нещо от едно листче, защото се притеснява да не сбърка, да не каже нещо повече или по-малко, непрекъснато се казва „ще ви кажем", „ще видите". Да, но в ситуация, в която държавата има сериозни казуси, сериозни проблеми, не можеш да говориш с недомлъвки. Задаваш някакви публични ребуси, които не е ясно как ще решиш. Обществото има нужда от отговори! Казусите в парламентарната демокрация се решават през разговори! ГЕРБ-СДС са спечелили изборите и не могат да бъдат заобикаляни, само защото някой е решил, че това е статукво. Статукво не е непременно лоша дума, така наречените партии на статуквото са традиционни партии, преминали много избори, зад които стоят милиони български граждани с гласовете си, със семействата си! ".


Поведението на Слави Трифонов.

    „Искате ли да Ви отговоря косвено, преди няколко години имах честта да бъдат гост на Шоуто на Слави Трифонов по БТВ. Сега ще Ви пусна едно кратко откъсче, в частта, в която аз му предлагам да стане политик. Като чуете отговора ще си обясните какво се случва в ИТН!", обърна се към госта си водещата и пусна откъса от разговора си със Слави. Ето как протече разговорът от 22 октомври 2013 г.

 

Илиана Беновска: И даже наши колеги тръгнаха да стават и политици. Ти между другото защо не станеш политик, имаш такава голяма аудитория, толкова голяма известност, толкова много опит и знания, защо и ти не тръгнеш да ставаш политик?

Слави Трифонов: Сериозно ли питаш?

Илиана Беновска: Много сериозно. За да се неутрализира малко с друг полюс пространството.

Слави Трифонов: По смисъла на професионализма и по смисъла на това, което е казал Кант за смисъла на живота, че човек трябва да се самоосъвършенства, един професионалист трябва да работи нещо, в което да става все по - добър и по - добър. Не вярвам това за пенкилера, че като можеш да правиш едно нещо добре, ще можеш да правиш и друго добре. Тоест примерно си добър като пожарникар, или шеф на охранителна фирма и това означава, че си добър като кмет или министър - председател.

Илиана Беновска: Или си бил добър като безработен и после си станал добър като министър - председател.

Слави Трифонов: Никога не съм бил безработен.

Илиана Беновска: Не ме слушаш. Бил си добър като безработен, а после се станал добър като министър - председател. Какво казах?

Слави Трифонов: За мен ли говориш?

Илиана Беновска: За кого говоря бе хора? Има ли някой, който се сеща тука?

Слави Трифонов: За кого говориш? Говориш за Орешарски ли в момента?

Илиана Беновска: Не.

Слави Трифонов: А за кого?

Илиана Беновска: Който може ще се сети. Та да питам аз, ще станеш ли политик?

Слави Трифонов: Добре, нали си смела, давай кажи, за кого говориш?

Илиана Беновска: Какво значи смела, да стана сега и да кажа истината е.

Слави Трифонов: Беновска пита Станишев...

Илиана Беновска: Кой назначи Делян Пеевски? Беновска пита Борисов за неговото минало. Нещо пропускаш, така ли беше?

Слави Трифонов: Да, и това е вярно.

Илиана Беновска: Въпросът е следния. Да си довърша темата за политика, че много ме кефи. Ако ти тръгнеш да ставаш политик всичко ти е десет.

Слави Трифонов: Защо?

Илиана Беновска: Вече го изредих тука, пак ли да те полаская? Слави, много си висок, не само на ръст. Много си висок по интелект и въздействие.

Слави Трифонов: Не е ли логично аз да стана, окей, аз ставам политик и след това? То не е достатъчно да станеш политик.

Илиана Беновска: След това спираме да пускаме нашата любима песен, която пускаме по „Радио К2", заедно със стихотворението на Ръдиърд Киплинг „Ако", „Нема такава държава" и почваш да пееш „ Ето я такавата държава, аз я ръководя Слави Трифонов".

Слави Трифонов: Усещам някаква ирония, аз не съм тръгнал да ставам политик.

Илиана Беновска: Няма ирония, създаваш освен политически и художествен образ, ще ставаш ли политик?

Слави Трифонов: Не.

Илиана Беновска: Само едно ти куца, да знаеш.

Слави Трифонов: Кое?

Илиана Беновска: Може би трябва да се задомиш преди да станеш политик.

Слави Трифонов: Бойко Борисов не е женен, пък стана политик.

Илиана Беновска: Бил е. Я виж Сергей Станишев как се задоми, че и две деца роди.

Слави Трифонов: Това е хубаво.

Илиана Беновска: Много е хубаво.

Слави Трифонов: Аз за каква тема те поканих, ти накъде тръгна.

Илиана Беновска: Ами канализирай ме тогава.

 

„От този откъс виждате ли отговор за днешното поведение на Слави Трифонов, той казва, че това, че правиш нещо хубаво, не означава, че можеш да правиш и друго нещо хубаво?", попита Беновска след като изслушаха разговора. Даниел Митов отговори, че е изумително, че разговорът е проведен преди толкова много време. Той продължи, че няма нищо против хора, които са си променили мнението. Митов заяви: „Слави Трифонов преди време е мислел едно, сега мисли друго. Той е добър в това, което прави, ще видим как ще се справи като политик. Ако продължи по този път, ще видим дали е добър политик. Бойко Борисов очевидно е добър политик, поради простата причина, че управлява вече 12 години, с малко прекъсване!".

    Водещата попита дали Слави ще излезе на терен. Даниел Митов отговори, че трябва да го направи, щом е създал партия, застанал е начело с името си, организирал е референдум. Той отново подчерта, че политиката е разговор и действия, но преди действието трябва да има разговор. Отговорност се поема от лидера на партията. Борисов е побеждавал на избори и е ставал министър-председател. Сега се е оттеглил крачка встрани, за да може да се инициира някакъв разговор, за да се състави кабинет. Не се е получило, ще видим какво ще стане. „Слави Трифонов трябва да застане пред избирателите и да поеме отговорност. Той вече е в различна ситуация. Фактът, че мълчи е огромен проблем. Те отидоха на избори с две обещания - мажоритарна изборна система и субсидия за партиите от 1 лев. Първото нещо, което направиха, беше да се откажат от мажоритарна изборна система. Просто те излъгаха избирателите си в първия ден!", категоричен бе Митов.


Безусловната подкрепа от страна на ДБ към ИТН.

   Водещата пусна запис от изказването на Борисов след като са го изписали от болницата. Ето какво казва Борисов:

Борисов: Как тази уж дясна партия, казвам уж, защото те на практика са най-левите, изведнъж започна да харесва и е готова без никакви претенции за нищо да подкрепи Слави Трифонов. С цялото ми уважение ще кажа само една история, защото Иван Костов аз го уважавам, като премиер многократно той е идвал при мен, при Томислав Дончев и сме говорили по много теми, защото той притежава качества, които за не. Той не харесва хората и каквито и протести да има, той никога няма да се съобрази. Може би това е по-правилно, не знам, но той е твърд човек. И аз много го харесвам. Бяхме веднъж със Слави Трифонов на кино, срещнахме пред киното Иван Костов с жена му. Костов се здрависа с мен. Слави Трифонов си подаде ръката, той си бръкна в джоба и не му подаде ръка. Партията на Иван Костов днес безусловно подкрепя тази партия на Слави Трифонов, а не най-голямата дясна. Корнелия Нинова каза вчера, че аз задкулисно със Станишев съм я сменил. Аз за нея мра да стои. Освен това думите ми бяха от трибуната на парламента - стига си ми ги пращал, една по една ги пращай. Ту Мая, ту Корнелия. Забравихте ли? Така че да не се плашат. Аз, ако бях на мястото на Слави Трифонов, щях много да се плаша, защото, ако не ти поставят никакви условия, значи ти готвят капан. Той реши да прави партия, аз още не съм решил да правя шоу!


    „Иносказателно! Слави и Борисов били на кино, това звучи доста двусмислено. Ще отиде Слави „на кино" в политиката? И втори въпрос - закана ли беше това, което каза Борисов накрая - „аз още не съм решил да правя шоу", макар че той успешно прави доста шоута?", попита Беновска след като изслушаха записа. Даниел Митов отговори, че според него Борисов не прави шоу, той просто има специфичен начин на говорене и поведение в политиката. Водещата се пошегува, че българското кино е загубило в негово лице добър актьор и сценарист. Митов продължи, че Борисов има стил и характер на поведение в политиката и огромна част от избирателите го харесват. Той добави: „А дали Слави може да „отиде на кино". Всяка партия, която се появява по този начин, може да успее, но може и да „отиде на кино"!".

    Водещата отбеляза, че подобна е съдбата на доста партии, включително и на ДСБ, на която самият Митов е бил заместник-председател. Митов отговори, че ДСБ са претърпели доста метаморфози, но в нея има хубави и симпатични хора, с които се надява един ден да може да води смислен разговор и десницата в България да бъде обединена.

   „Но Борисов закани ли се на Слави шеговито - аз още не съм решил дали да правя шоу? И другата знакова фраза на Борисов - трябва да се внимава, когато някой ти предлага нещо без условия. Подкрепата към Слави е безусловна в момента, къде е капана?", попита Беновска. Митов още веднъж заяви, че е учудващо как ДБ са отказали разговор с ГЕРБ. Той продължи, че дори да се отиде на нови избори, съотношението в парламента няма да се промени особено. Затова партиите просто трябва да разговарят. „ГЕРБ-СДС са спечелили изборите, за тях са гласували почти милион български избиратели. Не можеш да ги „изчегърташ" просто така, колкото и да ти се иска, не може да направиш така, че тези хора да изчезнат. Ще трябва да седнеш и да говориш. Не мога да си представя как ДБ не идва да говори с нас, а обещава абсолютна и безусловна подкрепа на партията на Слави Трифонов! Ами ако ИТН предложат правителство, което да е силно анти-ЕС и анти-НАТО, тогава също ли безусловно ще ги подкрепят?", попита Митов.


Вярно ли е, че кандидатурата за министър-председател на Митов е получила одобрение от посолството на САЩ?

   „Вярно ли е, че Вашата кандидатура за министър-председател е подпечатана с американска благословия?", попита водещата Беновска. Даниел Митов отговори, че това са градски легенди.


Каква е стратегията на ГЕРБ, след като всички са срещу тях?

    „Имате ли стратегия, снощи попитах на една пресконференция, всички са срещу вас?", попита Беновска. Даниел Митов отговори, че това са го виждали и преди. Той продължи, че въпреки този факт в един момент ще трябва да разговарят с ГЕРБ. ГЕРБ проявяват зрялост, имат ясно политическо поведение, знаят какво искат, имат и екип.

   „Но каква ви е стратегията, сега предстои Слави да състави правителство или да върне, обаче президентът Радев в момента тупа топката и бави връчването на мандат на ИТН. Третата опасност е Радев да направи служебно правителство, това обаче е опасност не само за ГЕРБ, това е опасност и за него, защото не се знае дали ще се справи?", попита Беновска. Даниел Митов отговори, че не приема служебното правителство като някаква опасност. „Ще започнат сега да ровят по бюрата, да вадят!", отбеляза Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че ГЕРБ са подкрепили в парламента комисията за ревизия и проверка.

   Водещата отбеляза, че вчера Мая Манолова е нахлула „господарски" в „Булгатрансгаз". Митов отговори, че наистина всеки народен представител има право на достъп, но си има процедура. Това, че един народен представител може да влезе навсякъде, не означава, че може да започне да рови по чекмеджетата.

   „Но когато не сте във властова позиция, вие нямате достатъчно трибуна да се защитите!", отбеляза Беновска. Даниел Митов отговори, че в момента ГЕРБ се държи така, както трябва да се държи една отговорна партия, спечелила избори. Той продължи, че най-важното нещо сега за България е да се състави правителство, а ГЕРБ могат да бъдат и управляващи, и в опозиция. Митов заяви: „ГЕРБ ще се държи така, както се държи една отговорна политическа партия в една парламентарна демокрация!", с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Радио К2" от 24-ти април 2021 г. 

Беновска : Президент Радев и премиер Янев: Кой е авторът на „пиянските въпроси“ за Борисов?

Беновска : Президент Радев и премиер Янев: Кой е авторът на „пиянските въпроси“ за Борисов?

Беновска: Президент Радев и премиер Янев, заседна ли ви отчетът за 1 месец власт?

Беновска: Президент Радев и премиер Янев, заседна ли ви отчетът за 1 месец власт?