Новини

Рамадан Аталай: ДПС няма да бабува на Слави, ДБ и Мутри без съответствие на приоритетите


Рамадан Аталай: ДПС няма да бабува на Слави, ДБ и Мутри без съответствие на приоритетите

24-04-2021 21:49


Рамадан Аталай, ДПС, народен представител в 45 НС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" и на живо във Фейсбук и Youtube, заяви позиции по следните теми:

 

Новата политическа обстановка; "На властта е глупостта"; Произходът на управлението; Кой дърпа към казана? 

Рамадан Аталай поздрави Беновска за новия формат на предаването "Беновска пита". Водещата поздрави Аталай за повишението на резултатите на ДПС на изборите спрямо предишните и го попита как се чувстват в новата политическа обстановка - ГЕРБ, БСП, ДПС и три новопоявили се партии. Аталай подчерта, че ДПС е единствената формация увеличила резултатите си. "Чувстваме се нормално, без да се вземаме насериозно, загрижени за всичко, което се случва след изборите" каза народният представител и подчерта, че въпреки че не се вземат насериозно, вършат сериозни неща. Беновска помоли да бъде пуснат анонса за г-н Аталай, за да чуят съпоставка на думи на Слави - "На власт е глупостта" и сентенцията на почетния председател на ДПС - Ахмед Доган, че ДПС трябва да бъдат само една крачка пред останалите, за да не плащат другите партии. Аталай смята, че посланието на Слави Трифонов е било по време, когато управляващите са се взимали много насериозно и не се е влизало в дълбочината на управлението. Народният представител донесе книгата "Тайните на човека" за подарък на предаването - "задавам си въпроса дали версията за естественият произход на управлението от последните години е достоверна" каза Аталай. Според него, ако Борисов не е подставено лице, всички други подставени лица, които са управлявали не са били избрани от естествения си произход, със съответните качества и възможности. Посланието на Доган е, че когато ДПС прави визията за развитие на страната, те трябва да бъдат не повече от една крачка напред, за да не пораждат завист, а завистта в управлението е факт и който има повече възможности, на него му се "дърпа чергата". "Тези, които дърпаха досега, аз съм убеден, че бяха ГЕРБ. Трябва да знаем кои са дърпащите за краката, за да се върнем в казана" смята Аталай.  


Подставените лица в управлението; Здравият крак и патерицата 

Беновска попита кои са всички подставени лица в управлението. Народният представител обясни, че се съмнява за много голяма част от управлението след демокрацията за естествения му произход. Водещата подчерта, че Борисов се е задържал 10 години и попита Аталай дали премиерът в оставка е най-неестественият по произход"В последния месец след изборите вече се държи като футболист, препънат от избирателя си. От симулация след падането започнахме да се подпираме с патерицата си на здравия крак" каза Аталай. Той обясни, че не злорадства за скъсания менискус и операцията, но смята, че държанието му е като на "ощипана мома". "Да всяваш омраза, да всяваш недоверие в тези, които по една или друга причина са на терена и са спечелили толкова гласове, колкото избирателят им е дал" коментира Аталай. Народният представител отбеляза, че ДПС уважават всички в парламента, но е очаквал и управляващите да направят същото. Аталай коментира, че ГЕРБ се държат така сякаш друг не може да се справи с управлението на държавата.  


Посланията; ГЕРБ на кино или не? 

Беновска помоли да бъде пуснат откъс от изказването на Борисов пред болницата на 21-ви април 2021 година. "Намирате ли, че това беше шоу от страна на Борисов? Казахте, че той се държи като паднал футболист" попита Беновска. Народният представител от ДПС заяви, че намира потвърждение на думите си отпреди малко - няма послания към следващите в управлението, за развитието на държавата и по какъв начин я оставя на следващите.  
"Дали някой няма да отиде на кино и кой?" попита водещата. Аталай каза, че всеки може да замине на кино. "Той каза две неща - ако ти се предлага безусловно някаква помощ, внимавай и втората закана към Слави беше - аз още не съм решил да правя шоу" отбеляза Беновска. "Той е премиер на държавата и след това лидер на една политическа формация и с недомлъвки заплашва ли, или по някакъв начин предпазва следващите, които ще управляват, да не приемат безусловна подкрепа? Явно той винаги вижда, че трябва да има някаква условност, но това са разговорите, които трябва да се водят, а все още ги няма. Те се намират в изолация и си задаваме въпроса защо" коментира Аталай. Беновска попита народния представител дали ГЕРБ отива на кино, а Аталай отговори, че ГЕРБ е сериозна формация и ако има отново избори, ще бъдат отново на терена. Според него част от направеното за 12 години за страната е положително, но други неща нямат край - авторитарният режим, взимането на решения без допитване до министрите и едноличното управление. "Ти може да си много силен, но все пак 17 министри и 1 министър-председател, ако седнат и задълбочено анализират всичко, което се предлага, от което и да е министерство, смятам, че грешките ще намалеят" коментира Аталай.  

 

 

ДПС ще бабува ли на бъдещето правителство? 

"Вие ли ще бабувате на бъдещото правителство, което може би ще бъде с майка Слави Трифонов и баща президента Румен Радев? Казват, че има заговор между Доган и Слави Трифонов, който менажира скришно политиката" попита Беновска. Народният представител от ДПС коментира, че през последните години чрез очерняне на ДПС тези в парламента се опитват да се издигнат. "Изведнъж да се изправиш и да кажеш, че ДПС бабува или ДПС ще бъде онзи инженер, който ще състави следващо правителство, е толкова несериозно, колкото да кажем, че в този парламент Борисов ще бъде следващият премиер" подчерта Аталай. Народният представител от ДПС коментира, че поставянето на президента, Доган, ДПС и правителството в една редица е тип подпиране на рамото на някого, за да може да бъде заблудено обществото, че нещо се случва в държавата. 


"Росенец" и предложението на Десислава Атанасова; Ахмед Доган в и извън политиката 

"Как гледате на това, че ГЕРБ решиха да поискат анкетна комисия за пристанището "Росенец"? ГЕРБ Ви предложи, ГЕРБ беше инициаторът. Къде е капанът?" попита водещата. Аталай коментира, че в стремежа си да стигнат първи, да стъпят върху ДПС, са се препънали. "Един с лодка, дето се движеше, след него тръгна и премиерът и накрая се оказа, че Десислава Атанасова е писала едно нескопосано предложение за разследване на определени действия" каза Аталай. Той обясни, че предложението още не е прието, но когато влезе в зала, ДПС ще вземат отношение. "Вие, все пак, получихте една крачка напред не без съдействието на правителството на Борисов или това е от някакви други кръгове направено - земята около "Росенец" е призната за земеделска" коментира Беновска. Народният представител от ДПС каза, че не е запознат с документацията, но грешната информация, която се пуска в обществото с цел очерняне на почетния председател на ДПС не е в полза нито на държавата, нито на бизнеса. Аталай сподели, че Доган се радва на добро здраве, но не знае дали ще се изказва във връзка с настъпилите събития около изборите. "Всички го признават. Когато си бил 9-10 години извън политиката и развиваш някакъв бизнес, и политическите формации все още стоят като ястреби над теб само, за да те унищожат... той все още да намира сили да се противопоставя на всички тези безобразия... признанието за него не е само от ДПС, чувал съм и от много места, всеки съжалява, че той не е в реалната политика. Ако беше в реалната политика, бъдете убедени, че политическата ситуация в страната нямаше да бъде в това положение. Има определени хора, които са работели над себе си и имат визия за развитие на страната - тогава наистина ставаш сериозен политик. Ако имаш визия дотолкова, колкото да си във футболен отбор и да предаваш всичко, което се случва в страната само с ритане и плюене, и подредени по майчина линия, според мене разликата е много сериозна" смята Аталай.  


Подкрепа за Слави 
"Вярно ли е, че ще подкрепите безусловно и Вие едно правителство, предложено от Слави Трифонов?" попита Беновска и отбеляза, че казаното от Борисов е знаково. Аталай коментира, че Борисов не се приема като премиер в оставка и като такъв той отговаря за визията на държавата, за икономиката и за националния план. "Това, което той казва - те безусловно щели да подкрепят... той трябва да разбере, че обществото има чуваемост, преди нямаше чуваемост на всички негови думи. Какво е безусловна подкрепа? ДПС излязохме с декларация и казахме, че не искаме да участваме в управлението, но сме готови да подкрепим правителство създадено от протестните партии, които искат да променят управлението на държавата, но ние очакваме от тях програма, план, приоритети в ясно изразен срок за тяхното изпълнение. Кое от тук Борисов е разбрал, че ние безусловно ще подкрепяме?" коментира Аталай. Беновска обясни, че Борисов е казал "те", говорейки за ГЕРБ. Аталай потвърди, че ще подкрепят евентуално партиите - ИТН, ДБ и "Мутри, вън!", ако имат съответствие в приоритетите и визията. "Обществото в България очаква промяна" подчерта Аталай.  


Правителство на президента 

"Президентът Радев - ако се наложи той да състави служебен кабинет, какво ще бъде отношението на ДПС? Ще предложите ли експерти, ако Ви попита?" попита Беновска. "Не, разбира се! Това е приоритет на президента. Президентът си избира. Негова воля. Отговаря 2 месеца за развитието на страната и за изпълнението на задачите, които трябва да се случат за тези 2 месеца, а те са насочени предимно за организиране и провеждане на избори" отговори Аталай. 

Беновска подари здрава българска червена ябълка на народния представител и пожела на ДПС да продължи да бъде националноотговорна българска партия.  

 

 


Така завърши разговорът между Рамадан Аталай и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" и на живо във Фейсбук и Youtube на 24-ти април 2021 година. 

Беновска : Президент Радев и премиер Янев: Кой е авторът на „пиянските въпроси“ за Борисов?

Беновска : Президент Радев и премиер Янев: Кой е авторът на „пиянските въпроси“ за Борисов?

Беновска: Президент Радев и премиер Янев, заседна ли ви отчетът за 1 месец власт?

Беновска: Президент Радев и премиер Янев, заседна ли ви отчетът за 1 месец власт?