Новини

Даниела Пастармаджиева: Заради пандемията обществото не е склонно към радикални промени


Даниела Пастармаджиева: Заради пандемията обществото не е склонно към радикални промени

03-04-2021 21:41


Даниела Пастармаджиева, политолог, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" коментира следните теми:


Ще се състави ли правителство?

    Даниела Пастармаджиева каза, че първо трябва да се види каква е разликата между първия и втория. Правителството със сигурност ще е коалиционно, няма шанс за правителство на малцинството.


Как ще изглежда 45-то Народно събрание.

    Даниела Пастармаджиева каза, че избирателната активност показва желание на гражданите да бъдат съпричастни към формирането на новия парламент. Не се вижда значим спад в активността.

     Политологът продължи, че тези, които очакват радикална промяна в управлението, вероятно няма да бъдат удовлетворени от резултатите. Очаква се все пак онези, които искат промяна, да бъдат част от новия парламент.

    „Заподозряната за втора няма ли да й поискат главата, защото резултатът им се отдалечава доста от тези, които са заподозрени за първи?", попита водещата Беновска. Пастармаджиева отговори, че има основания за подобни действия от съпартийците. Имало е радикални действия на дадената личност и ако има отдръпване на избиратели, тогава структури на партията ще имат основание да търсят отговорност.

   В политиката на втория има консолидиращ фактор и това е идеята. Там лидерството е по-скоро на втори план. Така че е възможно преливане на гласове от голямата партия от този тип към по-малки подобни партия.

   „Да отидем към този, който посъветва съпартийците си да не изпреварват другите с повече от една крачка, там сякаш нещата набират скорост. Очаквате ли той отново да влезе в ролята на балансьор?", попита Беновска. Пастармаджиева отговори, че това е напълно възможно. Те вероятно са мобилизирали и допълнителна енергия.

   „А как гледате на концертиращите певци, техният резултат кой вот ще обере, на онези, които обичат веселбите, или и на друг вид недоволни?", попита Беновска. Събеседникът й отговори, че има голяма конкуренция за вота на недоволните. Може би тяхната стратегия ще се окаже успешна. Дали обаче ще привлекат още от вота на недоволните не е много ясно, защото за него има силни претенции. Има други двама по-силни претенденти за този вот. Вероятно вотът на почитателите ще има водещо значение.

    „А плуващите покрай Черноморието политици, кандидати за слава, чий вот обират - на тези родени след 1975 г. Или има и външна инжекция, презокеанска?", попита водещата Илиана Беновска. Даниела Пастармаджиева заяви, че тези играчи имат малко различни идеологически линии. Част от тях наистина обират вота на родените след 1975 г., интелектуалци, хора с добри доходи. В другата партия има по-голяма степен на либералност. И двете партии обаче са насочени „анти", което може да привлече към тях протестен вот.

    „Да не пропуснем и друга коалиция, в която една активна дама иска да отвори вратите и някой да се окаже навън. Кой е нейният електорат и до какъв успех ще стигне?",попита Беновска. Пастармаджиева отговори, че там се разчита в най-голяма степен на протестния вот. Те са имали такъв потенциал, но подходът им в последно време не е най-добрият.

   „Имаше едно обединение, което се разобедини, после се обединиха някои от тях в нова формация с дъх на бензин и лекарства. Те къде са в политическия спектър?", попита Беновска. Пастармаджиева отговори, че те са били успешни на предишни избори, защото са били нещо ново. Но в парламента тази енергия бързо се изчерпва и това се случва в момента. Новият партньор на групата, носеща тези аромати, не е спечелила от това.


Обединителят на нацията.

    Даниела Пастармаджиева заяви, че е много трудно да се предположи кого ще избере той, ако се стигне до връчване на трети мандат. В рамките на кампанията са се появили интересни сигнали между отделни играчи.


Може ли да очакваме радикални промени?

     Даниела Пастармаджиева заяви, че често политици говорят  за смяна на системата. Тук възниква въпросът какво точно се има предвид. Това са радикални послания и ние, като общество, трябва да решим дали да тръгнем по пътя на радикална промяна, или да се запази резултата такъв, какъвто е, да го приемем за легитимен въз основа на това, че е формиран според изборните процедури.


Ще бъде ли стабилен парламентът?

 

 

    Даниела Пастармаджиева заяви, че пандемията оказва влияние върху настроенията и обществото не е много склонно към радикални промени.  


 

 

Машинното гласуване.

     Даниела Пастармаджиева заяви, че съжалява за ситуацията в Търново, защото това ще се използва за удар по доверието в изборите. Според нея машинното гласуване е добър избор, то улеснява отчитането на резултатите. Тя подчерта: „Тук е нужна висока степен на доверие към тези, които организират изборите. Много се надявам политическите партии да не употребят тази ситуация, за да се опитат да атакуват изборите като нечестни!", с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Радио К2" от 4-ти април 2021 г. 

„БЕНОВСКА ПИТА“ - на 15.05.2021 г., СЪБОТА ОТ 9:00 ЧАСА СУТРИНТА

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Беновска, получени заплахи

Беновска, получени заплахи